Kjole. Sy vejledning. Mønster fra pppp.dk

Mønsteret til denne søde sommer kjole er fra https://pppp.dk/ Du indtaster dine mål. Lidt senere har du mønsteret på mail, lige til at printe ud. Det tager vel 15 min at samle mønsteret og du er klar til at gå i gang. Der er ingen sy vejledning med til disse mønstre, men jeg syntes nu ikke det er noget problem. Dog kan det for mange volde problemer og derfor vil jeg lave sy vejledning til de fleste af dem jeg syer. Så kan andre også gå i gang med mønsteret. Jeg skal skynde mig at sige at jeg ikke er spor uddannet indenfor syning, og derfor er det slet ikke sikkert at jeg gør det på den mest korrekte måde. Brug det fra min vejledning, som du kan , og gør ellers dine egne erfaringer. Stoffet jeg har valgt er fastvævet i en lækker polyester kvalitet, der minder om viscose.

Dette mønster er ret enkel at gå til. Halskanten kræver dog at du gør dig lidt umage , ellers bliver resultatet ikke pænt. Noget af den syes i hånden. Men hvis du giver dig tid, får du et rigtigt fint resultat.

Stof forbrug: i dette tilfælde er stoffet 150 cm br. og derfor kunne jeg klare mig med 1,85 cm, hvis du kan vende op og ned på stoffet.

evt. et stykke elastik og 2 små knapper til halsen.

 Klippe vejledning: forstykket ligges til fold og bagstykket skal klippes til ægkant, så der bliver søm på midt bag. Der er en slids øverst i bagstykket, hvor der skal sidde 2 små knapper. Halskanten klippes  2 gange og en gang i vliseline, der er egnet til stoffet. I stedet for at lave belægning i ærmerne, valgte jeg at lave det øverste på kjolen i dobbelt stof. Det gjorde jeg ved at klippe mønsteret op i brystlinien, efter jeg havde klippet for og bagstykket ud. Det er den linie der er tegnet ind på mønsteret.

(Sådan ser mønsteret ud)

(Her har jeg klippet mønsteret, for at gøre det øverste på kjolen dobbelt)

Husk at klippe med 1,5 cm sømrum overalt.

Den nemmeste måde at klippe halskanten på , er at klippe den først i vliseline. Derefter stryger du vliselinen fast på stoffet og klipper derefter stoffet ud. Husk der skal klippes 2 halskanter..Kun den ene skal have vliseline.

(Vliseline er strøget på, på vrangsiden, og klar til at blive klippet ud)

Sy vejledning:

Sy bagstykket sammen ret mod ret i midt bag, op til mærket. Det sidste stykke bliver til slidsen. Siksak sømmene hver for sig. Stryg sømmen fra hinanden.

Sy sidesømmene sammen på kjolen, ret mod ret. Siksak sømmene og stryg dem. Det samme skal du gøre på de dobbelte belægninger. Det er vigtigt at du har været nøjagtig med at mærke af til slidsen, så den får nøjagtig samme længde som på det store bagstykke.

(midt bag sømmen på den dobbelte belægning syes til mærket. )

Læg nu de 2 slidser ovenpå hinanden ret mod ret. Sy først den ene søm, og stop præcis 1 mm før det sidste sting i  slidsen. Sy derefter den anden side , og stop igen præcis 1 mm fra sidste sting.

(kuglepennens spids viser hvor du skal stoppe)

Vend slidsen om til retsiden og pres kanten.

(Så ser slidsen sådan ud)

Vend belægningen tilbage til vrangen. Nål belægningen og kjolen sammen i hele ærmekanten, ret mod ret,  men ikke den øverste kant, som er halsen.

(her er den ene ærmekant nålet sammen med belægningen)

Sy sømmen og klip små hak i rundingen.

(Små hak i rundingen )

Vend kjolen om på retsiden, og belægningen indeni,  sæt nåle i ærmekanten og stryg kanten. For at holde styr på de to lag, kan du sy en stikning øverst gennem begge lag. Den kan du senere pille op hvis den bliver at se. Altså den kant som kommer til at være tættest på halsen.

Du skal nu i gang med at sy halskanten.

Læg halskanten ret mod ret og sæt nåle i den inderste kant, og de små sider.

(halskanten er nålet sammen i den inderste kant og langs de små sider hvor min finger er)

Sy nu halskanten  og klip sømrummet ned. Jeg klipper sømrummet på det ene lag længere ned for at undgå overgange

(Her er kanten syet og klippet ned.)

Husk at mærke de 5 mærker op på halskanten. Jeg vælger at sætte nåle i .

(nåle er sat i som mærker efter mønsteret)

klip hakker i kanten som du lige har syet

(små hak er lavet i kanten)

Nu skal halskanten vendes om, men for at få nogle fine hjørner, skal du `pakke hjørnet`. Se de næste billeder.

(fold sømrummet ned og hold ved det, imens du vender kanten rundt, derved får du et fint hjørne)

ri rundt i kanten og stryg den.

(Kanten ries med en anden farve, så den er nem at se)

Læg nu halskanten på bordet og læg kjolen op til. Find midten af kjolens forstykke og find mærket på halskantens midte.

(Forstykkets midte ved min finger og nålen lige over min finger på halskanten skal nåles sammen ret mod ret.)

Sæt derefter hele kjolens dobbelte forstykke fast på halskanten med nåle, Ret mod ret

(Her er forstykket sat på med nåle på halskanten og klar til at blive syet)

Sy kanten fast på forstykket. Når du vender det om til retten, ser det sådan ud.

(Sådan ser det ud, når du vender det til retsiden.)

Sæt nu halskanten fast på kjolens bagstykke. Ret mod ret. Sørg for at halskant og slids kant mødes pænt.

(Halskant og slidskant skal sættes sammen, ret mod ret)

Når de er nålet sammen, kan du stikke kanten fast. Sørg for at du slutter helt inde i hjørnet.

(her er kanten ved at blive syet på, og du skal slutte helt inde i hjørnet, ved den sidste nål)

Vend nu sytøjet om på retten og ri sømrummet op i halskanten. De steder hvor der kun er halskant, bukkes kanten også og ries.

(Kanten ries med en tråd der kan ses)

Vend sytøjet om på vrangsiden og buk nu halskanten ind , så den er ca 1 mm mindre end den yderste halskant.

(Her er sytøjet vendt om til vrangen og den kant jeg holder ved skal bukkes ind og ries, så den er 1 mm mindre end den yderste halskant.)

(Her kan du se at den er 1 mm mindre end den yderste kant)

Når du har riet kanten, skal den stryges. Sy den ombukkede kant fast med små sting fra vrangsiden.

(Her syes kanten med små sting)

  pil ri tråden ud og stryg en gang til. Hvis du ønsker elastik i kjolen , er det nu det du skal til. Sæt nåle i den kant hvor kjolen og belægninger mødes. Det er lige under dit bryst på den færdige kjole.

(her er der sat nåle i kanten. )

Tag en elastik og mål rundt omkring din krop hvor lang du vil have elastikken. Da vi skal sy ned i elastikken, bliver den lidt mere slap, så når du har fundet længden, trækker du 4 cm fra og klipper. Inddel elastikken i 4 lige store stykker og sæt et mærke, find midten af de 4 stykker og sæt igen et mærke. Inddel kjolen på samme måde

(Her er elastikken inddelt og der er sat et mærke på)

Sæt nu elastikken på kjolens vrangside, så et mærke på elastikken er på et mærke på kjolen. Træk i elastikken og stik med en stikkesting lige midt i elastikken. Sørg for at have et overlap på elastikken på ca 1 cm.

( der trækkes i elastikken og stikkes i midten af den)

(Sådan ser det ud fra retsiden)

Jeg valgte dog efterfølgende at pille elastikken af igen. Jeg fandt nemlig ud af at jeg nok ville bruge et bælte til den, og så syntes jeg elastikken sidder for højt oppe.  Men du skulle da selvfølgelig lige se hvordan du syer den på, så kan du selv bedømme om du vil sætte elastik i.

Læg nu kjolen 1,5 cm op og stik kanten. Stryg derefter kanten og kjolen er færdig.

(Her stikkes kjolens kant op)

Håber du kunne forstå vejledningen og skriv endelig til mig, hvis der er noget som ikke stemmer, eller noget der kan gøres bedre. Rigtig god fornøjelse.

11 thoughts on “Kjole. Sy vejledning. Mønster fra pppp.dk

  1. Det er en HELTfantadtisk måde du forklarer tingene på, tak for det, det er til at forstå for ikke så øvede.

    1. Tusind tak for din kommentar 🙂 jeg forsøger at forklare, så alle kan være med og måske få samme glæde ved at sy som jeg selv har, så det er dejligt at du giver sådan en kommentar 🙂

    1. Hej Lotte. Åh det er godt nok længe siden jeg syede den kjole. Du bliver lige nødt til at fortælle mig ved hvilket billede nr du er i tvivl om.

    1. Hej Lotte. Det kan jeg desværre ikke, da jeg ikke har kjolen mere. Den er syet for 2 år siden og jeg har desværre ikke flere billeder af den end de der ligger. Jeg undrer mig også selv over at jeg ikke har lagt billeder ind af ryggen og lukningen. Beklager meget. Umiddelbart husker jeg det som at den er syet med 2 eller 3 knapper syet tæt efter hinanden og så har jeg lavet trenser i sytråd som lukning. Bagsiden af nakkestykket, ser ud nøjagtig som retsiden af nakkestykket. Der er ingen forskel på ret og vrangsiden af stykkerne.

    1. hej igen. Nej der er kun 3 lag i halskanterne i første omgang. 2 lag kjole og 1 lag halskant. Jeg bukker den anden halskant, rier den fast og derefter bliver den syet fast med små sting i hånden. Og så er der 4 lag. Man kunne også vælge at sy en stikning, men det ønskede jeg i dette tilfælde ikke. De 2 lag kjole ligger ligesom inde imellem halsstykkerne. Så det øverste stykke ned til taljen ser faktisk ens ud på retsiden og på vrangsiden.

  2. Helt ok, Det var mere om lukningen stak udover bagstykke, så der er ca. 3 cm halskant uden bagstykke til knapperne eller bagstykket og halskant flugter..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *