Sommerkjole str 36, lavet over mønster på simpel top.

Yngstedatter er i disse dage hjemme på besøg. Hun har vist fået pakket lidt for lidt tøj med hjem, eller bare ikke det rigtige 😉 for hun går i mine skabe for at se om der er noget hun kan bruge… Og så faldt hun da lige over min camouflage-sommerkjole.. Den er jeg selv helt vild med, og det var hun åbenbart også.. Så hun fik lov at låne den, men hun får den altså ikke 🙂

Men jeg vil da gerne sy en kjole til hende, så hun fik lov at rode i mit stof-skab. Sørme om hun ikke fandt mit silkestof fra tyrkiet. Købt sidste år, men jeg har ikke lige fundet modellen som jeg syntes den skulle syes i.

Det har ikke været dyrt, så hvis hun syntes det kunne være flot, så for min skyld ingen problem. Jeg har så meget andet i skabet, så det betyder ikke noget.. Hun ved, jeg bliver glad, når jeg så til gengæld må få lov at tage nogle billeder af det færdige resultat.

Hun minder i mål en del om mig. Dog er hun meget spinkel omkring skulder, bryst og talje. Men hoftemål er næsten som mit. Nu havde hun jo prøvet min kjole, derfor viste jeg at hun fint kunne passe den. Vidden i den passede hende fint, og silken ville falde flot.

Så der blev kun ændret ganske lidt på mønsteret.

Mønsteret og vejledningen er denne top, som så blot er blevet forlænget lige ned, til den længde hun ville have.

Link til toppen ligger her http://sygal.dk/2018/06/moenster-paa-simpel-sommertop/

Ændring til mønsteret er blot at den skal være 3 cm kortere øverst på mønsteret. Jeg lægger lige et billede ind, så i ser hvordan

 

Hendes kjole er ca 90 cm lang. Så du skal forlænge mønsteret efter hvor lang du laver den.

Da det er en silke, var den noget mere levende at sy i end hvis det var en jersey, eller en viscose etc. Især klipningen kan drille lidt. Men så er det godt at mønsteret er så enkelt og uden for mange krummelurer 😉 Nogle foreslår at man lægger et tæppe, plaid, eller lægger et stykke voksdug vendt om, på bordet. Det skulle gøre, at silken ligger lidt mere stille. Jeg lagde det på gulvet, og det fungerede også ok.

Vedrørende syning af kjolen, var jeg også spændt på om det kunne volde problemer. Normalvis ville jeg nok lave belægninger i hals og ærmegab, men for at pille lidt det fine af den, blev vi enige om at gøre som på toppen, med blonde elastik i ærmekanten. Det gjorde det da godt nok også noget nemmere for mig 🙂

Samtidigt blev vi enige om at der skulle være en lidt lang slids i nakken, som skulle lukkes med båndet og bindes i en sløjfe. Så kjolen ligger ikke til fold midt bag, men bliver klippet om med 1 cm sømrum.

Inden du syer i silke, skal du lige huske at skifte nål. Brug en ny nål og evt en nål str 70 eller en microfiber nål. Jeg startede med at siksakke alle kanter, da stoffet trævler meget. Derefter blev ærmekanterne syet. Det er vigtigt, at de bliver syet som det første.. Det er faktisk det, som er lidt hemmeligheden ved dette mønster.. Ellers kan du ikke få sammensyningen i siden til at blive pæn.. normalt ville man sy siderne sammen først og derefter ærmekanten.

Jeg var lidt spændt på om blonde elastikken kunne fungere på silken. Men det gør den.. Bare pas på at du ikke kommer til at trække i elastikken.

Elastikken bliver syet på fra retsiden med en almindelig stikkesting, lige efter tyngekanten på elastikken. Derefter bliver elastikken bukket om til vrangen og fra retsiden stikkes der igen.

Syntes det ser ret fint ud,og overraskende nemt.

Her ser du slidsen i nakken. Sømrum er blot lagt til hver sin side og syet med en stikkesting rundt i kanten. jeg tror slidsen er ca 20 cm lang.

Under ærmet i siden bliver sømrum blot lagt til den ene side. Men sørg for når du syer sidesømmen ,at du er nøjagtig med at få kanterne til at mødes, ellers ser det ikke pænt ud.

Fra retsiden giver du det lige et par sting, så sømrummet bliver til den ene side. Her kan du se, at kanterne mødes ret pænt..Stikningen er lige ved min tommelfinger.

Båndet rundt i halsen er så levende, at vi valgte at give det en lille syning i venstre og højre side af forstykket og bagstykket. Så skal hun ikke gå og rette på stoffet hele tiden, pga det kan glide.

En lille tilføjelse : nogle har spurgt hvordan jeg har lavet bindebåndet.. En kort forklaring er at klippe en lang strimmel på ca 8 -10 cm bred. Fold den derefter , så den bliver det halve i bredden, altså ca 4 – 5 cm, med retsiden mod retsiden. Sy derefter en syning , med start i den korte side, videre rundt i hjørnet til langsiden og ca halvvejs på det lange stykke hæfter du ende. Lad ca 5 cm være åbent og sy  resten af langsiden, rundt i hjørnet og ned langs den korte side. Nu har du så et usyet hul, som du kan vende båndet igennem. Stryg den og sy hullet til i hånden med små sting. Jeg lægger lige et billed ind, hvor den røde farve viser hvilke sider der skal syes. Det stykke uden rødt bliver til hullet som du kan vende igennem 🙂

Hvis du ikke kan styre silken med nåle, kan det være en stor hjælp at lægge noget mønsterpapir/silkepapir under sytøjet imens du syer:det pilles let af når du har syet. Især  start kan volde lidt problemer, symaskinen kan have en tendens til at æde stoffet ned i maskinen ved de første par sting.

Tja.. kjolen blev temmelig god, og datteren er yderst tilfreds. Så tilfreds at hun også har bestilt en maxi kjole i samme model, blot i noget mesh jeg har liggende. Så tyndt at der skal en kort kjole indenunder.. Spændende, den må jeg også hellere komme igang med.

Der kunne lige blive til et smalt bælte, men den kan sagtens bruges uden, især i denne her varme.

Dejlig luftig i denne varme. Faktisk følte hun nærmest ikke hun har tøj på 🙂

Det blæste lidt da vi tog billederne, og det var faktisk svært at tage billeder, uden at kjolen bevægede sig. Her gør blæsten at kjolen lægger sig lidt ind på hendes bagdel, Men det gør den ikke når hun bevæger sig..Håber i kan se at den har lange bindebånd i nakken. Slidsen kan man ikke se, før hun bevæger sig.

 

Med bindebælte. Og som hun sagde, så kunne hun da også mærke at hun havde tøj på 🙂 🙂

Jeg må indrømme , det var svært at begrænse sig med billeder denne gang, for jeg syntes de alle var så fine. Så i får da lige et par stykker mere..

Tja vores have er brændt lige så meget af som alle andres..

Nu er det vist rigeligt med billeder 🙂

Håber det kan give jer mod på også at sy i andre stoffer end jersey. Jeg vil sige dette kunne være en god model at starte med hvis man ikke følder sig tryg med faste levende stoffer. Jersey er bestemt dejligt og jeg syer meget i det materiale, men det giver bare en helt anden oplevelse, at sy i andet stof også 🙂

Rigtig god fornøjelse og håber du vil linke til bloggen/mønsteret hvis du lægger den op i nogen grupper. Ingen tvang 😉 blot noget der gør mig glad 🙂

10 thoughts on “Sommerkjole str 36, lavet over mønster på simpel top.

 1. Jeg kom til at kommentere på det forkerte sted.
  Det var faktisk i forbindelse med kjolen/toppen
  Hvordan gør du foroven med elastikken – skal ombukket foldes til retsiden

 2. hej kjolen er rigtig flot, jeg ville bare spørge om du havde målene til samme kjole i størrelse 34?

  1. Hej Ida. Mange tak. Jeg har skrevet målene på min datter ved str 36. Jeg vil foreslå du sammenligner bryst og hoftemål. Den forskel der er på dit mål og min datters skal du dividere med 4. Det er nok omkring 1/2 til 1 cm. Det antal Cm kan du gøre kjolen mindre midtfor og midtbag. Samtidigt skal du gøre den ca 1 cm mindre i højde fra ærmegab og op, altså det skrå stykke

 3. Hejsa
  Jeg er meget ny i der her, men denne model har giver mig mod på at springe ud i syning..
  Jeg har dog er lille spørgsmål som sikkert er helt banalt når man har prøvet det er par gange.. men hvordan syer man bælter flot? Jeg tænker at der er en synlig syning i enden af det? Eller hvordan?

  Hilsen den totale nybegynder 🙂

  1. hej Mia. det er jeg da glad for at høre :-). bæltet laves faktisk bare som en lang strimmel , klippet ca 8 – 10 cm bred. Strimlen foldes så retsiden ligger mod retsiden på den og så den bliver ca 4-5 cm bred. Så syes der en syning fra start af den korte led, videre til den lange led og så stopper du ca halvvejs. Derefter lader du ca 5 cm være usyet og så syer du videre og slutter i den anden ende på den korte led. Så kan du vende strimlen om til retsiden igennem det usyede hul. Hullet kan derefter syes sammen i hånden. så stryger du den og bæltet er færdigt. Lægger lige et billede ind på bloggen hvad jeg mener 🙂

   1. Tusind tak for hurtigt svar.. Din forklaring og billeder giver god mening.. Jeg kaster mig ud i projektet imorgen..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *