Blazer med hætte i kraftig jersey. Mønster fra pppp.dk

Dette mønster er fra http://pppp.dk/ Du indtaster dine mål og kort tid efter modtager du mønsteret på mail til at printe ud. Der er ingen sy vejledning med, men det er også det eneste jeg kan sige, kunne være et problem. Jeg er meget tilfreds med deres mønstre. De har indtil videre passet mig rigtig fint. Man kan ikke altid undgå at skulle tilrette mønsteret lidt, men det skal man regne med ved alle mønstre. Jeg er lidt udfordret med mine overarme, som er en anden størrelse end resten af mig, men mønstre herfra, plejer altid at passe mig på overarmen. Så jeg er rigtig glad for mønstre derfra. Dette mønster er en tætsiddende blazermed figursnit, lommer og en stor hætte. Jeg var lidt i tvivl om jeg kunne lide hætten. Men min datter som arbejder som multimediedesigner hos et kendt tøjmærke, har lige fortalt mig, at vi kommer til at se rigtig meget til hætter på alt tøj i næste kollektion. Så jeg tror da bare jeg lige skal vænne mig til det ;-) Jakken er ikke svær at sy. Den bliver syet på almindelig symaskine og de fleste steder bliver den syet med elastisk søm. Jeg vil forsøge at begrænse billeder og tekst, så den  beskriver de passager der kunne volde problemer omkring syning af den. Blazeren er syet i stof fra https://stingogstoffer.dk/shop/metervarer-15s1.html Det er en grå meleret kraftig jersey, tror de kalder den vinterjersey. Sy vejledning: Start med at klippe alle delene ud med 1 cm sømrum, dog 3 cm på nederste kant på ærmer og nederste kant på jakken. På nær det midterste forstykke, da der skal en belægning på her. Stryg vliseline på belægningen og den øverste kant på lommen. Jeg bruger en vliseline som kan give sig lidt i en mellem kraftig kvalitet. Som det første syer du side-forstykke til midter-forstykke, ret mod ret. Sørg for at mærkerne passer over for hinanden. Pres sømrum ind mod midten af jakken. Hvis du ønsker at give jakken pynte stikninger , er det nu du skal tage stilling til det. De skal nemlig laves nu. Det gøres ved at stikke 2 mm fra sammensyningen fra retsiden. Derefter skal lommerne syes. Buk øverste kant på lommen og giv det en stikning.Sy en rynketråd yderst i kanten på lommens rundinger og træk forsigtigt i tråden til den får en pæn bue. Fold sømrum ind på lommen og stryg den. Sæt den på forstykket efter afmærkning.

(Lommerne er klar til at blive sat på)

Jeg syer dem på med en stikning , som starter og slutter som en trekant. Det er for at forstærke lommen. Grunden til at der er forskel på forstykkerne på det første billede er at der jo skal en belægning på forkanten og derfor behøver du ikke have 3 cm sømrum på denne dels nederste kant. Har du klippet med 3 cm på den, kan du bare det ned til 1 cm. Sy side-bagstykkerne på midter-bagstykkerne og derefter syes midt bag sømmen, ret mod ret. Hvis du har syet pynte stikning på forstykket, skal du også sy pyntestikninger på bagstykket nu. Sørg igen for at mærkerne sidder overfor hinanden. Nu skal du igang med hætten. Jeg syer hætten sammen med en form for fransk søm, så sømmen bliver syet væk, da man kan se ind i hætten, når man har jakken på. Læg hætten VRANG mod VRANG  og sy den sammen i det der bliver til midt bag. Det er der hvor jeg har min finger på næste billede. Sy med ½ cm sømrum. (VRANG mod VRANG.. Sy den sammen i den side hvor jeg har min finger på første billede, med ½ cm sømrum) Vend derefter hætten om og sy den nu igen , ½ cm fra kanten. Derved bliver den rå kant syet ind i sømmen og det ser fint ud fra begge sider af hætten.

(Nu ser hætten sådan ud)

Der skal nu sættes en løbegang på langs forkanten på hætten. Du kunne også vælge at bukke kanten og bare stikke til en løbegang. Men jeg vil gerne have det lidt pænere end det. Derfor laver jeg ud af et stykke almindeligt jersey et stykke kantebånd med mit kantebånds-apparat. Du kunne også vælge at sætte et kontrast bånd på her, det ville se mega godt ud. Sy kantebåndet på retsiden af hætten, med et let træk, hvis du bruger elastisk kantebånd. Derefter syes en stikning 2 mm inde på kantebåndet. Derefter skal der laves et knaphul i de nederst kanter på hætten, hvor snoren til hætten skal komme ud af. Du kunne også vælge at slå en metal kaus i, men jeg syntes en knaphul ville være fint. For at forstærke det, stryger jeg først vliseline på vrangsiden af det stykke hvor knaphullet skal være, derefter sætter jeg et stykke bånd ovenpå. Det gør at knaphullet ikke trækker sig langt når du syer det.

(På vrangsiden stryges vliseline, derefter bånd, og fra retsiden syes knaphullet )

(Fra retsiden ser det sådan ud) Skær knaphullet op og buk kantebåndet om til vrangen. sæt nåle i og sy en stikning 2 mm inde på kantebåndet.

(Det ser sådan ud )

og den færdige kant ser sådan ud. Sy nu for og bagstykke på jakken sammen på skulderen og sidesømmen, ret mod ret. Derefter skal hætten sættes fast, ret mod ret. Hættens forkant skal starte et lille stykke inde på forstykket, ca sømrum. Jeg sætter en prik med en skræddertusch , for at finde det rette sted. Det er 1 cm inde på forkanten. Hvis du kan forstørre næste billede, kan du lige se prikken.

(Prikken kan lige skimtes. Der skal hættens første sting ramme)

Sæt godt med nåle i.  Du kan vælge at give det en syning nu, så du har styr på hætten, men jeg vælger at sætte belægning på i samme omgang. Læg belægningen ovenpå, med retsiden ned mod jakkens retside.

(Belægningen er sat fast med nåle)

Oppe ved skulderen bukker jeg sømrummet om, og holder det fast med en nål.

(Skulderen på belægningen bukkes om)

Nu sætter jeg et stykke kantebånd på det stykke imellem de to belægninger i nakken. Det er det samme bånd som jeg brugte til hætten. Her kunne du igen bruge et andet bånd så du får en effekt i nakken. Sæt det på så det overlapper ca 2 cm ind over belægningen.

(Min finger viser midt bag)

Sy nu hele forkanten og nakken med en syning , startende fra nederste kant af jakken hvor sidedel og midterdel er syet sammen(Lige efter rundingen nederst). Sørg også for du rammer præcis ned i det punkt hvor hætten starter og slutter. Klip derefter det ene sømrum ned til det halve. Så fylder sømmen ikke så meget når du vender til retsiden.

(Det er gjort her)

Vend nu belægningen om til vrangen, og sæt den fast med nåle. Kantebåndet i nakken bukkes ind og sættes også fast med nåle.

(Belægning og kantebånd sat fast med nåle , klar til at blive syet)

Sy nu en stikning langs forkanten ca 2mm inde. Når jeg når op til skulderen på belægningen, syer jeg et lille stykke på tværs, så jeg kan fortsætte langs med kantebåndet i nakken. Det modsatte gøres når du kommer til den anden skulder.

(Håber du kan se stikningen her)

Resten af skuldersømmen på belægningen syes med et par små sting i hånden, så det bliver på sin plads. Sy ærmernes 2 dele sammen sammen ret mod ret. Vil du have pyntestikning, skal det gøres nu. Sy derefter hele ærmet sammen.

(Husk afmærkning af skuldersøm)

Sæt nu ærmet i, ret mod ret. Det gøres nemmest ved at vende jakken om på vrangen og ærmet om på retten, og putte den indeni jakken. Tjek at det er det rigtige ærme du sætter i.

(Ærmet skal holdes en lille smule til ved ærmekuplen (det område lige omkring skuldersømmen)

Sy ærmet fast og  det  samme gøres med det andet ærme. Buk jakkens nederste kant 3 cm op og giv det en stikning.

(Det er gjort her)

Buk ærmekanten 3 cm op og giv det også en stikning. Nu mangler du at lave 3 knaphuller og sætte 3 knapper i . Derefter trækkes snor igennem hættens løbegang og jakken er færdig.

(Snor er trukket igennem løbegangen med en sikkerhedsnål)

Jeg syntes det giver en fin diskret effekt at der er sat kantebånd på hætten og i nakken. Der kan leges med andre farver hvis man  ønsker mere blikfang. og bagfra ser den sådan ud Den er lige så god til kjoler som til bukser og en top. Den skal helt sikkert også syes i noget stof med mere farve. Den sidder rigtig pænt på mig og jeg har intet ændret på mønsteret. Rigtig god fornøjelse.