Kantning med folde elastik.

Jeg har købt den fineste folde elastik i Esbjerg hos Sting og Stoffer. https://stingogstoffer.dk/shop/frontpage.html?gclid=EAIaIQobChMI5qmst4251wIVzpPtCh2dhQAPEAAYASAAEgIA2fD_BwE Er lidt benovet over hvor mange farver de har , og det var da også svært at vælge en farve. Men en grå går man jo aldrig fejl af, og nu skal den tages i brug på en kjole. Måske vil det være en hjælp for nogle at se hvordan jeg nemmest syer sådan et bånd fast. Mange syer det på i en arbejdsgang, men det kan jeg slet ikke styre. Jeg vil have det sidder helt nøjagtig og jeg er ligeglad med om det måske tager lidt længere tid.  Men igen er det vigtigt for mig at pointere, at du bare skal gøre som du føler virker rigtigt for dig. Vi er alle forskellige , og har vores forskellige måder at gøre tingene på. Hvad der virker for mig , er måske ikke det som virker for dig. Det vigtigste er at du prøver det og dermed gør dig dine egne erfaringer. Her kommer min måde. Hvis det er en hals der skal kantes, starte du med at sætte en nål i midt bag. Derefter sætter du din maskine til at sy med siksak. Vend dit sytøj med retsiden udad og sæt båndet ind under kanten med vrangsiden af båndet op af. Båndet skal ligge halvvejs ind under, så stoffet lige knap rammer midten af båndet. Lad båndet starte ca 1 cm på den anden side af nålen , men du starter først syningen ca 3 cm fra nålen. Så der kommer til at hænge 4 cm usyet bånd. Sy med siksak ned i båndet, som vist på billedet.

(Der bliver siksakket )

Samtidigt med jeg syer laver jeg et lille træk i båndet. Det er ikke meget jeg trækker, nærmest som om jeg bare holder den blidt til, og så lidt mere.. Lav evt en prøve først , så du får en fornemmelse af hvor meget du skal trække. Sy hele kanten rundt på den måde, til du når om til midt bag. Stop ca 3 cm før midt bag. Klip båndet så det går 1 cm over nålen.Nu har du så et stykke på ca 6 cm der ikke er syet.

(Ca 6 cm der ikke er syet og 2 ender bånd)

Læg nu de 2 ender sammen ret mod ret. De skal lægges meget nøjagtig sammen. Sæt nåle i, eller hvis det volder dig problemer , ri dem sammen.

(Enderne er lagt sammen ret mod ret)

Sy dem sammen med små sting , husk at hæfte ender. Fold sømrummet til hver sin side og sy de sidste 6 cm halskant med siksak

(Her er sømrummet lagt til hver sin side og de sidste 6 cm er siksakket)

Hvis der er nogle steder hvor du er kommet til at lægge stoffet over midter linjen på båndet, skal du lige have klippet det lidt ned. Ligeså kan det være nødvendigt at klippe lidt af ved sammensyninger rundt ved halskanten.  Derefter skal du bukke sømrummet ved sammensyningen på båndet på skrå og sætte det fast med nåle.

(Temmelig svært at se, men sømrummet er bukket skråt ind, og nålene holder det på plads)

Buk nu hele foldeelastikken i foldelinjen , ned over stoffet, så det nu ligger inde i båndet.

(foldeelastikken bliver bukket om kanten )

Sy nu en stikning rundt i kanten af båndet.

(Der syes i kanten med stikkesting)

Tja... Syntes det bliver ganske fint, og det er godt nok svært at se sammensyningen...

(Sammensyningen er ved min pegefinger, ret flot ik ? )

Fra bagsiden ser det sådan ud.

(Bagsiden)

Det er ikke svært at få sammensyningen til at blive pæn på denne måde. For lige at vise jer at det ikke bare er en heldig sammensyning, vil jeg lige vise kanten på ærmet, som er lavet på nøjagtig samme måde. (Sammensyningen ligger præcist ved ærmets sammensyning, og det kan du også sagtens få det til med denne metode.) Så bare gå i gang.. Det der kan drille, er hvor meget træk der skal være i båndet. Men lav en lille prøve, du får det ret hurtigt i fingrene.. Rigtig god fornøjelse.