Krave med stand

Jeg er i gang med at sy en skjortekjole, som har  krave og knapper ned foran. Kraven er en typisk skjortekrave med stand. Den er ikke så svær at sy, som det umiddelbart kunne se ud til. Der er sikkert flere metoder til at sy den , men den måde jeg har brugt fungerer rigtig godt. Måske kan du bruge metoden. Så her kommer hvordan jeg har gjort det…

Kraven består af selve kraven og så det som kaldes en stand. Det er det stykke som sidder imellem skjorten og kraven. Oftest et meget smalt stykke.

Standen  skal klippes i dobbelt stof og det skal kraven  også. Vær omhyggelig med at sømrum er 1 cm. På den ene kravedel og standdel skal der stryges passende vliseline på, på vrangsiden. Sørg for at pasmærker , hvis sådan nogen er på mønsteret, bliver overført til stoffet. Jeg sætter nåle i ved pasmærkerne.

Du kan godt nok ikke se det på billedet, men på stykke nr 2 og 3 er der på bagsiden strøget vliseline på.

Start med at sy de 2 kravedel sammen ret mod ret, langs de 3 af siderne. Den side hvor der sidder pasmærker skal ikke syes.. Det er rigtig svært at se på mit billede at de er syet sammen, og derfor har jeg tegnet en rød streg på billedet for at vise hvilke sider der skal syes.

Nu skal kraven vendes om. Tidligere klippede man sømrummet ned i hjørnet for at få et skarpt hjørne. Men det fungerer meget bedre hvis du ligesom folder sømrummet ned i hjørnet, holder fast på det med en finger og vender stoffet rundt. Så giver det et fint skarp hjørne.

Pres det med strygejern og giv kraven en stikning rundt i kanten.

Nu skal du for et øjeblik lægge kraven fra dig, da du nu skal igang med standen. Buk 1 cm om til vrangen langs underkanten på den stand med vliseline  Jeg rier den fast.

Så nu har du en stand, med bukket kant, en krave der er syet og en stand uden vliseline. De 3 dele ligger på billedet.

Tag den stang med vliseline og læg ovenpå kravens åbne side. ret mod ret, og så de 2 dele der har fået strøget vliseline på, ligger mod hinanden. Sæt fast med nåle.

Læg så den anden stand nederst , med retsiden opad, så retside ligger mod retside. Sæt nåle i langs kanten.

Nu ligger kraven inde midt imellem de 2 stande. Sy alle delen sammen med en syning langs kanten og hæft ende i start og i slut.

For ikke at få for tykke sømme vælger jeg at klippe lidt af sømrummet væk. Bare i det ene lag.

Vend nu standen om til retsiden og ri langs den syede søm. Jeg har fingeren ved hvor der skal ries.

Krave og stand er nu klar til at blive syet på skjorten. På standen er der 3 pasmærker. En i midten og en til hver side for den. På din skjortes halskant er der også 3 pasmærker. Det kan selvfølgelig variere fra mønster til mønster hvor mange pasmærker der er , men det er meget typisk med 3. De mærker skal nu passe overfor hinanden. For at bedre kunne se det, har jeg lige mærket dem med 1, 2 og 3 på billedet. Det er blot for at vise hvordan kraven skal sættes på.

 

Sæt standen uden vliseline fast på skjortens halskant ret mod ret efter de pasmærker der måtte være på dit mønster. Sørg for at være nøjagtig med at start af stand er præcis ovenpå start af halskant.

Lige et nærbillede af starten af standen. Det er vigtigt at de 2 lag ligger pænt ovenpå hinanden.

Sy en syning langs hele kanten og det ser ud som på billedet.

Pres sømrum op i standen og sæt den anden stand med vliseline fast med nåle. Den skal lige gå 1 mm ned over den tidligere stikning.

Når hele kanten er sat fast med nåle, kan du sy en stikning langs kanten.

Du kan vælge at fortsætte stikningen rundt i halvbuen og videre langs sammensyningen af krave og stand. Det har jeg gjort.

Så er det ellers bare at trække ritrådene ud og lave en knaphul og sætte knap i. Knaphullet som sidder i standen skal være vandret syet og resten ned foran skal være lodret syet. Det er en god ting at sætte de 2 første knapper ret tæt på hinanden, men det viser dit mønster sikkert også.

Bagpå ser den også rigtig fin ud.

Jeg håber du kan bruge min lille vejledning og nu tør springe ud i en skjorte eller skjortekjole.

Rigtig god fornøjelse og smid gerne en kommentar om det er til at forstå 😊

 

 

 

12 thoughts on “Krave med stand

 1. Jeg vil bare sige at dette er en FANTASTISK blog!! Alle indlæg er forståelige og brugbare
  Stor tak fra een som selv har syet meget og længe, men som alligevel kan lære små fif og tricks her på bloggen..

 2. Let forståelig, og det er godt, at du illustrerer det skrevne med billeder. Det er mange år siden at jeg syede skjorter med stand, dejligt med en opfriskning, Der var et par processer som jeg havde glemt. Tak fordi du deler ud af dine sytips. Jeg syede også en par skjorter, hvor jeg kun syede standen, i mine ungdomsår kaldtes de for bondeskjorter.

  1. hej Jannie. Mange tak 😊 Det er faktisk også nogle år siden jeg syede skjorter, så jeg skulle også lige selv have det genopfrisket 😉

  1. Hej Helga. Jeg har tidligere lært at vlieseline skal være på den del som er skjult, og har gjort sådan i mange år. Men efter at have læst i nogle ældre sybøger og læst på nettet om emnet, er jeg kommet i tvivl om det altid er det rigtige. Derfor har jeg faktisk ikke helt givet en endegyldig regel i indlægget. Det er måske ligeså meget bestemt af stoffet og vlieselinen i hvert enkelt tilfælde. I det viste tilfælde er det helt rigtigt at vlieselinen kommer til at ligge øverst 😊

 3. Kære Gitte,
  Jeg har aldrig kommenteret på din blog før, jeg er blot en meget taknemmelig og trofast læser, men denne gang er jeg simpelthen NØD til at skrive TAK! Jeg har længe gerne ville lave skjortekjolen fra Stof og Stil. men jeg nåede altid at bremse mig selv fordi ‘hvad nu hvis kraven ikke bliver pæn’ ‘Hvad nu hvis kanten på forstykket bliver ujævn’ osv. osv. Men efter at have læst med på din guide har jeg i første forsøg formået at lave en krave der sad LIGE i skabet! (hvis man selv må sige det) Jeg blev så lettet og fik straks et helt nyt gå-på mod. Og det er det din blog kan – den giver gå-på mod så man TØR at kaste sig ud i de projekter man går og ønsker sig, og samtidig hjælper din blog således at tingene bliver flotte, og man har LYST til at gå i sit ny-syede tøj 🙂 TUSIND mange tak.
  Mange venlige hilsner
  Julie

  1. hej Julie. Sikke da en dejlig kommentar, både den om bloggen, men sørme også at du har haft succes med syningen. Jeg er så glad for at høre om din oplevelse med vejledningen. Ofte kan det være svært at vide om et indlæg har interesse, og om det bliver brugt. Så jeg sender også dig en stor tak for din kommentar og god sy-lyst fremover 😘

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *