Festival-bumbag. Gratis mønster og vejledning

Så er jeg kommet i mål med min festival-bumbag.

En taske lavet efter en tegning fra min ældstedatter. Den skal bruges på diverse festival og kun lige rumme det allervigtigste såsom mobil og kort.  Jeg har på nuværende tidspunkt syet 3 og skal sy 4 mere. De er til mine piger og nogle af deres veninder. Svigersønnen skal også have en, men den skal muligvis være lidt større da den også skal kunne rumme en pung. Tasken er ikke svær at sy. Men det er alfa og omega for et godt resultat at du er omhyggelig med sømrum og at få pasmærker til at passe…Giv dig tid, vær omhyggelig,sy langsomt og jeg vil mene alle kan få dette resultat.

Taskens størrelse er ca 12 x 21 x 4 cm. Den har en udvendig lomme med lynlås og der er også en indvendig lomme, ligeledes med lynlås. I taskens lynlås øverst er der sat en læderstrop i. Bagpå tasken er der sat en knap, hvor læderstroppen kan gå omkring. Det er en lille form for tyveri sikring da man nu ikke så nem bare lige kan lyne tasken op.

Indvendigt er der også en lomme med lynlås.

Stoffet jeg har brugt er købt ved stof og stil. Det er det samme materiale som de populære DAY tasker er lavet af. Jeg vedlægger et billede af det skilt der sidder på stoffet. Indeni er tasken foeret med quiltet sort foer, købt samme sted. Lynlåse, gjordbånd og spænder ligeså.

Link til stoffet ligger her

Jeg beklager på forhånd at nogle af billederne er dårlige, men det er ikke lige det letteste at tage billeder af sort.

Vejledningen er laaaang 😆og jeg forsøger endda at begrænse mig🤣Men du ruller jo bare nedad hvis du mener nogle at tingene giver sig selv. Jeg lavede en del forsøg om det kunne lade sig gøre at sy tasken og så vende den igennem en lomme. Men jeg vil gerne have nogle stikninger på tasken og derfor lykkedes det mig ikke at finde en metode der virkede. Dog syer jeg hele tasken på maskine, men måske vil det være nemmere for dig at sy foeret til i hånden. Jeg skal nok skrive i vejledningen hvornår det er. Hvis det er første taske du syer, er det helt klart det nemmeste for dig at vælge at sy foeret til i hånden.

Jeg er udmærket godt klar over at mit mønster er ret amatøragtig… Men jeg er jo også en amatør  😁 Jeg har ingen fancy udstyr til at kunne gøre det anderledes. Til gengæld er mine mønstre gratis, og jeg lægger ikke noget op som jeg ikke selv har prøvet af. Du kan købe masser af lignende mønstre på nettet, hvis du ikke kan forliges med min måde at gøre det på 😉

Mønsteret til tasken kan du printe direkte her i flg. link. Husk at printe i det der faktisk størrelse..

festivaltaskexsidex1

festivaltaskexsidex2

Ud over stof og foer skal du bruge 1 lynlås på 25 cm, 2 stk på 15 cm, gjordbånd i 25 mm, en spænde og en reguleringspænde.

Vejledning:

Der skiftes meget imellem lynlåstrykfod og almindelig trykfod. Så det vil jeg ikke skrive undervejs, men de fleste steder hvor der er lynlås involveret bruges lynlåstrykfod og resten af stederne den almindelige trykfod.

Start med at klippe alle dele ud. Bemærk mønsteret er uden sømrum. Jeg bruger 7 mm, da det er præcist det som det giver, når min trykfod flugter kanten af stoffet.

I yderstof klippes disse dele. Bemærk de små firkanter til venstre for lynlåsene ikke er med på mønsteret. De klippes blot lidt bredere end lynlåsene og ca 5 cm. Sørg for at sætte nåle i pasmærkerne eller på anden måde mærke dem op. I del b og c skal der sættes mærke i midten af strimlerne.

I foerstof klippes disse dele. Del a og c klippes i det quiltede foer. Del b i almindeligt foer. Der ud over klippes 2 firkanter på 18 x 20 cm, husk sømrum.

Jeg siksakker mere eller mindre alle dele i yderstof da stoffet trævler rigtig meget. De quiltede dele bliver også siksakket. Derved bliver foeret mere tyndt i kanten og dermed nemmere at styre.

Jeg starter med at sy foeret til tasken. Om det er den rækkefølge du vil vælge er helt op til dig.

Sy den indvendige lynlås i foeret. Sørg for at vende lynlåsen ligesom jeg, hvis du vil bære tasken over din venstre skulder… Der ligger en vejledning på hvordan lommen laves  i dette link

Buk sømrummet på den ene langside af begge del b om til vrangsiden. Sy en stikning ude i kanten. ( kun på den ene langside af del b)

Sæt de 2 dele b på enderne af del c, ret mod ret. De sømmede kanter vender ind mod midten og det giver et gab i midten på ca 1 cm.

Gør det i begge ender så du står med en ring. Læg sømrummet ned på del c og giv det en stikning for at holde den nede.

Sæt ringen på del a efter pasmærker, ret mod ret. Sy kanten rundt.

Tag den anden del a og sæt den på den anden side, ret mod ret. Nu ligner det i grunden en taske, bare uden lynlås. Læg den til side og nu skal vi til yderstoffet.

Klip et stykke gjordbånd på 25 cm og et stykke på 100 cm. Smelt enderne med en lighter. Sæt en nål i midten af del f og sæt et af stykkerne på retsiden ligesom på billedet.

Fold del f omkring båndet og sy hen over båndet og derefter ned langs siden. Vend om til retsiden og stik i kanten.

Gør det samme med stykket på 100 cm. Sæt de 2 stykker på del a efter mærkerne og sy en stikning i kanten for at holde dem på plads.

Nu skal vi have lavet taskens forside. Sy de 2 dele d sammen ret mod ret, læg sømrummet ned til hver sin side og sy en stikning på hver side af sammensyningen. Gør det samme med de 2 dele e.

Klip 2 små stykker stof ca 5 x 5 cm og sy dem for enderne af lynlåsen på de 15 cm, ret mod ret. Vend stykkerne om til retsiden og give en stikning 2 mm inde. Klip stykkerne til så de har samme bredde som lynlåsen.

Sæt lynlåsen på delene e, ret mod ret. Hvis du som jeg vil bære tasken over venstre skulder, skal den sættes i efter billedet med skyderen øverst. Sørg for at lynlåsen sidder i midten. Sy ca i midten af lynlåsen.

Tag det stykke foer på 18 x 20 cm og del det i 2 stykker til  hver 18 x 10 cm. Sæt det ene stykke foer  ovenpå lynlåsen, vend sytøjet rundt og sy en stikning præcist ned i den tidligere stikning.

Siden har jeg så fundet ud af at man faktisk ikke behøver dele foerstykket i 2 stykker. Det kan sagtens syes på som et stykke. Men har du delt det fortsætter du blot som billederne viser. Jeg retter i indlægget når jeg har fået nye billeder taget.  

Fra retsiden ser det nu sådan ud.

Tag de 2 dele d der er syet sammen og sæt den på lynlåsens anden side, ret mod ret.

Sy en stikning ned i ca midten af lynlåsen. Sæt det andet stykke foer på 18 x 10 cm ovenpå lynlåsen og sy præcist ned i den tidligere stikning.

Nu ser det sådan ud fra bagsiden.

Vip foeret nedad på tasken, Sæt nåle i ved øverste kant af lynlåsen og sy en stikning ca 2 mm inde hele vejen over.

Vip derefter igen foeret fra hinanden , sæt nåle i den underste kant på lynlåsen og stik ca 2 mm inde hele vejen over. Det er ved min finger jeg skal til at sy.

Vip nu alt foeret igen nedad på tasken og klip det til så de er ens i størrelse når de ligger pænt ovenpå hinanden.

Sæt nåle i og sy de 3 sider af foeret. Du kan ikke komme helt op til lynlåsen i siderne. Der kommer til at mangle ca 1 cm, men det har ingen praktisk betydning.

Fra retsiden ser det sådan ud.

Tag nu de 2 dele b og lynlåsen på 25 cm. Sy lynlåsen på den ene strimmel, ret mod ret. Sy ned ca midt i lynlåsen.

Tag den anden strimmel og sy den på lynlåsens anden side , ret mod ret. Vend sytøjet om til retsiden, sæt nåle i langs kanten ned af de 2 sider og stryg stoffet. Du kan nu overveje om du vil give lynlåsen en stikning ned i hver side ca 2 mm inde. Gør du det, kommer du til at skulle sy foeret til i hånden senere. Det vil jeg faktisk foreslå du gør, hvis du ikke er så garvet ud i tasker.. Men ved denne taske gør jeg det ikke.

Tag del c og sy den fast for enden af lynlåsen , ret mod ret.

Fold sømrummet væk fra lynlåsen og stik fra retsiden ca 2 mm inde.

Gør det samme i den anden ende, så det bliver til en ring.

Sæt ringen på taskens forside efter markeringerne. Her er det vigtigt igen at sætte lynlåsen som på billedet hvis du vil bære tasken over din venstre skulder. Vil du bære den over højre skulder, skal den sættes med lynlåsens skyder i den anden ende.

Sy ringen fast hele vejen rundt. Sørg for at markeringerne passer. Det kan være lidt svært rundt i buerne, men når du først har prøvet et par gange, går det meget nemmere. Pas på der ingen folder bliver.

Vend det om til retsiden og det ser nu sådan ud.

Så skal du træffe et valg.. Du kan lade det være som det ser ud nu, eller du kan lægge alt sømrum op i den tynde ring og stikke et par mm inde hele kanten rundt. Det giver en rigtig fin facon på tasken hvis du giver den stikningen.

Sæt taskens bagside fast på ringens anden side, ret mod ret efter markeringerne. Remmene ligger bage indeni tasken imens.

Inden du syer, er det vigtigt at du lige lyner lynlåsen i ringen op. Der skal du nemlig vende tasken igennem.

Vend tasken ind igennem lynlåsen om til retsiden. Hvis du har valgt at sy den tidligere stikning jeg omtalte, skal du nu gøre det samme en gang til. Denne er dog en anelse sværere at sy, da du nu har en hel taske. Men giv dig lidt tid og sy langsomt, så kan det sagtens lade sig gøre. Alt sømrum lægges op i den smalle strimmel og stik kanten rundt ved min finger.

Stropperne skal ikke syes med…

Vent nu tasken om til vrangen. Vend foertasken om til retten.

Put ydertasken ned i foertasken. Sørg for at vende foertasken sådan at lynlås lommen kommer til at være modsat af den anden lynlås lomme i ydertasken.

Sæt foeret fast langs med lynlåsen med nåle. Sørg for at sætte godt med nåle.

Ved enderne af lynlåsen kommer det til at se sådan ud.

Så er det nu du skal overveje om du vil sy foeret til i hånden. Det er nemt gjort da tasken vender med vrangen ud.Hvis du tidligere har givet lynlåsen en stikning ned på hver side, er det nødt til at sy foeret i hånden. men det gjorde jeg jo ikke. Så jeg vender tasken forsigtigt om til retsiden for ikke at blive stukket af nålene.

Og nu syer jeg en stikning ned langs lynlåsens sider. Derved syes foeret også fast.

Hvis du har været omhyggelig med at sætte foeret pænt op til lynlåsen, vil det se ret pænt ud på bagsiden. Der er selvfølgelig 2 syninger, men det er der altså ingen der ser.

Nu er tasken faktisk færdig og du mangler kun at lave remmene. Du bestemmer selv om den skal kunne reguleres eller om du bare vil have den i en længde. Jeg regner med at tasken skal bruges både foran men også til at hænge på ryggen. Derfor sætter jeg en reguleringspænde i. Ved den korte rem sætter jeg den ene halvdel af spændet fast.

Husk at smelte båndet med en lighter. Sy 2 stikninger hen over båndet og sørg for at sy et par gange frem og tilbage. I den lange rem skal der sættes den anden halvdel af spændet og en reguleringspænde.

Start med at trække reguleringspændet på båndet som vist på billedet og derefter det halve spænde.

Før båndet tilbage igennem spændet som på billedet.

Og derefter ned igen igennem spændet som på billedet.

Sæt enden fast med en nål på båndet som på næste billede.

Sy den fast med 2 stikninger og sørg for at sy frem og tilbage et par gange.

Så er dit bånd færdigt.

Nu kan du klikke båndet sammen og din taske er færdig.

Vil du sikre din taske lidt, så tyven ikke får så let et spil, kan du sætte en knap bagpå tasken og trække et stykke lædersnøre igennem den øverste lynlås.

Når du så tager tasken på ryggen, vil det være sværere for en tyv at åben din taske uden at du mærker det. Den lille lomme foran gør jeg ikke noget ved, så jeg vil anbefale at vigtige ting ligger i den store rum og så måske bare mindre vigtige ting i den lille.

Håber i får glæde af mønsteret, og smid gerne en kommentar om det er en vejledning der kan bruges.

Til sidst en lille bøn, men absolut ingen tvang 😘

Hvis i får syet tasken, bliver jeg rigtig glad hvis i viser billede af jeres tasker på diverse sygrupper og linker til bloggen eller mønsteret. Derved kan jeg opdage om der er interesse for det jeg laver, og det er jo i princippet det der gør, at jeg synes det er sjovt at lave nye mønstre 😉

Nu skal jeg bare have syet nogle stykker mere og så skal de afleveres i Århus til de unge mennesker ❤

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 thoughts on “Festival-bumbag. Gratis mønster og vejledning

 1. Hvor det altså en fornøjelse at følge med i alle de fine og ikke mindst brugbare ting du syr.
  Med dine vejledninger får man lyst til at kaste sig ud i syprojekter, så er der bare lige det med at tage sig tiden 😊

 2. Ej, hvor er den bare flot, Gitte!
  Det er simpelthen SÅ imponerende, at du laver så gennemførte vejledninger til os alle 🙏🏻
  Den ser en tand kompliceret ud, men den er godt nok fin!
  Gode hilsner
  Susanne

  1. Tusind tak, Susanne. Umiddelbart ville jeg tro de fleste kan lave tasken. Har du set min Ryan Air taske ? den ser i grunden sværere ud, og den syede min datter og hendes veninde helt uden min hjælp, og de er helt ny begynder. Jeg sad en hel dag ved mobilen og ventede på at de skulle have min hjælp 🤣 og de havde ingen problemer. Så jeg tror det ofte er bare er at gå igang og ellers kontakter du mig bare undervejs 👍

 3. Omkredsen af del c og b ( ringen) er mindre end omkredsen af a – i min udgave 🙁 og jeg kan ikke få pasmærkerne til at give mening. Dem med kryds ved skal først bruges til del f, ikke? Så er der midtermarkeringerne tilbage men det passer ikke med dit billede, hvor det ser ud som om du har brugt pasmærkerne med kryds. For det quiltede er jo længere end de to b stykker. Måske har du en enkel forklaring ellers glem det! Tak for dit store arbejde og god jul 🌹

  1. Hej Ann-Kerstin. Du skal lige starte med at tjekke den lille firkant, om den præcist måler 5 x 5 cm, det kan nemlig være det der går galt. Den må ikke måle f.eks 4,8 cm eller over 5 cm.Jeg har lige tjekket mønsteret, længden på del c og b passer præcist med kanten rundt på del a, så jeg håber det ligger i din firkant er enten for lille eller for stor. Pasmærkerne med kryds er helt rigtig til del f. Jeg har ikke klippet del b i quiltet foer, det er blot almindeligt foer. I quiltet foer klipper jeg kun del c og del a. Resten er i almindeligt foer. Jeg er derfor i tvivl om hvad du mener når du skriver det quiltede er længere end b stykkerne. Skriv meget gerne privat besked til mig, og send mig evt billeder, så kan jeg vist bedre hjælpe dig. Håber det løser sig for dig. Tak også god jul til dig 😊

 4. Så blev min festivaltaske færdig ❤️ lavet af en gl. lædernederdel -nem at lave 👍

  1. Hej Britta. Hvor er det godt at høre. Så lige din fine taske og din anbefaling. Tak skal du have for det😍 . Din taske ser rigtig lækker og prof ud, den kan du være stolt af 😘

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *