Skjortekjole

Sidst jeg var i Stof og stil købte jeg et mønster til en skjortekjole. Syntes det kunne være spændende igen at lave krave og manchetter. Det tager en del tid, men er ikke spor svært. Stoffet havde jeg købt for noget tid siden samme sted. Stoffet er noget crepet polyester/viscose. Det er fast vævet, men pga strukturen er den lidt elastisk, og falder meget blødt og fint.

Jeg skal lige vænne mig til at mønsteret ikke er i papir, men i noget vlieseline lignende materiale. Det gør at man også lige skal være lidt mere obs på afmærkninger og trådretning. Men når det er sagt, fungerer det rigtig fint. Jeg har prøvet at følge sy vejledningen som følger med mønsteret. Men må indrømme at nogle gange syntes jeg de skriver lidt kryptisk og kan godt forstå hvis nogle syntes det kan være lidt svært at følge vejledningen. I øvrigt vil jeg så igen sige at skriften er for lille.. Men jeg syntes ikke at det skal holde nogle tilbage at prøve dette mønster, for det er et virkelig fint mønster.

Jeg har syet den i str 40. Der er 3 modeller og jeg valgte at sy den i model A, dog uden lommer.

Dette indlæg skal ses som et supplement til sy vejledningen. Der er nemlig rigtig mange billeder og det tager uhyggelig lang tid at lægge  på bloggen. Der er nogle passager som kan være lidt svære, dem vælger jeg at uddybe. Men så er der også passager som er rimelig simple og dem vælger jeg kun at beskrive, uden billeder. Jeg skriver ikke hvornår du skal stryge, men en god regel er at hver gang du har syet en syning, skal der stryges..

Sy vejledning:

Det er vigtigt at du stryger passende vliesline på de dele som de foreskriver.

Sy de 2 små stropper efter vejledningen.

Derefter syes bæltet. Det gøres nemmest ved at du folder den lange strimmel så retsiden vender indad. Sy fra begge ender af og så lad 3-4 cm være usyet ca i midten.

Vend bæltet igennem hullet og sy en stikning i kanten af hele bæltet.

Sy indsnit på forstykkerne og pres indsnit opad. Hvis du vil have lommer i kjolen, bliver du nødt til at læse den vedlagte vejledning da jeg hopper over dem. Jeg er nemlig tilbøjelig til at gå med hænderne i lommen, når de er der, og det ser i grunden ikke så pænt ud.

Stryg forkanten 1 cm om til vrangen og derefter 2,5 cm. Sæt fast med nåle og stik kanten.

Sæt det ene bærestykke fast til bagstykket med nåle ret mod ret og sæt derefter det andet på så det ligger ret mod vrang til bagstykket.

Øverst det første bærestykker..

Så skal du have fat i det næste bærestykke.

og så ligger der nu 3 lag stof. Sy en syning igennem alle 3 lag. Og det vil se sådan ud.

Jeg har lige vippet hjørnet øverst så du kan se det ligger dobbelt.

Sæt nu forstykket fast til bærestykket med nåle ret mod ret.

Nu skal det andet lag bærestykke sættes fast. Det er lidt svært at vise, men du skal ligesom folde bagstykket eller endda rulle det, så du kan vende bærestykket rundt og få det sat fast.

Alt bagstykke ligger ligesom indeni og vredet til venstre, så kan der lige blive plads til at bærstykket kan sættes fast og syes.

Billedet ovenover viser syningen og derefter kan du vende rundt så bagstykket igen kommer frem til retsiden. Så ser bagsiden sådan ud

Og fra retsiden ser det sådan ud.

Sy en stikning rundt på bærestykket.

Nu skal kraven laves og sættes på. Det har jeg tidligere  lavet en vejledning på her

Så skulle din krave gerne se sådan ud. Se bort fra knaphullet, det kan du lave til sidst, da du jo skal have lavet flere knaphuller..

Sy sidesømmen , fra ærmegab ned til pasmærket. Pres sømmene fra hinanden og stryg slidsen kanter 1 cm om til vrangen 

Sy slidsen ved at stikke rundt knap 1 cm inde.

Nu skal du til ærmerne. Klip op til slids nederst efter pasmærket. Jeg valgte at give en lille klat lim i bunden  af slidsen for at det ikke skulle trævle.

Buk slidsen kanter meget smalt 2 gange. Jo smallere du kan , jo bedre. Jeg bukkede ca 3 mm. Oppe i bunden af slidsen kan du selvfølgelig ikke bukke så meget. Og helt oppe kan du slet ikke bukke noget. Så din stikning bliver ikke helt jævn.

Fold nu ærmet Så slidsens kanter ligger ovenpå hinanden og sy en skrå syning i bunden af slidsen. Derved undgås at slidsen kan trævle. Jeg har tegnet en hvid streg der viser syningen.

Fra retsiden ser det ganske pænt ud, selvom det faktisk slet ikke er den måde jeg har lært at man syer slids i ærmer.

Fold lægget efter pasmærker med slidsen og sæt fast med nåle.

Nu tager du manchetten og stryger den ene langside 1 cm om til vrangen. Derefter folder du den på midten så retside ligger mod retside.

Sy for enderne af machetten.

Vend manchetten om til retsiden og pres den.

Sy ærmet sammen og vend ærmet om til retsiden. Sæt nu manchetten fast ret mod ret på ærmet med nåle og sy den fast.

Sørg for at du starter og slutter så kanterne passer fint sammen . Vend manchetten rundt og sæt den ombukkede kant fast med nåle, så tidligere syning bliver dækket.

Sy en stikning hele vejen rundt på manchetten.

Der hvor nålen sidder skal der på et tidspunkt syes et knaphul.

Sy ærmer i ærmegabet efter pasmærker. Læg kjolen 1 cm op og stik ombukket fast. Du skal nu sy de stropper fast som du startede med at lave. De syes på  18 cm nede fra ærmegabet.

Så mangler du bare at sy alle knaphullerne og sy knapperne fast.

Så er du færdig.

Og så skal i da selvfølgelig se kjolen på.

Den er blevet rigtig fin. Jeg kan vældig godt lide at den er knappet helt op i halsen. Længden er god da slidserne i siderne er ret lange. Men den er sørme også fin udenpå en top og et par bukser.

Det er bestemt ikke sidste gang jeg syer denne model. Jeg overvejer allerede at sy den som kort skjorte.

 

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Skjortekjole

  1. Hvor er den blevet god. Jeg har overvejet det mønster længe, men nu må jeg have fat i det. Tak for gode tips. Jeg lærer noget hele tiden😄

  2. Du så god til at sy 😊 Du gør det nemt for nybegynder som mig,bare ved at kigge på dine mønstre og måden du fremlægger det på 🤗

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *