French curve og andre skabeloner

  19702304_10213752018497262_7332323281870151418_n Måske har du slet ikke problemer med at tegne mønstre op og få stregerne til at blive fine jævne og flydende, når der er buer ved ærmegab, hals kanter og andre steder, så er dette indlæg slet ikke noget for dig.. Men for alle vi andre, som ikke føler vi lige kan gøre det på fri hånd, er der måske hjælp at hente her i følgende tip. Så brug det hvis det kunne være noget , eller spring det over ;-) Man kan få et hav af forskellige skrædder linealer. Den store vinkel lineal er svær at undvære når man selv tegner mønstre op. Men man har ofte også brug for nogle til at tegne hals kanter, ærmekanter og andre buede linjer op. Man kan endda få nogle linealer som kun er til at tegne hals kanter op med. Men skal man have dem alle , kan man købe sig fattig, og nogle får man mere brug for end andre. Så hvorfor ikke lave dem selv, og få dem man har brug for til billige penge. Samtidigt ville jeg også gerne have nogle mere stabile skabeloner til lommer eller andre dele som jeg bruger tit. Måske har man en favorit lomme , en krave eller en anden mønsterdel.  Disse skulle også være til at tegne nemt op efter og igen gennemsigtige. Ganske simpelt, når nu man har en laminerings maskine.. Købte de kraftigste laminerings lommer som den kunne klare. Kørte 2 stykker igennem uden noget imellem, og så har man et stykke kraftigt plast til skabeloner etc. Læg plast siden over den lomme eller den halsudskæring som du er vild med. Tegn med sort tusch, klip ud og fjern tusch med neglelaksfjerner. Nu har du en skabelon. Hvis du nu vil lave et mønster på en bluse, og gerne vil have tegnet halsudskæringen , så er det bare at lægge skabelonen på og tegne op. Du kan sagtens lave samme løsning med blød plast eller papir, men det her fungerer rigtig fint og er stabilt som en lineal. Man kan sagtens lave dem i kraftig karton, men i længden vil de så ikke holde og man kan ikke se igennem dem. Under en tur til Ikea, kom ideen til mig, og den er nu prøvet af med godt resultat.Du kan printe skabelonerne her i nedenstående link. skraedderlinialx1 skraedderlinialx2 skraedderlinealx3 skraedderlinealx4    

(Sådan skulle de gerne se ud fra linkene, kopieret ud på papir)

Nr 1 og nr 2 skal sættes sammen. Nr 3 og 4 skal sættes sammen .

(sådan ser det så ud)

Køb en gennemsigtig skrivebords underlag i Ikea til 39 kr. Den er ret genial, da den har en glat side og en bagside der er mere ru, så den ligger bare fast uanset om det er på stof eller papir.

Jeg har siden fundet ud af at en  plast dækkeserviet også er super til formålet. De kan købes i de fleste isenkram butikker.

                                             ( et stykke skrive underlag )

Læg nu papiret med french curve under underlaget .

Tegn op med en sort tusch. Klip den grov ud, med en saks du normalt bruger til papir, endelig ikke din stof saks..

                           ( Linealen er tegnet op med sort tusch og klippet grov ud)

Sørg for at klippe med en lang jævn bevægelse. Jeg kunne sagtens klippe i pladen, uden problemer, og du kan sagtens rette den til hvis der skulle komme nogle hak. Volder det dig problemer, er det måske en opgave for din mand ;-)

                             (Et styk lineal til ærmegab og andre buede sømme)

                     (Her kan du se hvor jævn linjen bliver , tegnet efter den klippede lineal)

Der er til rigtig mange linealer og skabeloner ud af et underlag, så lav dem efterhånden som du opdager dit behov.

Håber du kan bruge indlægget, evt som inspiration til dine egne skabeloner.