Syning med dobbeltnål

De fleste symaskiner kan sy med dobbeltnål. Du skal, og kan kun sy med lige-ud-sting når du syer med dobbeltnål. Det giver en pæn søm på denne måde. På retsiden giver det en dobbelt syning og fra bagsiden ligger det som en siksak.Men måske driller trådene dig lidt, da de kan have let ved at tviste, dreje sig sammen. Jeg kender jo ikke din maskine så det er ikke sikkert det virker på din, men det tips der nu kommer virker på min.

Start med at stille stinglængden lidt længere end det du normalt syer med. Jeg stiller min på 3,5.

Jeg har fundet ud af at det bliver pænest hvis du også løsner trådspændningen lidt. Min står normalt på 4, men ved dobbeltnål stiller jeg den på 7. Det gør at de 2 stikninger ikke danner en bule/pølse i midten.

Hæv trykfoden så den er oppe..tråd nu dine tråde. Start med den ene og tråd den som du normalt gør. Der sidder på min en lille bøje  hvor den skal ind bagved. Det er vist ved spidsen af min saks.

Nr 2 tråd, skal trådes næsten på samme måde, men den skal ikke bag bøjen til sidst. Den skal blot føres direkte ned i nålen. Jeg holder lige med saksen tråden til side, så du kan se den ikke går bag om bøjen.

Og et billede fra siden hvor du bedre kan se det.

Nu er du klar til at sy.

Stikningerne skal gerne se sådan ud på forsiden.

og så skal den ligne en siksak på bagsiden.

Hvis ikke det ligner en siksak skal du stille på trådspændningen.

Til sidst et lille trick… hvis du skal trævle en syning op der er syet med dobbelnål , så træk i undertråden, altså den der er syet som en siksak på bagsiden. Den er ret nem at trække ud og så sidder de to forreste helt løse og kan fjernes. Her har jeg trukket undertråden ud.

Og de 2 overtråde på retsiden er nu lige til at hive af.

Jeg bruger denne type søm mange steder. Oplægning af nederste kanter og ærmer i jersey, halskanter i jersey, pyntestikninger i fast stof, ja mulighederne er mange. Lægger lige et link ind her  til nogle halskanter hvor jeg netop bruger dobbeltnål. men der ligger flere måder på bloggen.

Jeg håber du kan bruge indlægget og har fået lyst til at prøve at sy med dobbeltnål.

Rigtig god fornøjelse 😊

28 thoughts on “Syning med dobbeltnål

 1. Hej Gitte. Køber du ikke stretchstof tvillingenåle, når det er til jersey, eller kan man bruge en universalnål til både jersey og fast stof?

  1. hej Ingelise. Jeg bruger som regel en tvillingenål der er beregnet til stretch stoffer. Men må ærligt indrømme
   at jeg ofte bruger det i flæng, og ikke går så højt op i om hvad nål jeg bruger. Den der ligger først for.
   Har endnu ikke oplevet at det gav huller. Men har oplevet det på købt tøj, hvor jeg tænkte at det måtte være
   fordi det var en forkert nål der var blevet brugt. Det vigtigste er at nålens spids er helt intakt og
   fin. Er du i tvivl kan du stikke den i en tynd nylonstrømpe. Kan du let trække den ud igen, fungerer nålen
   perfekt, ellers skal du kassere den. 🙂

 2. Hej Gitte.
  Tak for nogle fantastiske råd og vejledninger her på Sygal.
  Hvor køber du tvillingenålene ORGAN ?

 3. Hej igen Gitte.
  Jeg har fundet ud af det. Det må være på armastore.eu ……

  Er der ellers andet du kan anbefale at købe der ??
  Hilsen Kirsten

  1. Hej Kirsten. Tak for din søde kommentar. Jeg køber nåle og andet grej ved armastore. Der skulle gerne være et link i indlæg under sytilbehør ?

  2. hej igen. jeg nåede at sende mit svar før jeg opdagede at der var en mere fra dig 🙂
   Sakse, skrædderlineal og kridt er også meget billigt hos dem. Målebånd har jeg også købt ved dem.
   tja… det er vist det tror jeg.

 4. Jeg er SÅ glad for at læse herinde , alletiders gode råd man kan bruge til noget. Mange tak for at jeg må være med.

 5. Hej søde Gitte

  Kunne du evt. ligge de billeder ind igen, som passer til denne artikel ?? Eller opdatere hjemmesiden igen ??
  De er simpelthen blevet væk ….desværre 🙁

  Rigtig dejlig dag

  Herlig hilsen Gitte

  1. hej Gitte. Åh for søren da, det er et af de indlæg der blev beskadiget da jeg på et tidspunkt skiftede blog udbyder. De kan desværre ikke bare lige genskabes. Men jeg lægger nye billeder ind i den rækkefølge jeg opdager dem i. Så det er rigtig fint at du lige skriver, da jeg ikke har opdaget denne. Den er skrevet på min liste og vil blive rettet med nye billeder så snart jeg har tid. Tak også rigtig god dag til dig. 😊

   1. Hej Gitte igen

    Tusinde tusinde tak for dit KÆMPE arbejde ❤❤❤

    Jeg ved ikke hvad du gjorde, men det hjalp i hvert tilfælde og det var virkeligt dejligt ❤

    Og bare det, at du tager dig tiden til at tage billeder, som man kan forstå i stedet for nogle højt trævlede billeder eller forklaringer, som man ikke fatter en hulende bjælde af…… Det bliver der VIRKELIGT sat pris på og jeg syntes at det er prisværdigt at du tager dig tiden til at gøre det ❤❤❤

    Tusinde tusinde tak fordi du er dig ❤❤❤

    1. hej Gitte. Jamen det er da den dejligste kommentar at få, så det siger jeg dig godt nok rigtig mange tak for 😘

 6. Hej 🙂 Jeg har lige opdaget din fine blog og syindlæg – og jeg læste det her med stor interesse da jeg har en dobbeltnål som jeg synes laver meget fine afslutninger.
  Dog har jeg et spørgsmål: Når jeg ligger en langærmet jersey bluse op med dobbeltnål, så bliver det fint, men når jeg så begynder at bruge blusen så knækker trådene ret hurtigt. den giver ikke rigtig den elasticitet som jeg havde håbet det ville give. Jeg er lige ved at give op og bruge en masse penge på en coverlock for at sørge for at blusen kan strække i ærmer og ved hoften. Har du et godt råd?

  1. hej Katrine. Mange tak for de søde ord😍 Hm.. det lyder umiddelbart som om du har for stram trådspænding. Prøv at løsne undertråden ganske lidt. Det plejer som regel at være den der bliver for stram. Derefter skal du lige tjekke at du bruger en polyestertråd. En bomuldstråd har nemlig lettere ved at briste, da den ikke er spor elastisk. Hjælper disse ting ikke, ved jeg at man kan købe en elastisk tråd, jeg har dog aldrig selv prøvet den. Den kan du spole på som undertråd. Tråden hedder seraflock og forhandles flere steder bl.a hos citystoffer.dk og luieluie.dk. Jeg har som sagt ikke selv prøvet den, men har hørt rigtig meget godt om tråden, som er specielt fremstillet til elastiske materialer. Jeg hører meget gerne fra dig om det er lykkedes med de råd jeg har givet dig 😊

 7. HJÆLP
  Jeg har fået en ny symaskine. En PFAFF, som min gamle.
  Jeg har udfordring, når jeg skal lægge op med tvillingenålen. På bagsiden krymper den helt sammen. Og forsiden med de to ligeud-sømme bliver bulet. Jeg har forsøgt at løsne underspændingen , men det ser ikke ud til at hjælpe overhovedet?

  1. hej Jette. Når sømmen buler op foran og krymper sammen bagpå, er det trådspændingen det er galt med. Det kan både være undertråd, men også overtråd. Hvis du har en vejledning med til din symaskine, ville jeg læse mig frem til hvordan spændingen ændres. Ved min er det f. eks spole holderen nederst der skal have en halv omgang på skruen. Det er vigtigt at man noterer sig hvad man ændrer, da det jo skal stilles tilbage når man er færdig med at sy med dobbeltnålen. Jeg tror du skal prøve at løsne undertråden mere endnu. Håber det lykkes for dig.

 8. Hej Gitte
  Hvor er det en god og informativ blog du har. En stor hjælp når man er nybegynder. Med min nye symaskine fulgte en dobbelnål med på 2,5 mm mellem nålene. Jeg vil gerne bruge en dobbelnål med 4mm mellem nålene, men når jeg prøver at sy knækker een af nålene. Er det måske fordi nålen er dårlig, eller kan man ikke forvente at sy med en bredere dobbelnål end den der følger med maskinen.

  1. hej Merete. Mange tak skal du have, det er jeg glad for du synes. Din maskine skulle gerne kunne bruge en 4 mm, når den kan bruge en 2,5 mm. Det kan godt være fordi nålen er dårlig. Køb en schmetz nål, det synes jeg er den bedste. Vær opmærksom på at din trådspænding ikke er for stram, for det kan nemlig også få nålen til at knække. Der må ikke fremkomme en `bule` imellem de 2 syninger, så skal du løsne undertråden lidt. Jeg løsner som regel undertråden en ½ omgang når jeg syer med dobbeltnål. Jeg syer generelt lidt langsommere når jeg bruger den. Når jeg syer over sammensyninger etc, gør jeg det som regel ved at dreje på håndhjulet på symaskinen for netop at forhindre den knækker. En dobbeltnål er ret dyr, og en knækket nål gør det færdige resultat noget dyrere. Rigtig god fornøjelse 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *