Halskant i fast stof.

Hvis du laver en bluse eller kjole i fast stof og ønsker en enkel halskant i stedet for en belægning, kunne denne metode være en mulighed. Det giver en fin afslutning på halsen.

Start med at klippe en strimmel af stoffet på skrå. Her har jeg valgt samme stof som kjolen, men det kan også give en rigtig fin effekt hvis du vælger noget som er en kontrast. Det bliver jo som sådan ikke at se, men giver en flot finish når man ser på vrangsiden.  Det er vigtigt at den bliver klippet præcis på skrå.

Klip strimlen 4 cm bred. Jeg måler ikke hvor lang den skal være, jeg klipper bare rigelig lang…

Fold strimlen på langs til halv bredde og stryg den. Stryg den derefter i facon. Det vil sige,du drejer båndet lidt og stryger den. Det kan være nemmest at du tager din kjole eller bluse, lægger den på strygebrættet, lægger båndet ovenpå og stryger båndet efter halskanten ved at følge den.

(En lang strimmel klippes og den stryges til halv bredde, derefter stryges den i facon)

Sæt en nål i halsens midtbag på kjolen eller blusen. Sæt nu strimlens åbne kanter på halsen, ret mod ret, med start fra nålen. Men du starter først med at sy ca 3 cm fra midt bag. Sy strimlen på hele vejen rundt, samtidigt med at du holder et ganske lille træk i strimlen, så lidt at det næsten ingenting er. Slut ca 3 cm før nålen i midt bag. Klip strimlen til så den kan nå hen til starten af strimlen + 1 cm overlap..

(Stikningen starter først 3 cm fra midtbag, og slutter 3 cm før midtbag. Der skal være 1 cm overlap på strimlen )

Sy nu strimlen sammen på den korte led ret mod ret, med ½ cm sømrum. Læg sømrummet til hver sin side og pres sømmen.

( strimlen bliver syet sammen ret mod ret på den korte led og sømrum lægges til hver sin side)

Sy nu halstrimlen fast på halsen de sidste 6 cm der mangles. Klip evt sømrummet ned, så det kun er ½ cm og klip små hak rundt i sømrummet. Pas på ikke at kippe så langt ned at du klipper tråden.

( De sidste 6 cm bliver syet fast og der laves små hak i sømrummet hele kanten rundt)

Vendt nu strimlen til vrangsiden af kjolen/blusen og sæt fast med nåle. Sørg for at du trækker strimlen 1 mm mere om på vrangen end hvor sammensyningen er, så bliver den nemlig ikke at se fra retsiden. Her kan det også være nemmest for dig at ri med nål og tråd først. Sy nu fra retsiden af kjolen/blusen en stikning ca 1,2  cm inde på halsen.

(Strimlen bliver bukket til vrangen og stikkes fast fra retten.)

Stryg kjolens/blusens hals og du er færdig.

Det giver en fint kant og den ligger rigtig pænt til halsen uden at flane eller trække.

Jeg håber du kan bruge denne måde at lave en halskant på. Rigtig god fornøjelse.

21 thoughts on “Halskant i fast stof.

 1. Nu, kan jeg så ikke lade være med at komme med en faglig kommentar. Når skråstrimlen, faconbelægningen el. lign. Er syet fast og skal vendes om på vrangsiden, stryg/damp kanten væk fra retsiden, derefter stikkes en stikning på ombukningstedet, der hvor det skal bukkes (ikke synlig fra forsiden). Når denne stikning er lavet lægger det som bukkes om sig legende let om på vrangsiden og den sidste stikning kan laves. Håber det er til at forstå, kun ment som god viden ☺️

 2. Nøj, det ser lidt kompliceret ud, men sikke et flot resultat. Det skal da prøves. Måske er vi så heldige at du en dag filmer det?? 😊

  1. Hej Anita. Jeg tror du vil opdage, at det slet ikke er så svært hvis du tager det trin for trin. Det virker måske mere logisk når først man sidder med det i hænderne. Jeg vil gerne overveje det, men på nuværende tidspunkt bliver det ikke aktuelt 😁

 3. Hej igen.
  Jeg skrev til dig i november, at det så lidt kompliceret ud. Så gemte jeg din fine forklaring og er nu kommet tilbage til den. Og pling! Jeg har fattet det…. Du har jo strøjet strimlen så den er foldet på langs. 😊. Det er da slet ikke svært så. Hi hi. Det skrev du jo osse. Tak for dine fine indlæg.

  1. Hej Anita. Dejligt at høre du kunne bruge indlægget. Nogle gange er tingene mere enkle, når man først er i gang med dem, end de ser ud til 👍

  1. Hej Lena. Du kan i princippet godt bruge almindelig kantebånd. Du skal så først åbne båndet helt op og stryge det, derefter folder du det på midten og stryger det en gang til. Derefter bruges båndet som i indlægget. Dog synes jeg det færdiglavede bånd du kan købe ofte er for hårdt i kvaliteten. Det er som regel også bomuld, og så kan du få problemer med at det krymper uens når du vasker din kjole. Derfor råder jeg som regel til at lave kanten af samme stof som det du syer i. Håber det giver mening

   1. Tak for svar. Jo det giver mening. Jeg har gjort som du skriver med andet kantbånd, men ikke vasket blusen endnu, så jeg er spændt på om det forandre sig.
    Tusind tak for en mega side du har. For mig er det et opslagsværk 🙂
    God dag.

    1. hej Lena. Åh , jeg håber ikke du har brugt færdigkøbt kantebånd på blusen. Det er nemlig ofte ret stift og vil ikke falde så pænt efter vask. Det skal helst være noget der minder om den kvalitet du syer blusen i. Færdigkøbt kantebånd er tillige ofte i bomuld og vil krympe ved vask. Jeg håber det bedste for resultatet. Tak for de søde ord om min blog, det glæder mig at høre 😍

 4. Jo jeg har brugt købe bånd. Håber det dur alligevel. Det er noget blomstret, dejlig blødt noget 😉 ha ha. Vi må se. Jeg kan skrive om resultatet når jeg får det vasket.

  1. Hej Lena. Det skal nok kunne bruges, netop fordi du skriver at det føles blødt. Ih ja, jeg vil meget gerne have en tilbagemelding 😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *