Stiklommer, lommer i sidesøm i jersey.

Lommer kan laves på rigtig mange måder. Den ene måde er at lave dem i sidesømmen. Det kan bruges i kjoler, nederdele eller bukser. Fordelen ved stiklommer er at de ikke kan ses på resten af tøjet. De laves i sidesømmen og forsvinder derved lidt af syne.

Du kan sy stiklommer på rigtig mange forskellige måder, og jeg tænker hver har sin favorit. Også et spørgsmål om hvordan man har lært det, eller hvad erfaring man selv har gjort sig. Til forskellige stoffer kan der benyttes forskellige teknikker. Jeg har prøvet at lave en til jersey. Den kan også sagtens fungere til andre stoffer, men det kan være nødvendigt med støttestikninger for at få lommen til at vende den rigtig vej, eller bare for at give lommen noget stabilitet.

Du skal derfor ikke se denne måde at lave stiklommer på som den eneste måde at gøre det på. Mere som en grundmodel hvorefter du kan rette lommen til efter dine egne erfaringer.

Du kan sagtens på nettet finde en skabelon til lommen som du printer ud, eller du  kan tegne din egen. Du skal bare sørge for at din hånd kan gå ind i lommen. Jeg har tegnet en lomme på mit kjolemønster og det ser sådan ud.

Lad dig ikke distrahere af de andre linjer, som blot er skæringlinjer på kjolen. Min lommer tegner jeg ca 7 cm fra taljelinjen.

 

Lommen kan du klippe i det samme stof som kjolen. Dog vil lommen glide bedre hvis den bliver klippet i glat  forstof. Du kan også vælge at lave de første 3-4 cm at lommen i jersy og så det resterende i forstof. Åbner lommen sig lidt i brug, vil det være jersey man ser, men lommen vil stadig glide pænt. Men som vejledning vælger jeg den simple løsning for ikke at gøre det mere forvirrende end nødvendigt.

Tegn lommen op , husk trådretning. Klip lommen 2 gange i dobbelt stof med 1 cm sømrum over alt. Da det er jersey  og det kan give sig , vælger jeg at forstærke kanten med skulderbånd før jeg syer lommen på. Du kan også bruge strygelærred. Men ellers er jeg bange for at lommerne kan trække sig i brug.

 

Start med at mærke af på stoffet hvor din  lomme skal sidde. Gør det med nåle eller skræddertusch,  både på forstykke og bagstykke.  Sæt derefter skulderbånd på bagsiden, så det går 3 cm forbi markeringerne. Sy en stikning ned midt  i skulderbåndet, ca 0,75 cm inde på stoffet.

(Skulderbånd sat fast og stukket ned i det)

Vend stoffet om og sæt en lomme på, ret mod ret. Det gøres både på forstykke og bagstykke. Sy præcist imellem markeringerne.

(Lommen er sat på og der syes præcist imellem markeringerne)

Det gøres både på forstykket og på bagstykket, altså ialt 4 gange.

Pres sømrummet til hver sin side og læg for og bagstykke sammen ret mod ret, så også lommen ligger ret mod ret. Sæt nåle i hele sidesømmen

(Sørg for at det ligger nøjagtig ovenpå hinanden. Vip sømrummet tilbage og sæt nåle i op til syningen)

Sy nu sidesømmen fra under armen ned til øverste markering. Sørg for at vippe lommen ud så du ikke stikker ned i den. Slut præcis det sted hvor stikning til lommen starter.

(Syningen slutter præcist ved min finger, hvor du kan se et blåt mærke)

Sy derefter det sidste sidesøm fra nederste markering til nederste kant på kjolen.Pas igen på at du ikke syer ind i lommen og start præcist fra markering.

(Syningen starter præcist ved min finger hvor der er en blå markering)

Nu skal lommen syes sammen til en pose. Vip sømrummet væk og start præcis hvor du kan se første sting er fra tidligere stikning. Sy lommen rundt og slut præcist hvor du kan se sidste sting fra tidligere stikning er.

( Der startes ved øverste finger ved markering , syes hele kanten rundt, til nederste fingers markering.)

Så er lommen i princippet færdig og det samme gør du i den anden side af kjolen. Vend sytøjet rundt og det skulle gerne se sådan ud.

(Næsten usynlig på første billede, men den er der…)

På den her måde bliver sømrummet presset til hver sin side. men ofte vil man måske gerne have sømmen vendt til bagstykket eller måske skal der en pyntestikning på. Det kan også gøres på flere måder. Men jeg viser en der er  ret enkel, og samtidigt giver jeg det en lille forstærkning som mange måske vil syntes er unødvendigt. Men jeg kender mig selv… når der er lommer i , bliver de brugt og så skal de kunne holde til noget.

Lige før og efter lommen, på forstykket sømrum, klippes der et lille hak , næsten ind til sømmen. Sømrummet kan nu bukkes mod bagstykket.

( et lille hak i sømrummet på forstykket, og sømrummet kan nu bukkes til bagstykket.)

Lommen kan foldes på plads på forstykket og sæt det fast med et par nåle for at styre det, både i start og slut af lommen.

(sømrummet er lagt til bagstykke og et par nåle holder det på plads)

Fra retsiden kan du nu lave en lille stikning på tværs, i begge ender af lommeindgangen.

(Her kan du se den lille syning)

Så er lommen færdig. Rigtig god fornøjelse.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *