Mønster og vejledning til nem oversize kjole. Str 40. Model 1.

Nem halskant i jersey. Type A.

Denne måde at sætte en strimmel jersey på kalder jeg for type A. Det gør jeg fordi der kommer flere måder  og så er det meget rart at man kalder dem noget forskelligt.

 Den kan bruges til hals, ærmer, lommer, nederst på en kjole og mange andre steder. Den måde jeg viser det på, er den måde jeg altid gør det på. Det er slet ikke sikkert at det er den korrekte metode, men det er nemt,  det fungerer for mig og ser pænt ud.  Hvorfor gøre tingene sværere end de er..billederne viser en halskant, men det kunne lige så godt være et andet sted.

Jeg laver et lille træk i strimlen der syes på., men hvor meget træk afhænger af dit stof. Som regel er det sådan at jo mere lycra der er i dit stof,  jo mindre træk. Så har du en jersey der virker lidt død og uden lycra, skal trækket være større, da den bliver mere slap når du syer ned i den. Lycra er med til at holde faconen, så hvis der er meget lycra i, behøver der ikke være så meget træk. De første par gange du syer kanten, vil jeg anbefale at du syer strimlen på med stikkesting. Det er nemlig nem at pille op hvis du får lavet den forkert. Dobbelsyningen tilsidst er også utrolig nem at pille op hvis du piller op fra bagsiden af stoffet… Når du har lavet kanten et par gange og fundet fidusen, kan du begynde at sy den med stræksøm. Den er nemlig sværere at pille op.

Start med at måle den kant du vil sætte det på. Det behøver ikke være et helt præcist mål. Læg lidt til ,så du ved at du klipper en strimmel der er lang nok. Det betyder ikke noget at den er for lang. Det bliver nemlig bare klippet af tilsidst. Klip en strimmel på tværs af din jersey, altså i bredden på din jersey, ca 4,5 cm bred.

(her ligger en t-shirt og en lang strimmel)

Find midt bag på dit sytøj hvor du vil have strimlen sat på. Sæt en nål i, der markerer midten. Sæt nu din strimmel på, så den ligger ca 1 cm forbi nålen. Sy nu en stikkesting eller bedre endnu, en stræksøm hvis din maskine har det, jeg bruger en overlock der er på symaskinen,  ca 1,2 cm inde, samtidigt med at du holder en lille smule igen i strimlen. Ikke ret meget. Jeg har ingen regel for hvor meget. Men jo mere lycra der er i din strimmel, jo mindre træk. Så bruger du en jersey med meget lille indhold af lycra skal der et lidt større træk til. Men det skal ikke på noget tidspunkt rynke…Lav evt en lille prøve først..

(Nålen under strimlen på billedet viser midt bag )

Hold en lille smule i strimlen imens den bliver syet på. Hvor meget afhænger helt af hvor elastisk dit jersey er. Men evt lav en lille prøve først før du syer i det rigtig stof. Det med at trække % fra har aldrig fungeret for mig..Det må ikke rynke, men det skal alligevel også kunne ses at der er trukket i strimlen. Sy hele kanten rundt, men stop ca 3 cm før du når rundt til hvor din løse ende er.

(Her ser du jeg stopper lidt før den løse ende.)

Nu skal det overskydende strimmel klippes af ved at du sætter en nål i den hvor den mødes med det løse stykke. Strimlen skal være ca ½-1 cm mindre end det sidste stykke halskant, da du jo også på det sidste stykke skal have et lille træk i  strimlen.

(de 2 ender  mødes i midt bag) 

klip nu strimlen af ca 1 cm på den anden side af nålen. Og sæt den sammen med den anden ende ret mod ret.

(Her sættes enderne sammen ret mod ret)

Sy nu med stikkesting ca 1 cm inde , så halskanten nu er syet sammen.

(her syes den smalle ende af strimlen sammen) 

Nu skal sømrummet på strimlen til hver sin side og evt. klippes lidt skrå af, så sømmen ikke bliver så tyk.

(kanten er presset til hver side og klippet skråt af)

nu syer du lige en gang hen over sammensyningen , da du jo stoppede lidt før den og derfor er den måske ikke helt syet

(her ser du det sidste stykke er syet .)

Strimlen vendes nu rundt til vrangen af dit sytøj og stikkes med dobbelnål fra retten.

(her stikkes strimlen på retsiden med dobbeltnål)

Vend dit sytøj med vrangen ud og klip det overskydende stof af forsigtigt. Hertil er en andenæbs-saks super..

(overskydende stof klippes af)

Det færdige resultat..

Skulle du nu få brug for at pille sådan en dobbeltsøm op igen, så gør det fra bagsiden.. Få fat i undertråden på bagsiden og træk. Klip den når du har trukket et stykke , find undertråden igen og træk et nyt stykke. Det er meget let og de to tråde på forsiden ligger løse.

Jersey-kanten kan selvfølgelig også bruges på fast stof, med lige så godt resultat. Her en bluse i chiffon hvor kanten er glimmerjersey i både hals og ærmer.


Rigtig god fornøjelse og jeg håber det var til at forstå undervejs.

 

24 kommentarer

 • Tine

  Hej! Jeg vil gerne lave type A-kanten på en lomme. Jeg har en overlocker, men tænker at jeg ikke skal bruge den for netop at få kanten lidt bredere. Det har jeg gjort før, men ved ikke helt hvad der er smartest?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Tine. Jeg har vist svaret dig for lidt siden, men mit svar er at jeg ikke ville bruge overlockeren, da den netop skærer kanten af og derved får du den temmelig smal 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Beklager dobbelt spørgsmål, havde overset at du lige skulle godkende kommentaren først. Og da min tekst stadig stod i kommentarfeltet, tænkte jeg at det måske ikke var sendt ordentligt.
   Jeg gør det uden overlockeren igen. Har gjort det før faktisk, men blev helt i tvivl om det var “okay, så for nyligt har jeg brugt overlockeren. Det bliver også pænt med overlockeren, men så skal det jo være på noget tøj hvor en smal kant giver mening.
   Tak for svar😃

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Tine. Det gør da ikke spor 👍 Ja den smalle kant kan jo også sagtens være en del af en models udtryk og give en fin virkning 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Hej! Jeg vil gerne lave type A-kanten på en lomme. Jeg har en overlocker, men tænker at jeg ikke skal bruge den for netop at få kanten lidt bredere. Eller hva?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   hej Tine. Nej jeg ville ikke bruge overlockeren til det formål. Du har nemlig helt helt. Den vil gøre kanten smallere, da den skærer af samtidigt. Men brug en elastisk søm 👍

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hey. Ligger al sømrum “gemt”/ bukket op i din påsyet grå kant….? Giver det mening?
  Ellers god beskrivelse
  Mvh Lene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Lene. Halsen bliver klippet uden sømrum. Kanten bliver så syet på ca 1 1/2 cm nede. Så under kanten ligger det som godt kunne gå for at være sømrum

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • susanne

  Hej, jeg har lige syet en kjole hvor der stod jeg bare skulle lave ombuk i ærmegab og ved halkant – men nu flaner den foran – eller står ligesom lidt ud fra kroppen – ikke voldsomt neget ben nok til man får lyst til at “trykke” den på plads. Kan det mon redders eller bør jeg sætte et bånd på istedet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Susanne. Du kan faktisk godt redde den som du har syet. Hvis det kun er lidt den flaner, så træk en tynd rund elastik rundt i den løbegang der er kommet fra din syning og op til kanten. Brug en stoppenål og en helt tynd rund elastik, sådan en man også bruger når børn laver halskæder. Du binder bare en knude og sørger for at stoppe elastikken ind igennem et sting i halsen. Håber det giver mening

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tove

  Tak, det var lige hvad jeg manglede—efter mange års pause med syning skulle jeg lige “remindes”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Tove. Dejligt at du så er kommet igang igen. Ja vi kan alle blive lidt rustne i det 😉 jeg bruger også selv min blog, når der er noget jeg ikke lige kan huske. Jeg er i gang med en sommerkjole, hvor der skal være hul på skulderen, og da var det ret fedt at kunne finde på bloggen hvordan jeg gjorde sidst 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lilian Pedersen

  Tak for en fin vejledning. Meget pædagoisk og billeder, der tydeligt følger alle trin. Jeg er nybegynder i syning. Vil følge dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gerly Andersen

  Fin forklaring. Jeg vil genfinde mine gamle tvillingnåle og gøre nye forsøg med halskanter og meget andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Gerly. Tak 🙂 Ja find endelig dem frem igen. Jeg bruger halskanten på en hel del tøj, da den er nem at gå til 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Christensen

  Hej Gitte
  Vil bare lige sige, at jeg kigger ofte på dine sider.
  Tak for al info, dejligt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Kirsten, det lyder sørme godt. Tak for din søde kommentar ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Mandel

  Superfin vejledning. Nr. 1 kender jeg, men glæder mig til at prøve nr. 2. NB til nye brugere af tvillingenål: man syr KUN ligeud med dem. Og: ved trådningen skal de to tråde om muligt ligge på hver sin side i overtrådsspændingen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Tak, ja det er vigtigt at man vælger lige-ud-syningen og tråder dem rigtigt. Under tips gennemgås hvordan man tråder en dobbeltnål 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne Høyen

  Dejlig, tydelig vejledning – den skal prøves næste gang, jeg skal sy en halskant. Har ikke vovet mig ud i tvillingenål endnu, men nu må det være!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Tak. Ja det er det gode ved halskanterne, de ligner nogen der er svære at lave, og det er de slet ikke. Og det samme vil jeg sige om tvillingenål. Og tjek lige under sy-tilbehør, de billige tvillingenåle, så går det da slet ikke så galt hvis en skulle knække. Det går nok når den kun koster en 10èr, hvorimod hvis den koster 40 kr, så kan det hurtigt blive et dyrt bekendtskab 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jytte

  Hej Gitte. Den 1. Halskant er den jeg altid bruger, nr 2 ser og lyder spændende, skal prøves. Tak.😊😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mønster og vejledning til nem oversize kjole. Str 40. Model 1.