Nyt mønster. Tai-trusse

Ombetrækning af sofaer. Del 3

                                                                                      

Så er jeg nået frem til at betrække ryghynderne i mine gamle sofaer, købt i genbrugen.  Hvis du har misset projektet indtil nu og kunne tænke dig at se tidligere indlæg, ligger de her

http://sygal.dk/2018/08/22/ombetraekning-af-sofaer-del-1/

http://sygal.dk/2018/08/30/ombetraekning-af-sofaer-del-2/

Sæde hynderne var temmelig nemme at sy, men jeg var godt klar over at det ville blive noget andet at sy ryghynderne. De består hver af 9 dele. Så det bliver ialt 36 dele der skal klippes og syes sammen. Ryghynderne buer, så det er lige med at få det gjort rigtigt.

Her er hynden vendt med bunden opad. Man kan se at lynlåsen bliver syet på et stykke, hvor kanterne blot er overlocket.

Bagpå er der slået huller, hvor der er trukket læderbånd igennem som så bindes rundt om en tremme.

Det giver en flot effekt på sofaen og gør også at hynden bliver på sin plads

Derfor vil jeg også forsøge at sætte huller i , eller kauser som det hedder.

Det er ret morsomt at se hvor falmet stoffet er . Jeg tænkder de kan have stået i en udestue, eller noget lignende.

Jeg starter med at skrive nr og tegne retning på hynden inden jeg skiller den af. Jeg tog desværre ikke ret mange billeder af det og det opdagede jeg undervejs at det skulle jeg have gjort, da det ind imellem havde gjort det lidt lettere for mig.

Derefter blev alle dele sprættet op, så jeg kunne tegne nogle mønstre efter dem.

Lynlåsen var som sådan det eneste jeg skulle genanvende. Så den blev  sprættet af.

Det vigtigste skridt nu var at prøve at tegne trådretning ind på alle stykkerne. Jeg sad og kiggede i et godt stykke tid på hver enkelt del for at greje trådretning. Ved flere af stykkerne kunne jeg heldigvis ane retningen i stoffet. Det hele blev tegnet op på ternet papir. Det er genialt at bruge ternet papir, da det giver bedre føling med om linjerne ser rigtige ud og ligeså at tegne trådretning ind.

Så var det ellers bare om at komme igang med at klippe alle delene ud og få dem syet rigtig sammen igen. Hold nu maule det tog lang tid. Meget længere tid end jeg havde forventet. Mit stof er så mørkt at ind imellem kunne jeg slet ikke se hvor min stikning var. Flere steder skulle sømme mødes, og det var ret svært for mig at se om de gjorde det.Men jeg brugte den tid der skulle til, og resultatet blev ret fint.

Måske kan i se, at sømmene passer fint over for hinanden.

Nå, nu var jeg kommet til bagsiden af hynden. Der skulle jo som sagt slås kauser i. Jeg var i tvivl om størrelsen. Samtidigt var jeg klar over at mit stof er lidt grov i vævningen og derfor ville kausen nok nemt kunne trækkes ud igen. Jeg fandt på at jeg kunne forstærke rundt om hullet ved at sy en firkantete stykke læder på, inden der skulle slås kaus i. Hvor heldig kan man lige være, jeg havde lige et stykke læder som passer så fint til i farven..

Her kom min gode hultang i brug. En hultang med udveksling er uundværlig hvis man laver hobbyting.Man skal ikke trykke særlig hårdt for at den klipperet pænt  hul. Førhen skulle jeg altid have hjælp fra min mand da jeg ikke havde kræfter nok til at trykke igennem, men efter jeg købte denne går det som en leg. Den bliver brugt til tasker, bælter, tøj og nu også til møbler. Den kan bl.a købes her hos CChobby 

I øvrigt er den blå dims på billedet ovenover til højre helt genial. Den er fra Prym. Alle de værktøjsdele der ligger ved  prym trykknapper, kauser etc kan bruges på den. Hvis du kun bruger det værktøj som normalt ligger ved i pakken er der stor sandsynlighed for at du har prøvet at slå forkert i. Det har jeg. Især hvis du skal slå noget i, inde på stoffet og ikke blot i kanten.  Men du sætter blot værktøjet fast i dimsen og slår ovenpå det hvide. Jeg bruger den hver gang jeg slår noget fast. Den er så nøjagtig. Et super godt hjælpemiddel. Du kan finde den hos Rito.dk

Jeg indkøbte kauser i 2 størrelser og  lavede et forsøg med læderet.

Kaus nr 1 på billedet er langt pænere og derfor valgte jeg den. Også bagsiden af kausen så fint ud.

Dette er bagsiden.

Så kunne jeg ellers gå igang med betrækket og sy læder firkanter på og derefter slå huller i.

Første ryg hynde blev monteret og kors hvor var jeg glad.. Det sidder helt perfekt.

Lidt svært at se når stoffet er så mørkt, men det føjer sig fint rundt i buen og ligger helt stramt og glat.

Kauserne sidder helt som de skal og bindes rundt om tremmen.

Det brune læder falder helt ind i stoffet så man kan faktisk slet ikke se det.

Tja så mangler jeg bare 3 mere. Heldigvis skulle nr 2 være ens med nr 1, blot spejlvendt. nr 3 og nr4 skulle så bare være 21 cm længere, så jeg klippede blot mønsteret op og forlængede med 21 cm.

Men hold da nu op jeg fik hjertebanken og sved på panden.. Pludselig syntes jeg da godt nok det gik lidt stærk med stofforbruget.. Jeg troede jeg havde købt alt for meget. Men pludselig kunne jeg se, at jeg havde sikkert ikke nok. Puha.

Ganske rigtigt . Ved den sidste hynde måtte jeg konstatere at jeg ikke havde nok til det sidste stykke bagbeklædning. Jeg var indstillet på at kunne komme ud i at lave en nødløsning, da stoffet jeg købte var en rest. Dog huskede jeg at der var nok 1-2 meter tilbage af rullen. Så straks mandag morgen fik jeg ringet til Skumhuset. De kunne heldigvis huske mig, og kunne også huske hvad jeg havde købt. Efter 10 min blev der ringet tilbage til mig, at de havde 1.2 meter tilbage, og jeg skulle bruge 0.95 meter 🙂 Hold da  maule, sikke en lettelse.

I dag kom pakken så..

Ih hvor er det altså en god service Skumhuset yder. Bestilte det pr. telefon i går, og pakken kunne hentes i dag..

Så nu kunne jeg få klippet det sidste stykke og få den sidste hynde syet.

Jeg er så glad for resultatet. Må sige jeg undervejs var træt af projektet, da det grisede helt vildt. Nu kan jeg endelig få gjort huset rent og kors hvor det trænger.

Det sjove arbejde med at finde de rette puder, plaider og et nyt sofabord kan nu sættes igang.

I øvrigt er jeg så glad for vores nye sofaer, at manden ikke rigtig må bruge dem, da han altid ligger ned 🙂 Så vi har indkøbt en ret dyr ny lænestol, som han må bruge lige så meget han vil. Den kan lægges ned i ryggen og er i sort læder. Ja, så tosset kan man være 🙂

For mig er genbrug ikke kun et spørgsmål om at kunne gøre et godt køb og spare penge. For mig er det langt mere et spørgsmål om at kunne se muligheder i noget som folk har kasseret. Sætte mit eget præg på det, og gøre det til noget helt personligt. På den måde får det langt større værdi for mig. At købe nyt og gammelt og sætte det sammen gør et hjem mere spændende efter min mening.

Jeg håber, du har læst med undervejs og kan bruge indlæggene til inspiration. Smid gerne en kommentar om hvad du syntes om sofaerne 🙂

 

 

 

 

 

6 kommentarer

 • Linda Skjerning

  Skønt at følge processen. Og virkelig flot resultat. Er der noget. du ikke kan med stof, nål og tråd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Linda. Mange tak. Min veninde sagde engang til mig at Pippis talemåde passede godt til mig. “det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikker” Min holdning er at ting skal da prøves og så bliver man om ikke andet en erfaring rigere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Inge

  Du har gjort det igen…. nu bare med sofaer👍🏼👍🏼👍🏼
  Det gør indtryk, at du bare kaster dig ud i sådan et projekt. Og at du får sådan et super resultat, burde slet ikke overraske. Du er virkelig dygtig, helt vildt….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Ih mange tak Inge. Min holdning er “hvor galt kan det gå” ? Om ikke andet så bliver jeg en erfaring rigere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Waauh..!!
  Flot arbejde og et fantastisk resultat. :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt mønster. Tai-trusse