Sommer stropkjole str.40 Model 8

Denne stropkjole er inspireret af en meget gammel esprit kjole jeg engang havde. Dejlig at have på når man render rundt i haven eller er på ferie i syden. Jeg laver som regel en ny hver år, og den får navn efter stoffet. Så jeg har haft hval kjole, pindsvinekjole og nu en giraf kjole, Men motivet snød mig lidt for jeg havde ikke opdaget at der også var stjerne og måner på , så lidt natkjole er der over den :-,

Den er syet i jersey og pyntet med blondeelastik og jerseykanter. Men du kan sagtens springe det over og så sætte folde elastik på kanterne i stedet.. Men det giver lidt pynt og en fin afslutning.

Materialeforbrug: 1,20 cm jersey i 140 cm br

3 meter blondeelastik

Mønster tegning:

Klippevejledning.

Det øverste forstykke skal klippes dobbelt. For at give det lidt fasthed og hold i overdelen. Men hvis dit stof er lidt kraftigt kan du evt lave det i enkelt lag stof. Bagstykket er klippet i et lag. Jeg har ikke lagt bagstykke til fold, men har du stof nok skal du selvfølgelig bare gøre det. Den indvendige øverste del har jeg heller ikke lagt til fold, men det var faktisk kun fordi jeg ikke kunne vende op og ned på stoffet, så jeg havde ikke nok og da det bliver indvendig, bliver det alligevel ikke at se.

Husk at du også skal have klippet til et par strimler til kanter og stropper. Jeg valgte at klippe i et andet stykke stof, da det så gav en effekt og det måske også er nemmere at forstå billederne i vejledningen.

Klip alle delen ud med 1 cm søm. Dog ingen søm de steder hvor du vil have kant på. Altså i halsudskæring ærmegab og  bagerste stykke i øverste kant.

Hvis du som jeg har delt forstykke og bagstykke, skal du starte med at sy dem sammen. Ret mod ret i midt for og i midt bag.

( nålene viser hvor du skal sy. Jeg syer med en elastisk søm )

Jeg syer med en elastisk søm og presser efter hver syning. I bagstykket bliver den derefter siksakket i kanten . Men ikke på forstykket, da det bliver syet dobbelt.

(delene ligger klar til strygning)

Nål nu det forstykket uden sammensyning og bagstykke sammen i sidesømmen ret mod ret.

(forstykke og bagstykke nålet sammen ret mod ret)

Læg derefter nr 2 forstykke ovenpå med retsiden nedad og nål alle tre dele sammen.

(nu er de 3 dele nålet sammen og du kan sy en søm. jeg bruger bare en alm. ligud søm)

Når du har syet en søm , vender du stykket om så du får bagstykket til at ligge med retsiden udad. Sidesømmene vil så komme ind i lagene og blive skjult.

(Her er delen vendt om og du kan se sidesømmene er skjult indeni.)

Sæt nåle i forstykket så de to forstykker ligger pænt ovenpå hinanden. Nu skal du til at sætte kant-strimler på halsudskæringen.

(du skal nu sætte stof strimmel på mellem mine fingre)

Start med at sætte strimlen på i højre side ret mod ret. Du skal have et ganske lille træk i strimlen imens du syer den på. Sy en syning 1 cm inde på strimlen. Når du kommer til spidsen, syer du ned i spidsen og drejer sytøjet lidt rundt, drejer strimlen lidt med og syer videre.

( strimlen syes på 1 cm inde. Ved billede nr 2 er jeg klar til at dreje sytøjet og strimlen lidt)

(strimlen i halsudskæringen er syet på )

Buk strimlen rundt til vrangen og sy fra retsiden med en dobbeltnål i kanten. Vend sytøjet og klip det overskydende stof af med en saks.

(der syes med dobbeltnål )

( Sytøjet vendes rundt og der klippes det overskydende stof af)

(halskanten ser nu sådan ud)

Forstykket er jo dobbelt, så også den indvendige side ser pæn ud.

Fold nu forstykket i midten , da vi lige skal sy en lille syning for at få lidt spids i halsudskæringen. Sørg for at kanten ligger pænt ovenpå hinanden.

(her har jeg foldet forstykket i midt for og det er kun i strimlen  skal laves en syning )

(der syes bare en lille stikning henover strimlen)

(nu er der kommet lidt spids på din udskæring)

Du kan jo vælge at undlade spidsen og så gøre din halsudskæring lidt mere rund, det er i grunden bare en smagssag.

Nu skal du have fat i din blonde elastik og den skal sættes på udskæringen.

(du kan også vælge at udelade elastikken, men det bliver flot med)

Læg elastikken inden under kanten , så kun tungekanten stikker frem. Du skal have et lille bitte træk i elastikken imens du syer, men kun ganske lidt. Sy en stikning med samme mellemrum som der er imellem dobbeltsyningen.

( et lille træk i elastikken og en syning fra retsiden )

Nu er din halsudskæring færdig og du skal til at sætte strimlen på resten af overdelen. Mål ca 32 cm ned på strimlen (det bliver til den ene strop) og sæt den fast i højre side af overdelen ret mod ret.

( strimlen er sat på med nåle i højre side af overdelen, ret mod ret)

Sæt derefter strimlen hele vejen rundt i kanten af overdelen med nåle og slut i venstre side med at strimlen er ca 32 cm for lang . Det bliver til den anden strop

(strimlen er sat på med nåle hele kanten rundt og er blevet syet en 1 cm inde.  Du skal have et ganske lille træk i strimlen imens den bliver sat på)

De 2 løse ender som skal udgøre stropper, bukkes nu rundt og sættes fast med nåle

(De usyede ender bukkes rundt og sættes fast med nåle)

Sy nu med dobbeltnål fra retsiden. Start med stroppens ende, ned langs foreste ærmegab, videre til bagstykke, videre til næste foreste ærmegab og tilsidst nr 2 strop.

(Når hele kanten er syet inkl. stropper, klippes det overskydende stof meget forsigtig af )

(Så ser arbejdet nu sådan ud fra retsiden)

Sy nu blonde elastikken på ligesom ved halsudskæringen hvor du lagde det nedenunder sytøjet og stak med en stikning fra retsiden , med samme mellemrum som dobbeltnålen. Husk at have et lille bitte træk i elastikken.

(blonde elastikken bliver syet på , med start fra stroppens ende og så hele vejen rundt)

(nu ser dit sytøj sådan ud)

I nederste kant på overdelen sætter jeg også blonde elastikken på. Det kan du også vælge at lade være med at gøre. Sæt elastikken på , på retsiden og med tungekanten op ad. Du skal have et lille bitte træk i elastikken når du sætter den på. Sy den fast ved at stikke midt i elastikken.  Under vejledning på bloggen kan du se hvordan du nemmest starter og slutter når du syer med blonde elastik.

( elastik blonden er syet på overdelens nederste kant i midten af elastikken)

Nu skal du sy siderne sammen på nederdelen. Sæt sammen med nåle og brug en elastisk syning

(nederdelen nåles sammen i siderne og syes med elastisk syning )

Lad nederdelen ligge med vrangsiden ud ad og put nu overdelen med retsiden ud ad ned i nederdelen, så sidesøm nederdel passer med sidesøm overdel. Sæt fast med nåle og sy nu en stikning der ligger 1 mm længere nede end den du kan se på overdelen.

(du kan se tidligere syning på billede og det er den du skal sy 1 mm længere ned fra)

Når du vender sytøjet med retten ud, kan du nu se at blonden kun lige stikker frem med tunge kanten. Jeg vælger at give kanten en stikning , så den ikke ligger og vipper. Det føles mest naturligt at bukke alt sømrummet ned i nederdelen og stikke så tungekanten vender op ad mod barmen.

(Her stikkes fra retsiden)

Så mangler du kun at lægge kjolen 2 cm op og stikke fra retsiden med dobbeltnål. Stryg kjolen og den er klar til at du kan hoppe i den 🙂 God fornøjelse.

18881738_10213412922740080_391072115625458407_n

 

11 thoughts on “Sommer stropkjole str.40 Model 8

 1. Hej :-). Tusind tak for al det du deler på din blog. Jeg har lige tegnet dette mønster af og skal til at klippe.. det er så i et panel/rapport jeg vil sy den. Og tænker derfor om du tror det vil gøre meget for pasformen hvis jeg klipper for- og bagstykke i et stykke istedet for skåret under brystet? Jeg har tidligere lavet Onion 2035 ud i et – med succes ;-). Så måske skal jeg bare prøve.. måske du har prøvet og ved om det er no-go..?
  På forhånd tak for hjælpen!

  1. hej Lene. hvor er det altså sjovt. Jeg har netop lige syet en kjole hvor jeg har gjort det du spørger til. Har bare ikke nået at få den lagt op på bloggen. Du kan roligt gør det , det fungerer rigtig fint. Jeg kan lige smide et billede til dig på mail, så du kan se den. Den er lavet med stropper som bindes nede foran for at sløjferne ikke fylder på skulderen hvis man tager en trøje udenover. Vil du ik lige skrive tilbage om du modtager mailen. og mange tak for din søde kommentar 🙂

 2. Kære Gitte
  Tak for at du deler med os, meget inspirerende og lærerrigt.

  Jeg er nybegynder.. agtig…
  Hvad er årsagen til at øverste forstykke skal være dobbelt? – og hvordan håndteres dette hvis man laver modellen uden overskæring?

  Hilsen Henriette

  1. Hej Henriette. Tak for din søde kommentar 😊 Du kan sagtens lave øverste forstykke i enkelt lag. Men det giver et rigtig godt hold i kjolens forstykke. Den holder faconen så fint og trækkes ikke ud af facon. Hvis du om sommeren bruger en temmelig tynd bh, giver det dobbelte forstykke også lige fornemmelsen af lidt mere støtte, da den sidder til.Især i viscose jersey giver det mening at lave det dobbelt, da stoffet i sig selv er ret slasket og let trækker sig længere.Men som ret ny i faget, er det rigtig fint at sy den i et lag, da der så ikke er så mange lag for dig at holde styr på. Så kan du altid overveje senere at lave en der er dobbelt. Rigtig god fornøjelse 😊

 3. Hej Gitte
  Tak for din super gode blog.

  Jeg er en rund kvinde, og jeg vil rigtig gerne prøve at sy en stropkjole. Tror du, at jeg kan tage udgangspunkt i den øverste del af Onion 9001.

  Hvordan er du kommet frem til de mål, som du har på tegningen af toppen på forstykket… Er de “regler”, som F.eks. at der øverste punkt, hvor stroppen syes på, så flugte med brystvorten?

  Hilsen
  Hanne

  1. hej Hanne. Mange tak skal du have. Det er da en rigtig god ide at tage udgangspunkt i Onion 9001. Jeg har faktisk blot prøvet mig frem. Stropperne er placeret sådan at de præcist skjuler min bh strop. Bagpå kan de sættes hvor det skal være. Jeg sætter dem så langt inde at de ikke falder ned af over skulderen. Hvis du tidligere har syet Onion 9001 kan du sikkert vurdere det ud fra den ved at fornemme hvor din bh strop sidder i forhold til skuldersømmen. Pøj Pøj med projektet 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *