Blondetop, efter Onion 5003

Denne top er lavet i 16 cm bred elastisk blonde.

Oprindeligt stammer denne ide fra min søde veninde. Hun syede for nogle år tilbage et par blondetoppe til min datter, som jeg var helt vilde med. Det var ud fra et mønster hvor hun så havde foretaget nogle ændringer, så det blev til denne top. Jeg fik også selv syet nogle stykker og har været så glade for dem. Nu var tiden inde til at få syet en ny. Da jeg er meget glad for mønsteret 5003 fra Onion, ville jeg bruge det som udgangspunkt. Mønsteret er dette http://www.onion.dk/5003-snitmoenster-t-shirt-med-paasat-og-raglanaerme/ 

Det er modellen med raglan ærmer som jeg har brugt.  Jeg har engang været så heldig at købe en hel rulle elastisk blonde, så den skulle der nu syes en top i.  Du kan sagtens bruge ideen på almindeligt elastisk blondestof. Fordelen ved at bruge 16 cm bred blonde er at du kan udnytte blondekanten ved toppens kanter. Samtidigt kan du få sådan en type blonde i flere farver og i forskellige mønstre. Det lille stofhus har mange blonder og sidst jeg var i Stof og stil så jeg også de havde nogle. Du kan sagens bruge andre bredder blonde, men så skal du lige tilrette mønsteret til det. Lægger lige link ind til en blonde fra det lille stofhus som ville være megafed til toppen, den koster 15 kr. pr. m, så sådan en top kan du lave for 60 kr…http://detlillestofhus.dk/produkt/elastisk-blonde-24/

Til denne er der brugt 4 meter elastisk blonde i 16 cm bredde

Ændring af mønster ser sådan ud. Det er en str. m.

klip ærmerne så blondens kanter bliver ærmets kanter.

Ved forstykke og bagstykke startes der med at lægge blonden øverst på mønsteret , så blondens kant bliver toppens øverste kant.

Derefter skal du bare lægge den næste blonde ovenpå tidligere blonde, så det overlapper med ca 1 cm. Du kan se at der er en forskel i siden på for og bagstykke. Forstykket er lidt større i siden end bagstykket når den første strimmel blonde er klippet. Den er du nødt til at udligne ved at overlappe mere på det ene stykke og så klippe det overskydende blonde af. Blonden bliver syet på med en siksak. Det ses overhoved ikke i sådan en vare, da tråden ligsom forsvinder ned i blonden.

Men start med at sætte en blondestrimmel mere på BAGSTYKKET.. overlap ca 1 cm så nr 2 blondestrimmel ligger øverst på retsiden. Siderne klippes til tilsidst, så det betyder ikke så meget at kanten er ujævn i siderne. Sy stykkerne sammen i kanten med en siksak. du behøver slet ikke følge bue kanten, Det bliver ikke at se.

Sæt nr 3 strimmel fast og du ender ud med et bagstykke som ser sådan ud.

Her ligger den 3. strimmel på. klar til syning. Når den er syet på, kan du  lægge mønsteret på igen og så lige klippe siderne til.

 

På sidste billede er blonden klippet til.

Nu gør du det samme med forstykket. Dog skal du lægge nr 2 blonde på så den kommer til at flugte på nr 2 blonde på bagstykket. derved kommer den til at overlappe lidt mere . Men det kan overhoved ikke ses når først toppen er syet. det overskydende bliver bare klippet af.

Det overskydende på bagsiden klippes af. Nu kommer det til at passe i siderne , så strimlerne kan mødes overfor hinanden. . Sæt 3. stimmel på forstykket og du er så også færdig med den del.

3. strimmel er klar til at blive syet på .

Mønsteret lægges på igen og kanterne kan klippes rene.

Forstykke færdigt.

Nu sættes ærmerne på forstykke og bagstykke. Så har du et stykke sytøj som nu ser sådan ud.

Fold nu stoffet ret mod ret og sy sidesømmene på blusen, samtidigt med det lille stykke ærme.

Sidesøm klar til syning.

Hvis du undervejs syntes det har været svært at få blonden til at mødes pænt og det er som om blonden stritter ved skulderen eller ved ærmets nederste kant, kan du tippe blonden om til vrangen og sy en lille stikning for at holde det på plads. Det ses overhoved ikke.

Blonden stritter her ud over syningen.

Spidsen bukkes til vrangen og stikkes med et par sting.

Og nu er det borte og ses slet ikke.

Jeg ved godt min forklaring måske virker lidt forvirret. Men det giver mere mening når du sidder med det..

Så er din top faktisk færdig. Det kan være rigtig svært at se forskel på for og bag på toppen og derfor har jeg sat et lille mærke i midt bag, så jeg ikke får den vendt forkert.

Hvis du gerne vil have den til at sidde ret langt nede på skulderen kan det være en rigtig god ting at sætte et stykke engle elastik rundt i kanten. det gør nemlig at den ikke så nemt glider ned. Den bliver bare syet på med en lille siksak.

Set forfra..med en sort top indenunder.

Set bagfra…

Den passer ligeså godt til pæne bukser som til slidte jeans.

 

 

4 thoughts on “Blondetop, efter Onion 5003

  1. Så flot og rigtig god vejledning. Du har da noget inden under toppen, ik?, knus Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *