Toilettaske. Gratis mønster og vejledning

Vi har lige været på weekendtur med vores venner, og ved den lejlighed opdagede jeg, at jeg manglede en toilettaske i en `medium`størrelse. Jeg har syet en lækker toilettaske tidligere, men ofte er den lige til den store side. Især hvis man skal have den med i en kuffert. Derfor har jeg eksperimenteret lidt med at tegne et nyt mønster, inspireret af nogle billeder på pinterest. Men hold da op… det er altså ikke lige noget man gør på 5 min. Jeg lavede nogle prøver først i papir og derefter i nogle stofrester. De første blev virkelig morsomme og røg direkte ned i affaldsspanden. Nu er jeg kommet frem til et mønster som passer perfekt til mit behov, tror jeg da 😁

Tasken er syet i møbelvelour fra Stof og stil. Indlæg er Style-vil fra samme sted. Det ligner mest af alt en tynd skumgummi og er ret nem at arbejde med. Foeret er 100 % bomuld, også fra Stof og stil. Lynlåsen har 2 skyder på sig og matcher perfekt i farven. Den er købt i Videbæk inden de lukkede butikken og kostede nærmest ingenting.. Så er det man bliver træt af sig selv, den kostede vel 5 kr og jeg skulle jo bare have købt 10 stk.. Din lynlås må meget gerne være længere end tasken, det gør den noget nemmere at sy..Det bliver afkortet undervejs ved en syning hen over og så blot klippet af.

Til tasken bruger jeg en spraylim. Den kan købes hos rito.dk og ligger i dette link. Jeg har købt den for lang tid siden og har ikke rigtig tage den i brug, da jeg følte det var mystisk at bruge lim. Men nu skulle det prøves og det virker helt fantastisk. Jeg sprayer et tyndt lag på indlægget. Derefter trykker jeg stoffet med vrangsiden nedaf fast, og nu er det let at quilte stoffet uden at stoffet rykker sig under syningen.

Jeg har med skræddertusch tegnet nogle hjælpelinjer for at få quiltet lige. Style-vil er klippet groft ud, så jeg ved mønsteret kan ligge der. Først når det er quiltet klipper jeg det til.

Mønsteret til tasken kan du printe ved at trykke på nedenstående link

Mønsteret er uden sømrum

Tasken måler 12 x 33 cm i bundmål

Jeg har tegnet den ind i 2 størrelser. Højden og bredden er den samme, men længden er kortere. Det er en ret stor toilettaske og måske skal du have den lidt mindre end min. Samtidigt kan du se hvor det er du skal ændre den hvis du ønsker en helt anden størrelse. Hvis den skal laves højere, skal der lige lidt flere rettelser til, så i første omgang bliver det kun denne ene højde. Men hvis du vil bruge den til sportstaske, skal den gøres højere.

Husk at tjekke firkant på mønsteret før du går igang. Når du har printet mønsteret skal det  sættes sammen.

og klippes ud

I stedet for at have en søm i bunden, kan du også  klippe mønsteret dobbelt ud, så du undgår denne søm, men jeg opdagede blot at det var noget nemmere at sy tasken når bunden var delt. Du behøver ikke quilte tasken, men det giver den et helt andet udseende når det gøres.

Der skal klippes 2 stykker i yderstof og 2 stykker i det stof du vil have indvendigt i tasken. Vil du have nogle lommer i tasken skal det gøres som det første. Det vil jeg ikke, da jeg bruger en lille kosmetiktaske ved siden af og det fungerer ikke for mig med lommer, det ligger alligevel aldrig i lommerne..

Nu quiltes stoffet. Først den ene vej.

Derefter den anden vej

Derefter klipper jeg delene ud. Alle kanter bliver siksakket, både for at det ikke skal fnulre så meget men også for at gøre skummet fladere.

Bagsiden

Retsiden

Helt vildt som farverne på billederne kan se forskelligt ud. Men det er fordi der er meget spil i velourens overflade.

Nu skal lynlåsen syes på taskens top ret mod ret.

Læg nu dit foer ovenpå med retsiden nedad. Vend sytøjet og sy en stikning ned i tidligere syning.

Vend de 2 stykker stof om, så lynlåsen kommer frem og sy en stikning 2 mm inde på kanten.

Nøjagtig det samme gør du med den anden side.

Så ender du ud med et stykke der ser sådan ud.

Synes det er lidt sejt at min lynlås passer så godt til …

Hvis du som jeg har klippet bunden op, skal den syes nu. Ret mod ret. Derefter lægger jeg sømrummet til hver sin side og giver det en stikning i begge sider. Det sidste tog jeg desværre ikke billeder af.

Foerets bund syes også sammen ret mod ret. Lad dog et stort stykke i midten være usyet, da du kommer til at skulle vende tasken igennem dette hul senere. Style-vil er ret tykt, så gør hullet godt stort.

Tag nu de 2 sider der er mærket med A og B og sæt dem sammen ret mod ret. Det er på billedet de 2 sider med de røde klemmer

her er de lagt ovenpå hinanden

Læg også foeret ovenpå, så det nærmest ser ud som 2 flade tasker der ligger ovenpå hinanden. Foeret ligger ret mod ret på hinanden

Sy nu en stikning ned igennem alle 4 lag. Her set fra den anden side efter syning. Hvis du har brugt en lynlås i plastik, går det fint med at sy ned i den. Hvis du har brugt en metallynlås, skal du med håndkraft køre nålen ned, så den går ned ved siden af metaltænderne på lynlåsen. Hel forsigtigt så du ikke knækker nålen. Gør det i begge ender af tasken.

Det næste skridt er det sværeste på tasken. Når først du forstå hvad det drejer sig om, bliver det noget nemmere. Men det er faktisk ret umuligt at vise på billeder. Derfor kommer der også et par billeder af hvad det er der sker på papirmønstret… Så skulle der måske være en chance for at forstå rækkefølgen. Start med at sikre dig at lynlåsen er lynet helt op, så du har mest muligt plads at arbejde på.

Kig på papirmønstret.. De 2 pasmærker der hedder a på snipperne, har du lige syet sammen på billedet ovenover. De skal nu hæftes på det pasmærke A der er midt på papirmønstret.

På stoffet ser det sådan ud. Sørg for at du får bukket det rigtige sted, ellers vil tasken blive skæv, da hjørnerne så ikke vil blive ens.

Fra en ene side

og fra den anden side

Foeret lægges ovenpå, på samme måde. Hvis du har quiltet yderstoffet, vil det være lidt stift og du skal trække lidt i foeret for at få det til at ligge rigtigt. Men hvis du sidder og nørkler lidt med yderstoffet kan du sagtens får det lagt fint, og skulle yderstof krølle en del betyder det ingenting, det rettes når du vender tasken om til retten. Lynlåsen kommer til at ligge inde i midten af alle lagene.

Så igen kommer det nærmest til at ligne som om der ligger 2 tasker ovenpå hinanden. Rækkefølgen er derfor: 2 lag foer der ligger ret mod ret og derunder 2 lag yderstof som også ligger ret mod ret. Det virker måske lidt mystisk, men det betyder at når du senere vender tasken, vender alle sømme ind i foeret.

Det kommer til at se sådan ud

Sy ned i alle 4 lag

Tasken ligner på nuværende tidspunkt slet ikke en taske, men bare rolig, det kommer den til.

Sy alle 4 hjørner på samme måde og tasken er næsten færdig.

Du skal nu vende tasken ind igennem det hul der er i dit foer. Som tidligere nævnt er det vigtigt at lynlåsen i tasken er lynet ned, da det ellers bliver svært for dig tilsidst at vende tasken.

Når du har vendt tasken igennem hullet i foeret, kan du sy hullet sammen med en stikning. Buk blot sømrum ind på begge sider af hullet og giv en stikning i kanten.

Her er mit hul der skal syes. Tasken ligger ligesom indeni.

og klar til syning

Nu kan tasken så endelig vendes igennem lynlåsen, så den vender med yderstoffet ud ad.

Tryk hjørnerne på plads og du skulle gerne have fået en pæn taske ud af det.

Indeni er tasken pæn og ingen synlige sømme

Den kan rumme selv de længste flasker jeg har.

Som nævnt tidligere, er det en ret lang taske. Jeg har lavet den i 2 størrelser. Den store størrelse er perfekt til mig, der har en del flasker og tuber med mig. Min mand derimod har ikke ret mange ting med sig, og kan sagtens klare sig med en mindre. Så nu er jeg i gang med en toilettaske til ham, og det bliver i den anden størrelse.

Håber du vil få glæde af mønsteret og vejledningen og smid gerne en kommentar. Så bliver jeg glad.

Rigtig god fornøjelse

61 thoughts on “Toilettaske. Gratis mønster og vejledning

  1. Hej Katja. Mange tak. Uh det har jeg ikke prøvet. Men jeg tænker at hvis du evt limer det på som jeg gør med spraylim og så quilter det , fra bagsiden, så burde det vel godt kunne lade sig gøre. Du kunne også gøre det med kraftig vlies, men jeg ville nok stadig quilte det for at få lidt hold på det 😊

   1. Ja okay, må jeg lige prøve 😊 jeg ved nemlig ar man kan få noget vlise der minder om bomuldlærred med lim på, jeg brugte det til en skjorte da jeg var i gang med beklædningshåndværker, og kan ikke huske hvad det hed 🤔 men der er ikke andet for end at lave nogle prøver 👍🏻

    1. Hej Katja. Det lyder som det bomulds lærred kunne være det helt rigtige at bruge 👍 rigtig god fornøjelse

 1. Oi, denne ble kjempefin og jeg har lyst til å sy denne. Har lastet ned mønsteret og gleder meg til å forsøke. Tusen takk for gode bilder og som alltid,god forklaring.

 2. Tusind tak for mønster og vejledning. Den første er blevet så lækker at hele familien må finde sig i at få en i julegave! 😉

 3. Takk for et flott mønster og veldig detaljert beskrivelse og bilder. Nettopp laget min første. Julegave til sønnen min.

 4. Flot taske, som jeg helt sikkert vil prøve at kaste mig ud i… den kunne også være fin med et ‘håndtag’ ala et bånd syet på tværs under lynlåsen i enden.

  1. hej Tine. Mange tak, helt sikkert en god ide. Mon det ikke er noget lignende jeg har gjort ved herre modellen. Den ligger også på bloggen. Dog blev den for kort, så den sidder for stram, i forhold til at få fingrene under den😜

 5. Hej Gitte, super lækkert mønster til både den store og den lille. Jeg kunne godt ligesom Tine, bruge en lille “dims” til at holde i under lynlåsen i begge ender.Det må du lige opfinde,TAK.mange hilsner Jytte

  1. hej Jytte. Mange tak skal du have. Det må jeg da lige have kigget på 👍 Jeg tror det kan gøres ret enkelt med en lille strop der bliver lagt på ved lynlåsen før den syes sammen i enderne. Men den kommer på min liste 😊

 6. Hej endnu engang har du kreeret nogle fantastiske rejsetasker i de rigtige mål med udgangspunkt i din toilettaske. Endnu engang er jeg Super glad for at du deler dine mønstre til alle os der gerne vil lave de samme ting men ikke kan lave mønstre. Mange tak for dig

 7. Hej Gitte. Jeg vil gerne prøve det spraylim, som du har brugt når du skal fore med stylevil. Jeg har søgt på stofogstil’s hjemmeside, men der kan jeg ikke finde det. Kan du gi mig et praj til, hvor man ellers kan købe det (webshop i disse tider😏)
  Venlige hilsner
  Lisy

  1. Hej Lisy. Jeg tror måske ikke Stof og stil har den mere, for jeg kunne heller ikke finde den. Men jeg fandt den hos Rito. Så jeg har lige lagt link ind til den i indlægget 😊

 8. Hei jeg sliter litt med å få til den toalettveska..der de to « flippene» som er markert med a og b: skal de ikke være like brede?? Får ikke satt sammen .. har sydd gjennom alle fire lagene( hoved og for) men da blir det ikke skjult søm inni veska?? Etter dette punkt så forstår jeg ikke hva jeg gjør etterpå.. har då lyst å sy denne

  1. Hej Rønnaug. Jo de 2 flipper som er markeret med a og b skal være lige lange. Dog kun på mønsteret. Det vil jo give skrå stykker, så når du klipper sømrum, vil det kunne give nogle andre mål. sæt nåle i hvor du skal sy, og så vil du opdage at nogle steder vil sømrum enten titte ud for oven eller forneden. Men selve stikkelinjen vil være som på mønsteret. Jeg tror, du ikke får drejet foret rigtigt siden det ikke bliver skjult. Det kunne være ved billede 26-27 det går galt. Her skal du ligesom vende foret rundt, så det kommer til at virke lidt mystisk, men når først det er syet og vendt på plads vil det virke rigtigt. Håber så meget at det lykkes for dig 😊

 9. Sød lille toilet taske, har printet mønster, men hvordan går jeg syvejledning en printet ud.?
  Uden den fatter jeg ikke en meter

  1. Hej Tove. Du kan som sådan sagtens printe indlægget ved at trykke på print nederst i indlægget, meeeen du vil opdage at det fylder rigtig mange sider og det vil tage hele din farvepatron, så det kan jeg absolut ikke anbefale. Jeg har ikke lavet en printbar version, da det blot er på fritidsbasis jeg har min blog og ikke aner hvordan jeg skulle gribe det an. Du kan dog slippe for alle reklamerne hvis du trykker på det sted hvor der står print nederst i indlægget. Så skal du blot lade være med at printe den og så læse indlægget fra den side der nu kommer frem. Så omgår du alle reklamerne, som jeg desværre ikke har indflydelse på.

 10. Hej Tove
  Jeg har syet den lille taske, som blev rigtig fin. Min datter vil gerne have den store, men vil gerne have mere højde på. Kan man let ændre på mønsteret? På forhånd tak for svar. Mvh Mette

  1. Hej Mette. Det lyder sørme dejligt. Man kan godt ændre på højden på den store. Du skal klippe mønsteret op på tværs i midten af det stykke hvor de 2 flapper sidder, og rykke det fra hinanden. Det vil gøre tasken højere, men du skal så også gøre flapperne længere. Hvis du rykker mønsteret 3 cm fra hinanden, skal hver flap gøres 1,5 cm længere og derefter skal du rette linjen op igen. Så det bliver et nyt mønster du får tegnet dig. God fornøjelse

 11. Hej. Jeg er igang med den store rejsetaske der syes som her, med et par ekstra lommer både ude og inde 😁
  Men jeg undrer mig over at de to flapper på mønsteret, den ene hedder a og c i hjørnerne og den anden hedder b og c, ikke passer sammen. Er vi ikke enige om at de to flapper skal syes sammen over enden, altså at c møder c og så møder a faktisk b? Men det der forvirrer mig er at de to flapper bestemt ikke er lige brede??? Selvom den flap med a og c jo bliver lidt bredere med lynlåsen på. Kan det være nok hvis jeg ikke har givet nok sømrum på den kant med lynlåsen?

  1. hej Tina. De to flapper skal ikke være helt lige store. Jeg vil tro der ca er 1-1,5 cm forskel sådan lige pr hukommelse. Det er lynlåsen der kommer til at fylde det stykke der mangler. Hvis du bruger en lang metal lynlås burde det passe. Men hvis du bruger en plastik lynlås, er det muligt den er lidt smallere. Det kan sagtens være dit sømrum der driller lidt, du skulle gerne have brugt 1 cm sømrum. Men når du har syet lynlåsen fast og kommer til det punkt hvor de 2 flapper skal syes sammen, må du korrigere lidt hvis lynlåsdelen er blevet for bred. Så må du klippe en anelse af ned langs flappen modsat lynlåsen ( den side hvor der står A) men det bør kun være et par millimeter. Håber du kommer i mål med din taske 😊

 12. Hej. Jeg vil sige dig tusinde tak for dit gratis mønster til den firkantede toilettaske, og den flotte og udførlige vejledning, som gjorde det nemt at sy den.

  1. hej Kirsten. Til toilettasken i indlægget har jeg brugt 5 mm. Det er købt ved Stof og Stil og den eneste tykkelse de har. Det fungerer fint, så længe det er lidt store tasker man syer. Men jeg hare fundet noget på 3 mm og det er perfekt til mindre tasker og kosmetikpunge. Det fås bl.a ved Patchwork-oasen.dk eller stofogsy.dk . Rigtig god sylyst 👍

  1. hej Kirsten. Hvor er det dejligt at høre. Ja jeg har det også selv bedst med fotos, min hukommelse er heller ikke hvad den har været 😁

 13. Hej ! Jeg kunne godt tænke mig at vide hvilken længde lynlås man skal anskaffe sig for at kunne sy den store af de to toilettasker? ☺️

  1. Hej Emma. Jeg køber faktisk bare altid for lange lynlåse, og så afkorter jeg dem undervejs. Ofte kan man finde lange lynlås til billigere penge end de korte, mærkeligt nok. Man kan sagtens klippe i en lynlås. Jeg tror det er vist i flere af mine taskevejledninger. Man syer hen over lynlåsen hvor man drejer på symaskinens håndhjul, så kan man sy ned imellem tænderne. Derefter klippes lynlåsen af et par centimer fra syningen. Vil du købe en lynlås der passer, vil jeg foreslå at du printer mønsteret og måler længden direkte på papiret. Rigtig god fornøjelse.

 14. Hej jeg har fået printet mønstret og vil så gerne prøve at lave en til mig selv. Men jeg har et spørgsmål. Skal man lave den kviltet?

  1. Hej Diana. Nej det behøver man i princippet ikke. Du kan også lave den af et stykke kraftigt stof og så lade være med at quilte den. Du kan evt stive den lidt af med vlieseline 😊

  1. hej Bettina. Jeg bruger som regel en rest. Så det kan jeg ikke lige på stående fod svare på. Men hvis du printer mønsteret, kan du se hvor høj mønsteret er, og det er det du skal bruge😊

 15. Hej
  Jeg hader at komme med en flad pengekuvert til en fest. Så nu vil jeg spørge dig om det er ok at lave din fine toilettaske som en slags gave …. med pengene.

  1. hej Anita. Ja det må du helt sikkert gerne. Jeg har selv lige givet en konfirmand en lille toilettaske med en kuvert ned i. Det ser fint ud og så har man gjort lidt ekstra end blot givet penge. Rigtig god fornøjelse 😘

 16. Tusinde tak for et godt mønster på toilettaske. Jeg har lige tegnet den mindste størrelse ud.Nu spørger jeg nok dumt, den firkant med der skal være 5 cm. det er den ikke. er der noget med det bliver mindre når det bliver skrevet ud.? eller

  1. hej Karen. Den lille firkant skal måle 5 x 5 cm. Hvis du i alt fald vil have mønsteret i den rigtige størrelse. Man kan sagtens printe den i mindre, men så bliver tasken også mindre. Lige før du printer skal du tjekke at du har trykket der hvor der står faktisk størrelse, og så skal der gerne stå 100 %. Din printer står sikkert til at printe i en anden størrelse 😉

 17. Takk for flott mønster, har sydd toilettvesken og det var en god beskrivelse👍🙂

 18. Det er ikke så lenge siden jeg ble medlem av Pinterest, og da så jeg din flotte lilla toalettmappe fra2019. Har du fremdeles mønster? JEg kan tenke meg å sy den. Min adresse er Brit Brevik Oldren
  Gløttaveien 29, 7105 Stadsbygd , NORGE. Si ifra hvor mye det koster. Så kan jeg vippse pengene.

  1. hej Brit. Jeg sælger ingenting, da alt hvad jeg selv tegner på min blog er gratis. Mønsteret til toilettasken ligger i indlægget, lige til at printe. Det ligger i link under det 3. billede. Sørg blot for at tjekke den lille firkant, at den måler 5 x 5 cm. Mønsteret er både til den store lilla model og til en lidt mindre herremodel. Rigtig god sy-lyst til dig 😊

  1. Hej Susie. Mange tak skal du have. Jeg kan desværre ikke måle ternene, da tasken er foræret til min datters svigermor. Men jeg vil tror de er ca 4 x 4 cm.

 19. Kan man mon sy den i skind ?
  Og hvis man gør kan man så undlade foret ?
  Tak for inspirerende ideer
  Mvh
  Anette

 20. Hej Gitte.

  Er i gang med forberedelsen til fly tasken. Hvor jeg vil quilte bunden. Er det kun style-vil du laver større en mønstre eller også stoffet??
  Tak.
  Vh Krestine

  1. hej Krestine. Åh nu ville det være godt om det var på fly taskens indlæg du spurgte, for så vidste jeg hvilken af taskerne der var, der ligger nemlig flere fly tasker. Men umiddelbart ville jeg sige at begge dele skal klippes en anelse større, da quilt har det med at trække sig en smule sammen 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *