2-delt sæt i jersey. Bukser efter model 7

Buksedragt med korte ben. Sy vejledning. Mønster fra pppp.dk

Jeg fandt et skønt blomstret stykke stof i Stof 2000 og tænkte straks på at det ville være fint til en kort buksedragt. En rigtig sommerdragt som også ville være dejlig luftig at have på. Jeg fandt et mønster på denne side http://pppp.dk/ . Dejligt nemt når man pludselig får en ide. 5 min efter man har bestilt, ligger det i ens mail og klar til print. Prisen , ja den er da rigtig fornuftig.. 35 kr og så lidt klippe og klistre. Vidste dog på forhånd at ærmerne ikke var mig, da jeg ikke er til vinge ærmer. De gør mine store overarme endnu større..men tænkte at enten kunne jeg lade være med at sætte ærmer i eller også kunne jeg ændre til læg. Jeg ændrede til læg og det fungerer rigtig fint. Se lidt bort fra de knap så heldige sløjfer i ryggen 😉  Min mand er så absolut ikke god til at binde sløjfer 😀

Stofforbrug: 1,30 m i 140 cm bredde hvis der ikke er op og ned på stoffet.

et stykke elastik og snor til taljen.

(mønster oplægning.. Det nederste forstykke kommer som et helt mønsterdel, den folder jeg i midten og lægger til fold , husk at lægge det efter trådretning. Sømrum har jeg prøvet at skrive på billedet, alle andre steder er det 1,5 cm. Der skal bruges nogle strimler til bindebånd. De kan både klippes på tværs eller på skrå. Du kan også vælge noget andet bånd som bindebånd.)

Sømrum:  Jeg har prøvet at skrive det på billedet, alle andre steder er det 1,5 cm.

Jeg springer mere eller mindre alt det over som hedder strygning. Altså i vejledningen… Men som hovedregel stryger jeg hver gang der bliver lavet en søm… og det er vigtigt at du stryger. Arbejdet bliver simpelthen bare pænere. Men for ikke at gøre vejledning for lang, så skriver jeg intet om dette.. Det er underforstået at du selvfølgelig stryger undervejs 😉

Start med buksedelene. Tag et forstykke ben og et bagstykke ben, nål dem sammen langs den lange sidesøm, retside mod retside. Sy siden sammen med stikkesting og siksak derefter kanten. Det gør du også ved ben nr 2. Bare til modsat side. Så får du et venstre og et højre bukseben.

(her er benene nålet sammen og klar til at blive syet. Et venstre ben og et højre ben)

Sy nu den korte side sammen med stikkesting og derefter siksak. Det er den side hvor jeg holder min hånd. Nu har du 2 stk ben… Læg dem på bordet og vend det ene ben om til retsiden.

(benet til højre er vendt til retsiden. Ved godt det er lidt svært at se.)

Put nu det til højre,  ind i buksebenet til venstre. Nål det sammen og sy sømmen med stikkesting , derefter siksak kanten.

(buksebenene indeni hinanden , nålet sammen og klar til syning)

Da stoffet trævler en del, vælger jeg at lægge buksebenene op nu. Det kan du sagtens vente med til sidst. Men jeg gør det nu. Buk nederste kant på buksebenene 2 gange 1,5 cm og stik ombukket fast med stikkesting. Så er bukserne færdige, og ligner nærmest et par shorts. Det tror jeg også mønsteret vil være rigtig godt til…

(nu er bukserne færdige og du skal i gang med overdelen)

Tag nu øverste forstykke og en rygdel og nål skuldersømmen sammen. Det gør du ved begge forstykker og rygdele.

(ryg og øverste forstykke nålet sammen retside mod retside. )

Da stoffet er ret blødt og tyndt, vælger jeg at forstærke skuldersømmen med bånd. Det kaldes skulderbånd. Sæt skulderbåndet glat på og stik ned i midten af båndet.

(skulderbånd bliver syet fast, samtidigt med at skuldersømmen syes. )

Nu skal den lange kant syes, som bliver til den dybe rygudskæring og halsudskæringen. Da det næsten er en lang lige linie, behøver du ikke lave belægning , men kan bare bukke kanten 2 gange 1 cm. Stik ombukket fast. På ryggen er det kun ned til det punkt hvor der er et lille knæk på mønsteret…Det er nok ca de sidste 15 cm der altså ikke skal bukkes og syes..

(Hele kanten på begge stykker bukkes 2 gange 1 cm)

Nu har du så 2 stykker , som ser sådan ud.

( du har nu sådan 2 stykker)

Læg nu de 2 stykker ryg sammen ret mod ret i det sidste stykke efter syningen, altså ca de sidste 15 cm. Det er det stykke som bliver midt bag.. Sørg for at de 2 bukkede kanter ligger fint ovenpå hinanden. Nål og sy de ca 15 cm sammen . Sørg for at du syer 1,5 cm inde..

(ryggens sidste ca 15 cm er nålet sammen)

Når denne søm er syet, bukkes sømrummet til hver sin side og foldes ind så de rå kanter bliver skjult.

(Sømmen er lagt til hver side og bukket ind, så den rå kant bliver skjult)

Sy nu en stikning langs med ombukket på begge sider. Jeg vælger at sy op i en spids i midten af ryggen.

( der er her stukket med en stikning på hver side af ombukket, og op i en spids i midten. )

Nu skal du sy på de øverste forstykker.. Der er 2 markeringer på dem. Imellem disse markeringer skal du sy 2 række store stikkesting, med en trykfods mellemrum. Husk at starte og slutte med en lang snor og uden at hæfte ender..

(Der er sat 2 markeringer og der er syet 2 stikninger imellem dem)

Tag det nederste forstykke og sæt en nål i, lige præcis i midten. Der hvor den går op i en spids.

(Der er sat en nål i midten af spidsen på det nederste forstykke )

sæt nu det øverste forstykke fast på det nederste forstykke ved at lægge halskanten præcist så den lige rammer nålen i spidsen. Ret mod ret.  Måske lidt svært at se på billedet.

(Halskanten rammer præcist nålen i spidsen. )

Sæt de 2 markeringer på øverste forstykke sammen med markeringer på nederste forstykke med nåle. Du vil så se at det øverste stykke er noget for stort imellem markeringerne. Det er der hvor du har syet de 2 syninger. Det skal du nu rynke sammen, ved at trække i de 2 snore samtidigt. Rynk jævnt ind og sæt nåle i

(Her ses at der er rynket imellem markeringer på øverste stykke)

Sy nu en stikning 1,5 cm inde langs nålene . Gør det samme med den anden side. Det er vigtig at du sørger for at halskanten starte præcist ved midternålen på det underste stykke igen.. ellers bliver halsen ikke pæn.

Gør nu som sidst. Markering på markering og der rynkes ind imellem markeringer.

(Billede 1 viser at halskanten støder præcist op til den anden i spidsen. billede 2 viser hvordan det ser ud fra retsiden når begge øverste dele er syet på )

Siksak sømmene og buk sømmen nedad på hele kanten af det nederste forstykke og stik fra retsiden en stikning

(Der syes en stikning fra retsiden langs kanten )

Læg nu sidesømmen på toppen sammen ret mod ret og sy sømmen med en stikning og derefter siksak.

(Nu kan sidesømmene på toppen syes.)

Nu har du faktisk en top og en buks..

(Nu har du en top og en buks. Her ligger det med vrangsiden udad)

Vend nu toppen om på retsiden og put den indeni buksen, så midtfor i buks ligger sammen med midtfor i top. Det ligger så også retside mod retside. Forskyd kanten så toppen stikker ca 2,5 cm over kanten af buksen. Det bliver til løbegangen… Man kan også sætte et ekstra stykke på som løbegang, men jeg vil gerne gøre den så let som muligt, og så tynd i taljen stofmæssigt som muligt. Nål kant sammen og sy en stikning 1,5 cm inde på den mindste kant.

(Billede 1, kanten er forskudt med 2,5 cm. Billede 2, der stikkes 1,5 ned på den mindste kant.)

Der skal nu laves 2 knaphuller til snoren . Jeg laver dem med ca 3 cm mellemrum, og de skal laves på buksedelen midt for. Da stoffet er tyndt, lægger jeg på vrangsiden et stykke skråbånd som forstærkning. Jeg klipper det mindre bagefter , når hullerne er lavet.

(Forstærkning i form af skråbånd på bagsiden. )

(knaphullerne er lavet, så de sidder med samme afstand fra midt for i buksen. )

Buk nu den syede søm ned i buksen og stik det fast med en syning i kanten. Du får derved en løbegang.

(Billede 1, sømmen er bukket ned og nålet. Billede 2, der er lavet en syning. )

Træk nu en elastik igennem løbegangen ved at stikke elastikken igennem en af knaphullerne. Sy elastikken sammen . Træk derefter en snor igennem knaphullerne og put evt en snor dut i enden.

Nu skal vi til ærmerne. Tag et forærme og et bagærme der passer sammen og nål skuldersømmen sammen, ret mod ret.

(Find de to stykker der passer sammen. et forærme og et bagærme)

Når skuldersømmen er syet og siksakket, skal du sy den lille søm under armen.

(Den lille ærmesøm skal også syes. )

Sæt nu ærmet i efter markeringer og så skuldersøm møder skuldersøm og lille ærmesøm møder sidesøm. Sy ærmet i og siksak sømmen.

Læg ærmet op ved at bukke kanten 2 gange knap 1 cm. Denne kant er du nødt til at ri over 2 gange, da kanten buer. Så det er med små sting og ganske lille ombuk.

14591680_10213664797476791_6034204324160188839_n

(der bukkes smalt og ries og så bukkes der nok engang og ries igen. )

Stik kanten med en stikkesting. Så er ærmerne i princippet færdig , men jeg kunne ikke så godt lide ærmerne . Så jeg lagde nogle små læg på hver side af skuldersømmen. 4 Læg til hver side med ca 2 cm mellemrum. Vær omhyggelig med at sætte nåle i og stik så yderst i kanten så læggene ligger fast.

(læggenen med nåle og derefter en stikning i kanten. )

Nu skal der laves nogle bindebånd. hvor tykke og hvor lange du vil have dem er helt op til dig.  Her på bloggen er tynde stropper beskrevet hvordan de syes, så det vil jeg ikke uddybe. Der skal sættes en strop i hver side på ryggen ca 2 cm nede på kanten af ryggens udskæring.

(Billede1, stroppen syes fast med en stikning der rammer den stikning der er i forvejen. Billede 2, tip båndet over syningen ud over kanten. Billede 3, sy en lille stikning helt ude i kanten. )

Jeg følte ryggen gabte lidt og valgte derfor at sy et ekstra bånd på ca 15 fra taljen. Det er måske ikke nødvendigt for dig. Jeg tror det måske hænger sammen med at jeg er svajrygget. Det kan ikke undgås at den vil gabe lidt, da hele ryggen så at sige er fri og det er jo fast stof, og man skulle jo gerne kunne bukke sig.

Ta da.. så er sommerdragten færdig.

Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet. Syntes den var nem at gå til og krævede ikke nogen tilpasning ud over ærmerne, som jo så er en smagssag. Det er bestemt ikke sidste gang der skal prøves et mønster derfra. Faktisk har jeg allerede øje på et andet mønster..;-)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

2-delt sæt i jersey. Bukser efter model 7