Halskant i fast stof.

Hvis du laver en bluse eller kjole i fast stof og ønsker en enkel halskant i stedet for en belægning, kunne denne metode være en mulighed. Det giver en fin afslutning på halsen. Start med at klippe en strimmel af stoffet på skrå. Her har jeg valgt samme stof som kjolen, men det kan også give en rigtig fin effekt hvis du vælger noget som er en kontrast. Det bliver jo som sådan ikke at se, men giver en flot finish når man ser på vrangsiden.  Det er vigtigt at den bliver klippet præcis på skrå. Klip strimlen 4 cm bred. Jeg måler ikke hvor lang den skal være, jeg klipper bare rigelig lang... Fold strimlen på langs til halv bredde og stryg den. Stryg den derefter i facon. Det vil sige,du drejer båndet lidt og stryger den. Det kan være nemmest at du tager din kjole eller bluse, lægger den på strygebrættet, lægger båndet ovenpå og stryger båndet efter halskanten ved at følge den.

(En lang strimmel klippes og den stryges til halv bredde, derefter stryges den i facon)

Sæt en nål i halsens midtbag på kjolen eller blusen. Sæt nu strimlens åbne kanter på halsen, ret mod ret, med start fra nålen. Men du starter først med at sy ca 3 cm fra midt bag. Sy strimlen på hele vejen rundt, samtidigt med at du holder et ganske lille træk i strimlen, så lidt at det næsten ingenting er. Slut ca 3 cm før nålen i midt bag. Klip strimlen til så den kan nå hen til starten af strimlen + 1 cm overlap.. (Stikningen starter først 3 cm fra midtbag, og slutter 3 cm før midtbag. Der skal være 1 cm overlap på strimlen ) Sy nu strimlen sammen på den korte led ret mod ret, med ½ cm sømrum. Læg sømrummet til hver sin side og pres sømmen. ( strimlen bliver syet sammen ret mod ret på den korte led og sømrum lægges til hver sin side) Sy nu halstrimlen fast på halsen de sidste 6 cm der mangles. Klip evt sømrummet ned, så det kun er ½ cm og klip små hak rundt i sømrummet. Pas på ikke at kippe så langt ned at du klipper tråden. ( De sidste 6 cm bliver syet fast og der laves små hak i sømrummet hele kanten rundt) Vendt nu strimlen til vrangsiden af kjolen/blusen og sæt fast med nåle. Sørg for at du trækker strimlen 1 mm mere om på vrangen end hvor sammensyningen er, så bliver den nemlig ikke at se fra retsiden. Her kan det også være nemmest for dig at ri med nål og tråd først. Sy nu fra retsiden af kjolen/blusen en stikning ca 1,2  cm inde på halsen.

(Strimlen bliver bukket til vrangen og stikkes fast fra retten.)

Stryg kjolens/blusens hals og du er færdig. Det giver en fint kant og den ligger rigtig pænt til halsen uden at flane eller trække. Jeg håber du kan bruge denne måde at lave en halskant på. Rigtig god fornøjelse.