DIY. Sy en julesok

Da mine 2 piger var små, syede jeg en julesok til dem hver. I den fik de en  gave hver morgen fra 1. december til juleaften. Sokkerne var syet i sækkelærred, og pyntet med diverse bånd. De har dem stadig, men de er ikke i brug mere. Efter pigerne er blevet voksne og flyttet hjemmefra, får de hvert år en kurv med 24 pakker i stedet for. Det gør svigersønnen også. Men da jeg skulle være med i et program i Tv syd, der hedder Kreakongen, blev jeg opfordret til at lave en julesok. Det kom der denne ud af.

Du kan printe mønsteret til julesokken i nedenstående link

Mønsteret består af 4 sider som du sætter sammen.

Jeg havde begge piger med ind over hvilken model de bedst kunne lide. Der skulle lige et par udkast til før de godkendte den.

Jeg kunne hurtigt fornemme, at det skulle være en traditionel model. Ikke noget med en masse krummelurer eller andet. Stofvalg og farver kunne godt være lidt anderledes, men selve grundformen skulle være som en god gammeldags julesok.

Her kommer min DIY :

Print mønsteret, og tape de 4 sider sammen. Ønsker du sokken i original størrelse, skal du printe i faktisk størrelse eller 100 %. Ønsker du sokken mindre, printer du under 100 %. I min vejledning har jeg lavet den i 70 %, da den så passede til nogle rester jeg havde.

Tape de 4 sider sammen og klip mønsteret ud.

Læg yderstoffet ret mod ret, læg mønsteret ovenpå og klip de 2 lag samtidigt. Husk sømrum. Det samme gør du i det stof du vil bruge som foer i sokken. Jeg havde ikke nok blomstret stof til hele foer-delen, så jeg har bare syet et stykke stof på, et stykke nede. Det er faktisk fra en gammel skjorte. Det vigtigste er det øverste stykke ned til hvor der på mønsteret står ombuk. Det er nemlig det stykke som vil blive at se, når sokken er syet og kanten bukket ned.

Du har nu 4 dele.

Her er den kant på foer delen, som bliver synlig når sokken er syet. Jeg har sat et par nåle i for at have styr på, hvor bukket  vil være.

Ønsker du at pynte din soks bukkede kant, skal du gøre det nu, hvor det er nemmest at arbejde med den. Jeg sætter nogle bånd på. De syes fast  med en stikkesting i begge sider af båndene. Husk at der går lidt fra kanten når du syer sokken sammen, så pas på du ikke får startet for tæt på kanten. Ønsker du at pynte andre steder på sokkens yderstof, er det også en god ide at gøre det nu. Det er nemlig nemmest at gøre før du syer den sammen.

Klip en strimmel i det stof som du kunne tænke dig en strop i. Jeg har ingen mål, da jeg blot gør det på fri hånd. men jeg vil tro den er ca 15 cm lang og 6 cm bred.

Fold strimlen ind på de 2 langsider og derefter igen på midten, så du har en strop som er ca 2 cm bred.

Slut af med at give en stikning langs kanten rundt på stroppen .

Læg 1 stykke yderstof-sok og 1 stykke inderstof-sok sammen, ret mod ret og sy den korte øverste kant. På billedet er det langs den røde pil. Gør det samme med de 2 andre mønsterdele du har.

Nu ser det sådan ud. Stryg sømmene fra hinanden for at gøre kanten så tynd som muligt.

Du skal nu have stroppen sat på plads. Fold stroppen til halv længde. Sæt den fast på foerdelen… så den sidder lige over ombuk-linjen, op mod den side hvor ydersokken er. . Lidt svær at se, da min strop er samme farve som foer-delen. Sæt den fast så den vender indad i sokken. Giv evt den lige en syning så den bliver holdt på plads, og ikke flytter sig for dig.

Læg nu sokke-delene ovenpå hinanden ret mod ret. Sy hele kanten rundt, men undlad i siden af foeret at sy ca 15 cm . Det er her du skal vende sokken igennem.

Hullet er hvor min hånd er .

Du skal nu klippe et par små hak i yderstoffet rundt i sokkens bue ved foden. Det gøres fordi ellers vil stoffet rynke når du vender sokken om. Klip tæt ind til syningen, men pas på du ikke klipper for langt ind, så du kommer til at klippe i syningen… jeg klipper 3-4 små klip med ca 1,5 cm mellemrum.

Vend nu sokken ud til retsiden igennem hullet og stryg din sok.

Hullet lukkes med en stikning. Det bliver ikke at se, da det jo er den indvendige side af sokken. Sy bare en stikning langs kanten ved hullet.

Vend foer-delen ned i yderstoffet. Brug hånden til at få den fin på plads nede i foden.

Buk den øverste kant ned, så stroppen kommer til syne. Din julesok er færdig.

Den her er ikke så stor da jeg har printet den i 70 %. Den skal bruge på min ældste datters arbejde og er lavet af nogle rester. Hun har selvfølgelig også fået en i almindelige størrelse.

Læg i øvrigt mærke til det fine skab. Det har hun selv lavet ud af et billig skab fra Ikea. Det midterste af lågerne er skåret væk og i stedet har hun sat stramajvæv fast. Lågerne har fået en gang hvid maling og så er der kommet et par ben under skabet.

Nu må vi så bare se om julemanden kommer på besøg og putter noget ned i sokkerne. Hvis det skal gå efter hvor artig man er, så er jeg ret sikker på der kommer fine gaver i sokkerne…

Håber du kan bruge min diy og får lyst til at sy dig en julesok.

6 thoughts on “DIY. Sy en julesok

  1. Det er et fint mønster, tak for det. Må jeg sy mange og donere dem til Mødrehjælpens butik? Der vil de blive solgt, og pengene går uafkortet til Mødrehjælpens sociale arbejde.
    Hilsen fra endnu en sygal (og strikkegal).
    Astrid

    1. Hej Malini. Det kan jeg faktisk ikke helt svare dig på, da jeg bruger de stoffer jeg lige har ved hånden. Og ellers så sætter jeg blot flere stykker stof sammen. Men jeg vil foreslå at du printer mønsteret, og tager det med til butikken hvis du skal købe stof til den. Rigtig god sylyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *