Kantning med folde elastik.

Jeg har købt den fineste folde elastik i Esbjerg hos Sting og Stoffer. https://stingogstoffer.dk/shop/frontpage.html?gclid=EAIaIQobChMI5qmst4251wIVzpPtCh2dhQAPEAAYASAAEgIA2fD_BwE

Er lidt benovet over hvor mange farver de har , og det var da også svært at vælge en farve. Men en grå går man jo aldrig fejl af, og nu skal den tages i brug på en kjole. Måske vil det være en hjælp for nogle at se hvordan jeg nemmest syer sådan et bånd fast. Mange syer det på i en arbejdsgang, men det kan jeg slet ikke styre. Jeg vil have det sidder helt nøjagtig og jeg er ligeglad med om det måske tager lidt længere tid.  Men igen er det vigtigt for mig at pointere, at du bare skal gøre som du føler virker rigtigt for dig. Vi er alle forskellige , og har vores forskellige måder at gøre tingene på. Hvad der virker for mig , er måske ikke det som virker for dig. Det vigtigste er at du prøver det og dermed gør dig dine egne erfaringer.

Her kommer min måde.

Hvis det er en hals der skal kantes, starte du med at sætte en nål i midt bag. Derefter sætter du din maskine til at sy med siksak. Vend dit sytøj med retsiden udad og sæt båndet ind under kanten med vrangsiden af båndet op af. Båndet skal ligge halvvejs ind under, så stoffet lige knap rammer midten af båndet. Lad båndet starte ca 1 cm på den anden side af nålen , men du starter først syningen ca 3 cm fra nålen. Så der kommer til at hænge 4 cm usyet bånd. Sy med siksak ned i båndet, som vist på billedet.

(Der bliver siksakket )

Samtidigt med jeg syer laver jeg et lille træk i båndet. Det er ikke meget jeg trækker, nærmest som om jeg bare holder den blidt til, og så lidt mere.. Lav evt en prøve først , så du får en fornemmelse af hvor meget du skal trække. Sy hele kanten rundt på den måde, til du når om til midt bag. Stop ca 3 cm før midt bag. Klip båndet så det går 1 cm over nålen.Nu har du så et stykke på ca 6 cm der ikke er syet.

(Ca 6 cm der ikke er syet og 2 ender bånd)

Læg nu de 2 ender sammen ret mod ret. De skal lægges meget nøjagtig sammen. Sæt nåle i, eller hvis det volder dig problemer , ri dem sammen.

(Enderne er lagt sammen ret mod ret)

Sy dem sammen med små sting , husk at hæfte ender. Fold sømrummet til hver sin side og sy de sidste 6 cm halskant med siksak

(Her er sømrummet lagt til hver sin side og de sidste 6 cm er siksakket)

Hvis der er nogle steder hvor du er kommet til at lægge stoffet over midter linjen på båndet, skal du lige have klippet det lidt ned. Ligeså kan det være nødvendigt at klippe lidt af ved sammensyninger rundt ved halskanten.  Derefter skal du bukke sømrummet ved sammensyningen på båndet på skrå og sætte det fast med nåle.

(Temmelig svært at se, men sømrummet er bukket skråt ind, og nålene holder det på plads)

Buk nu hele foldeelastikken i foldelinjen , ned over stoffet, så det nu ligger inde i båndet.

(foldeelastikken bliver bukket om kanten )

Sy nu en stikning rundt i kanten af båndet.

(Der syes i kanten med stikkesting)

Tja… Syntes det bliver ganske fint, og det er godt nok svært at se sammensyningen…

(Sammensyningen er ved min pegefinger, ret flot ik ? )

Fra bagsiden ser det sådan ud.

(Bagsiden)

Det er ikke svært at få sammensyningen til at blive pæn på denne måde. For lige at vise jer at det ikke bare er en heldig sammensyning, vil jeg lige vise kanten på ærmet, som er lavet på nøjagtig samme måde.

(Sammensyningen ligger præcist ved ærmets sammensyning, og det kan du også sagtens få det til med denne metode.)

Så bare gå i gang.. Det der kan drille, er hvor meget træk der skal være i båndet. Men lav en lille prøve, du får det ret hurtigt i fingrene..

Rigtig god fornøjelse.

 

15 thoughts on “Kantning med folde elastik.

 1. Kære du. Hvordan kan det være, at du laver en sammensyning MB. Kan man ikke bare fortsætte uden at klippe det på midten? Mange tak for din dejlige blog

  1. Hej Janni. Mange tak. Hvis du ikke laver en sammensyning, skal der jo afsluttes på anden måde. Hvis du kører dem over hinanden bliver det svært at få det afsluttet pænt da du vil kunne se der ligger 2 lag ovenpå hinanden. Jeg har prøvet flere måder, men den her bliver pæn hver gang. Du er meget velkommen til at smide et billede til mig af hvordan du gør det, da jeg helt sikkert kan lære noget nyt

 2. Tak for svar. Havde ikke lige set, at det var en halskant. Meget smuk måde, at gøre det på. Jeg plejer selv at sy foldeelastikken på inden jeg syr skuldersømmene, og ikke altid med et heldigt resultat. Skal helt sikkert prøve din metode næste gang

 3. Hvordan kan det være du ikke syer båndet sammen inden du montere det i stedet for du skal have det ud af maskinen 6 cm før du afslutter påsyningen vag er det mig der har misforstået dette tænker bare at hvis du ved du skal have et træk på ca 5 el 10 % at så måler man kanten rundt fratrækker trækket syet den sammen og montere så derefter kanten først med zig zag og så vipper rundt og syer forside fast… Overser jeg noget Mvh Mette

  1. Der er flere måder at sy foldeelastik fast på. Metoden med at trække procenter fra, virker overhoved ikke for mig. Foldeelastik fås i mange kvaliteter og de arter sig alle forskellige. Hvis du gør det på den måde med procenterne, er du nødt til at inddele hals og elastik og sætte elastikken fast med nåle for at sikre dig at det kommer til at passe. Ellers kan du risikere at nå rundt og enten have overskud eller underskud af elastik. På min måde kommer du aldrig i den situation og du behøver ikke sætte nåle i. Det er ikke sikker min metode virker for dig, men jeg vil mene den både er nemmere og hurtigere end den anden. Jeg synes du skulle overveje at prøve, og så sammenligne hvilken metode der passer dig bedst. Man finder ofte undervejs sin egen måde at gøre det på, og den ene måde er ikke mere rigtig end den anden måde, når blot det virker 😃

 4. Hvordan sikrer du dig at elastikken bliver lige lang i f.eks 2 ærmer eller benene på trusser, hvis du benytter metoden med at strække elastikken? Strækker du så den ene og måler efter den og sætter nr 2 på ved hjælp af den anden metode med at dele op i 4?

  Tak for en god hjemmeside.

  Mvh Lisa

  1. Hej Lisa. Må ærligt indrømme at jeg gør det på fri hånd, uden at måle. Har aldrig problemer, men laver en lille test først i stoffet. Hvis jeg skulle anbefale en metode, ville jeg nok i hånden strække et stykke elastik rundt i kanten uden at sætte den på. Derefter sætte en nål i elastikken og lave et stykke magen til. Derefter ville jeg på fri hånd sy det ene stykke på. Nu kan du tilpasse det andet stykke i forhold til om det var kortere der reelt blev brugt. Nr 2 stykke ville jeg så inddele i 4, ligeledes det som det skulle syes på og derefter sy det. Håber det giver lidt mening. Du har lige givet mig en lidt stof til eftertanke, om jeg kan lave et indlæg hvor jeg laver en vejledning 😊

  1. Hej Sofie. Den første syning er siksak, så den er elastisk. Den næste er kun ganske lidt elastisk, da jeg syer med en almindelig sytråd. Metoden er beregnet til som i indlægget at kante en hals rundt eller evt ærmegab på en sommerkjole. Her ville jeg ikke være nervøs for at bruge stikkesting, da der sjældent vil være et større træk i kanten. Men hvis det er til børn, som kan trække mere i tøjet, ville jeg nok vælge at sy det f.eks med dobbeltnål, da det giver en mere elastisk søm. Jeg oplever aldrig at sømmen knækker i voksentøj. Det kunne godt være en mulighed at bruge en elastisk tråd, men det har jeg ikke prøvet at bruge

 5. Hej,
  Jeg har prøvet din metode med stor succes. Dog flaner halskanten en lille smule. Mon det skyldes, at jeg har trukket for lidt eller for meget i foldeelastikken, da jeg syede den på?
  Tak for alle dine fif👏😊
  Mvh Eva

  1. Hej Eva. Dejligt at høre at du har brugt metoden. Umiddelbart tror jeg du har trukket for lidt. Men man skal jo også være varsom, for pludselig har man så trukket for meget. Du kan også overveje at sy den første siksak med lidt bredere sting. Syningen kan nemlig også gøre elastikken lidt slap og derved vil det komme til at flane. Tak for at du følger med mig på min side 😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *