Pølsepose til spegepølsen.

For mange år siden fortalte en slagter mig, at den bedste måde at opbevare en spegepølse på, er at putte den i et klæde og ind i købeskabet. Ingen brug af plastpose, da den blot gør pølsen fedtet og forringer kvaliteten og holdbarheden på den. Det skulle være et klæde af ren bomuld eller hør. Derfor syede jeg nogle poser, som jeg har brugt siden til formålet, og det har virket helt fantastisk. Pølsen fortsætter med at være lækker lige til sidste skive. Den bliver faktisk mere og mere smagfuld efterhånden som den  ligger i posen og tørrer ind. Til sidst er den næsten helt pepperoni-agtig. Mums..

Nu kan man komme med argumenter om, at det måske ikke er så godt at opbevare pølse i stof, som ikke er fremstillet til dette brug…. Jeg har prøvet at læse mig frem til hvad der er skadeligt og hvad der ikke er vedr. opbevaring af madvarer. Det er en jungle uden lige. Faktisk er der utrolig lidt kontrol med fremstillingen af emballage generel. Der er grænseværdier for indhold af visse kemikalier, mens andre næsten kan bruges uhæmmet. Først når der gøres opmærksom på, at der kan være et sundheds problem, bliver der forsket i det og regler ændret.. Tænk bare på hvor lang tid der gik inden man fandt ud af at poserne i micro ovns popcorn kunne indeholde flourstoffer, som både skader os og vores miljø.

Det skal nu slet ikke være fordi jeg vil starte en debat om emnet, men det er da tanker man gør sig. Derfor tror jeg, at når jeg anvender godt forvasket 100 % bomuld og hør, uden for meget farve, evt. økologisk, til mine pølseposer, skader det måske mig og mit miljø  mindre, end hvis jeg puttede den i en plastpose.

Til denne jeg lige har syet, har jeg anvendt et viskestykker fra Ikea i 100 % hør. Jeg har vasket den mange gange ved 60 grader.

Jeg har lavet en sy vejledning til dem, men det er rigtig svært at se hvad jeg laver når posen er ens både indvendigt og udvendigt. Derfor valgte jeg at sy en ekstra pose, i 2 gamle forvaskede skjorter. Den ene i 100 % bomuld, den anden i 100 % hør. Det vil være væsentligt nemmere at se hvad jeg laver når det er 2 forskellige stykker stof.

Du kan lave posen lige i den størrelse som du har brug for. Jeg har lavet den så den passer til vores yndlings spegepølse.

Sy vejledning:

Yderstof: klip et stykke på 16 x 47 cm og et stykke på 16 x 32 cm . Til strop klippes et stykke på 6 x 16 cm. Det er inkl sømrum.

Inderstof: et stykke på 16 x 47 cm og et stykke på 16 x 32 cm . Det er inkl. sømrum 

 

Inderstoffet bliver det stribede og yderstoffet bliver det rødlige.

Tag de 2 små stykker stof og sy dem sammen på den korte led ret mod ret.

Vend derefter om til retsiden og pres kanten.

Sy stroppen på langsiden sammen ret mod ret og vend stroppen om til retsiden og pres den.

Læg nu alle delene som på billedet. Stroppen sidder ca 6 cm nede på det lille stykkes forside..Start med at lægge det store stykke for med retsiden op, derefter lægges det stykke du lige har syet med den syede kant inde på foret, derefter placeres stroppen  ovenpå og så lægges det store stykke ovenpå med retsiden nedad. Håber det giver mening. Så skulle det gerne se ud som på billedet.

Sæt nåle i for at holde på alle lagene, men lad være med at sætte nåle i den korte ende, hvor der nu ligger 4 lag stof.

Jeg prøver med fingrene at vise at der her ligger 4 lag. 2 yderstof og 2 inderstof. Tag fat i de 2 yderstoffer og sy en syning på den korte led.

(Det er gjort her. Troede jeg syede med sort så i bedre kunne se det, men undertråden var sørme ikke sort..)

Buk nu sømrummet ned ved stikningen og sæt det fast med nåle.

Sy nu en syning rundt i hele kanten dog ikke i den ende hvor jeg holder min hånd. Der syer du bare helt ud til stoffets kant.

Klip evt sømrum lidt ned. Nu har du så en åben hul i den smalle ende hvor du ikke har syet. Faktisk har du 2 åbninger.. Men det er foerdelen åbning du skal have fat i. Træk posen igennem det hul..

Når du har trukket posen igennem det hul, ser den sådan ud.Det er så foret der ligger udad.

Nu ser enden af posen sådan ud.

Buk nu sømrummet ind og sæt fast med nåle. Den skal være lidt større end det der ligger indeni, ellers vil du komme til at stikke i yderstoffet og det vil ikke være pænt.

(forets sømrum er bukket ind og nålet fast)

Læg kanterne sammen og sy en stikning . du kan også vælge at sy det i hånden, Hvilket kan gøre sømmen tyndere der og det vil være endnu bedre.

(Min finger peger på hvor jeg har lavet en stikning.)

Put nu din hånd ind i posen og vend den om så det røde stof kommer på ydersiden.

Så ser den sådan ud. Stroppen ligger på posens bagside, men den trækker du bare om foran. Nu skal posen stryges og den er klar til brug.

(Stroppen ligger på bagsiden)

(og her er den trukket frem)

Put klappen ind under stroppen.

Og her er den syet i viskestykket.

Håber du kan bruge vejledningen.

Rigtig god fornøjelse og bon appetit 🙂

20 thoughts on “Pølsepose til spegepølsen.

 1. Det er smart. Jeg har lige syet een efter dit mønster. Glæder mig til at bruge den. Tak for stor inspiration!

 2. Glæder mig til at prøve at sy den
  Hvordan gør du foroven med elastikken – skal ombukket foldes til retsiden

  1. Hej Lis. Det er ikke en elastik, men blot en strop af stoffet. Jeg vil gerne kunne koge den og derfor har jeg lavet stroppen af samme stof som posen. Flappen bliver vendt rundt til retsiden og puttet ind under stroppen. Når først du sidder og duer den, skulle det gerne give sig selv

 3. Hej Gitte. Tusind tak for inspiration. Har altid undret mig hvordan man undgik, at spegepølse stykket blev kedeligt og “snasket” Har syet et par stykker og foræret væk, med pølse i. Det vakte stor jubel.
  TAK
  Knus fra Jytte

 4. Tusinde tak for endnu en meget gennemført syvejledning – sådan nogle vil både jeg og mine spegepølser elske 🙂 Og så fik jeg lige en lige god grund til et Ikea-besøg.
  Fortsat god sommer, og tak for din dejlige blok 🙂
  Mvh. Lise

 5. Du bad om tilbagemeldning, så det får du her.
  Jeg har brugt min pose i to uger. En fantastisk “opfindelse”! Jeg skal igang med at sy flere til familie og venner!
  1) Pølsen holder sig fint. Som du tidligere har skrevet, bliver den måske lidt mere fast, men stadig super god.
  2) Pølsen bliver ikke fedtet og ulækker at røre ved (som når den er pakket i plastic), så slet ingen fedtede fingre, når der skal skæres af pølsen.
  3) Det mærkeligste er nok, at der faktisk ikke er fedt-pletter på posen.

 6. Så lurt😊. Her blir det julegaver å
  lage til familien som har «alt». Tror du de fungerer like bra til oppskåret spekeskinke og fenalår også? Her får vi kjøpt de i plaspakke ( selvfølgelig ) og de blir så lite lekkre når de er åpnet. Har forsøkt å legge det i bokser også, men det fungerer heller ikke som
  oppbevaring over tid. Takk igjen for godt råd og opplæring. Klem fra meg😊🍀🍀

  1. Hej Gerd. Rigtig god ide som årets julegave. Hm.. om de virker til opskåret pålæg kan jeg være i tvivl om. Jeg tror de vil i alt fald nok vil tørre hurtigere ind, men det i sig selv er jo ingen ulempe. Så jeg ville blot lade det komme an på en prøve. Hvis du lægger de skiveskåret stykker sammen så de ligger tæt, kan jeg ikke se hvorfor det ikke skulle fungere. Vær opmærksom på der kan forekomme lidt hvide aflejringer på spegepølsen hvis den ligger i længere tid, men det er faktisk blot salt der trækkes ud af pølsen. Rigtig god fornøjelse 😘

 7. Tak for god instruktiv opskrift. Det havde jeg aldrig selv fundet ud af 😉. Jeg broderede “pølse” på båndet, syede poserne (9 stk) i hør- og ostelærred. Mvh Hanne

  1. Hej Hanne. Mange tak for din kommentar. Det lyder til at være nogle rigtig fine poser du har fået syet dig. Der er blevet kræset om dem 👍

 8. Tak for dine dejlige syvejledninger. Nu har jeg syet 3 pølseposer, som jeg ved der mangles hos vor børn, der er pølsespisere.

  1. Hej Lise. Ja det burde ikke være noget problem. Dog vil jeg mene du skal gå efter noget uden for meget farve, så det ikke indeholder for mange kemikalier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *