Nem halskant i jersey. Type A.

Denne måde at sætte en strimmel jersey på kalder jeg for type A. Det gør jeg fordi der kommer flere måder  og så er det meget rart at man kalder dem noget forskelligt.

 Den kan bruges til hals, ærmer, lommer, nederst på en kjole og mange andre steder. Den måde jeg viser det på, er den måde jeg altid gør det på. Det er slet ikke sikkert at det er den korrekte metode, men det er nemt,  det fungerer for mig og ser pænt ud.  Hvorfor gøre tingene sværere end de er..billederne viser en halskant, men det kunne lige så godt være et andet sted.

Jeg laver et lille træk i strimlen der syes på., men hvor meget træk afhænger af dit stof. Som regel er det sådan at jo mere lycra der er i dit stof,  jo mindre træk. Så har du en jersey der virker lidt død og uden lycra, skal trækket være større, da den bliver mere slap når du syer ned i den. Lycra er med til at holde faconen, så hvis der er meget lycra i, behøver der ikke være så meget træk. De første par gange du syer kanten, vil jeg anbefale at du syer strimlen på med stikkesting. Det er nemlig nem at pille op hvis du får lavet den forkert. Dobbelsyningen tilsidst er også utrolig nem at pille op hvis du piller op fra bagsiden af stoffet… Når du har lavet kanten et par gange og fundet fidusen, kan du begynde at sy den med stræksøm. Den er nemlig sværere at pille op.

Start med at måle den kant du vil sætte det på. Det behøver ikke være et helt præcist mål. Læg lidt til ,så du ved at du klipper en strimmel der er lang nok. Det betyder ikke noget at den er for lang. Det bliver nemlig bare klippet af tilsidst. Klip en strimmel på tværs af din jersey, altså i bredden på din jersey, ca 4,5 cm bred.

(her ligger en t-shirt og en lang strimmel)

Find midt bag på dit sytøj hvor du vil have strimlen sat på. Sæt en nål i, der markerer midten. Sæt nu din strimmel på, så den ligger ca 1 cm forbi nålen. Sy nu en stikkesting eller bedre endnu, en stræksøm hvis din maskine har det, jeg bruger en overlock der er på symaskinen,  ca 1,2 cm inde, samtidigt med at du holder en lille smule igen i strimlen. Ikke ret meget. Jeg har ingen regel for hvor meget. Men jo mere lycra der er i din strimmel, jo mindre træk. Så bruger du en jersey med meget lille indhold af lycra skal der et lidt større træk til. Men det skal ikke på noget tidspunkt rynke…Lav evt en lille prøve først..

(Nålen under strimlen på billedet viser midt bag )

Hold en lille smule i strimlen imens den bliver syet på. Hvor meget afhænger helt af hvor elastisk dit jersey er. Men evt lav en lille prøve først før du syer i det rigtig stof. Det med at trække % fra har aldrig fungeret for mig..Det må ikke rynke, men det skal alligevel også kunne ses at der er trukket i strimlen. Sy hele kanten rundt, men stop ca 3 cm før du når rundt til hvor din løse ende er.

(Her ser du jeg stopper lidt før den løse ende.)

Nu skal det overskydende strimmel klippes af ved at du sætter en nål i den hvor den mødes med det løse stykke. Strimlen skal være ca ½-1 cm mindre end det sidste stykke halskant, da du jo også på det sidste stykke skal have et lille træk i  strimlen.

(de 2 ender  mødes i midt bag) 

klip nu strimlen af ca 1 cm på den anden side af nålen. Og sæt den sammen med den anden ende ret mod ret.

(Her sættes enderne sammen ret mod ret)

Sy nu med stikkesting ca 1 cm inde , så halskanten nu er syet sammen.

(her syes den smalle ende af strimlen sammen) 

Nu skal sømrummet på strimlen til hver sin side og evt. klippes lidt skrå af, så sømmen ikke bliver så tyk.

(kanten er presset til hver side og klippet skråt af)

nu syer du lige en gang hen over sammensyningen , da du jo stoppede lidt før den og derfor er den måske ikke helt syet

(her ser du det sidste stykke er syet .)

Strimlen vendes nu rundt til vrangen af dit sytøj og stikkes med dobbelnål fra retten.

(her stikkes strimlen på retsiden med dobbeltnål)

Vend dit sytøj med vrangen ud og klip det overskydende stof af forsigtigt. Hertil er en andenæbs-saks super..

(overskydende stof klippes af)

Det færdige resultat..

Skulle du nu få brug for at pille sådan en dobbeltsøm op igen, så gør det fra bagsiden.. Få fat i undertråden på bagsiden og træk. Klip den når du har trukket et stykke , find undertråden igen og træk et nyt stykke. Det er meget let og de to tråde på forsiden ligger løse.

Jersey-kanten kan selvfølgelig også bruges på fast stof, med lige så godt resultat. Her en bluse i chiffon hvor kanten er glimmerjersey i både hals og ærmer.


Rigtig god fornøjelse og jeg håber det var til at forstå undervejs.

 

29 thoughts on “Nem halskant i jersey. Type A.

 1. Hej Gitte. Den 1. Halskant er den jeg altid bruger, nr 2 ser og lyder spændende, skal prøves. Tak.😊😊

 2. Dejlig, tydelig vejledning – den skal prøves næste gang, jeg skal sy en halskant. Har ikke vovet mig ud i tvillingenål endnu, men nu må det være!

  1. Tak. Ja det er det gode ved halskanterne, de ligner nogen der er svære at lave, og det er de slet ikke. Og det samme vil jeg sige om tvillingenål. Og tjek lige under sy-tilbehør, de billige tvillingenåle, så går det da slet ikke så galt hvis en skulle knække. Det går nok når den kun koster en 10èr, hvorimod hvis den koster 40 kr, så kan det hurtigt blive et dyrt bekendtskab 🙂

 3. Superfin vejledning. Nr. 1 kender jeg, men glæder mig til at prøve nr. 2. NB til nye brugere af tvillingenål: man syr KUN ligeud med dem. Og: ved trådningen skal de to tråde om muligt ligge på hver sin side i overtrådsspændingen.

  1. Tak, ja det er vigtigt at man vælger lige-ud-syningen og tråder dem rigtigt. Under tips gennemgås hvordan man tråder en dobbeltnål 🙂

 4. Hej Gitte
  Vil bare lige sige, at jeg kigger ofte på dine sider.
  Tak for al info, dejligt

 5. Fin forklaring. Jeg vil genfinde mine gamle tvillingnåle og gøre nye forsøg med halskanter og meget andet.

  1. Hej Gerly. Tak 🙂 Ja find endelig dem frem igen. Jeg bruger halskanten på en hel del tøj, da den er nem at gå til 😉

 6. Tak for en fin vejledning. Meget pædagoisk og billeder, der tydeligt følger alle trin. Jeg er nybegynder i syning. Vil følge dig.

 7. Tak, det var lige hvad jeg manglede—efter mange års pause med syning skulle jeg lige “remindes”

  1. Hej Tove. Dejligt at du så er kommet igang igen. Ja vi kan alle blive lidt rustne i det 😉 jeg bruger også selv min blog, når der er noget jeg ikke lige kan huske. Jeg er i gang med en sommerkjole, hvor der skal være hul på skulderen, og da var det ret fedt at kunne finde på bloggen hvordan jeg gjorde sidst 🙂

 8. Hej, jeg har lige syet en kjole hvor der stod jeg bare skulle lave ombuk i ærmegab og ved halkant – men nu flaner den foran – eller står ligesom lidt ud fra kroppen – ikke voldsomt neget ben nok til man får lyst til at “trykke” den på plads. Kan det mon redders eller bør jeg sætte et bånd på istedet?

  1. Hej Susanne. Du kan faktisk godt redde den som du har syet. Hvis det kun er lidt den flaner, så træk en tynd rund elastik rundt i den løbegang der er kommet fra din syning og op til kanten. Brug en stoppenål og en helt tynd rund elastik, sådan en man også bruger når børn laver halskæder. Du binder bare en knude og sørger for at stoppe elastikken ind igennem et sting i halsen. Håber det giver mening

 9. Hey. Ligger al sømrum “gemt”/ bukket op i din påsyet grå kant….? Giver det mening?
  Ellers god beskrivelse
  Mvh Lene

  1. Hej Lene. Halsen bliver klippet uden sømrum. Kanten bliver så syet på ca 1 1/2 cm nede. Så under kanten ligger det som godt kunne gå for at være sømrum

 10. Hej! Jeg vil gerne lave type A-kanten på en lomme. Jeg har en overlocker, men tænker at jeg ikke skal bruge den for netop at få kanten lidt bredere. Eller hva?

  1. hej Tine. Nej jeg ville ikke bruge overlockeren til det formål. Du har nemlig helt helt. Den vil gøre kanten smallere, da den skærer af samtidigt. Men brug en elastisk søm 👍

 11. Hej! Jeg vil gerne lave type A-kanten på en lomme. Jeg har en overlocker, men tænker at jeg ikke skal bruge den for netop at få kanten lidt bredere. Det har jeg gjort før, men ved ikke helt hvad der er smartest?

  1. hej Tine. Jeg har vist svaret dig for lidt siden, men mit svar er at jeg ikke ville bruge overlockeren, da den netop skærer kanten af og derved får du den temmelig smal 😊

   1. Beklager dobbelt spørgsmål, havde overset at du lige skulle godkende kommentaren først. Og da min tekst stadig stod i kommentarfeltet, tænkte jeg at det måske ikke var sendt ordentligt.
    Jeg gør det uden overlockeren igen. Har gjort det før faktisk, men blev helt i tvivl om det var “okay, så for nyligt har jeg brugt overlockeren. Det bliver også pænt med overlockeren, men så skal det jo være på noget tøj hvor en smal kant giver mening.
    Tak for svar😃

    1. Hej Tine. Det gør da ikke spor 👍 Ja den smalle kant kan jo også sagtens være en del af en models udtryk og give en fin virkning 😊

 12. Kære Gitte
  Din vejledning er bare så god og let at forstå. Jeg har dog problemer med at mine sømme med tvillingenål altid bliver grimme og buler op hele vejen i midten mellem de to sømme. Altså der bliver ligesom en forhøjning mellem sømmene. Har forsøgt at løsne trådspændingen uden held. Det er en ny og dyr symaskine jeg har. Hvad kan årsagen mon være ? De bedste hilsner Chalotte og tak for en lærerig og inspirerende blog

  1. hej Chalotte. Åh, mange tak for de søde ord 😍 Hvis din søm ligesom buler op i midten, så er det trådspændingen det er galt med, som du selv er inde på. Du har sikkert kun løsnet overtråden, men det er som regel undertråden der skal løsnes. Ved min maskine sidder der en skrue på spolehuset. Det skal drejes ½ gang baglæns når jeg syer med dobbeltnål, ellers får jeg også bulen. Udfordringen er så at huske at skruen skal skrues på plads igen når man er færdig med dobbeltnålen. Nu ved jeg ikke hvilket mærke du bruger, men prøv evt at læse din manual hvor du regulere undertråden. Håber det kan løse dit problem 😊

 13. Metode 1 hals kant… er det rigtigt forstået at man skal. Klippe den halsstrimmel samme str som halsåbningen?
  Andre steder skal man trække nogle procenter fra

  1. Hej Sofie. Ja det er rigtigt, men det er fordi jeg først til sidst syet kanten sammen. Når den syes på skal du have et ganske let træk. Det der så bliver i overskud når du kommer rundt, klippes blot af. Strimlen bliver derfor ikke målt, blot klippet lang nok, så jeg går ikke så højt op i hvor lang den er. Det med procenter virker ikke for mig, for lige så mange forskellige stoffer der findes, lige så mange forskellige procenter skal der trækkes fra. Stof arter sig forskelligt, så at sige en bestemt procent, vil måske nok virke i nogle stoffer, men ikke i andre. Den her metode jeg bruger virker hver gang. Men den skal lige prøves af et par gange før det sidder i fingrene. Forsøg dig på en rest stof først.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *