Trænings bluse syet i mønster fra Onion nr 5003

Rejse-håndtaske efter de nye regler fra Ryanair.

 

Update

Se længere ned i indlægget hvor det nu er lykkedes mig at lægge link ind til mønsteret, så i kan printe det, i stedet for at tegne det op.. Husk det er uden sømrum ..Og husk at vælge faktisk størrelse når du printer. Ved mig dur det ikke fra mobilen, men fra pc virker det. 

Vi har bestilt rejse til London sammen med vores dejlige venner og deres familie. Nu har Ryanair så lige ændret deres mål for håndbagage til at tasken kun må måle 35 x 20 x 20 cm. Dog må man stadig tage en lille trolley med, men den skal så i last rummet. Jeg tænkte, at så kunne det være godt om man havde en taske, der havde næsten de præcise mål. Det bliver en rejse hvor mændene blandt andet skal ind og se en fodboldkamp. Vi kvinder skal så shoppe imens. Jeg håber selvfølgelig på, at der også lige ligger et par stofbutikker som vi skal ind forbi.. Så jeg ved at jeg får brug for alt den plads, jeg kan få på turen hjem…

De første forsøg med en taske i målene blev godt nok ikke lige en succes… hvem filan har da også lige fastsat de mål… En rigtig lille tyksak af en taske. Det er da helt sikkert en mand der har lavet de mål 😉 Nå men efter et par forsøg er det nu lykkedes mig at komme frem til en taske, som ser ret fin ud, rummer en del og passer på målene. Der er utrolig mange muligheder i det mønster for selv at lege med lommer, pynt, hanke, stropper og stofvalg…

Tasker er et ret sjovt projekt at nørkle med. Men meget af syningen er sådan noget der dukker op undervejs. Så jeg vil prøve at gøre det lidt enkelt i min forklaring og så er der plads til at du selv eksperimenterer med hvad der virker for dig.. Se det som en vejledning i hvordan en taske KAN syes, men ret den til efter din egen måde.

Det første stof jeg købte var en lækker møbelstof i noget der lignede velour. Det er mørkebrunt, da jeg gerne ville have den skulle se lidt retro ud. Tja det var fint at sy i, men det lignede en toilettaske, så det vil den blive brugt til.. Der skulle da være en mulighed for at alt ens grej kan være i den 😉

Min store toilettaske mangler bare lige nogle hanke.

Næste taske blev lavet i noget vævet stof fra stof 2000. Det er faktisk elastisk på den ene led, så det betød at jeg måtte tage tasken på det andet led.

Du skal bruge en lynlås som er 50 cm lang

Her kommer mønsteret til den :

Til print skal du huske at vælge faktisk størrelse og tjekke den lille testfirkant.

rejse-handtaske

Det skulle gerne se sådan ud. Side 1 og 2 skal sættes sammen .

Mønsteret er UDEN sømrum. Jeg lagde 1½ cm til, men det er op til dig, bare være omhyggelig med at det er ens alle vegne.

 

Det er temmelig vigtig at mærke de forskellige pasmærker op. De skal passe når du syer den, ellers vil tasken få forkert facon. Hvis du ikke vil have en fast bund i tasken, skal du ikke klippe den sidste del. Men vil du have en fast bund, skal du klippe den sidste del i både for stoffet og i  noget fast materiale. Jeg fandt ud af at skrive underlag fra Ikea er genialt til formålet. Koster ikke ret meget og er let at klippe i. Det er plastik og jeg tror sagtens du kan smide det hele i vaskemaskinen ved 30 grader. Klip underlaget ½ cm mindre end selv for stykket.. Jeg har tidligere repareret en sports taske i bunden, hvor jeg netop fandt ud af at skriveunderlag er genialt, i stedet for det pap som der lå der.

Jeg kan ikke sige dig hvor meget stof der går til tasken, da jeg lavede flere forsøg før mønsteret var som jeg ville have det. Så tegn mønsteret op og mål selv ud til mængden.

Jeg valgte at quilte tasken, for at gøre den lidt mere formfast. Det er en smagssag. Jeg har en læderjakke som også skal slagtes for at blive til en taske i samme model.

Hvis du har nogle læder rester , kan du dekorere din taske, som jeg har gjort eller lave dine egne hanke. Mit læder er fra en kasseret jakke.

Jeg brugte quilte vat imellem og som bagside et gammelt lagen. Alle delene bliver quiltet og derefter siksakket rundt i kanten for at styre lagene.

Husk afmærkningerne,, de er vigtige.

Tegningen  er for dem som ikke kan printe mønsteret.

 

For at lave læder pyntet i hjørnerne, tog jeg bare en underkop og tegnede op på et stykke papir. fold papiret 2 gange og stykket er delt i 4 stykker.

Tegn nu op på dit læder og klip det ud i 4 stykker.

Klip det nu ud og sæt det på din taskes sidestykker. Jeg brugte lidt lim for at få det til at sidde fast og derefter en teflon trykfod. En trykfod jeg har købt på ebay for 14 kr.

Sy en stikning rundt i kanten af læderet. Et stykke tape på din trykfod kan også gøre det hvis du ikke lige har en teflon trykfod.

Jeg valgte at lave noget pynt midt på tasken. Det er lavet på fri hånd. Prøv dig frem hvad du kan lide.

Når du har quiltet alle delene, kan du gå rigtig igang med tasken. Start derefter med at sætte lynlåsen på lynlåsstykkerne. Lynlåsen skal bare gå ud over stykkerne; men passe i starten.

Jeg fandt ud af at det nemmeste er at sætte foret på lynlåsstykkerne nu, og så ellers vente med resten af foret og sy det til i hånden til allersidst.

Det kan sikkert gøres på masser af forskellige måder, men sådan valgte jeg at gøre. Så derfor.. sæt nu forets lynlåsstykker på ved at sy ret mod ret , med lynlåsen imellem.

(Det gøres her)

Vend det derefter om og sy en stikning for at holde det på plads for lynlåsen. Det ville være træls om man lyner ind i foret, når tasken bruges. Det forhindrer stikningen.

Nu ser lynlåsstykket så sådan ud.

Sæt nu det yderste bundstykkets korte ende fast på lynlåsstykkets korte ende, ret mod ret. så du faktisk får en stor ring.

(Bundstykket er her syet på lynlåsstykket. Jeg valgte derefter at give en stikning)

Hvis du vil have lange stropper på tasken, kan det være nu de skal sættes på. Det gjorde jeg i første omgang ,men valgte dog efterfølgende at pille dem af igen. Men du får lige et billede at hvordan det ser ud. Hvis du vil have korte hanke på, skal du have dem lavet og sat på lynlåsstykket med en syning nu. Jeg fandt først senere ud af at jeg hellere ville have korte hanke på og måtte derfor sprætte op til dem. Ikke noget problem, men det var da smartere at have fundet ud af det noget før 😉 Mine hanke er faktisk et bælte fra en gammel læderjakke. Samme jakke hvor jeg har brugt læderet til pynten på tasken.

Jeg pillede dem af fordi jeg ikke kunne forliges med at de var sorte.

Nu kan du sætte en af taskens sider fast på bunden og lynlåsstykket efter afmærkningerne. Det er vigtigt at de kommer til at passe. Det kritiske punkt er det skarpe hjørne. Jeg syer så taskens sidestykke ligger nederst. Det gør det lidt nemmere. I hjørnet syer jeg ned til hjørnet, så det passer med sømrummet. Derefter løfter jeg trykfoden, med nålen nede, drejer sytøjet og lægger bundstykket op i en trekant. Håber de næste 2 billeder kan vise det. Når du starter med at sy fra hjørnet skal du passe på at du ikke syer over en fold. Man kunne også give et hak med saksen, det ville være langt nemmere, men jeg ønsker ikke at hjørnet bliver et svagt punkt, derfor gør jeg ikke det..

(Bundstykket ligger øverst. Sy ned til nålen der viser hjørnet. stop med nålen nede.)

(Drej sytøjet rundt, og læg bundstykket op som en skrå linje, træk lidt i bundstykket og sy nu forsigtigt og undgå at sy ned i nogen læg. )

Det kan sagtens lade sig gøre, og selvom du syntes det virker lidt forkert, så se det alså fint ud fra retsiden.

Den ene side af tasken er nu syet fast. Vend tasken om på vrangen og sy den anden side fast på samme måde. Igen sørg for at sy så bundstykket ligger øverst. Det er simpelthen nemmere at styre på den måde.

Så er tasken faktisk færdig., og du mangler kun foret. Hvis du har valgt lange stropper, skal de lige sættes på. Husk at brænde enderne af stroppen med en lighter, så de ikke trævler op.

Tasken se nu sådan ud. Vend den om til retten og sy nu foret. Start med at bukke de korte ender på bundstykket til vrangen og stik dem fra retten. Det behøver du ikke, men jeg syntes bare det så pænt ud.

Hvis du vil have en god fast bund, skal det laves nu. Jeg syntes faktisk selv det er ret genialt..

Klip et stykke for efter det sidste mønsterdel. Det er faktisk bare det midterste stykke af bundstykket. Klip det også i skriveunderlag, dog nogle mm mindre. Klip hjørnerne runde, så de ikke slider igennem foret.

(Bunden er klippet i skriveunderlag)

Sy nu det ekstra stykke bund i forstof ovenpå det store bundstykke. Du syer dog kun stykket fast på de 3 af siderne. Altså 2 korte sider og en langside. Start med at sy et stykke inde på den korte led og slut lige sådan. Se ved min finger.

Sy ny forets sidestykker fast på bundstykket ligsom da du syede tasken. I bunden hvor der er dobbelt stof syer du kun ned i det store bundstykke og ikke i det ekstra lille stykke. Derved fremkommer der en lomme, du skal bruge senere til bundpladen.

Buk foret til vrangen fra afmærkning a henover forets øverste kant til afmærkning a. Ri ombukket.

Nu kan du putte bundpladen ind i det hul som er i bunden af foret.

Nu kan du lukke hullet med en stikning ned igennem alle 3 lag for. Pas på ikke at stikke ned i pladen.

(Her er der stukket for hullet)

Nu kan du sætte foret indeni tasken og sætte det fast med nåle i kanten.

Sy med små sting og pil ritråden op.

Så er din taske helt færdig.

Klar til rejsebrug. Den kan godt rumme en del nye stoffer, som jeg falder over i London 😉

Og til sidst et billede af de to tasker sammen.

 

 

 

 

 

62 kommentarer

 • Vedr. rejsetasken Ryanair. Syer du foret i til sidst i hånden?
  Tak for super fine beskrivelser. Du er dygtig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Majbritt. Mange tak skal du have, det er jeg glad for du synes. Ja noget af foret bliver syet fast i hånden med små sting. Det 5. sidste billede viser det der bliver syet i hånden

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann - Kerstin Christensen

  Tak for mønster og vejledning, som er fulgt med godt resultat 🙂 Lige et spørgsmål – kan jeg bruge det der form vat fra Stof og Stil uden at quilte, men bare sy det fast langs kanterne af stoffet? Det ser lidt underligt ud at quilte i mønstret stof, synes jeg – eller 🧐 og hvad med tasken af læderjakken? Der sætter du vel bare for i og så er den fast nok?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Ann-Kerstin. Hvor er det dejligt at høre. Ja det kan du godt, det har jeg gjort ved flere tasker. Har du mod på det, ser det ellers godt ud hvis du quilter omkring et mønster, sådan lidt tilfældigt. Men det afhænger selvfølgelig af hvor mønstret stoffet er. Du er velkommen til at sende mig et billede, som jeg kan vurdere det ud fra. Ja en taske ud af en læderjakke sætter jeg som regel kun foer i. Hvis skindet er meget blødt og tyndt kan det dog blive nødvendigt at stryge vlieselinelærred bag på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • R

  Super smart taske!!
  Du har vel ikke lavet en med de nyeste mål og rygsæk-remme?
  Mvh R

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anita wedel

  Hej 🙂 vil bare lige sige at jeg er så glad for at have fundet din side, har længe ledt efter et forståeligt taskemønster med vejledning på dansk, så tusind tak for hjælpen.. dog har jeg lige et enkelt spørgsmål, hvad vil det sige at printe i faktisk størrelse?? er det bare 100% ? Venlig hilsen Anita

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Anita. Mange tak for din kommentar, hvor er det dejligt at høre 😊jeg tror det er lidt forskelligt fra pc til pc hvordan printeren er opstillet til at printe. Ved min skal jeg trykke hvor der står faktisk størrelse, men jeg vil tro det må være det samme som 100 %. Det vigtigste er at du tjekker den lille firkant. Den skal være præcis 5 x 5 cm. Rigtig god fornøjelse👍

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Hej. Superskøn Ryan air taske. Vil den være for træls at lave i skind?
  Carina Hyden, Frederikshavn

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Carina. Mange tak. Vær opmærksom på at Ryanair lige har skiftet mål på håndbagage, så den må vist være lidt større nu. Jeg er igang med at lave en ny model hvor den kan virke som håndtaske og rygsæk, den ligger dog først klar om nogle uger. Jeg ved fra en sy gruppe at nogle har syet den i læder fra jakker. Den blev mega flot i læder, så det kan du roligt gå igang med 👍 Rigtig god fornøjelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Hej Gitte
  Jeg har lige “opdaget” dig, og tak for det, jeg har fundet en masse inspiration på dine indslag, så jeg kan næsten ikke vente med at gå igang, problemet er bare hvad jeg skal begynde med
  Tusind tak fordi du så gavmildt deler ud af din viden, det er virkeligt flot – håber du og din familie får en rigtig god jul

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Hanne. Tusind tak for din søde kommentar, hvor er det dejligt at høre😊 Tak, også en dejlig jul til dig og din familie 🎅

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisabet

  Tak Gitte for opskrift.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda Nielsen

  Hej
  Faldt lige over denne side, hvor er det dog dejligt der er nogle der deler ud af deres sytips/mønster 🙂
  skal helt sikkert prøve at sy denne taske inden næste sommerferie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Linda. Mange tak for din søde kommentar. Dejligt at høre 👍 og rigtig god fornøjelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine J

  ….jeg er simpelthen helt vild med dine indlæg/blog! Giver mig SÅ mange gode idéer 😀 Har f.eks. lige syet en fin bluse fra Burda 2015, som du engang havde på til et par bukser. Tak fordi du bruger din tid på dét her👍🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Stine. Ih hvor er det dejligt at høre. Jeg bliver så glad for sådan en sød kommentar. Tak 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tusind tak for mønstret. Super flotte dine tasker. Vil helt sikkert lave en måske flere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej. Mange tak skal du have, og rigtig god fornøjelse 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Hvor lange er dine stropper?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Elisabeth. På den ene er håndtagene 38 cm lange. På den anden er der sat skulderhank på og den måler 125 cm ialt. Den er ret lang, men det er fordi den også skal kunne bruges af min mand, som er noget højere end jeg 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth Nikolajsen

  Vil lige sige dig tusind tak fordi du vil dele et fantatisk mønster. Har lige syet ikke mindre end 4 stk., da vi skal på ferie og flyve Ryanair. Rigtig god sommer til dig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Lisbeth. Sikke en dejlig kommentar at få. Tusind tak skal du have

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Lausten

  Jeg er så glad for det mønster du her har delt, og har endelig fået syet en taske, jeg kan være bekendt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Hanne. Hvor er jeg glad over at høre det. Mange tak for din kommentar. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Det er utroligt hvad du når at sy og så så flot, men jeg tror nok at selvom du næsten har syet den for mig

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Pia. Mange tak. Nej desværre den er ikke til salg. Men måske kender du en, som du kan overtale til at sy den til dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ragnhild Bennedsen

  Ja der står de mål din taske har

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ragnhild Bennedsen

  Tak for en rigtig fin beskrivelse, der er til at forstå.

  Jeg var inde på Ryan Air. Her står at målene må være 35 x 29 x 29 cm. Så måske har de ændret det igen

  https://www.ryanair.com/dk/da/planlaeg-rejsen/ekstra-til-rejsen/samsonite-tasker/bagage

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skønt mønster og taske, tak fordi du deler med os andre – det er stort gjort
  dejlig blog du har lavet som jeg vil kigge til en gang i mellem.
  Jeg skal bestemt prøve dit taskemønster, når jeg får hul mellem alle de projekter man går og planlægger :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Hvor er det fedt, at du i stedet for at brokke dig over at målene er blevet ændret, så bare laver en taske der passer til målene! I øvrigt, fede tasker!

  God dag,
  V.h. Lea/
  https://fattigstuderende.bloggerspoint.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgit Nielsen

  Jeg har forsøgt at udskrive mønster til rejsetasken, jeg kan kun udskrive de 30 sider….jeg har prøvet 3 gange nu??? VH Birgit

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Birgit. Mønsteret til tasken er ikke til at printe ud. Det er en tegning med diverse mål som du selv skal tegne op. Det skulle være rimeligt nemt at tegne hvis du blot sørger for at holde målene. Jeg ved desværre ikke lige hvad det er for 30 sider du mener. Hvis det volder dig problemer er du velkommen til at skrive igen, så kan vi evt løse det på anden måde

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Flot syet, og god anvisning, har selv prøvet at sy pusletaske med mange rum ind-og udvendig fra en besværlig sy-anvisning

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth Olesen

  Den er SÅ fed. Og en rigtig god forklaring. Tak for det 🙂 i det hele taget laver du mange gode ting som vi andre har glæde af. Mange hilsner Lisbeth

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Toril Ulnes Flatåker

  Veldig fin veske! Fikk lyst til å prøve din design. Takk for at du deler!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • R

  Flot taske og skøn vejledning! Jeg er i gang med een i læder, men nu tør jeg da også kaste mig ud i en af stof. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irena Aae

  Flot forklaring og taske den vil jeg prøve kan godt lide at sy tasker skal prøve at lave en til min symaskine på hjul skal lige lave en tegnning

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Irena. Mange tak. Uh det lyder spændende. Den vil jeg godt nok gerne se, når du engang er færdig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone Morsing

  Flot taske, og meget flot forklaring

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Lone. Mange tak. Mønsteret er uden sømrum af samme grund. Det er helt op til en selv hvad man har det bedst med. Jeg bruger oftest 1 ½ cm, og derfor ligger det ret naturligt for mig at klippe med det. Men du har helt ret. Hvis man vælger mindre sømrum, bliver hjørnerne lettere at sy. Denne taske er quiltet, og for at mønsteret ikke skulle `skrumpe`ved quiltningen, valgte jeg 1½ cm, så var der lidt at rette af med hvis det skulle trække sig lidt sammen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Jensen

  Fantastisk flot taske. Meget professionelt udført

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Kirsten. Mange tak. Spring ud i det, det er ikke så svært som det måske ser ud. Skriv til mig hvis der dukker spørgsmål eller problemer op undervejs. Jeg vil meget gerne hjælpe 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Meget flot taske, er rigtig meget inspirerende, må absolut prøve…
  Skal flyve med Ryan Air senere på foråret

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Lene. Mange tak. Ja , hvis de så ikke inden da, ændrer deres regler igen 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hvor er den skøn!

  Jeg skal helt sikkert have mig en i gamle jeans

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Christina. Tak. det var da en super ide. Jeg er også helt vild med recycling af gamle jeans 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hej igen, hvad måler dine håndtag på tasken? Og afstanden imellem dem?

   Jeg kan selvfølgelig lave dem som jeg vil, men dine ser harmoniske ud med taskens proportioner.

   ❤ Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hejsa. Hankene måler 4 cm brede x 38 cm lange. Uden sømrum 😉 Der er 10 cm imellem dem, fra den ene slutter til den næste starter. Rigtig god fornøjelse 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Inge-Britt

  Fantastisk flot taske du har syet. Og striberne passer sammen i foret 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Inge-Brit. tusind tak for din søde kommentar. men det gør de faktisk ikke.De vender nemlig modsat 😉 men jeg blev enig med mig selv om at det var en ubetydelig skønhedsfejl 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trænings bluse syet i mønster fra Onion nr 5003