Kjole. Sy vejledning. Mønster fra pppp.dk

Denne kjole er igen fra siden https://pppp.dk/ syet i jersey. En side hvor du skriver dine mål ind og så modtager du mønsteret på mail. Du printer så ud på papir, sætter det sammen og du er klar. Jeg valgte denne gang at det skulle være en enkel kjole. Der er mange muligheder for at ændre mønsterets udseende ved stofvalg, bånd, lommer og halsudskæring. Da jeg havde printet ud og samlet mønsteret, var jeg meget skeptisk. Jeg har tidligere syet en kjole, der ligner denne en del, og syntes den så alt for lille ud. Jeg vurderede at den kunne jeg da ikke være i. Men jeg valgte at give mønsteret en chance. Dog ville jeg så ikke sy den i noget dyrt stof, da jeg var sikker på det ikke blev godt..Jeg valgte noget stof i en polyester jersey kvalitet, som jeg havde med hjem fra en ferie. Jeg må indrømme at følgende vejledning er lidt mangelfuld i forhold til øvrige vejledninger, men det er simpelthen fordi jeg ikke troede den blev god, så jeg tog ikke så mange billeder undervejs. Og det viste sig at mine betænkeligheder blev gjort til skamme. Den er simpelthen så god.. Den sidder perfekt på mig, det skyldtes nok at den også har brystindsnit. Det bliver en kjole jeg kommer til at slide op. Og den var slet ikke for lille :-) Da stoffet er så mønstret som det er , ville jeg ikke sætte lommer på den, samtidigt skal jeg passe på med at få for meget focus ned på maven, da den `buler`lidt ud.øv øv. Mønsteret har nr 4637 og bestilles her.https://pppp.dk/ Stofforbrug:  jeg er en str 40, og til det går der 1,30 meter jersey i 140 cm bredde. Mønsteroplægning:

(Den lange løbegang bliver klippet til sidst, derfor ligger den så mærkelig)

Klip med 1,5 cm sømrum. Dog forneden på kjolen 3 cm. Jeg syer det meste af kjolen med stræksøm.

(Jeg syer med nr 4 på min maskine)

Start med at sy bryst indsnittene på forstykket. Sørg for at du slutter i spidsen med at sy ca 2 sting næsten lige, det gør at du ikke får sådan en dum dut på brystet.

(Svært at se, men i spidsen er et par sting næsten syet lige)

og så lige en tegning, som måske viser det lidt bedre (Håber det viser det bedre. De sidste sting ligger lige i kanten før der køres ud over kanten, husk at binde knude for enden) Pres indsnittene nedad. læg nu skuldersømmen sammen på for og bagstykket, ret mod ret. Sy sømmen og siksak bagefter.

(Skuldersømmen er syet)

Sy nu sidesømmene, helt oppe fra ærmet og hele vejen ned til bunden. Prøv lige kjolen nu. Hvis den sidder fint, og du har syet med 1,5 cm sømrum, vil jeg foreslå at du klipper sømrummet ned til ca 0.5 cm, ellers kan den trække lidt under ærmet.  

(Sidesømmen syes, og bagefter klipper jeg den ned)

Du skal nu til halsen. Jeg har valgt bare at bukke den om, men du kan også vælge at sætte folde elastik i , eller noget andet.  Jeg bukker den ca 1,5 cm om. Start med at gøre det i midt for og midt bag, arbejd dig derefter ud på hver side, og ja det vil rynke lidt. Men det er kun til du har fået det syet og strøget.

(Her kan du se, at det også rynker for mig)

Sy med dobbeltnål fra retsiden. Du skal trække lidt i sytøjet, der hvor det rynker lidt.

( jeg holder det glat , der hvor det rynker)

Stryg kanten og det skulle gerne se sådan ud.

( klip kanten ren, hvis der sidder ekstra sømrum ved syningen på bagsiden)

Tag nu strimlen , der skal bruges til løbegangen. Buk de korte ender til bagsiden og sy en stikning ca 1 cm inde fra kanten.

(De 2 korte ender bukkes og stikkes)

Buk nu langsiderne på løbegangen , sæt nåle i, og pres med strygejernet.

(Her er løbegangen bukket og strøget)

Mærk af på kjolen med nåle hvor løbegangen skal sættes på og marker midten på for og bagstykket.

(der er sat nåle i hvor løbegangen skal sidde)

Det kan være lidt svære at sætte nåle i , uden at få dem sat i begge lag stof. Jeg tager et blad eller hvad der lige ligger for hånden og ligger den ind i kjolen. Man kan tydeligt mærke når man stikker i bladet, og så ved man at man har fået fat i det ene lag og ikke dem begge to :-)

(Jeg putter et blad ind i kjolen, så nålen ikke sidder fast i begge lag stof)

Sæt en nål i midten af løbegangen og sæt det på så det passer med midten af bagstykket. Arbejd dig ud af til hver side med at sætte løbegangen fast med nåle.

(Pilen viser midt af bagstykket og midt af løbegangen)

Foran skal båndet ikke gå sammen. Jeg valgte faktisk at lave båndet lidt kortere, så man bedre kan se den snor jeg putter i, Men det var et valg , jeg gjorde.

(Sådan ser det ud på forstykket)

Sy nu en stikning i kanten på løbegangsbåndet, startende fra den åbne ende, hvor snoren skal gå ud af. Sy også en stikning på den anden kant, på samme måde.

(Der syes en stikning i kanten, i begge sider)

I øvrigt er kjolen også rigtig sød uden løbegangen. Men det giver den lidt tresserlook med løbegangen, da den er placeret lidt længere nede end taljen. Men sæt nu en snor i en sikkerhedsnål eller sådan en nål jeg har, og træk den igennem løbegangen.

(Der trækkes snor igennem )

Sæt en snordut i enden . Jeg giver det altid en klat lim, så knuden ikke går op.

(Snordut er sat på )

Buk kjolen 3 cm op og stik med dobbeltnål. Kjolen er færdig. Jeg havde så meget stof i overskud, at det også kan give til en bluse. Den vil jeg sy i samme mønster, bare kortere. Den ligger jeg ind i inspiration, når der er taget billeder. Jeg syntes mønsteret er rigtig godt og det er bestemt ikke sidste gang den bliver syet.