Jeg syede en nissepige for lang tid siden til ældstedatteren. Sådan en fin nisse, der bare skal sidde til pynt. En nisse der kan tages frem år efter år. Tanken var, at yngstedatteren selvfølgelig også skulle have en sådan nissepige, men tiden rendte ligesom fra mig. Den anden dag spurgte yngstedatteren så, om hun ikke snart fik sin nisse, og jeg fik da godt nok lige dårlig samvittighed. Jeg opdagede så også at det er 5 år siden jeg syede nissepigen til ældstedatteren… puha… Men nu er jeg så kommet igang med den. Mønsteret er i mellemtiden pist borte, så jeg starter lidt fra bunden af. Jeg har valgt at dele indlægget over 3 gange. Det første indlæg vil være mønster og syning af dukken. Det næste indlæg vil så være tøjet og det sidste ting på hende, såsom hår etc.
Jeg har også selv en nissepige, den er dog blot mindre. Men det er den jeg bruger som udgangspunkt og så billedet af ældstedatterens nisse.
Ældstedatterens nissepige :
I øvrigt kan man på pinterest finde rigtig mange mønstre hvis man søger på Tilda, som dukketypen ofte bliver kaldt. Man kan også på biblioteket låne bøger med dukke mønstre. Men nu har jeg brug for et mønster der meget gerne skal ligne den jeg syede sidst. Derfor er jeg gået igang med at tegne. Om du bruger mit mønster eller om du finder på Pinterest, så tænker jeg fremgangsmåden næsten må være den samme.
Mønsteret til nissepigen kan du printe her: nissepige
Sy vejledning:
Nissepigen bliver syet i hudfarvet bomuldslærred. Det er købt i Stof og stil.
Start med at printe mønsteret og klip det ud. Bemærk at benet består af 2 dele, der skal sættes sammen i den linje der står A ved. Den stiplede linje viser hvor du senere skal lave en syning på benet for at dele den i lår og underben.
HUSK at sy med små sting.. Især i rundingerne skal du sy med bittesmå sting.
Læg derefter mønsterdelene på 2 lag stof og sy med små stikkesting rundt langs kanten af mønsteret. Dog ikke for enden af armen, øverst på benet og nederst på kroppen. De huller skal du bruge til at fylde vat ind i dukken. Pas på du ikke syer i papiret, men lige ved siden af. På den måde er det nemt at få lavet 2 ens arme og 2 ens ben.
Først når du har syet, piller du mønsteret af og klipper delene ud med ½ cm sømrum. Undtaget åbningerne hvor du skal have 1 cm…
Du ender ud med 1 krop, 2 arme og 2 ben. Ved armene skal der klippes et lille hak ved skulderen ( det der bliver til underarm) ellers vil det rynke når du vender.
Når du vender delene skal du have tålmodighed.. En strikkepind kan hjælpe lidt på vej. Men sid og nørkl med det og pludselig vendes det lidt efter lidt.
Ved benene skal der klippes et lille hak ved anklen, ellers vil det rynke når du vender.
Ved kroppen skal der klippes et lille hak ved halsen og i taljen. Når alle delene er vendt kan du stryge dem.
Nu skal du til at udstoppe dukken. Jeg købte en billig monteringspude med fiberfyld og sprættede den op.
Start med benene og pluk små stykker vat, med en strikkepind skubbes fyldet forsigtigt ned i benet. Sørg for der kommer fyld ud i tåspidserne.
Fyld benet op til den stiplede linje der er på mønsteret. Du bestemmer selv om du synes dukken skal fyldes hårdt eller mindre hårdt, blot skal du sørge for at lave begge ben på en gang så de bliver samme hårdhed.
Ved den stiplede linje syer du en stikning tværs over benet, så fodens syninger ligger ovenpå hinanden. På den måde bliver foden drejet i den rigtig retning.
Derefter kan benet fyldes det sidste stykke og sæt nåle i for at holde fyldet på plads.
Nu skal du have fyldt lidt vat i overkroppen. Jeg fylder kroppen ca halvvejs op. Derefter skal de 2 ben syes på. Husk at vende begge fødder samme vej..
Sy benene på ret mod ret.
Nu kan dukken fyldes helt op med vat og åbningen i kroppen bukkes op og ris fast .
Kanten syes med små sting. Man kunne også sy en stikning med sy maskinen, men det fungerede ikke rigtig for mig.
Nu skal du til armene. Fyld dem forsigtig med små stykker vat. Sørg for at komme godt ud i hænderne.
Sørg for at armene er ens fyldt. For enden at armen ved skulderen bukkes sømrummet ind og holdes på plads med en knappenål.
Armene skal nu syes på kroppen. Sæt armen til kroppen og sy med små sting i hele kanten rundt på armen. Du skal ikke være så nervøs for om de to arme skulle bliver syet på i knap samme vinkel. Det giver den nemlig kun karakter..
Derefter syes den anden arm på og din dukke er som sådan færdig. Den mangler hår, øjne og røde kinder for at give den et personligt udtryk, men det kommer i de næste indlæg. Jeg synes nemlig det er bedst først at sy tøjet og til sidst give den sit udtryk.
Nu kan den lige sidde der lidt , indtil den får tøj på . Det er ved at blive klippet, men da hun både skal have marmelukker, underskørt, kjole og forklæde på, tager det lidt tid at få syet.
Giver du den noget andet tøj på, kan det blive til en dukke der kan sidde fremme året rundt.
Det er et rigtig sjovt projekt. Lidt nørkleri med de små dele, men meget hyggeligt.
Håber i kan bruge indlægget og smid gerne en kommentar