Onion 3036. Så fik datteren da lige en nederdel.

Slå-om-nederdel med volant. Onion 3036

Dette mønster har jeg tidligere syet efter. Men den blev desvære for lille til mig selv, så den blev til yngstedatteren. Men ældstedatter ville også have en. Så i stedet for at sy 1 nederdel, blev det pludselig til 3. Dejligt når jeg syer noget, som de unge mennesker også er vilde med. Heldigvis havde jeg nok i det småprikkede til 2, og så havde jeg et andet stykke med lidt større prikker som kunne blive til mig selv. Mønsteret er fra Onion og hedder slå-om-nederdel med volant. Volant betyder blot at det er en flæse, som fremkommer ved at man klipper den run og ikke rynker den til. Efterfølgende vil jeg bare kalde den flæse, da det er et nemmere ord at forstå…

Stoffet er en chiffon, som falder let, men som ikke er gennemsigtig. Den er købt i Stof og stil i Esbjerg.

Ønsker du at læse tidligere indlæg om nederdelen ligger det her:http://sygal.dk/2018/06/onion-3036-saa-fik-datteren-da-lige-en-nederdel/

Mønsteret jeg bruger er dette:http://www.onion.dk/3036-snitmoenster-slaa-om-nederdele-med-volant/

Jeg havde konstateret at mønsteret var for lille i den størrelse jeg normalt bruger. Det skyldtes mit taljemål. Så sørg for at du får kontrolleret efter tabellen der ligger ved mønsteret. I mit tilfælde skulle jeg så tage en str 42 og så har jeg givet den knap 1 cm  cm i siden i taljen. jeg har et grundmønster på nederdele som jeg tjekker med, som er lavet på kursus ved Doris Vestergaard. Mit hoftemål er en str 42. I øvrigt kan jeg varmt anbefale at tage på kursus for at få lavet nogle grundmønstre. Det er et godt stykke værktøj, uanset om du selv laver mønstre eller bruger købe-mønstre. Med et grundmønster har du mulighed for at tjekke hvor det evt kan gå galt med et købemønster. Hvis man altså ikke lige som jeg, først gjorde det bagefter den første nederdel ;-)..

Da jeg syede den 2. gang blev billederne bedre og derfor kommer der en sy vejledning til den. Vejledningen der ligger ved mønsteret er ellers rigtig god, men nogen gange er det også rigtig godt at se det på billeder. Så jeg håber, du kan få lidt ud af det, selvom farven på stoffet gør  det kan være lidt svært at se tingene tydeligt.

På mønsteret står der at stof forbrug er 2 meter. Det kommer helt an på dit stof og mønsteret i det. Jeg brugte 160 cm i 150 cm br. Er du i tvivl, er det altid godt at klippe ud i mønsterpapir og prøve at lægge det op, evt. på et lagen på gulvet..

Sy vejledning:

Der skal stryges efter hver syning, men det skriver jeg ikke. Du skal selvfølgelig også siksakke efterhånden som du syer, det skriver jeg ofte heller ikke noget om..

Da jeg syede den flere gange , har jeg taget de billeder der var bedst ved hver proces, derfor vil du opleve at nogle billeder er med noget andet stof. 

Sy indsnit på bagstykket

(Indsnit på bagstykke er syet)

Sy derefter sidesømmene sammen ret mod ret.

(Så ser det sådan ud, og ligner allerede en nederdel)

Nu skal du have gang i flæsedelene. De ser sjove ud.

(Flæsedelene ser sådan ud)

Sy flæsens sidesømme sammen. Derefter er det et langt stykke. Nu skal du sy flæsens nederste kant. Det kan gøres på flere måder. Nogle ville vælge en rullesøm syet på en overlocker. Det er det nemmeste og ser som sådan også ok ud. Jeg er bare ikke så vild med sådan en søm. Den ser i mine øjne for simpel og industri-agtig ud. Det er helt en smagssag, og det er bare min mening.. du gør som du føler for 😉 Men min måde er at overlocke kanten og derefter bukke den ca ½ cm op og stikke fast ved at stikke ned i overlocker_sømmen. Har du ikke en overlocker, kan du siksakke den ret tæt og derefter bukke den ½ cm op og stikke fast.

(Her overlockes)

(Så ser flæsen sådan ud)

(Kanten er ombukket ½ cm og stikkes fast fra vrangsiden, ned i voerlocker sømmen)

(Efter strygning ser kanten så fin ud)

Sy nu flæsen på nederdelen efter markeringerne ret mod ret. Jeg følte at rundt ved forstykkets bue skulle kanten holdes lidt til flæsens kant. Ganske lidt. Sæt godt med nåle i , så du kan styre det.

(nu ser nederdelen sådan ud)

Du skal nu have fat i linningen. Jeg strøg noget tyndt vliseline på bagsiden. Derefter blev den ene langside overlocket.

(Linning med vliseline og overlocket i den ene side)

Sæt linningen på nederdelen ret mod ret. Sy den fast. Pres sømrum op i linningen.

(Linningen er syet på og sådan ser det ud i start og slut af nederdelen)

Tag nu de lange strimler til bindebånd og sy de lange sider, så de ligger ret mod ret. Vend dem derefter til retsiden. Jeg brugte en strikkepind, da det her var nemmest. Stryg dem.

(Et styk bindebånd færdig)

Sæt et bindebånd fast på linningens start og et bindebånd på linningens anden ende. Sæt den så de har sammensyningen ned mod nederdelen. og så de flugter med linningen.

(Bindebånd sat på med nåle ved linningens start)

Buk derefter linningen ud over bindebåndet.

(Det er gjort her)

Sy nu en stikning ned langs linningens smalle kant og sørg for at sy tæt på nederdelen uden dog at ramme den.

(Syning ligger tæt på nederdelens forkant, uden dog at ramme den)

Vend nu rundt til retsiden og det ser sådan ud.

Gør det samme i den anden side. Sæt nu liningen fast med nåle, så sømrummet vender op i nederdelen og den overlockede kant ligger glat ned over.

(Linning sat fast med nåle, fra retsiden)

Hvis din start på bagsiden er meget synlig, kan du bukke sømrummet skråt ind og så lade det ligge skråt ud.

(Lidt svært at se, men nålen holder sømrummet på plads i starten af linningen , derefter ligger det bare glat)

Sy en stikning ca 1 mm inde på linningen for at holde sømrum på plads.

(Det gøres her)

Nu mangler du faktisk bare at lave et knaphul i den højre side efter markeringen. Knaphullet skal være vandret. 

(knaphul er lavet)

Så er den færdig.  Syntes den er blevet rigtig fin. Men jeg syntes sættet bliver lidt for tungt med en sort bluse til, så der skal lige findes en lysere.. Blusen er i øvrigt også et Onion mønster. Den er syet i en lidt tynd strik.

Flæsen falder utrolig flot på nederdelen

Sløjfen er en sød detalje. Du kan lave den kortere hvis du syntes den er for lang.

Nu har jeg så syet 3 af dem. De tager ikke lang tid at sy, da mønsteret er lige til at gå til. Husk bare lige at tjekke dit taljemål og dit hoftemål med det skema som ligger ved mønsteret 😉

Håber i kan bruge vejledningen og giv mig meget gerne en kommentar om det var til at forstå og om det er brugbart 🙂

 

 

26 kommentarer

 • Rikke Deleuran Lindequist

  Hej Gitte, tusind tak for gode beskrivelser, jeg nåede heldigvis lige at læse det med str. inden jeg gik i gang med klippearbejdet. Jeg måtte så op i en str. 44, suk, og har så det problem med den færdige nederdel, at den nærmest er i A-facon. Det kan jeg ikke rigtig finde ud af om er pænt. Dine vejledninger gav mig dog mod nok til at komme så langt som til en færdig nederdel, og så må jeg se. 😊 🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Rikke. Åh det var da godt at du fik den lavet i den rigtige størrelse. Ja, mønsteret er i lidt A-facon. Når der er en volant på, tror jeg det er pænest at den er i denne facon. Jeg håber du bliver glad for den 😉 Jeg tænker også det kan være lidt tilvænning hvis du ikke er vant til en sådan model. Dejligt at høre du har haft glæde af vejledningen 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • KIRSTEN

  Hej Gitte. Jeg skal i gang med denne skønne nederdel i noget lækker tynd viscose – næsten som silke. Jeg har blot 2 spørgsmål: “Fylder” den inderste volant ? og hvorfor laver du knaphullet vandret (langs med linningen) og ikke lodret (altså på tværs af linningen) ? Tak for gode instrukser. Mvh Kirsten

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Kirsten. Nej den inderste volant fylder ikke noget. Det er vigtigt at du laver knaphullet vandret. Hvis du laver den lodret, vil knappen trække knaphullet ud af facon og du får problemer med at holde den lukket. Trækket skal være mod trensen, hvor knaphullet er stærkest. Håber det giver mening 😊 Rigtig god fornøjelse 👍

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • KIRSTEN

   Ups – jeg troede, at knaphullet var til at trække bindebåndet igennem – ikke til en knap ….. Ja ja man bli´r klogere ;o)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   uhadada… Det er det da også. Undskyld…Det er ingen knap i nederdelen. Men det er nu det samme for bindebåndet.. det vil også trække hullet ud af facon, så den skal stadig være på langs. Så det var min fejl. Sorry

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Inge Marie

  Hej. Er det nødvendigt med bindebånd på nederdelen, da min datter gerne vil have en og så med en stribet glimmerelastik i taljen. Og den skal gerne kunne ses.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Inge Marie. Nej du kan sagtens eksperimentere med at lave den om. Men hvis du ikke vil have bindebånd, skal du bare have en anden lukning. Man kunne sagtens lave det med knapper. Hvis du sætter en glimmerelastik i nederdelen, er du nød til at gøre den lidt bredere, for så skal den kunne komme over hendes hofter og så må den rynke lidt i taljen. Rigtig god fornøjelsen 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg er selv i gang med at lave den 😉 men kan ikke forstå at linningen er så kort ? Den er jo ikke så lang som selve nederdelen rundt om livet.. 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Katrine. Jeg har skrevet til dig og håber du nu kan komme videre. Rigtig god fornøjelse 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Ved du om mønsteret kan købes online?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • susanne

  Tak for svar – nej ikke helt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne Skøtt

  Hej, er lige begyndt at følge dig og det var da en af de bedre ideer jeg har fået

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rita borkholm
  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rita borkholm

  Er det det stof som hedder chiffon kit med uens prikker før kr 59,95 nu til udsalg 39,95 ? Jeg kan se på nettet at stil og stoffer åbentbart kun har den kit tilbage er din sort eller mørkeblå den er smukkere end den kit syntes jeg ✂️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Rita. Det er jeg næsten helt sikker på det er. Mener nemlig jeg gav 60 kr pr meter. De to af dem er blå i bunden og den tredje er sort med en anelse større prikker. Personligt syntes jeg selv den blå er pænest. Men ældstedatter kunne bedst lide den sorte. Kvaliteten på dem er ens

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randy Johansen

  Så flotte og gennemførte som altid

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Randy. Mange tak skal du have. Mønsteret er i 2 forskellige længder, så måske er det den anden længde du blot skal sy. Hvis du bare forlænger, kommer du lidt i problemer med flæsens længde, som du så også er nødt til at forlænge 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Hvor er de bare flotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte Scavenius Nielsen

  Hej. Har tænke på om man kunne sætte elastik linning på i stedet for fast linning med bånd ? Kh Dorte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Dorte. Jo det skulle man vel nok kunne gøre. Det er blot et spørgsmål om at man kan få det pænt der hvor bindebåndene sættes på. Men det kunne måske løses ved at elastikken gik et stykke med ind i løbegangen på bindebåndene. I grunden måske slet ikke så dårlige en ide, med elastik. Og bindebåndene går jo rundt om livet, så det vil skjule elastikken en del. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Onion 3036. Så fik datteren da lige en nederdel.