Nederdel med flæse, str 40. Model 9

Denne nederdel er en rigtig sød model. Den kan laves i fast stof og i strækstof. Det er dog muligt at flæsens kant, så skal laves på en anden måde end i det beskrevne. Jeg har nemlig lavet den i fast stof. Det vigtigste er at du vælger en kvalitet, som ikke er for kraftig, og det skal falde blødt. Du kan selv tilpasse flæsens højde, ved at klippe den højere. Du kan også selv bestemme nederdelens længde, ved blot at gøre for og bagstykke henholdsvis kortere eller længere. Jeg har valgt en længde lige over knæet. Der kommer et billede senere, hvor jeg har den på.

Mine mål er : talje 82 cm, hofte 99 cm. (så kan du lige sammenligne dine mål med mine)

Materiale forbrug: 80 cm stof i 140 cm bredde, der ud over 80 cm elastik i 3 cm bredde.

Mønsteret tegner du op på mønsterpapir efter tegning.

(mønsteret skal tegnes op på papir)

Læg mønsteret på stoffet. Husk for og bagstykke skal lægges til fold. Der ud over klipper du til flæsen 2 stykker på 12 cm x 120 cm bred, husk at lægge sømrum til. Til linningen klipper du en strimmel på 6 cm x 108 cm lang, husk sømrum.

Klip delene ud. Jeg tillægger som regel 1,5 cm til sømrum.

Sy vejledning:

Læg for og bagstykke sammen ret mod ret . Nål siderne sammen og sy sidesømmene med stikkesting 1,5 cm inde på stoffet.

(Her syes sidesømmen sammen med stikkesting)

Siksak sømmene hver for sig og pres sømmen.

Nu laves linningen. Tag strimlen, som du skal bruge til linning. Find midt bag på nederdelen og start her med at nåle linningen fast. Nål den fast på den øverste kant på nederdelen, ret mod ret. Sy den fast med stikkesting , men undlad at sy de første 1,5 cm af strimlen fast. Sy hele kanten rundt, indtil du kommer til starten af strimlen.

(Linningen syes fast på nederdelen)

Buk sømrummet på starten af linningen væk og sy helt hen til syningen. Klip det overskydende stof væk, så der kun er 1,5 cm tilbage som sømrum.

( Her kan du se at linningen er klippet af så der kun er 1,5 cm til sømrum .  Nedenunder ligger starten af strimlen, hvor sømrummet er bukket om.)

Sy nu linningens korte sider sammen med en stikning, startende fra sidste sting.

(Her syes linningens korte sider sammen.)

Pres sømrummet fra hinanden og pres syningen.

Pres også den øverste kant på nederdelen og linningen, ved at presse sømrummet op i linningen. Giv det en stikning helt nede i kanten af linningen.

(Der syes en stikning på linningen, som holder sømrummet på plads oppe i linningen)

Mål nu din elastik omkring maven. Den skal føles lidt stram, uden dog at føles ubehageligt. Træk 5 cm fra og klip der.. Elastikken bliver lidt slap af at blive sat på, derfor skal der trækkes lidt fra.

Sy elastikken sammen til en ring, ved at overlappe enderne med ca 2 cm og siksakke frem og tilbage

(Elastikken syes sammen til en ring)

Læg nu elastikken under linningen, samtidigt med at du bukker linningen omkring elastikken. Du kan godt fornemme hvor elastikken er, da den er ret tyk i forhold til stoffet. Måske er det nemmere for dig at sætte nåle i, så elastikken ikke rykker sig. Sy nu en stikning lige under den stikning du tidligere har lavet. Faktisk kommer den stikning næsten til at ligge i sammensyningskanten, og bliver derved ikke rigtig at se.

(Linningen er bukket omkring elastikken, så du kan ikke se den. Der syes en stikning i sammensyningskanten)

(linningen ser nu sådan ud )

Husk at siksakke linningens søm bagpå. En elastik kan ofte have tendens til at dreje sig under brug. For at forhindre det, giver jeg den en stikning i midten af elastikken. Det har jeg desværre ikke lige taget billede af. Men du trækker bare ud i linningen, så den ligger glat, og så syer du en stikning ned i midten af linningen.

Nu skal du til flæsen. Læg flæsens korte sider sammen ret mod ret og sæt nåle i. Sy sømmene og siksak dem, pres sømmene. Nu er flæsen som en stor ring. Buk kanten ca 1 cm om til vrangen og sy med en lille tæt siksak, helt ude i kanten. Faktisk så den laver syningen ud over kanten.

(Her syes med lille tæt siksak over den bukkede kant)

Klip nu forsigtigt det overskydende stof af, helt tæt på siksakken. Pas på du ikke klipper sømmen. Til dette er andenæbs saksen genial. Den er omtalt på bloggen.

(Det overskydende stof klippes af, forsigtigt..)

Den anden kant skal nu gøres klar til rynkning.

Start ved en sammensyning på flæsen. Sy med store stikkesting. Sy en stikning hele kanten rundt, med en trykfodsbredde, husk at starte og slutte med lange snore. Sy derefter en stikning mere nedenunder den første, husk igen lange snore til start og til slut.

(Der syes 2 stikninger med lange sting.)

Træk nu i 2 snore fra samme side, og stoffet vil begynde at rynke. Sæt flæsens sidesøm sammen med nederdelens sidesøm, ret mod ret. Sæt nåle i , og rynk flæsen ind, så den passer til nederdelen .

(Flæsen er rynket ind og nålet fast til nederdelen. )

Husk at stille stinglængden ned igen til normal. Sy nu flæsen på, ved at stikke ned i midten af de 2 rynkestikninger. Husk at siksakke den rå kant.

(Her syes flæsen på ved at stikke ned i midten af de 2 rynketråde)

Nu er din nederdel færdig. Du kan lave mange variationer over dette mønster, Du kan sætte flere flæser på, ved at klippe nederdelen op og indsætte flæser. Du kan selvfølgelig også lave den uden flæser. Grunden til at jeg har lavet denne uden lynlås og med elastik i taljen, er at den skal være super rar at have på i varmen, og nem at bevæge sig i. Det giver den et uhøjtideligt look at den er lidt løs i det. Du kan sagtens bruge samme fremgangsmåde, og så lave indsnit og lynlås hvis du hellere vil det, evt hvis du har et grundmønster, kan du bare bruge det.  Rigtig god fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *