Rygsæk / rejsetaske. Mønster og vejledning.

For længe siden syede jeg en taske, efter de mål Ryanair havde sat som mål for den taske du måtte have med i ind i flykabinen. Den ligger i her link 

Men siden har de så ændret på deres mål. Man kan sagtens gøre den anden taskes mønster større i mål og derved stadig bruge den. Men da jeg skulle en tur til Budapest, besluttede jeg mig for at lave en anden, som også kunne gå for at være en rygsæk. Det ville være mere praktisk på dagture, hvor man ofte skal have både lidt drikkevarer og ekstra tøj med sig.

Den første udgave af tasken ligger her i link

Nu hvor jeg har fået testet den første udgave, vil jeg  gerne lave et mønster og vejledning til den. Jeg har ændret lidt i forhold til den første. Men tanken er at mønsteret er en grundmodel, og så kan du selv tilføje de detaljer du mener en taske skal have. Det er ikke givet, at du synes de detaljer jeg tilføjer er de rigtige for din taske.

Tasken er syet i sort bævernylon og noget kraftigt fake læder fra Stof og stil. Det er en lidt speciel farvekombination jeg måske har lavet, men mit ønske var at lave en som kunne gå til alt slags tøj, en der kunne bruges som en allround taske til alle mulige anledninger og så måtte den gerne skille sig lidt ud. Jeg går stærkt ud fra at tasken er delvis vandtæt, da materialerne er ret vandtætte. Men er godt klar over at syningerne ikke er.

Jeg har tilføjet en ekstra lomme på tasken. Det er tanken, at den skal bruges til bykort og andre papirer.

Der er sat en strop hen over lommen og den passer præcist ned over min kabinekufferts håndtag. Dermed står den sikkert og godt, når man går med kufferten.

Der er sat 2 lynlåse i toppen af tasken. Det har jeg gjort både for at man kan åbne i midten af tasken hvis man skal have noget fisket op, og så bliver  det væsentligt sværere for tyve at få hånden ned i tasken, især fordi jeg også satte en karabinkrog i midten 😉 toppen bliver ligesom foldet ned et lille stykke så man kan ikke se lynlåsene her på billedet.

Sådan ser den ud hvis man ikke bruger karabinkrogen. Her ses lynlåsene tydeligt. Foran er der en lomme med lynlås.

Tasken kan bruges som håndtaske, som skuldertaske og som rygsæk. De lange remme kan tages af og sættes i ringene ved de korte stropper, hvorved den kan bruges som skuldertaske.

Man kan lyne toppen af tasken op og proppe det øverste stykke ned i tasken. Så ligner den mere en almindelig håndtaske. Karabinkrogen kan så bruges til at holde tasken lidt sammen.

Tasken er foret indeni med mønstret bomuld og der er sat en stor lomme i den ene side, til et blad.

Nu til mønsteret…

Tasken er faktisk syet kun ud af firkanter og derfor kan du ikke printe mønsteret, men skal selv tegne det op efter de mål der står i  nedenstående link. Det giver dig lidt arbejde, men da vi stadig taler om firkanter, tror jeg det går 😁 Det nemmeste er du blot printer tegningerne og derefter tegner det op.

rygsaekside1

rygsaekxsidex2

Materialeforbrug:

ca ½ meter sort bævernylon

ca ½ meter fake læder

3 ikke-delbare lynlåse 20 cm

7 D-ringe

5 karabinkroge

2 reguleringsspænder

3 meter nylon gjordbånd

evt noget pipingbånd..

Det er op til dig selv om du vil have et mellemfor i tasken. I første omgang valgte jeg at stryge et tyndt strygelærred på det nederste sorte, da det er lidt tyndere end det fake læder. Men jeg synes faktisk ikke det var helt nok. Så undervejs valgte jeg at sætte noget tyndt skumindlæg, der hedder style-vil, fast på det sorte, men kun i det nederste stykke. Det er købt ved Stof og stil og beregnet til tasker. Resten af tasken har ikke noget mellemfor.

Husk mønsteret er uden sømrum…

Sy vejledning :

Jeg beklager på forhånd hvis der har sneget sig nogle fejl ind… Jeg skulle virkelig begrænse mig hvis ikke indlægget skulle løbe op i 70 billeder 😆 Så det er muligt du ind imellem synes jeg går lidt hurtig frem. Men håber at både med tekst og billeder giver det alligevel mening 😉 Jeg retter fejl efterhånden som jeg bliver gjort opmærksom på dem.

Start med at klippe til nogle stropper som skal passe i dine D-ringe. Det gør du ved at klippe dem det dobbelte af hvad dine D-ringe måler indvendigt. Mine måler 3 cm. Fold dem med retsiden indad og sy en stikning i den anden side. Vend stoffet til retsiden og sy en stikning langs kanterne ca 2 mm inde. Buk dem omkring 2 af dine D-ringe og sy en stikning i toppen for at holde dem sammen. Disse skal bruges sammen med det lille mønsterdel nr 5.

Tag nu mønsterdel 5 og læg det med retsiden opad. Læg en strop ovenpå,så stroppen rammer lige ved siden af midten på trekanten, og ringen ligger ind i trekanten. Nålen viser midten af trekant.

Fold nu trekanten på midten, så retsiden ligger indad og sy hen over toppen af trekanten hvor stroppen er sat fast. Det er den side ved min finger

Vend trekanten rundt til retsiden. Stryg den og sy 2 stikninger rundt i kanten med 3-4 mm mellemrum

Derefter laver du 1 mere magen til. Læg dem til side. Det varer lidt før du skal bruge dem.

Tag nu del 2 (som du har klippet 4 af) og del 3.

Hvis du vil have en lynlåslomme, skal du klippe del 3 op vandret i midten. Du bestemmer selvfølgelig selv om din lomme skal placeres længere oppe eller længere nede. Men min er klippet i midten. Tag nu din lynlås og læg den med retsiden nedad på det delte stykke. Jeg bruger en alt for lang lynlås, men det var lige hvad jeg havde og det har ingen betydning. Så lad dig ikke forvirre af det 😆

Sy lynlåsen fast med en stikning ned ca i midten af lynlåsen. Tag derefter foret på 20 x 40 cm og læg det ovenpå lynlåsen med retsiden nedad.

Vend dit sytøj om og du kan nu sy ned i samme stikning som du lige har syet. Vend dit sytøj om til retten og giv en stikning ca 2 mm inde på stoffet.

Tag nu den anden halve del3 og sæt den fast på den anden side af lynlåsen ret mod ret. Sy  en stikning ned ca i midten af lynlåsen.

Fold foret så det ligger dobbelt og tag den anden ende og sæt det fast ovenpå lynlåsen, og sy igen en stikning ned i samme syning som før.

Vend sytøjet om til yderstoffets retside. Læg foret nedad og sy en stikning langs lynlåsens anden side, ca 2 mm inde. Jeg vil gerne have en lidt lang lomme og derfor stikker lommen ned under yderstoffet. Det går ikke når vi skal til at sy del 2 på i siderne af del 3. Derfor klipper jeg den lidt skrå ind i begge sider på foret. Her løfter jeg blot lidt ud i yderstoffet, så du kan se hvordan jeg har klippet.

Sy foret på de skrå sider og et stykke op på det lige. Du behøver ikke sy hele siden op, da det jo bliver lukket inde når vi om lidt sætter del 2 på.

Jeg har sat sort piping i læder ind i hver side af lommen, men det er helt op til dig om du vil gøre det. Men jeg viser lige hvordan jeg gør det. Sy båndet fast på retsiden af del 3 med en stikning.

Læg del 2 ovenpå med retsiden nedad. Sæt det fast med nåle eller som her klips.

Vend sytøjet om til den anden side og stik endnu engang ned i samme stikning. Gør det samme med det andet stykke del 2 i den anden side. Vend sytøjet om til retsiden til sidst og sy en stikning langs med pipingbåndet. Så ser dit stykke sådan ud nu.

Sy nu del 4 på i den ende hvor foret er for langt, ret mod ret. Buk forelommen lidt op, da du ikke skal stikke den med.

Vend sytøjet om til retsiden og sy en stikning 2 mm inde på sammensyningen. Læg det til side for nu skal du lige have lavet lommen på den anden side af tasken.

Til taskens anden side har du klippet 1 x del 3, 2 x del 2 og et stykke i yderstof på ca 20 x 20 cm og i for ca 20 x 18 cm. Husk det er alt sammen mål uden sømrum. Ved lommens øverste kant skal du lægge 4 cm til. Så du har disse stykker.

Start med det stykke du skal bruge til lommen og sy fordelen på den.

Vend lommen om og sy en stikning et stykke nede. Jeg syer også en stikning langs kanten yderst på de 3 sider, men det er faktisk kun for at holde foret på plads.

Læg nu lommen ovenpå del 3 og sy en syning rundt i kanten yderst igen for at holde alle dele på plads.

Læg nu et stykke sort gjortbånd henover lommen og sy den evt fast med en syning yderst i kanten.

Klip båndet til i længden og smelt enderne med en lighter. Pas på ikke at brænde stoffet.

Sy derefter pipingbånd langs siderne og derefter del 2 i hver side ligesom på det andet stykke med lynlåslommen.

Nu skal du sy stykket på det sorte del 4 i den anden ende. Giv det også en stikning 2 mm fra sammensyningen som tidligere.

Så har du nu et stort stykke som ser sådan ud. Se lige bort fra de små trekanter… De er nemlig ikke syet på endnu…

Men det bliver de nu… Tag de små trekanter og sæt dem fast i hver side så de sidder i den ende hvor din strop også er. De skal sidde ca 2 cm ovenover sammensyningen ml. del 2 og 4 ligesom på billedet. Trekanterne skal vende så ringene ligger ind i tasken. Sørg for at vende dem på samme måde, som mine gør på billedet. Den i højre side er dog vippet ud af , da den allerede er syet fast, og for bedre at vise jer hvor den skal sidde har jeg vippet den ud ad. Men de skal begge 2 vende ind af når du skal sy dem på.  Sy en stikning i kanten for at holde dem på plads.

Jeg valgte jo at sætte skum i det sorte nederst og det er derfor på de næste billeder at min bagside på det sorte er hvidt. Det kan godt forvirre lidt, men det er altså bare skummateriale der er sat på det sorte bævernylon med en syning rundt i kanten.

Fold nu tasken på midten ret mod ret og sy sidesømmene.

Nu skal du have lavet hjørner i tasken. Tegn en streg i folden i bunden med en skræddertusch. Fold bunden sådan at den streg rammer sidesømmen præcist.

Fra den anden side ser det sådan ud.

Tegn en lige streg henover hjørnet, så der er 8 cm ind til sammensyningen. Det betyder hele hjørnet bliver 16 cm. Sy en stikning ned i den streg.

Klip noget af hjørnet af.

Det andet hjørne syer du på samme måde.  Vend tasken om til retsiden.

Trekanterne, der skal bruges til hankene, ser sådan ud efter de er syet på i sidesømmen

Sy nu en lille strop magen til dem du syede til de små trekanter. Fold stroppen omkring din karabinkrog og sy en stikning for at holde den foldet på plads. Sæt den fast midt på tasken i den side hvor lynlåslommen er.

Sy en strop mere og fold den omkring en D-ring, sy en stikning for at holde den foldet på plads og sy den på i midten af tasken på den anden side.

Sy endnu 4 stropper som skal bruges til de D-ringe der skal holde hankene. Fold de 4 stropper omkring D-ringe og sy en stikning for at holde dem foldet. Sy dem derefter på tasken på den anden side af pipingbåndet på både forstykket og bagstykket af tasken.

Nu skal du til at sy lynlåse på del 1 der skal udgøre det øverste af tasken. Jeg har valgt at bruge 2 lynlåse der mødes i midten. Men du kan også sagtens bruge en lang lynlås. Tag del 1 i yderstof og sæt en nål i midten.

Lynlåsenes ender bukker jeg lige rundt til vrangen og syer dem fast med et par sting i hånden. Det gør det noget nemmere når du skal sy dem fast på del 1.

Lynlåsene bliver syet på med nøjagtig samme teknik som der er brugt i dette indlæg. Dog med den forskel at der kun bliver sat et lille stykke stof på i den ene ende af lynlåsene .

Ved denne her taske ser lynlåsene sådan ud i midten af del 1. Men det er også den eneste forskel fra metoden. Derfor vælger jeg ikke at lægge billeder ind af det, da du kan se det i indlægget .

Følger du link højere oppe om hvordan du sætter lynlåsene i, ser dit stykke nu sådan ud. Klar til at blive syet på resten af tasken.

Lyn lynlåsene op og træk tasken ind i lynlåsdelen. Sy det sorte stykke fast på tasken ret mod ret hele vejen rundt.

Ih.. Så er vi kommet så langt… Nu skal vi i gang med foret inde i tasken.

Hvis du som jeg vi have en lomme indeni tasken til et blad, skal den syes på nu. Den har jeg faktisk ingen mål på. Men tag et blad og lav den ca 1 cm bredere og ca 5 cm kortere i højden.

Start med at bukke det øverste af lommen ca 3 cm ned og stik ombukket fast. Stryg derefter alle kanter 1 cm om til vrangen og lommen er klar til at blive syet på.

Placer den på det ene forstykkes retside og sy den fast med en stikning rundt i kanten. Her har jeg lagt et blad indeni, for at du kan se lommen størrelse.

Sy nu de 2 stykker foer sammen i siderne og et stykke i hver side af bunden. Men sørg for at lade et hul være usyet på ca 15 cm. Det er ved min finger.Derigennem skal du senere vende din taske.

Nu skal du sy hjørner ligesom du gjorde ved din ydertaske.

Træk ud i hjørnet i det ene lag stof.

Fold hjørnet så de 2 sammensyninger ligger præcist ovenpå hinanden. Mål en lige linje tværs over så der er 8 cm ind til sømmen og ialt 16 cm hele vejen over.

Tegn linjen op

Sy i linjen og klip noget af hjørnet af.

Gør det samme med det andet hjørne. Nu  er din fortaske klar  til at blive syet på ydertasken.

Prop ydertasken ind i fortasken og sy sammen med forsiden på lynlåsdelen, ret mod ret. Sy hele kanten rundt. Husk lynlåsene skal være lynet op.

Nu skal du vende tasken igennem det hul der er i fortaskens bund

Nu ligger altså retsiden vender udad.

Sy nu hullet til med en stikning

Put fortasken ind i ydertasken. Du kan nu sy en stikning igennem alle lagene i taskens top på det sorte stykke. Det gør at foret bliver holdt lidt på plads inde i tasken.

Nu skal du have lavet dine remme til tasken. Start med at sætte dit regulerings spændet på båndet om midten af spændet og sy det fast.

Sæt derefter en karabinkrog på båndet.

Fold båndet tilbage igennem regulerings spændet og din rem er færdig.

I den anden ende af båndet syes en karabinkrog fast. Lav en rem mere.

Til de korte hanke kan du også bruge bånd eller du kan selv lave dem. Det er blot en lang strimmel der bliver foldet. De korte hanke bliver sat ind i ringene og syet fast med nogle stikninger.

Puha.. Det var en længere smøre, og så har jeg endda sprunget lidt let hen over nogle af tingene. Men det er nødvendigt, hvis ikke jeg skal få indlægget til at fylde alt for meget. Jeg tænker til en anden gang, kan det være jeg skal dele det op i nogle flere indlæg 😁

Jeg vil sige det er en nem taske at sy. Den er ret lige til og uden for mange svære passager. Du kan også sagtens som nybegynder gå i gang med den.

Jeg håber du får lyst til at prøve mønsteret.

Giv gerne en kommentar tilbage hvad du synes om den😘

28 thoughts on “Rygsæk / rejsetaske. Mønster og vejledning.

 1. Hvor er den fin og tak for alle billederne.
  Jeg vil lige spørge, hvilken str D-ringe, du bruger samt bredden på stropperne.
  Rigtig god påske.

 2. Hej igen Gitte.
  Jeg har skrevet til dig ang. nogle mål på D-ringe og gjordbånd, men efter at have nærlæst din fine vejledning, har jeg fundet svaret. Igen tak for en flot vejledning og for at du deler dine mønstre.
  Mvh
  Susanne

  1. Hej Susanne. Kan se du har fundet svar på dit spørgsmål. Ellers skriver du bare igen hvis der er andet du er i tvivl om 😊 også rigtig god påske til dig 😊

 3. Hej Gitte. Flot rygsæk og god vejledning. Hvor finder du D-ringe og karabinhager? Til fornuftige priser?

  1. Hej Karin. Mange tak. Det har jeg købt ved laederiet.dk , men jeg tænker også det kan købes billigt på hos aliexpress, hvis man ellers lige ved hvad man skal søge efter 😊 Jeg har endnu tilgode at bestille sådan noget derfra, men det er min plan at sætte mig ind i det 😉

 4. Hej Gitte
  Jeg er i gang med ikke mindre end tre af dine lækre tasker til mine to piger og mig selv.
  Jeg er næsten færdig, og er nået til remmene. Men hvor lange skal de lange remme være? Det kan jeg ikke lige gennemskue eller finde.

  1. hej Lisbeth. Uh det lyder da godt nok dejligt 😊 Dem håber jeg da på at jeg må få at se👏 Du tænker sikkert på stropperne for at bære den på ryggen. Jeg har klippet 2 stk på 82 cm. Så bruger jeg ca 5 cm i den ene ende til ombuk. I den anden ende skal den kunne reguleres og der måler jeg den til et overlap på ca 17 cm, de skal bruges til at regulere længden med, når f.eks min mand eller andre skal bære tasken. Nu hvor den sidder på tasken og passer mig, måler længden på stroppen 56 cm. Håber det giver mening, ellers skriver du lige igen 😊

 5. Meget fin vejledning. Jeg syntes den ser så stor ud. Jeg syede den derfor uden sømrum og nappede et par cm af. Men den blev ikke ret stor. Næste gange sys den i fuld størrelse. Jeg bøvlede lidt med lynlås i toppen og selvforskyldte fejl ØV ØV. Tak for vejledning og mønster. Har tidligere syet rejsetasken. TAK for dine gode ideer.

  1. hej Tina. Mange tak skal du have for din søde kommentar. Ja, den ser stor ud og rummer rigtig meget. Men sammenlignet med andre rygsække, tror jeg den er ret normalt i størrelse. Men en nem model at gøre enten større eller mindre efter ens behov. Åh jeg er glad for at høre du kom i mål, trods lidt bump på vejen. Dejligt også at høre at du har brugt andre mønstre fra bloggen 😍

 6. 1000 tak for den fine vejledning og mønster. Jeg har lige syet den i møbelstof og læderrester. Jeg er SÅ tilfreds. Jeg har også syet toilettasker. En fantastisk blok.
  Hilsen Irene

  1. Hej Irene. Ih tusind tak for din kommentar. Sikke en dejlig en at læse, netop på en dag hvor jeg føler at jeg er gået lidt død på det kreative. Jeg følger med på diverse sygrupper, og har lige tænkt at der nok ikke var så mange der bruger mine mønstre. Så din kommentar betyder meget for mig 😘

 7. Tak for god vejledning.
  Er du sød at forklare nærmere med hensyn til at proppe ydertaske ind i foertaske…..skal retside på ydertaske vendes ind i foertaske og skal foertaske så være ret mod ret…..jeg kan simpelthen ikke finde ud af det 🙏🏻🙏🏻

  1. Hej Grethe. Ydertasken skal vende med retsiden udad. Foertasken vender med vrangsiden udad. Put nu ydertasken ned i foertasken. Derved kommer de til at ligge ret mod ret. Sy rundt i kanten, hvorved de 2 dele kommer til at hænge sammen. Håber det løser det for dig 😊

 8. Hej Gitte
  Jeg har lige opdaget din side og er vild med dine kreationer… og fedt med forklaringer på dansk. Jeg er nybegynder, men har syet net og små cross over tasker. Nu vil jeg gerne sy din rygsæk/rejsetaske (den i sort bævernylon og fake læder). Du henviser til mønster i: “nedenstående link”, men jeg kan ikke finde det. Kan kun finde mønsteret til den første udgave med det grønne stof. Men det ser ikke ud til at være helt de samme felter, jeg skal klippe! Er der noget jeg har overset?

  1. Hej Charlotte. Ih tusind tak skal du have, det er dejligt at høre. Det er godt nok også et lidt ældre indlæg og siden er jeg blevet bedre til både at tegne mønstre men også lægge dem ind så man blot kan printe dem. Men 3 linjer længere nede fra “nedenstående link” står der rygsækside 1 og rygsækside2. Det er dem du skal trykke på. Jeg har lige ændret skrifts typen så de måske er lidt nemmere at se. Giv endelig en melding hvis du stadig ikke kan finde dem 😘

 9. Tak for et godt mønster og en god vejledning med billeder.
  Jeg har syet en rygsæk til mit 25-årlige barnebarn.

 10. Jeg har lige syet rygsækken. Jeg havde en del rigtig læder, som jeg brugte. Pyha det skabte problemer, da det blev alt for tykt flere steder. Jeg måtte sy de to små trekanter om i noget andet stof, da symaskinen simpelthen ikke kunne sy igennem, når det hele skulle syes sammen, selvom jeg brugte lædernåle. Ellers et rigtig godt mønster, som jo ikke kan gøre for, at jeg valgte læder. Men måske andre kan bruge min erfaring.
  Jeg har også syet både rejsetaske, toilettasker og andet, så stop endelig ikke med at lave mønstre. Jeg kigger altid på din side først, når der er noget jeg vil sy.

  1. Hej Tina. Ih hvor er det godt at høre at du bruger mine mønstre. Ja læder er ikke lige det nemmeste at sy tasker i, da der ofte er mange lag. Det kræver også en stærk maskine og en god portion tålmodighed.
   Mange tak for de søde ord😍

 11. Jeg er vild med dine gode mønstre det er mine 2 døtre også, jeg har klippet en taske i fake læder, hvilken nål skal der bruges, det kan jeg ikke se nogen steder, har prøvet med alle de forskellige nåle jeg har undtaget lædernålen, da jeg var bange for at der kom huller, jeg er også i tvivl om der skal vlieseline i, jeg har mange forskellige slags, tak for en super god side

  1. Hej Ulla. Ih hvor er det dejligt at høre, tak for det. Jeg bruger altid bare en helt almindelig nål, str 80. Du skal ikke bruge en lædernål for du har helt ret i at den skærer hul. Om der skal vlieseline på dit stof, er sævrt at vurdere, da det kommer an på tykkelsen. Hvis du fornemmer at dit fake læder er lidt elastisk, ville jeg nok stryge noget på for at stabilisere det. Men prøv evt at lave en lille strygeprøve først for at se hvordan det arbejder sammen. Rigtig god fornøjelse

 12. Hej
  Tak for et fint mønster til rygsækken.
  Jeg er i tvivl om hvor lange hankene er.
  Kan du hjælpe?
  Er det rigtig forstået at remmene skal klippes 82 cm?
  På forhånd tak
  Hanne

  1. hej Hanne. Dejligt at du vil bruge mønsteret. Åh, nu har jeg jo desværre ikke tasken mere og kan ikke måle hankene. Men jeg vil mene de må være ca 30 cm. Ja. det lyder rigtigt at remmene skal være ca 80 cm. Rigtig god fornøjelse

 13. Hej Gitte. Jeg er lige gået i gang med rygsækken med læder og bævernylon. Jeg kan ikke finde mønsteret til trekanten, der skal syes ring på. Kan du hjælpe?? pft Kirsten

  1. hej Kirsten. Lige under det link hvor du trykker for at se tegningen på tasken, ligger et link mere. Den må da have overset. Hvis du trykker på den kommer mønsteret til trekanten frem.

 14. Hej Gitte. Er i gang med at sy din rygsæk med læder og bævernylon. Jeg kan ikke finde numre på mønsterdelene, så hvor finder jeg mønsterdel 5 (trekanterne). Jeg skal desuden have ændret i størrelsen til 40x30x15 (det SAS’mål, Hvordan gør jeg lettest det?. Jeg tænker også at ville prøve at lave en form for pude på hanken, så den ikke snærer i skulderen. Har du prøvet det?

  1. Hej Kirsten. Jeg har lige svaret dig i en anden besked, at der ligger 2 link over hinanden. Du har kun trykket på det ene link. Jeg er i tvivl om hvordan du nemmest ændrer mål. her tror jeg du selv skal lege lidt med mønsteret. Jeg har lavet en pude på en mulepose, men jeg synes faktisk ikke rigtig det fungerede for mig, så den blev pillet af igen. Jeg lavede puderne i skum og beklædte med stof, men i princippet følte jeg ikke det var nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *