Natkjole, med blonde. str. 40. Model 10

Denne natkjole er inspireret af en købt model. Jeg prøvede at eksperimentere med overdelen i blonde og er nu kommet frem til et mønster som er enkel, sidder godt og rimelig nem at sy. Jeg har syet den i str 40 som passer mig. I bh bruger jeg 80 D. Mine mål er talje 81 cm, bryst 92 cm og hofte 99 cm.  Så kan du evt sammenligne med dine egne mål.

Natkjolen kan min ældste datter også sagtens passe, selvom hun er str 38 og 80 b. Det er nok fordi kjolen syes i jersey og blonden er elastisk. Faktisk kunne yngste datter, som er small og str 70 b også passe den, dog skulle ryggen gøres lidt mindre, og modellen sad mere løs på hende, men sådan kunne hun også bedst lide den. Jeg sætter billeder ind, når jeg har syet dem til døtrene.

Stof forbrug:             0.75 m jersey i 140 cm bredde.    2,20 meter elastisk blonde i mindst

14 cm bredde. evt en meter klar elastik, også kaldet englehud.

klippe vejledning:

Der klippes i blonde elastik en ryg, 2 sidedele og 4 forstykker efter tegning. Det er vigtig at du får klippet forstykkerne så du får klippet 2 stykker med retsiden opad og 2 stk med vrangsiden opad.  Jeg klipper faktisk et mønsterdel af gangen, for at få mønsteret i blonden ens på stykkerne, men så skal man huske at vende mønsterdelen om efter nr 2 🙂

(Bemærk det er inkl. sømrum. )

Blonden jeg bruger er 14 cm bred og elastisk. Du kan sagtens bruge blonde der er bredere, men ikke smallere. Der skal gerne være en tungekant(blondekant) i den ene side, der må også gerne være i begge sider.

Derefter skal du klippe til underdelen i jersey. Dertil bruger jeg det mønster som ligger her på bloggen under kjoler. Det hedder stropkjole model 8 . Det er meget enkelt at tegne op. Forstykke og bagstykke er ens. Hvis du har et mønster på en jersey kjole, som du er meget glad for med empiresnit, kan du sagtens bruge det i stedet for.

Du lægger mønsterdelene til fold på stoffet. Når jeg har billeder næste gang jeg syer den, kommer de ind på bloggen. Husk også at klippe til 4 stropper. På tværs af stoffet. 4 stk x 35 cm , 4 cm brede. (Inkl. sømrum)

Start med at lægge forstykkerne sammen to og to, ret mod ret. Nål den side sammen som er rå, modsat den side hvor tungekanten (blondekanten ) er .

(Forstykkerne ligger ret mod ret. Nålet sammen, og klar til syning. )

Når jeg syer blondeelastik sammen, bruger jeg som regel trestings ligeud. Den er elastisk og meget stærk. Den er umulig at pille op, så vær obs på at sy rigtig første gang.

(trestings stikkesting ser sådan ud på min)

Sy stikningen 0.75 cm inde på blonden.

(Der syes 0,75 cm inde på blonden.)

Læg nu de små sidestykker til ryggen ret mod ret og sy igen med trestings stikkesting.

Når disse dele er syet, vælger jeg at sy sømrummet ned med en syning . Jeg syer fra retsiden ved siden af sammensyningen med trestings siksak. Faktisk lader jeg bare trykfoden følge sammensynings linjen.

(På min maskine er det denne )

Da forstykkerne går op i en spids,  og sidestykkerne også kan starte med en snip der sidder og stritter, skal du `pakke` spidsen eller snippen før du syer syningen hen over. Det gør du ved at bukke spidsen eller snippen ned til den ene side, hvorefter du bukker sømrummet til samme side. Sæt en nål i for at holde det hele på plads, og sy nu trestings siksak henover.

(Denne spids ser træls ud, ved billede nr 2 er den bukket ned.)

( billede 1 , sømrummet er bukkes samme vej som spidsen er lagt til, billede 2 viser hvordan det så kommer til at se ud, når der er en syning hen over.)

Det kommer derved til at se rigtig fint ud. Uden at der er et stykke blonde der sidder og stritter.

(Forstykkerne kommer til at se sådan ud i spidsen)

Ved godt det er svært at se syningen henover, men det er jo faktisk lige netop pointen, at det ikke kan ses i sådan noget blonde.

Tag nu de to forstykker og læg dem hen over hinanden, ca 4 cm. Læg dem så de går sammen ca 9 cm oppe. Sæt fast med nåle.

(4 cm overlap og stykkerne deler sig 9 cm oppe)

Sy nu overlappet fast fra retsiden, ved at sy langs den ene side af blondekanten og ned i den anden side af den underste blondekant. Derved syer du faktisk en trekant.

(Den rosa streg viser hvor du skal sy , på billede 2 er den syet.)

Læg forstykkerne ovenpå de små sidestykker, så der er et overlap på ca 2 cm. Sæt fast med nåle

(forstykke ligger ovenpå det lille sidestykke med ca 2 cm )

Det gøres til begge sider, så blondestykket bliver til en ring. Sy en syning ned langs overlapningen med trestings ligeud.

(Der syes en stikning ned, min finger viser hvor blondens kant slutter)

Sy en trestings siksak ovenpå. Simpelthen bare for at gøre det stærkere.

(Der syes en trestingsiksak ovenpå den anden syning)

Måske lidt dobbelt, men så holder syningen også kjolens tid ud.

Nu ser sytøjet sådan ud.

(Nu skulle det gerne se sådan ud)

Du skal nu til natkjolens underdel. Læg for og bagstykke sammen , ret mod ret. Sæt nåle i og sy med 0,75 cm sømrum.

(Siderne er nålet sammen og klar til at blive syet.)

Der syes med trestings ligeud og derefter siksakkes kanten.

(underdelen syes sammen og derefter siksakkes)

Læg nu underdelen sammen,så sidesømmene ligger ovenpå hinanden og du kan finde midten af forstykket og midten af bagstykket. Sæt nåle i de punkter.

(Der sættes nåle i midtfor og midtbag)

Find nu også midt for og midt bag på blondedelen, og sæt også nåle deri.

(Der er sat en nål i midt for på blondedelen)

Vend underdelen om på vrangsiden og put blondedelen indeni den , så det ligger ret mod ret. Nålen i midt for på blondedelen skal ligge ovenpå nålen midt for i underdelen. Nålen midt bag på blondedelen skal ligge ovenpå nålen i underdelen.midt bag. Sidesømmen i underdelen kommer til at ligge midt på det lille sidestykke. Sæt delene sammen med flere nåle derefter. Det er muligt der er lidt ekstra stof i underdelen, det fordeler du bare pænt på blonden. Når du syer det på, trækker du bare lidt i blonden, så det kommer til at ligge glat. Du skal sy denne syning med trestings ligeud.

(Delene er sat sammen med nåle, og der trækkes lidt så blonden ligger glat med jerseyen.)

Så skulle det gerne se sådan ud nu fra retsiden.

(Så er du kommet så langt)

Jeg valgte at sy en klar elastik på overgangen mellem blonde og jersey. Faktisk udelukkende for at gøre den lidt stærkere.

(Det er sådan noget elastik)

( det syes på vrangsiden med en lille siksak, lige ved siden af tidligere syning)

Du skal nu til at lave stropperne. Det vil jeg ikke gå i detaljer med , da der under sy vejledning  bluser, ligger en guide til hvordan du syer dem, så de blive meget tynde. Du skal lave 4 stropper på ca 35 cm hver. Da der skal være 2 stropper på hver forstykke, starter jeg med at sy 2 stropper sammen med nogle sting. De skal ligge ved siden af hinanden og kan let flytte sig under syningen, derfor giver jeg dem lige et par sting i den ene ende.

(Når de syes sammen , er de nemmere at få til at ligge pænt)

Sæt dem under spidsen på forstykket og sy to stikninger.

(Her kan du se de to stikninger)

Så har du fået 4 stropper syet fast på forstykkerne.

(4 stropper er syet på forstykkerne)

Mål nu de inderste stropper mod halsen til 34 cm, og de yderste stropper til 31 cm. Sæt nåle i . Find midten af rygstykket og mål 4 cm ud på hver side af nålen, sæt nåle i det punkt, mål derefter igen 4 cm ud på hver side og sæt også nåle i de punkter.

(5 nåle sidder der nu. Den midterste skal du ikke bruge til noget længere)

Sæt nu stropperne på bagstykket efter denne tegning. Sæt dem på skrå af ryggens overkant. Tag en strop fra venstre side derefter en fra højre side, så igen fra venstre side og tilsidst igen fra højre side. Derved fremkommer der et fletmønster.

( min primitive tegning der viser hvordan stropperne sættes på ryggen) 

Så skulle det ende ud i dette.

(Opdagede så at den ene strop lå forkert. Kan du finde fejlen 🙂 )

Jeps det er den nederste . Det er rettet, men jeg fik desværre ikke taget billede da det var rettet. Så gør endelig ikke det samme.

(Denne skal ligge nedenunder i stedet for ovenpå)

Når de ligger rigtigt på blondens vrangside, kan de syes fast med 2 stikninger.

(Her syes de fast, hvorefter overskydende strop kan klippes af )

Og så ser det sådan ud.

(stropperne er syet fast)

Nu skal natkjolen bare lige lægges op med dobbeltnål. Buk kanten 3 cm og stik fra retsiden med dobbeltnål. Stryg kjolen og den er færdig. En rigtig sød model og den sidder godt. Var lidt i tvivl om stropperne kunne mærkes når man sov, men det kan man ikke. Rigtig god fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Natkjole, med blonde. str. 40. Model 10

  1. Takk for at du har lagt ned så mye arbeid i tegninger og forklaringene dine. Jeg har lyst til å forsøke meg på denne og får jeg den like fin så blir det nok julepresang:-). Mulig jeg må spørre deg om hjelp under veis når jeg får begynt,men nå er du advart:-) Hvor har du kjøpt de pene blondene? jeg har sjekket litt på ebye, men finner de ikke der. Blonder er så dyre her. Stor hilsen fra Gerd i Norge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *