Sy selv en mulepose.

Top. Sy vejledning. Mønster fra pppp.dk

Dette mønster kommer fra en side, hvor du indtaster dine mål, hvorefter mønsteret købes og kommer på din mail.  http://pppp.dk/symoenstre.  Derefter kan du printe mønsteret ud og samle det. Det er ikke noget der er svært. Jeg vil i et senere indlæg fortælle lidt tips til hvordan du nemmest griber det an.

Toppen er så lækker at have på. Syntes da også den er ret fin til cowboy bukser. Jeg syede den et par gange, før jeg var tilfreds med hvordan  flæsen skulle placeres. Den var lidt svær at knække koden på, men nu er det lykkedes. Det var punktet på skulderen, der drillede lidt. Jeg har nu lavet en løsning, der er pæn og ikke svære at lave. Jeg gør det måske ikke rigtigt i forhold til hvordan det var tænkt, men det bliver pænt, og det er det vigtigste. Så endelig kan jeg lave en sy vejledning til den..

Stofforbrug: 90 cm jersey viscose i 150 cm bredte.

Det er vigtigt at stoffet falder meget blødt, da flæsen ellers ikke vil falde pænt.

Første gang jeg syede toppen var stoffet lyseblåt, derfor vil et enkelt billede være i den farve, resten vil være i den armygrønne. Beklager på forhånd at billederne er lidt mørke.

Mønsteroplægning:

(Husk der skal klippes 2 stk af den der ligner en cirkel, spejlvendt af hinanden. )

Der klippes med 1,5 cm sømrum. Dog ingen sømrum  på den yderste kant på cirklen. Den lader jeg fremstå rå, og det virker fint, da det ikke trævler.

Sy vejledning:  Start med at bukke halskanten både på forstykket og bagstykket. Sæt fast med nåle

(halskant bukket ned og sat fast med nåle)

Sy med dobbeltnål fra retsiden.

(Sådan ser det ud fra på forstykket)

Læg nu skulderkanten sammen ret mod ret på de små for og bagstykker. Nål den og sy den . Jeg lægger altid et lille stykke skulderbånd på før jeg syer, da sømmen så ikke kan trække sig. Jeg syede med en stræksøm, men det fortrød jeg bagefter, da det slet ikke er nødvendigt, på skulderen.

(Her ses skulderbåndet syet på )

Tag nu de 2 cirkler og sy den korte led sammen ret mod ret. Klip sømrummet ned, så den kun lige er 3-4 mm. Siksak IKKE den kant. Den trævler ikke.

(Sømrummet på cirklens sammensyning er klippet ned )

Sæt nu ciklen på det lille for og bagstykke ret mod vrang efter mærkerne.

(flæsen er sat på ret mod vrang.)

Oppe på skulderen vil du opdage at der er alt for meget stof. Det lægger du i nogle store læg, så sammensyningen på flæsen passer med sammensyningen på skulderen. To store læg på hver side af skuldersømmen.

( ved min finger er sammensyningen. På hver side kan du se 2 læg)

Læg nu bagstykket ovenpå med retsiden nedad mod flæsen. Halskanten skal flugte med skuldersømmen.

(Det store bagstykke er lagt ovenpå, med retsiden nedad. )

Læg nu forstykket ovenpå det lille forstykke med retsiden nedad. Fra mærket på det store forstykke, lægger jeg stoffet i små læg. Der er 15 læg. Du kan også overveje at prøve at rynke det. Men det bliver meget pænt med folderne. Du bestemmer selv læggenes størrelse, min er ca 1 cm dybe og der er ca 2 cm imellem. Det sidste læg skal små 10 cm fra skuldersømmen, faktisk lige før de store læg på flæsen starter.

(her kan du se læggene på forstykket)

Halskanten skal ligge lidt over bag-halskanten. Det er vigtigt at du her er omhyggelig med at lægge de to halskanter sådan at det flugter med sammensyningen på skulderen.

(Her kan du se at halskanterne overlapper hinanden lidt. Ved min finger)

Sy nu hele sømmen fra nederste kant på forstykket , hele vejen op over skulderen og ned på bagstykket til nederste kant på bagstykket. Sørg for at læggene ikke rykker sig og ligger sig pænt. Det kan blive nødvendigt at løfte trykfoden undervejs for at rette på læggene.

(Her syes hen over læggene)

Vend sytøjet rundt og det ser sådan ud hen over skulderen.

(Det ser sådan ud nu, fra retsiden)

Der er mange lag stof på skulderen. Det kan hurtigt blive tykt. Derfor klipper jeg nogle af sømmene ned, så sømrummet kun er 5 mm. Ikke det yderste lag stof, men alle de andre.

(Her kan du se, at jeg har klippet nogle af sømrummene ned)

For ikke at sømrummet skal ligge og drille på skulderen, vælger jeg at give det en stikning. Det kan ikke ses når du har toppen på. Buk alle sømrummene over mod skulderen, sørg for ikke at tage flæsen med. Sæt fast med nåle

(Sømrummet holdes på plads med nåle. )

Sy nu en stikning tæt på kanten til flæsen. Tja, jeg kan se, min ikke blev for pæn lige, men jeg lader den nu være, da den ikke bliver at se..

(Bare sy en stikning ca 20 cm lang, for at holde sømrummet på plads)

Nu skal den anden skuldersøm laves. Læg skulderen sammen ret mod ret. Sørg for at der er lidt overlap ved halskanten, da du jo skal sy ca 1,5 cm inde på stoffet. Det er vigtigt at du her også er meget omhyggelig, da det ellers ikke bliver pænt.

(Håber du kan se, at der er lappet over ved halskanten, ved mine fingre)

Læg skulderbånd på og giv det en syning. Så skulle det se sådan ud fra retsiden.

(Sådan ser det ud fra retsiden)

Nu kan du sy sidesømmene sammen på for og bagstykket, ret mod ret.

( Sidesømmene nåles og syes)

Nu bukkes sømmen ind på vrangen i ærmekanterne og stikkes med dobbeltnål fra retsiden.

(Ærmekanten stikkes med dobbeltnål, hold den glat , så der ikke kommer rynker)

Læg toppen op med dobbeltnål og toppen er færdig..Syntes den er smart til slidte cowboy bukser, da der er kontrast i de fine flæser der gør den pyntelig og så det rå fra bukserne. Rigtig god fornøjelsen.

 

 

 

 

1 kommentar

  • Lone Sigurdsson

    Sød bluse…kan du af mønstret se om blusen kan syes en flæsekanten? Det er ikke lige min stil, men kan godt lide, at den rynker i siden.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sy selv en mulepose.