Slå-om-nederdel med volant. Onion 3036

Dette mønster har jeg tidligere syet efter. Men den blev desvære for lille til mig selv, så den blev til yngstedatteren. Men ældstedatter ville også have en. Så i stedet for at sy 1 nederdel, blev det pludselig til 3. Dejligt når jeg syer noget, som de unge mennesker også er vilde med. Heldigvis havde jeg nok i det småprikkede til 2, og så havde jeg et andet stykke med lidt større prikker som kunne blive til mig selv. Mønsteret er fra Onion og hedder slå-om-nederdel med volant. Volant betyder blot at det er en flæse, som fremkommer ved at man klipper den run og ikke rynker den til. Efterfølgende vil jeg bare kalde den flæse, da det er et nemmere ord at forstå…

Stoffet er en chiffon, som falder let, men som ikke er gennemsigtig. Den er købt i Stof og stil i Esbjerg.

Ønsker du at læse tidligere indlæg om nederdelen ligger det her:http://sygal.dk/2018/06/onion-3036-saa-fik-datteren-da-lige-en-nederdel/

Mønsteret jeg bruger er dette:http://www.onion.dk/3036-snitmoenster-slaa-om-nederdele-med-volant/

Jeg havde konstateret at mønsteret var for lille i den størrelse jeg normalt bruger. Det skyldtes mit taljemål. Så sørg for at du får kontrolleret efter tabellen der ligger ved mønsteret. I mit tilfælde skulle jeg så tage en str 42 og så har jeg givet den knap 1 cm  cm i siden i taljen. Jeg har et grundmønster på nederdele som jeg tjekker med, der er lavet på kursus ved Doris Vestergaard. Mit hoftemål er en str 42. I øvrigt kan jeg varmt anbefale at tage på kursus for at få lavet nogle grundmønstre. Det er et godt stykke værktøj, uanset om du selv laver mønstre eller bruger købe-mønstre. Med et grundmønster har du mulighed for at tjekke hvor det evt kan gå galt med et købemønster. Hvis man altså ikke lige som jeg, først gjorde det bagefter den første nederdel ;-)..

Da jeg syede den 2. gang blev billederne bedre og derfor kommer der en sy vejledning til den. Vejledningen der ligger ved mønsteret er ellers rigtig god, men nogen gange er det også rigtig godt at se det på billeder. Så jeg håber, du kan få lidt ud af det, selvom farven på stoffet gør  det kan være lidt svært at se tingene tydeligt.

På mønsteret står der at stof forbrug er 2 meter. Det kommer helt an på dit stof og mønsteret i det. Jeg brugte 160 cm i 150 cm br. Er du i tvivl, er det altid godt at klippe ud i mønsterpapir og prøve at lægge det op, evt. på et lagen på gulvet..

Sy vejledning:

Der skal stryges efter hver syning, men det skriver jeg ikke. Du skal selvfølgelig også siksakke efterhånden som du syer, det skriver jeg ofte heller ikke noget om..

Da jeg syede den flere gange , har jeg taget de billeder der var bedst ved hver proces, derfor vil du opleve at nogle billeder er med noget andet stof. 

Sy indsnit på bagstykket

(Indsnit på bagstykke er syet)

Sy derefter sidesømmene sammen ret mod ret.

(Så ser det sådan ud, og ligner allerede en nederdel)

Nu skal du have gang i flæsedelene. De ser sjove ud.

(Flæsedelene ser sådan ud)

Sy flæsens sidesømme sammen. Derefter er det et langt stykke. Nu skal du sy flæsens nederste kant. Det kan gøres på flere måder. Nogle ville vælge en rullesøm syet på en overlocker. Det er det nemmeste og ser som sådan også ok ud. Jeg er bare ikke så vild med sådan en søm. Den ser i mine øjne for simpel og industri-agtig ud. Det er helt en smagssag, og det er bare min mening.. du gør som du føler for 😉 Men min måde er at overlocke kanten og derefter bukke den ca ½ cm op og stikke fast ved at stikke ned i overlocker sømmen. Har du ikke en overlocker, kan du siksakke den ret tæt og derefter bukke den ½ cm op og stikke fast.

(Her overlockes)

(Så ser flæsen sådan ud)

(Kanten er ombukket ½ cm og stikkes fast fra vrangsiden, ned i overlocker sømmen)

(Efter strygning ser kanten så fin ud)

Sy nu flæsen på nederdelen efter markeringerne ret mod ret. Jeg følte, at rundt ved forstykkets bue skulle kanten holdes lidt til flæsens kant. Ganske lidt. Sæt godt med nåle i , så du kan styre det.

(nu ser nederdelen sådan ud)

Du skal nu have fat i linningen. Jeg strøg noget tyndt vlieseline på bagsiden. Derefter blev den ene langside overlocket.

(Linning med vliseline og overlocket i den ene side)

Sæt linningen på nederdelen ret mod ret. Sy den fast. Pres sømrum op i linningen.

(Linningen er syet på og sådan ser det ud i start og slut af nederdelen)

Tag nu de lange strimler til bindebånd og sy de lange sider, så de ligger ret mod ret. Vend dem derefter til retsiden. Jeg brugte en strikkepind, da det her var nemmest. Stryg dem.

(Et stykke bindebånd færdig)

Sæt et bindebånd fast på linningens start og et bindebånd på linningens anden ende. Sæt den så de har sammensyningen ned mod nederdelen og så de flugter med linningen.

(Bindebånd sat på med nåle ved linningens start)

Buk derefter linningen ud over bindebåndet.

(Det er gjort her)

Sy nu en stikning ned langs linningens smalle kant og sørg for at sy tæt på nederdelen uden dog at ramme den.

(Syning ligger tæt på nederdelens forkant, uden dog at ramme den)

Vend nu rundt til retsiden og det ser sådan ud.

Gør det samme i den anden side. Sæt nu liningen fast med nåle, så sømrummet vender op i nederdelen og den overlockede kant ligger glat ned over.

(Linning sat fast med nåle, fra retsiden)

Hvis din start på bagsiden er meget synlig, kan du bukke sømrummet skråt ind og så lade det ligge skråt ud.

(Lidt svært at se, men nålen holder sømrummet på plads i starten af linningen , derefter ligger det bare glat)

Sy en stikning ca 1 mm inde på linningen for at holde sømrum på plads.

(Det gøres her)

Nu mangler du faktisk bare at lave et knaphul i den højre side efter markeringen. Knaphullet skal være vandret. 

(knaphul er lavet)

Så er den færdig.  Syntes den er blevet rigtig fin. Men jeg syntes sættet bliver lidt for tungt med en sort bluse til, så der skal lige findes en lysere.. Blusen er i øvrigt også et Onion mønster. Den er syet i en lidt tynd strik.

Flæsen falder utrolig flot på nederdelen

Sløjfen er en sød detalje. Du kan lave den kortere hvis du syntes den er for lang.

Nu har jeg så syet 3 af dem. De tager ikke lang tid at sy, da mønsteret er lige til at gå til. Husk bare lige at tjekke dit taljemål og dit hoftemål med det skema som ligger ved mønsteret 😉

Håber i kan bruge vejledningen og giv mig meget gerne en kommentar om det var til at forstå og om det er brugbart 🙂

 

 

42 thoughts on “Slå-om-nederdel med volant. Onion 3036

 1. Hej. Har tænke på om man kunne sætte elastik linning på i stedet for fast linning med bånd ? Kh Dorte

  1. hej Dorte. Jo det skulle man vel nok kunne gøre. Det er blot et spørgsmål om at man kan få det pænt der hvor bindebåndene sættes på. Men det kunne måske løses ved at elastikken gik et stykke med ind i løbegangen på bindebåndene. I grunden måske slet ikke så dårlige en ide, med elastik. Og bindebåndene går jo rundt om livet, så det vil skjule elastikken en del. 🙂

  1. hej Randy. Mange tak skal du have. Mønsteret er i 2 forskellige længder, så måske er det den anden længde du blot skal sy. Hvis du bare forlænger, kommer du lidt i problemer med flæsens længde, som du så også er nødt til at forlænge 😉

 2. Er det det stof som hedder chiffon kit med uens prikker før kr 59,95 nu til udsalg 39,95 ? Jeg kan se på nettet at stil og stoffer åbentbart kun har den kit tilbage er din sort eller mørkeblå den er smukkere end den kit syntes jeg ✂️

  1. Hej Rita. Det er jeg næsten helt sikker på det er. Mener nemlig jeg gav 60 kr pr meter. De to af dem er blå i bunden og den tredje er sort med en anelse større prikker. Personligt syntes jeg selv den blå er pænest. Men ældstedatter kunne bedst lide den sorte. Kvaliteten på dem er ens

 3. Jeg er selv i gang med at lave den 😉 men kan ikke forstå at linningen er så kort ? Den er jo ikke så lang som selve nederdelen rundt om livet.. 🙈

   1. Hei!
    Tusen takk for veldig fin beskrivelse! Jeg har nå kommet til linningen, men forstår ikke hvorfor denne er så kort!? Har jeg klippet feil?

    1. hej Kathrine. Mange tak. Jeg tror du måske ikke har fået den lagt til fold ? Den skal være præcis så lang at den kan sættes på hele nederdelens bredde. Nederdelens bredde ser du på billede 3 hvor nederdelen ligger på gulvet.Det er den øverste kant på nederdelen hvor dine indsnit også sidder. Håber det lykkes for dig 😃

 4. Hej. Er det nødvendigt med bindebånd på nederdelen, da min datter gerne vil have en og så med en stribet glimmerelastik i taljen. Og den skal gerne kunne ses.

  1. Hej Inge Marie. Nej du kan sagtens eksperimentere med at lave den om. Men hvis du ikke vil have bindebånd, skal du bare have en anden lukning. Man kunne sagtens lave det med knapper. Hvis du sætter en glimmerelastik i nederdelen, er du nød til at gøre den lidt bredere, for så skal den kunne komme over hendes hofter og så må den rynke lidt i taljen. Rigtig god fornøjelsen 😊

 5. Hej Gitte. Jeg skal i gang med denne skønne nederdel i noget lækker tynd viscose – næsten som silke. Jeg har blot 2 spørgsmål: “Fylder” den inderste volant ? og hvorfor laver du knaphullet vandret (langs med linningen) og ikke lodret (altså på tværs af linningen) ? Tak for gode instrukser. Mvh Kirsten

  1. hej Kirsten. Nej den inderste volant fylder ikke noget. Det er vigtigt at du laver knaphullet vandret. Hvis du laver den lodret, vil knappen trække knaphullet ud af facon og du får problemer med at holde den lukket. Trækket skal være mod trensen, hvor knaphullet er stærkest. Håber det giver mening 😊 Rigtig god fornøjelse 👍

   1. Ups – jeg troede, at knaphullet var til at trække bindebåndet igennem – ikke til en knap ….. Ja ja man bli´r klogere ;o)

    1. uhadada… Det er det da også. Undskyld…Det er ingen knap i nederdelen. Men det er nu det samme for bindebåndet.. det vil også trække hullet ud af facon, så den skal stadig være på langs. Så det var min fejl. Sorry

 6. Hej Gitte, tusind tak for gode beskrivelser, jeg nåede heldigvis lige at læse det med str. inden jeg gik i gang med klippearbejdet. Jeg måtte så op i en str. 44, suk, og har så det problem med den færdige nederdel, at den nærmest er i A-facon. Det kan jeg ikke rigtig finde ud af om er pænt. Dine vejledninger gav mig dog mod nok til at komme så langt som til en færdig nederdel, og så må jeg se. 😊 🙏

  1. Hej Rikke. Åh det var da godt at du fik den lavet i den rigtige størrelse. Ja, mønsteret er i lidt A-facon. Når der er en volant på, tror jeg det er pænest at den er i denne facon. Jeg håber du bliver glad for den 😉 Jeg tænker også det kan være lidt tilvænning hvis du ikke er vant til en sådan model. Dejligt at høre du har haft glæde af vejledningen 😊

 7. Har meget svært ved at se det med linningen, er ved at lave en fra stof og stil og kan ikke gennemskue det

  1. Hej Lotte. Uh, den bliver lidt svær at forklare i ord. Men jeg prøver. Linningens ene langside syes til nederdelens øverste kant, ret mod ret. Derefter lægges bindebåndet ovenpå linningen, Så bindebåndet vender ind mod nederdelen, Altså modsat af hvad den skal ende ud med at sidde. Så foldes linningen ned over bindebåndet, så linningen nu bliver halv så bred som du klippede den. Bindebåndet ligger nu indeni i linningen, som ligger med vrangsiden ud af. Sy hen over den korte led, igennem alle lagene ( linning , bindebånd og så igen linning)Vend det om til retten, og nu ligger bindebåndet i den rigtige retning. Håber det giver mening. Ellers må du lige skrive hvilket billede der giver dig problemer og så vil jeg prøve at skrive det på en anden måde.

   1. Tak, det hjalp. Nu synes jeg bare flæsen driller
    Den vender vrangen ud op langs forstykket. Har du et fif?

    1. Hej Lotte. Nu ved jeg ikke hvilken stoftype du har syet nederdelen i. Det kan sagtens have noget med kvaliteten at gøre. Min er en vare som er lidt tynd og mønsteret er næsten trykt igennem stoffet, så det ser næsten ens ud på ret og vrangsiden. Jeg tror ikke det helt kan undgås at den vender både ret side og vrangside udad på forstykket. Hvis du kigger rigtig godt efter på mine billeder tror jeg måske også du kan ane det. Det synes jeg nu ikke gør noget. Men hvis der stor forskel på ret og vrangsiden kan jeg godt se det kan være et problem. Desværre har jeg ikke et fif til at afhjælpe dette 😢 Det eneste man kunne gøre var at lave flæsen dobbelt, men det vil også bare give en lidt tung volant.

 8. Hvor er jeg glad for, at jeg fandt din hjemmeside, Gitte – den er jo en total guldgrube 🙌🏼😊

  Jeg kan se, at du både har syet denne fra Onion og nr. 21043 med elastik fra Stof og Stil, der ligeledes er en flæsenederdel. Jeg købte mønstret fra S&S i går og er spændt på at sy den. Må jeg spørge, hvilket model, du bedst kan li’ af de her to?

  Hvor meget af din vejledning her til Onion mønstret kan jeg genbruge til Stof & Stil-mønstret (den har jo elastik i taljen)? Jeg synes ikke altid, at S&S mønstre forklares, så nybegyndere eller let øvede, som jeg selv, kan være helt med 😊

  På forhånd mange tak for din hjælp!

  Jeg kommer HELT sikkert tilbage for mere her 🌟

  1. Hej Susanne. Hvor er det dejligt at høre, at du synes om bloggen 😘 Jeg synes i det store og hele de 2 mønstre er lige gode. Jeg føler mig lidt mere slank i Onions, da den sidder mere tæt over maven, og kan reguleres afhængig hvor oppustet man er 😆. Stof og stils er lidt mere løs over maven, men det gør den omvendt også mere behagelig. Jeg kan i grunden også godt lidt at man ikke kan `skille`ved Stof og stils model, hvilket man godt kan komme til ved Onion. Hm.. Det er faktisk et lidt sjovt spørgsmål, for jeg har ikke tidligere tænkt på hvilken model jeg bedst kan lide. Til arbejds brug i den butik jeg arbejder er Stof og stils model mere praktisk,men jeg føler mig mere fin i Onions. D Jeg har fundet ud af at det er lidt nemmere at sætte en bluse til Onions, netop fordi den sidder mere tæt, så blusen kan godt hænge ud over. Ved Stof og stil føler jeg blusen skal sidde til i taljen eller endda ned i nederdelen, for ellers bliver det hurtigt lidt uden facon. Du kan nok mærke at jeg har svært ved at give dig et kort svar, da de på hver deres måde er gode mønstre 🤣

 9. Hej. Tak for fin vejledning. I syvejledningen står der efter flæsen er syet på: Pres sømrum ud nederdelen.
  Hvad betyder det?

  1. hej Anne. Tak skal du have. Jeg er lidt i tvivl hvor det står henne, da jeg ikke lige kan finde det. Men det betyder at sømrummet skal ligge ind på nederdelen når du stryger sømmen.

 10. Hej. Går linningen som skal gennem knaphullet rundt om ryggen?
  Har du mulighed for at vise det?
  De bedste hilsner

  1. Hej Vibeke. Ja det gør den. Du må meget gerne skrive til mig på messenger, så vil jeg prøve om jeg kan hjælpe dig videre 😊

  1. Hej Michaela. Det eneste sted jeg bruger vlieseline er i linningen. Det er nødvendigt da stoffet er blødt og tyndt. Ellers vil du få problemer med at din linning falder sammen. Så vlieselinen er med til at stive stoffet lidt af. Jeg bruger en tynd, da det også hurtigt kan gå hen og blive for stift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *