Bluse i fast stof efter Model 2.

Denne bluse er syet efter Model 2. Mønsteret ligger her i link. Den er syet i fast crepet viscose, og derfor er der nødt til at laves en belægning til halsen, med mindre du vil vælge at sætte folde elastik eller kantebånd på. Jeg har valgt en belægning og her kommer lige hvordan du til Model 2 laver en belægning.

Læg mønster papir over for- og bagstykke ved halsen. Tegn halsudskæringen op og tegn 5 cm længere ned på halsen. Marker hvad der er midt for og hvad der er midt bag.

(her er tegnet op på mønsterpapir, klippet ud og lagt ovenpå for lige at tjekke)

Læg belægningerne til fold på lidt tynd vliseline . Klip dem ud og læg dem på stoffets bagside. Læg en viskestykke eller strygestykke ovenpå og stryg med strygejernet. Når det er blevet koldt, klipper du belægningerne ud.

( her er vliselinen lagt på vrangen af stoffet, strøget og derefter klippet ud)

Sæt nu for og bag belægning sammen på den korte led, stik sømmen , så det nu er blevet en ring.

(Nålene viser hvor du skal sy)

Sæt ringen på blusen så skulder passer med sammensyning. Ret mod ret. Sæt nåle i og stik kanten rundt.

( belægning er sat på med nåle og klar til syning )

( belægning stikkes fast hele kanten rundt)

Klip nu forsigtige små hak i kanten , pas på ikke at komme ind til syningen.

(Der er lavet små hak)

Vend belægningen rundt. Fold nu alt sømrum op i belægningen og stik tæt på den søm du lige har lavet. Vær sikker på at alt sømrummet vender op i belægningen.

(Der laves en stikning på belægningen og alt sømrum ligger oppe i belægningen.)

Nu skulle det være ret nem at få lagt belægningen inden i blusen og stryge den fin glat. Hvis den har lidt tendens til at vil smutte frem når du har blusen på , kan du give en lille tværstikning oppe på skulderen. Driller den en del kan du vælge at give en stikning på blusen i belægningens kant hele vejen rundt, men det burde ikke være nødvendigt.

Blusen skal bruges udenpå bukser og derfor syntes jeg den gerne måtte afsluttes på en sød måde. Jeg har valgt at sætte en blonde elastik på , men du kan også vælge bare at bukke kanten og give en stikning.

Blondekanten laves ved at stikke en blonde på fra retsiden. Jeg flytter nålestillingen så det passer med at trykfoden kan flugte blondens kant. Det er ret vigtigt at den bliver syet lige på.

(Nålestillingen er flyttet lidt til højre, så trykfoden flugter med blondekanten.)

Vend blonden om til vrangen og stik fra retsiden . Nu flugter trykfoden stoffets kant.

(Der stikkes fra retsiden)

Det giver en rigtig fin og sød kant som afslutning.

( sød kant at afslutte blusen med )

Jeg syntes det er en rigtig fin bluse, især til cowboy bukser. Jeg kan godt lide kontrasten mellem det rå og slidte og så det fine stof. Håber det kan inspirere dig til hvordan du kan ændre på et blusemønster og derved opnå forskellige udtryk.

 

11 thoughts on “Bluse i fast stof efter Model 2.

 1. Hej Gitte. Jeg sidder her og kigger på din fine bluse. Den ser dejligt enkel ud, men hvor finder jeg mønsteret? Venlig hilsen Mariann Lauridsen

  1. Hej Mariann. Den skulle gerne være under bluser. Den er så bare lagt til fold både midtfor og midtbag.

   1. Hej Gitte. Tusinde tak for en skøn blog med gode forklaringer og vejledninger. Jeg har siddet og ledt efter mønsteret på denne bluse under alle dine faner, men kan ikke finde det – du skriver det skal være under bluser – men hvor? Endnu engang tak. Med venlig hilsen Mette, Aalborg

    1. Hej Mette. Tusind tak for din søde kommentar. Den ligger under syvejledning, derefter trykker du bluser, så rullet du et godt stykke ned. Så kommer du til en hvid bluse , der hedder model 2. Hvis det er fra mobil, skal du huske at trykke på de små pile. Hvis det stadig kniber så send mig lige en besked på messenger, så kan jeg give dig linket ?

 2. Du laver så fine ting, Gitte.
  Hvordan undgår man mon det lille udad-svip på ærmekanten, som let kommer på den type ærmer?
  Venlig hilsen Karin

  1. Tusind tak Karin 🙂 Det lille svip udad kan ikke helt undgås. Det har betydning hvilken stof du laver modellen i. Nogle stoffer har mere tendens til at gøre det end andre. Hvis det er jersey, kan du klippe modellen, så den får et lille bue nedad yderst på ærmet. Men det kan du ikke gøre på fast stof. Heldigvis så ses det ikke så meget når du bevæger dig i blusen.

 3. Hej, du er virkelig dygtig og der er meget inspiration at hente på din side!
  Jeg vil meget gerne sy netop sådan en bluse som du viser her, og faktisk med åben ryg som du beskriver ved original mønsteret.
  Jeg kan dog ikke finde mønsteret på siden (heller ikke unde syvejledning)? Vil du sende det til mig på mail?
  Vh Kathrine

  1. hej Kathrine. Mange tak skal du have 😊 Åh det er faktisk et af de indlæg der er blevet beskadiget ved overflytning til den nye blogudbyder. Jeg har aldrig fået mig taget sammen til at lave et nyt indlæg og så har jeg faktisk også glemt det. Giv mig lige nogle dage og jeg vil sy en ny top op og lægge et nyt indlæg op med den. Jeg starter lige med at se om jeg kan finde mønsteret og hvis jeg finder det, tager jeg et billede af det og sender dig på mail.

 4. Hejsa. Undskyld at jeg spørger lidt dumt – måske. Hvilket mønster er model 2 – jeg har noget fast stof som gerne skal blive til en bluse – jeg kan måske bruge det mønster du henviser til – der hvor du viser hvordan man laver en belægning. MVH Ilse

  1. hej Ilse. På et tidspunkt skiftede jeg blogudbyder. Derved blev flere af mine indlæg beskadiget. Desværre er model 2 en af dem som jeg ikke kunne genskabe. Jeg får indenfor en uge syet en ny model 2 og får den lagt ind på ny. Du kan evt. bruge kjolemønsteret der hedder model 1 tror jeg, og korte den af. Hvis du laver blusen i fast stof er det en rigtig god ide med belægning. Det bliver nu engang det pæneste. Så du spørger bestemt ikke dumt. Den er der ikke lige i øjeblikket, beklager meget 😆

 5. Hejsa. Hvilket mønster er det du henviser til med model 2 – der hvor du viser hvordan man laver en belægning til en bluse i fast stof. MVH Ilse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *