Nem halskant i jersey. Type A.

Denne måde at sætte en strimmel jersey på kalder jeg for type A. Det gør jeg fordi der kommer flere måder  og så er det meget rart at man kalder dem noget forskelligt.

 Den kan bruges til hals, ærmer, lommer, nederst på en kjole og mange andre steder. Den måde jeg viser det på, er den måde jeg altid gør det på. Det er slet ikke sikkert at det er den korrekte metode, men det er nemt,  det fungerer for mig og ser pænt ud.  Hvorfor gøre tingene sværere end de er..billederne viser en halskant, men det kunne lige så godt være et andet sted.

Jeg laver et lille træk i strimlen der syes på., men hvor meget træk afhænger af dit stof. Som regel er det sådan at jo mere lycra der er i dit stof,  jo mindre træk. Så har du en jersey der virker lidt død og uden lycra, skal trækket være større, da den bliver mere slap når du syer ned i den. Lycra er med til at holde faconen, så hvis der er meget lycra i, behøver der ikke være så meget træk. De første par gange du syer kanten, vil jeg anbefale at du syer strimlen på med stikkesting. Det er nemlig nem at pille op hvis du får lavet den forkert. Dobbelsyningen tilsidst er også utrolig nem at pille op hvis du piller op fra bagsiden af stoffet... Når du har lavet kanten et par gange og fundet fidusen, kan du begynde at sy den med stræksøm. Den er nemlig sværere at pille op.

Start med at måle den kant du vil sætte det på. Det behøver ikke være et helt præcist mål. Læg lidt til ,så du ved at du klipper en strimmel der er lang nok. Det betyder ikke noget at den er for lang. Det bliver nemlig bare klippet af tilsidst. Klip en strimmel på tværs af din jersey, altså i bredden på din jersey, ca 4,5 cm bred.

(her ligger en t-shirt og en lang strimmel)

Find midt bag på dit sytøj hvor du vil have strimlen sat på. Sæt en nål i, der markerer midten. Sæt nu din strimmel på, så den ligger ca 1 cm forbi nålen. Sy nu en stikkesting eller bedre endnu, en stræksøm hvis din maskine har det, jeg bruger en overlock der er på symaskinen,  ca 1,2 cm inde, samtidigt med at du holder en lille smule igen i strimlen. Ikke ret meget. Jeg har ingen regel for hvor meget. Men jo mere lycra der er i din strimmel, jo mindre træk. Så bruger du en jersey med meget lille indhold af lycra skal der et lidt større træk til. Men det skal ikke på noget tidspunkt rynke...Lav evt en lille prøve først..

(Nålen under strimlen på billedet viser midt bag )

Hold en lille smule i strimlen imens den bliver syet på. Hvor meget afhænger helt af hvor elastisk dit jersey er. Men evt lav en lille prøve først før du syer i det rigtig stof. Det med at trække % fra har aldrig fungeret for mig..Det må ikke rynke, men det skal alligevel også kunne ses at der er trukket i strimlen. Sy hele kanten rundt, men stop ca 3 cm før du når rundt til hvor din løse ende er.

(Her ser du jeg stopper lidt før den løse ende.)

Nu skal det overskydende strimmel klippes af ved at du sætter en nål i den hvor den mødes med det løse stykke. Strimlen skal være ca ½-1 cm mindre end det sidste stykke halskant, da du jo også på det sidste stykke skal have et lille træk i  strimlen.

(de 2 ender  mødes i midt bag) 

klip nu strimlen af ca 1 cm på den anden side af nålen. Og sæt den sammen med den anden ende ret mod ret.

(Her sættes enderne sammen ret mod ret)

Sy nu med stikkesting ca 1 cm inde , så halskanten nu er syet sammen.

(her syes den smalle ende af strimlen sammen) 

Nu skal sømrummet på strimlen til hver sin side og evt. klippes lidt skrå af, så sømmen ikke bliver så tyk.

(kanten er presset til hver side og klippet skråt af)

nu syer du lige en gang hen over sammensyningen , da du jo stoppede lidt før den og derfor er den måske ikke helt syet

(her ser du det sidste stykke er syet .)

Strimlen vendes nu rundt til vrangen af dit sytøj og stikkes med dobbelnål fra retten.

(her stikkes strimlen på retsiden med dobbeltnål)

Vend dit sytøj med vrangen ud og klip det overskydende stof af forsigtigt. Hertil er en andenæbs-saks super..

(overskydende stof klippes af)

Det færdige resultat..

Skulle du nu få brug for at pille sådan en dobbeltsøm op igen, så gør det fra bagsiden.. Få fat i undertråden på bagsiden og træk. Klip den når du har trukket et stykke , find undertråden igen og træk et nyt stykke. Det er meget let og de to tråde på forsiden ligger løse. Jersey-kanten kan selvfølgelig også bruges på fast stof, med lige så godt resultat. Her en bluse i chiffon hvor kanten er glimmerjersey i både hals og ærmer.

Rigtig god fornøjelse og jeg håber det var til at forstå undervejs.