Accessories Accessories Inspiration Sy-vejledning

Rejse-håndtaske efter de nye regler fra Ryanair.

 

Update

Se længere ned i indlægget hvor det nu er lykkedes mig at lægge link ind til mønsteret, så i kan printe det, i stedet for at tegne det op.. Husk det er uden sømrum ..Og husk at vælge faktisk størrelse når du printer. Ved mig dur det ikke fra mobilen, men fra pc virker det. 

Vi har bestilt rejse til London sammen med vores dejlige venner og deres familie. Nu har Ryanair så lige ændret deres mål for håndbagage til at tasken kun må måle 35 x 20 x 20 cm. Dog må man stadig tage en lille trolley med, men den skal så i last rummet. Jeg tænkte, at så kunne det være godt om man havde en taske, der havde næsten de præcise mål. Det bliver en rejse hvor mændene blandt andet skal ind og se en fodboldkamp. Vi kvinder skal så shoppe imens. Jeg håber selvfølgelig på, at der også lige ligger et par stofbutikker som vi skal ind forbi.. Så jeg ved at jeg får brug for alt den plads, jeg kan få på turen hjem…

De første forsøg med en taske i målene blev godt nok ikke lige en succes… hvem filan har da også lige fastsat de mål… En rigtig lille tyksak af en taske. Det er da helt sikkert en mand der har lavet de mål 😉 Nå men efter et par forsøg er det nu lykkedes mig at komme frem til en taske, som ser ret fin ud, rummer en del og passer på målene. Der er utrolig mange muligheder i det mønster for selv at lege med lommer, pynt, hanke, stropper og stofvalg…

Tasker er et ret sjovt projekt at nørkle med. Men meget af syningen er sådan noget der dukker op undervejs. Så jeg vil prøve at gøre det lidt enkelt i min forklaring og så er der plads til at du selv eksperimenterer med hvad der virker for dig.. Se det som en vejledning i hvordan en taske KAN syes, men ret den til efter din egen måde.

Det første stof jeg købte var en lækker møbelstof i noget der lignede velour. Det er mørkebrunt, da jeg gerne ville have den skulle se lidt retro ud. Tja det var fint at sy i, men det lignede en toilettaske, så det vil den blive brugt til.. Der skulle da være en mulighed for at alt ens grej kan være i den 😉

Min store toilettaske mangler bare lige nogle hanke.

Næste taske blev lavet i noget vævet stof fra stof 2000. Det er faktisk elastisk på den ene led, så det betød at jeg måtte tage tasken på det andet led.

Du skal bruge en lynlås som er 50 cm lang

Her kommer mønsteret til den :

Til print skal du huske at vælge faktisk størrelse og tjekke den lille testfirkant. Jeg kan desværre ikke få det lagt ind så i kun skal trykke print 1 gang, så i kommer til at trykke på de 4 næste link. Håber det er ok.

Scan 1

Scan 2

Scan 3

Scan 4

 

 

Det skulle gerne se sådan ud. Side 1 og 2 skal sættes sammen .

Mønsteret er UDEN sømrum. Jeg lagde 1½ cm til, men det er op til dig, bare være omhyggelig med at det er ens alle vegne.

 

Det er temmelig vigtig at mærke de forskellige pasmærker op. De skal passe når du syer den, ellers vil tasken få forkert facon. Hvis du ikke vil have en fast bund i tasken, skal du ikke klippe den sidste del. Men vil du have en fast bund, skal du klippe den sidste del i både for stoffet og i  noget fast materiale. Jeg fandt ud af at skrive underlag fra Ikea er genialt til formålet. Koster ikke ret meget og er let at klippe i. Det er plastik og jeg tror sagtens du kan smide det hele i vaskemaskinen ved 30 grader. Klip underlaget ½ cm mindre end selv for stykket.. Jeg har tidligere repareret en sports taske i bunden, hvor jeg netop fandt ud af at skriveunderlag er genialt, i stedet for det pap som der lå der.

Jeg kan ikke sige dig hvor meget stof der går til tasken, da jeg lavede flere forsøg før mønsteret var som jeg ville have det. Så tegn mønsteret op og mål selv ud til mængden.

Jeg valgte at quilte tasken, for at gøre den lidt mere formfast. Det er en smagssag. Jeg har en læderjakke som også skal slagtes for at blive til en taske i samme model.

Hvis du har nogle læder rester , kan du dekorere din taske, som jeg har gjort eller lave dine egne hanke. Mit læder er fra en kasseret jakke.

Jeg brugte quilte vat imellem og som bagside et gammelt lagen. Alle delene bliver quiltet og derefter siksakket rundt i kanten for at styre lagene.

Husk afmærkningerne,, de er vigtige.

Tegningen  er for dem som ikke kan printe mønsteret.

 

For at lave læder pyntet i hjørnerne, tog jeg bare en underkop og tegnede op på et stykke papir. fold papiret 2 gange og stykket er delt i 4 stykker.

Tegn nu op på dit læder og klip det ud i 4 stykker.

Klip det nu ud og sæt det på din taskes sidestykker. Jeg brugte lidt lim for at få det til at sidde fast og derefter en teflon trykfod. En trykfod jeg har købt på ebay for 14 kr.

Sy en stikning rundt i kanten af læderet. Et stykke tape på din trykfod kan også gøre det hvis du ikke lige har en teflon trykfod.

Jeg valgte at lave noget pynt midt på tasken. Det er lavet på fri hånd. Prøv dig frem hvad du kan lide.

Når du har quiltet alle delene, kan du gå rigtig igang med tasken. Start derefter med at sætte lynlåsen på lynlåsstykkerne. Lynlåsen skal bare gå ud over stykkerne; men passe i starten.

Jeg fandt ud af at det nemmeste er at sætte foret på lynlåsstykkerne nu, og så ellers vente med resten af foret og sy det til i hånden til allersidst.

Det kan sikkert gøres på masser af forskellige måder, men sådan valgte jeg at gøre. Så derfor.. sæt nu forets lynlåsstykker på ved at sy ret mod ret , med lynlåsen imellem.

(Det gøres her)

Vend det derefter om og sy en stikning for at holde det på plads for lynlåsen. Det ville være træls om man lyner ind i foret, når tasken bruges. Det forhindrer stikningen.

Nu ser lynlåsstykket så sådan ud.

Sæt nu det yderste bundstykkets korte ende fast på lynlåsstykkets korte ende, ret mod ret. så du faktisk får en stor ring.

(Bundstykket er her syet på lynlåsstykket. Jeg valgte derefter at give en stikning)

Hvis du vil have lange stropper på tasken, kan det være nu de skal sættes på. Det gjorde jeg i første omgang ,men valgte dog efterfølgende at pille dem af igen. Men du får lige et billede at hvordan det ser ud. Hvis du vil have korte hanke på, skal du have dem lavet og sat på lynlåsstykket med en syning nu. Jeg fandt først senere ud af at jeg hellere ville have korte hanke på og måtte derfor sprætte op til dem. Ikke noget problem, men det var da smartere at have fundet ud af det noget før 😉 Mine hanke er faktisk et bælte fra en gammel læderjakke. Samme jakke hvor jeg har brugt læderet til pynten på tasken.

Jeg pillede dem af fordi jeg ikke kunne forliges med at de var sorte.

Nu kan du sætte en af taskens sider fast på bunden og lynlåsstykket efter afmærkningerne. Det er vigtigt at de kommer til at passe. Det kritiske punkt er det skarpe hjørne. Jeg syer så taskens sidestykke ligger nederst. Det gør det lidt nemmere. I hjørnet syer jeg ned til hjørnet, så det passer med sømrummet. Derefter løfter jeg trykfoden, med nålen nede, drejer sytøjet og lægger bundstykket op i en trekant. Håber de næste 2 billeder kan vise det. Når du starter med at sy fra hjørnet skal du passe på at du ikke syer over en fold. Man kunne også give et hak med saksen, det ville være langt nemmere, men jeg ønsker ikke at hjørnet bliver et svagt punkt, derfor gør jeg ikke det..

(Bundstykket ligger øverst. Sy ned til nålen der viser hjørnet. stop med nålen nede.)

(Drej sytøjet rundt, og læg bundstykket op som en skrå linje, træk lidt i bundstykket og sy nu forsigtigt og undgå at sy ned i nogen læg. )

Det kan sagtens lade sig gøre, og selvom du syntes det virker lidt forkert, så se det alså fint ud fra retsiden.

Den ene side af tasken er nu syet fast. Vend tasken om på vrangen og sy den anden side fast på samme måde. Igen sørg for at sy så bundstykket ligger øverst. Det er simpelthen nemmere at styre på den måde.

Så er tasken faktisk færdig., og du mangler kun foret. Hvis du har valgt lange stropper, skal de lige sættes på. Husk at brænde enderne af stroppen med en lighter, så de ikke trævler op.

Tasken se nu sådan ud. Vend den om til retten og sy nu foret. Start med at bukke de korte ender på bundstykket til vrangen og stik dem fra retten. Det behøver du ikke, men jeg syntes bare det så pænt ud.

Hvis du vil have en god fast bund, skal det laves nu. Jeg syntes faktisk selv det er ret genialt..

Klip et stykke for efter det sidste mønsterdel. Det er faktisk bare det midterste stykke af bundstykket. Klip det også i skriveunderlag, dog nogle mm mindre. Klip hjørnerne runde, så de ikke slider igennem foret.

(Bunden er klippet i skriveunderlag)

Sy nu det ekstra stykke bund i forstof ovenpå det store bundstykke. Du syer dog kun stykket fast på de 3 af siderne. Altså 2 korte sider og en langside. Start med at sy et stykke inde på den korte led og slut lige sådan. Se ved min finger.

Sy ny forets sidestykker fast på bundstykket ligsom da du syede tasken. I bunden hvor der er dobbelt stof syer du kun ned i det store bundstykke og ikke i det ekstra lille stykke. Derved fremkommer der en lomme, du skal bruge senere til bundpladen.

Buk foret til vrangen fra afmærkning a henover forets øverste kant til afmærkning a. Ri ombukket.

Nu kan du putte bundpladen ind i det hul som er i bunden af foret.

Nu kan du lukke hullet med en stikning ned igennem alle 3 lag for. Pas på ikke at stikke ned i pladen.

(Her er der stukket for hullet)

Nu kan du sætte foret indeni tasken og sætte det fast med nåle i kanten.

Sy med små sting og pil ritråden op.

Så er din taske helt færdig.

Klar til rejsebrug. Den kan godt rumme en del nye stoffer, som jeg falder over i London 😉

Og til sidst et billede af de to tasker sammen.

 

 

 

 

 

Relaterede indlæg

38 Kommentarer

 • Svar
  Inge-Britt
  26. januar 2018 den 19:25

  Fantastisk flot taske du har syet. Og striberne passer sammen i foret 😉

  • sygal
   Svar
   sygal
   26. januar 2018 den 19:33

   hej Inge-Brit. tusind tak for din søde kommentar. men det gør de faktisk ikke.De vender nemlig modsat 😉 men jeg blev enig med mig selv om at det var en ubetydelig skønhedsfejl 🙂

 • Svar
  Christina
  26. januar 2018 den 19:27

  Hvor er den skøn!

  Jeg skal helt sikkert have mig en i gamle jeans 😍

  Tusind tak

  • sygal
   Svar
   sygal
   26. januar 2018 den 19:35

   Hej Christina. Tak. det var da en super ide. Jeg er også helt vild med recycling af gamle jeans 🙂

   • Svar
    Christina
    28. januar 2018 den 13:36

    Hej igen, hvad måler dine håndtag på tasken? Og afstanden imellem dem?

    Jeg kan selvfølgelig lave dem som jeg vil, men dine ser harmoniske ud med taskens proportioner.

    ❤ Christina

    • sygal
     Svar
     sygal
     28. januar 2018 den 13:54

     hejsa. Hankene måler 4 cm brede x 38 cm lange. Uden sømrum 😉 Der er 10 cm imellem dem, fra den ene slutter til den næste starter. Rigtig god fornøjelse 🙂

 • Svar
  Lene
  26. januar 2018 den 21:28

  Meget flot taske, er rigtig meget inspirerende, må absolut prøve…
  Skal flyve med Ryan Air senere på foråret 😊👍

  • sygal
   Svar
   sygal
   26. januar 2018 den 21:46

   hej Lene. Mange tak. Ja , hvis de så ikke inden da, ændrer deres regler igen 😉

 • Svar
  Kirsten Jensen
  26. januar 2018 den 22:36

  Fantastisk flot taske. Meget professionelt udført👍 Får lyst til at forsøge at sy en.

  • sygal
   Svar
   sygal
   27. januar 2018 den 11:01

   Hej Kirsten. Mange tak. Spring ud i det, det er ikke så svært som det måske ser ud. Skriv til mig hvis der dukker spørgsmål eller problemer op undervejs. Jeg vil meget gerne hjælpe 🙂

 • Svar
  Lone Morsing
  27. januar 2018 den 8:40

  Flot taske, og meget flot forklaring 😊 Det eneste der undre mig er din 1 1/2 cm Smørum det er meget og det fylder jo også i hjørnerne 😊

  • sygal
   Svar
   sygal
   27. januar 2018 den 10:56

   Hej Lone. Mange tak. Mønsteret er uden sømrum af samme grund. Det er helt op til en selv hvad man har det bedst med. Jeg bruger oftest 1 ½ cm, og derfor ligger det ret naturligt for mig at klippe med det. Men du har helt ret. Hvis man vælger mindre sømrum, bliver hjørnerne lettere at sy. Denne taske er quiltet, og for at mønsteret ikke skulle `skrumpe`ved quiltningen, valgte jeg 1½ cm, så var der lidt at rette af med hvis det skulle trække sig lidt sammen.

 • Svar
  Irena Aae
  27. januar 2018 den 18:13

  Flot forklaring og taske den vil jeg prøve kan godt lide at sy tasker skal prøve at lave en til min symaskine på hjul skal lige lave en tegnning

  • sygal
   Svar
   sygal
   28. januar 2018 den 12:44

   Hej Irena. Mange tak. Uh det lyder spændende. Den vil jeg godt nok gerne se, når du engang er færdig 👏👏

 • Svar
  R
  27. januar 2018 den 23:00

  Flot taske og skøn vejledning! Jeg er i gang med een i læder, men nu tør jeg da også kaste mig ud i en af stof. Tak!

  • sygal
   Svar
   sygal
   28. januar 2018 den 12:47

   Hejsa. Mange tak. Du kan roligt gå i gang 😉 jeg tror da helt sikkert at det er noget sværere at sy i læder. Så hvis du kan det, tror jeg du vil syntes denne her er noget nemmere 😉

 • Svar
  Toril Ulnes Flatåker
  28. januar 2018 den 14:18

  Veldig fin veske! Fikk lyst til å prøve din design. Takk for at du deler!

  • sygal
   Svar
   sygal
   28. januar 2018 den 20:12

   Hej Toril. Mange tak 😊 giv mig endelig en tilbagemelding hvis du får den syet 👏👏

 • Svar
  Lisbeth Olesen
  29. januar 2018 den 9:32

  Den er SÅ fed. Og en rigtig god forklaring. Tak for det 🙂 i det hele taget laver du mange gode ting som vi andre har glæde af. Mange hilsner Lisbeth

  • sygal
   Svar
   sygal
   30. januar 2018 den 16:41

   Tusind tak, Lisbeth, for din søde kommentar 😊

 • Svar
  Randi
  8. februar 2018 den 11:39

  Flot syet, og god anvisning, har selv prøvet at sy pusletaske med mange rum ind-og udvendig fra en besværlig sy-anvisning

  • sygal
   Svar
   sygal
   8. februar 2018 den 12:21

   Hej Randi. Mange tak 😊

 • Svar
  Birgit Nielsen
  9. marts 2018 den 15:21

  Jeg har forsøgt at udskrive mønster til rejsetasken, jeg kan kun udskrive de 30 sider….jeg har prøvet 3 gange nu??? VH Birgit

  • sygal
   Svar
   sygal
   9. marts 2018 den 18:03

   Hej Birgit. Mønsteret til tasken er ikke til at printe ud. Det er en tegning med diverse mål som du selv skal tegne op. Det skulle være rimeligt nemt at tegne hvis du blot sørger for at holde målene. Jeg ved desværre ikke lige hvad det er for 30 sider du mener. Hvis det volder dig problemer er du velkommen til at skrive igen, så kan vi evt løse det på anden måde 😊

 • Svar
  Lea
  20. marts 2018 den 22:57

  Hvor er det fedt, at du i stedet for at brokke dig over at målene er blevet ændret, så bare laver en taske der passer til målene! I øvrigt, fede tasker!

  God dag,
  V.h. Lea/
  https://fattigstuderende.bloggerspoint.dk/

  • sygal
   Svar
   sygal
   20. marts 2018 den 23:02

   Mange tak Lea 😊 ej brok kommer vi ikke så langt med 😉 Er med i en del sy grupper hvor flere har syet tasken op efter min anvisning, og de er langt flottere end mine. Folk er virkelig dygtige og jeg bliver i grunden lidt stolt når jeg kan se det er efter mit mønster 😃

 • Svar
  Joan Bøgh Jørgensen
  8. april 2018 den 18:45

  Skønt mønster og taske, tak fordi du deler med os andre – det er stort gjort
  dejlig blog du har lavet som jeg vil kigge til en gang i mellem.
  Jeg skal bestemt prøve dit taskemønster, når jeg får hul mellem alle de projekter man går og planlægger :o)

  • sygal
   Svar
   sygal
   8. april 2018 den 19:11

   Hej Joan. Mange tak skal du have 😊 du kan evt overveje at følge min facebookside Sygal. Så får du nemlig automatisk besked når der ligger nyt på bloggen 😊

 • Svar
  Ragnhild Bennedsen
  8. april 2018 den 18:48

  Tak for en rigtig fin beskrivelse, der er til at forstå.

  Jeg var inde på Ryan Air. Her står at målene må være 35 x 29 x 29 cm. Så måske har de ændret det igen

  https://www.ryanair.com/dk/da/planlaeg-rejsen/ekstra-til-rejsen/samsonite-tasker/bagage

 • Svar
  Ragnhild Bennedsen
  8. april 2018 den 20:52

  Ja der står de mål din taske har😁.
  Jeg har så lige kommet til at skrive forkert. I ‘mit’ opslag skulle målene have været 35 x 20 x 29.
  Du må lige sy en etage mere på tasken.

  • sygal
   Svar
   sygal
   9. april 2018 den 20:10

   😉 Det bliver vist ikke det nemmeste 🙂

 • Svar
  Pia
  9. april 2018 den 15:56

  Det er utroligt hvad du når at sy og så så flot, men jeg tror nok at selvom du næsten har syet den for mig 🤣🤣 må jeg stå af, jeg blir nok nød til at købe mig fra det, er din”toilet” taske til salg ??

  • sygal
   Svar
   sygal
   9. april 2018 den 20:12

   hej Pia. Mange tak. Nej desværre den er ikke til salg. Men måske kender du en, som du kan overtale til at sy den til dig 🙂

 • Svar
  Hanne Lausten
  18. maj 2018 den 8:39

  Jeg er så glad for det mønster du her har delt, og har endelig fået syet en taske, jeg kan være bekendt 🙏

  • sygal
   Svar
   sygal
   18. maj 2018 den 10:24

   hej Hanne. Hvor er jeg glad over at høre det. Mange tak for din kommentar. 🙂

  Skriv kommentar