Tynde stropper- spaghettistropper

Nogle gange vil man gerne sætte tynde stropper på sin top, måske lave en effekt med flere stropper og noget bar ryg med kryds af stropper. Men det skal måske helst laves i det samme stof som toppen. Så kan det være svært at få stroppen så tynd som man nu gerne vil have den. Her kommer et trick som jeg lærte af en lærer, da jeg gik til syning i ungdomsskolen. Faktisk havde jeg helt glemt teknikken, indtil jeg opdagede hvor moderne det er blevet med tynde stropper. Jeg er ved at sy en top hvor jeg netop vil have noget kryds-effekt, billede bliver lagt op senere. Hele tricket består i alt sin enkelthed af en kedel. Så jeg måtte en tur ned på genbrugen og fandt en gammel svend til 15 kr. Grim, men den skal ikke bruges til andet end stropper. Der ud over fandt jeg en nål som jeg havde købt for længe siden. Den er beregnet til at trække elastik igennem en løbegang, men den kom også i brug. Har du brug for at forstærke stroppen, er det en god ide med noget skulderbånd.   Her er det jersey jeg bruger. Derfor bliver strimmel bare klippet lige på bredden af stoffet. Du kan sagtens bruge samme teknik ved faste stoffer, men der skal du klippe den på skrå, 45 grader på stoffets bredde. Klip strimlen ca 4 cm bred. Bredden kommer sig ikke så nøje, da den bliver klippet til bagefter. Sy nogle prøver på din maskine, hvis du er i tvivl om hvilken syning der er mest elastisk på din maskine.  På min fandt jeg ud af at det er nr 7. En søm jeg ellers aldrig bruger, men det viste sig at være den der var mest elastisk. Du finder ud af det, ved at trække i sømmen, og den skal virkelig kunne give sig temmelig meget. Fold din strimmel og sy nu helt ude i siden, ca 1 cm fra kanten. Sørg for at du har en ret lang sytråd før du starter, eller også skal du slutte med at have en lang sytråd. Bare du har en lang snor, så er det ligegyldigt i hvilken ende.  Når den er syet klipper du det overflødige væk, helt ind til sømmen, men pas på du ikke kapper sømmen.

(her er syningen lavet, og der klippes ind til sømmen)

Nu tager du den sjove nål og binder sytråden fast til den og putter den igennem strimlen. Gør det lidt forsigtigt , indtil du lige får startet. Hjælp evt lidt til med at få vendt enden indad.

(Tråden bundet til nålen og puttes indeni strimlen)

(Stroppen er vendt)

Nu skal kedlen i brug. Fyld vand i den og bring det i kog. Den skal koge så meget at det damper en del ud af tuden. Hold nu strimlen hen over tuden og træk lidt i den samtidigt med at du fører den fra den ene side til den anden side. Pas på du ikke brænder dig, dampen er meget varm.

Du vil nu opdage at strimlen er blevet noget længere og noget tyndere, og nærmest lidt rund i det. Nu er stroppen i princippet færdig og kan sagtens bruges som den er. Jeg har lavet stropper på denne måde til chemiser og tynde undertoppe. Men hvis du skal bruge den i lidt mere tungt stof og er nervøs for om den kan briste af det træk der vil komme i den, kan du forstærke stroppen. Det gøres ved at du trækker en skulderbånd igennem stroppen. Skulderbånd er i sig selv ret tynd, så den kan sagtens være indeni stroppen. Du sætter bare skulderbåndet ind i nålen og trækker den igennem stroppen.

 (Skulderbånd i nålen og træk den igennem stroppen. )

Stroppen bliver i princippet så tynd at når du syer den på, skal du være meget opmærksom på at syningen får fat i stroppen. Derfor syer jeg den ofte også lige fast  med par sting i hånden, som ekstra sikkerhed.

Stroppen er færdig og den er ca 5 mm tyk. Tyndere tror jeg næppe man kan lave den ;-). Så er det bare om at komme i gang med nogle fede toppe som signalerer sol og sommer :-)