Nem halskant i jersey. Type B

Denne halskant har jeg valgt at kalde type B, da jeg har en anden måde som jeg kalder type A. Type A ligger her http://sygal.dk/2017/04/2-nemme-hals-kanter-i-jersey/

Der vil hen af vejen komme flere til og så er det meget rart at kalde dem noget forskelligt.  Men den jeg nu vil beskrive er type B. Den egner sig kun til strikstoffer og ikke til faste stoffer.

Den giver en fin virkning lidt som tittebånd, men er langt nemmere at have med at gøre.

Jeg har brugt en viscosejersey på billedet, men en almindelig jersey ville være ligeså fin. Jeg går mere efter farven i stedet for hvilken vare det er. Men jo mere slap dit stof virker, jo større træk skal du have i det, når du syer det på.

Klip en lang strimmel, som er lang nok til at sætte rundt i din hals. Jeg måler aldrig, jeg tager det på slump. Klip den ca 4 cm bred.

Jeg klipper den altid uden at måle bredden af den. Den skal bare være lige i den ene side, men om den anden ikke er det helt, betyder intet. Måske tro i at jeg sidder og måler den ud, det gør jeg slet ikke. Det kan i se på et billede der kommer længere nede.

Start i midtbag på din hals. Sæt strimlen på og start ca 2-3 cm fra midtbag, så der hænger et lille stykke som ikke bliver syet. jeg syer med en overlock søm som min almindelige symaskine kan sy. De første par gange du syer kanten kan du sy den med almindelige stikkesting, så du får følelse med hvor meget du skal trække. Når du så har syet den et par gange, kan du begynde at sy med elastiske søm , som er sværere at pille op..

Jeg syer ca med en trykfods bredde inde. Hav et let træk i strimlen imens du syer den på . Det er svært at sige hvor meget. Det afhænger helt af dit stof. Jo mere slap det virker, jo større træk. Lav evt en lille prøve først. Sy den fast hele kanten rundt og stop ca 2-3 cm før midt bag.

Klip enderne til så du har til sømrum.  Du skal trække lidt fra, så det sidste stykke også får et let træk. Sy nu de 2 ender sammen med en stikkesting

Her på billedet kan du se at min strimmel ikke har været lige bred over det hele. Det gør intet. Det skal bare være lige i den ene side. Den anden side bliver jo tilsidst klippet til.

Pres sømrum til hver sin side og sy det sidste lille stykke i halsudskæringen.

Nu ser det sådan ud fra retsiden.

Buk nu alle sømrummet ned af på halsen og fold også strimlen om til vrangsiden af blusen. Sæt nåle i så kun lige et par mm af strimlen titter op over kanten.

Strimlen titter kun lige et par mm over kanten. sy nu med dobbelnål langs med halskanten. jeg lader trykfoden følge kanten.

Så ser kanten sådan ud. Alle sømrum ligger nede i dobbeltstikningen. På bagsiden ser det sådan ud.

Min kant kunne faktisk godt være klippet lidt smallere. Men pyt det betyder ingenting da det jo nu skal klippes af. Til det formål er en patchworksaks så genial. Det er næste lige før det er det bedste sy redskab jeg har.

Klip det overskydende stof af og halsen er færdig. Stryg den og så skulle det gerne se sådan ud.

Det giver en enkel kant, med en fin effekt.

Håber i kan bruge det og rigtig god fornøjelse.

 

 

17 thoughts on “Nem halskant i jersey. Type B

 1. Tak for mange vejledninger. Jeg leder efter en vejledning i at dække zigzag kanten indvendig på halsen. Jeg syr ofte kant efter din metode med en lille tittekant, men vil gerne dække zigzag kanten.

  1. hej Hanne. selv tak 🙂 åh der bliver jeg dig lidt svar skyldig. Ved mig er det dobbeltnålen der giver den bagside, så den er svær at undgå. At sætte et ekstra stykke bånd på vil blot gøre kanten tykkere, og knap så føjelig. Umiddelbart har jeg ikke løsningen, men jeg går lige lidt i tænkeboks 😉

 2. Tak. Du har ret i at kanten ikke skal blive for kraftig. Jeg har prøvet at sætte underråd i farve, der matcher kanten, men alligevel ser man noget af overtråden. Har lige syet kjole sort/hvid med rød kant. Dobbeltstikningen på forsiden sort på sort/hvid stof og underråd rød som kanten. Alligevel ikke helt fint, men det er selvfølgelig kun mår kjolen hænger på bøjle, at der ses.

  1. åh det lyder godt nok som en pæn kjole:-) Det kan være svært når man syer med flere farver, at undgå de ikke kan ses. Men du har ret, det ses jo kun når den hænger på bøjle 🙂

    1. nej, desværre kan man ikke sende billeder hertil. Men du må meget gerne sende det på messenger, da jeg rigtig gerne vil se den 🙂

 3. Tak for alle dine gode sytips, jeg bruger flittigt.
  Jeg må lige vide; når nu kanten fra halskanten ikke zig-zag’es spryder den alrdig for dig efter vask?
  Jeg har det lidt svært med at det hele ikke er lukket inde i en søm……

  1. hej Dorthe. Ih det lyder dejligt 👍 Nej kanten kan ikke trævle, selvom den ikke er syet. Det er jo jersey og det kan som sådan ikke trævle, da det er strikket og ikke vævet. Når du syer med en dobbelt nål laver den faktisk også en siksak på bagsiden, så du behøver slet ikke være nervøs for at det trævler. Det har jeg endnu tilgode at opleve 😊

 4. Tusind tak for dine overskuelige og let forståelige sytips, Jeg er helt ny i syning, og vil lige spørge om, man kan bruge almindelig når i stedet for tvillingenål?

  1. hej Grith. Mange tak og velkommen til denne skønne hobby. Du kan godt bruge en almindelig nål, men så er du nødt til at bruge en elastisk søm.Din maskine skal nok kunne lave nogle forskellige elastiske sting, eller kan en smal siksak også gøre det ud for det. Hvis du syer med almindelige stikkesting og almindelig nål, bliver kanten ikke elastisk og dermed kan stingene let springe op ved brug.

 5. Jeg er så glad for at du er til. Hold nu op hvor du løfter sikkert mange af os med din fantastiske evne til at lære nye syteknikker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *