Festtaske syet ud af en rund bast dækkeserviet

Slå om-nederdel med elastik, mønster fra Stof og stil

Sidst jeg var i Stof og stil i Esbjerg havde de lige fået dette mønster hjem. Jeg har tidligere syet en slå om-nederdel fra Onion og tænkte det lød smart med elastik i livet i stedet for bindebånd. Så jeg købte mønsteret og nu har jeg endelig fået nederdelen syet.

Jeg er rigtig meget i tvivl om hvad mit stof er for noget. Det ligner en meget blød og tynd form for denim med en hel del stræk i. Det er blåt på retsiden og lysere på bagsiden, præcis som denim normalt er. Det er også vævet på samme måde som denim er. Jeg købte det under under et ophørs udsalg i Videbæk. Har du et bud på hvad kvaliteten hedder, må du meget gerne smide en kommentar om det 😊

UPDATE. jeg tror stoffet hedder TENCEL. Citystoffer har noget der ligner det meget, dog uden stræk. Det ligger her i link

Jeg vil starte med at sige at jeg ikke er helt tilfreds… Havde håbet at det var super godt med elastikken. Det er det som sådan også. Jeg synes bare den lige mangler det sidste i at sidde perfekt. Den mangler simpelthen indsnittene. Måske er det også pga af mit stofvalg.. havde den været mønstret tænker jeg ikke jeg ville have lagt mærke til, at den rynker øverst oppe. Det er jo klar den vil rynke når der er sat elastik i linningen.. Jeg skal nok få den brugt, men en favorit bliver den nok ikke. Noget der er super godt ved denne model, er at den overlapper temmelig meget foran, så man behøver ikke være nervøs for at `skille`foran med fare for kig til lårbasser eller trusser 🤣

Denne gang huskede jeg at tage et billede bagfra. Stoffet krøller ret nemt, så der må være noget bomuld i det. Det synes jeg nu ikke gør noget, da det jo også er en del af charmen ved denim stilen.

Igen.. den rynker øverst da det jo er elastik i linningen, og det må jeg nok indrømme ikke lige er mig. Den kræver en bluse der går ud over.

I øvrigt har jeg syet blonde blusen for længe siden. Den er syet af  16 cm bred elastisk blonde, der blot bliver syet sammen i baner. Vejledning til den ligger her

Tilbage til nederdelen.. Den er utrolig nem at sy. Længden på nederdelen er helt perfekt. Vejledningen der ligger ved mønsteret er nem at gå til. Derfor ser jeg ingen grund til at lave en ny. Dog synes jeg linningen kan laves på en nemmere måde, og derfor giver jeg lige min version.

Meget vigtigt: sørg for at tjekke at du vender de 2 forstykker rigtigt.. pas på at du ikke får klippet 2 stykker til samme side. Tjek med den tegning der ligger ved mønsteret.. Man kan meget nemt få klippet forkert og så står man pludselig med 2 stykker til venstre eller højre side. Jeg undgik fejlen, men kun ved et tilfælde..

Volantens (flæsens) nederste kant kan drille lidt da den runder meget. Jeg overlockede kanten og derefter riede jeg kanten op. Det afhænger meget af den kvalitet du syer i om det er nødvendigt. Ofte kan jeg lægge sådan en kant op ved kun at overlocke, men ikke denne gang.

Linningen syes sammen til en ring, dog syer jeg den kun halv sammen.

Pres sømrummet til hver sin side. Fold linningen på den lange led med retsiden udad og sy en stikning helt ude i kanten for at holde sammen på linningen. Hullet er ved min finger.

Nederdelen laves præcis som vejledningen beskriver. Den er nu klar til at få linningen sat på.

Linningen sættes på så hullet bliver på bagstykket i midt bag.

Nu kan du trække elastik igennem hullet i linningen med en sikkerhedsnål.

På den her måde, er det meget nemt at stramme elastikken hvis du får målt forkert eller elastikken bliver for slap i brug. Hullet lader jeg være, men man kunne også vælge at sy den sammen til sidst med små sting.

Volanten (flæsen) falder rigtig flot på nederdelen.

 

Volanten lægger sig ind i mellem sådan at man kan se bagsiden af stoffet. Men sådan vil det jo være og kan ikke undgås.

Helt sikkert en nederdel der vil blive brugt. Men må indrømme, at skal jeg sy den igen, laver jeg indsnit og sætter en lynlås i siden. Men måden den bliver syet sammen på og elastik i linningen er genial, så det vil jeg lave igen.

Håber i kan bruge mit indlæg som inspiration og smid gerne en kommentar 😃

4 kommentarer

 • Mette Jonsman

  Den er som alt andet du kreere meget smuk og velset.
  Hvorfor tænker du at du vil have både lynlås og elastik i den næste er, det pga at du ikke mener du hil kunne komme i den hvis ikke der kommer lynlås i? Hvordan har du så tænkt at gøre det i den øverste kant? Lade limningen starte og stoppe ved lynlåsen? Jeg kan helt klart se ideen med indsnit men tænker de må kunne komme på over hovedet alligevel uden lynlås men ja lidt mere besværligt 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Mette. Mange tak 😊 Hvis jeg syer indsnit er der nødt til at være lynlås for at komme i den. Elastik ville jeg stadig sætte i, da det giver en rigtig behagelig linning, der ikke behøver at sidde helt til som hvis linningen var med strygelærred. Jeg har lavet en sådan linning før og det virker super godt 😊 Jeg ville lade elastikken stoppe lige før lynlåsen og så give en stikning på tværs for at holde elastikken på plads.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Super fin nederdel, den er blevet så flot, Tænkte på om man kunne sy indsnit bag på, og kun have elastik i løbegangen foran? Har de lavet den med flæse? Det er da dumt når den med bindebånd er volant? Måske man kan bruge den kant i stedet, og spare en masse arbejde ? God lørdag 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Tanja. Mange tak. Ja det kunne man sikkert sagtens gøre, men så skal stoffet nok være elastisk ellers tror jeg måske man får problemer med at komme i den 😉 nederdelen er med volant, men jeg bruger vist ordene flæse, jeg skynder mig at rette 😆 tak, også god lørdag til dig 😃

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Festtaske syet ud af en rund bast dækkeserviet