Påskeæg lavet i stof. Mønster og vejledning.

Et lille nemt projekt, påskeæg syet i stof. Så skulle det også være muligt at få brugt selv de mindste stykker stof. Eneste krav, er at det skal være fastvævet stof og ikke for kraftigt.

Jo mere du blander farver og mønstre, jo finere bliver dine påskeæg. Jeg har sat satinbånd i, men det er op til dig om det blot skal være en sytråd, eller andet bånd.

Der måtte lige nogle forsøg til før jeg var tilfreds med faconen på æggene. De blev for runde og jeg ville gerne have at de skulle have størrelsen som et rigtig æg. Du kan dog nemt selv ændre størrelsen på ægget ved blot at printe mønsteret ud i større eller mindre format.

Mønster til ægget ligger til print her: æg

Det består af 4 ens dele. Ved ægget er det altafgørende at man er nøjagtig med både klipning og syning, ellers får du nogle æg som slet ikke ligner æg, men mere en bold. For at gøre det nemt at klippe, lægger jeg de 4 stykkers stof ovenpå hinanden og klipper alle 4 stykker på en gang… Jeg klipper med ½ cm sømrum, dog klipper jeg området der er markeret på mønsteret med lidt større sømrum, da jeg her skal sy det i hånden. For at have styr på det klipper jeg alle 4 stykker med det større sømrum og så senere klipper jeg det af ved de 2 hvor det ikke bliver nødvendigt med mere sømrum. Jeg lægger de 2 af stofferne med retsiden opad og de 2 af dem med retsiden nedad.

Jeg har besluttet mig for at snor skal sættes i det der hedder bund. Men det afgør du selv hvilken ende du synes ægget skal hænge i.

Så jeg ender ud med 4 stykker der ser sådan ud. Brud det ekstra sømrum til hele tiden at vide hvad der er top og bunde. Det er vigtig du ikke får vendt det rundet undervejs. Læg dem på samme måde som jeg først gang du laver dem, så du ikke får vendt forkert.

Klip nu det ekstra sømrum af de 2 midterste.

Tag det 1. og 3. stykke og sy siden sammen, hvor du dog ikke syer det stykke ved det ekstra sømrum. Ret mod ret. Her skal du senere vende ægget igennem.

Sy derefter de 2 andre stykker sammen, ret mod ret.

Nu skal du have fat i det bånde du vil bruge. Jeg bruger ca 20 cm satinbånd. Smelt enderne lidt med en lighter og fold det på midten . Give det en lille syning på langs med lange sting. Det skal nemlig pilles op sener og er kun med til at båndet ikke glider fra hinanden.

Sy båndet fast i den ende jeg kalder bund på det ene stykke på retsiden med en stikning og sæt båndet fast med nål for at du ikke senere kommer til at sy ind i båndet. Sørg for at nålen sidder på vrangsiden, ellers bliver den svær at pille af igen.

Læg nu de 2 æggedele sammen ret mod ret, husk at få vendt dem rigtig, så bund ligger på bund etc.

Sy nu kanten rundt. Et vigtigt lille tip for at få den rigtige facon på ægget : når du når ned i æggets spids, skal du sy ned til sømmen i sammensyningen, dreje nålen ned i syningen, vende sytøjet og derefter sy videre, det giver et lidt skarp knæk og derved får ægget facon. Ligger lige et par billeder ind af det

Ægget er nu færdigsyet og skal vendes igennem det lille hul.

Det nemmeste er at du tager fat i båndet indeni, og trækker båndet først igennem hullet, husk forinden at fjerne nålen der lige holdt båndet fast.

Nu kan du fjerne den lille syning der går på langs af båndet.

Stryg sømmene på ægget med spidsen af dit strygejern. Ægget skal nu fyldes med polyestervat. Små stykker skubbes ind igennem hullet. Det skal fyldes ret godt ud, så ægget bliver fast og har en pæn facon.

Når du føler ægget er stoppet godt nok ud, skal hullet lukkes med små sting i hånden. Det gøres bedst ved at sy små sting skiftevis i den ene side og derefter i den anden side af ægget. Stram godt til undervejs

Så er det ellers bare at slå en knude og trække tråden ind igennem ægget og klippe af.

Et æg færdig

Har du været omhyggelig nok, ligner det et æg og ser sådan ud

Æggene får meget forskellige udtryk alt efter hvilke farver og stofmønstre du bruger.

Jeg har lidt fortrudt at jeg har brugt pink satinbånd. Men det er for svært at ændre nu, så de næste bliver med bånd i naturfarvet som de blå der ligger på billedet.

Så er det ellers bare at gå amok i farver og mønstre.. Håber du får lavet en masse påskeæg, og smid gerne en kommentar.

Jeg ønsker dig en dejlig påske

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *