Slå om-nederdel med elastik, mønster fra Stof og stil

Sidst jeg var i Stof og stil i Esbjerg havde de lige fået dette mønster hjem. Jeg har tidligere syet en slå om-nederdel fra Onion og tænkte det lød smart med elastik i livet i stedet for bindebånd. Så jeg købte mønsteret og nu har jeg endelig fået nederdelen syet.

Jeg er rigtig meget i tvivl om hvad mit stof er for noget. Det ligner en meget blød og tynd form for denim med en hel del stræk i. Det er blåt på retsiden og lysere på bagsiden, præcis som denim normalt er. Det er også vævet på samme måde som denim er. Jeg købte det under under et ophørs udsalg i Videbæk. Har du et bud på hvad kvaliteten hedder, må du meget gerne smide en kommentar om det 😊

UPDATE. jeg tror stoffet hedder TENCEL. Citystoffer har noget der ligner det meget, dog uden stræk. Det ligger her i link

Jeg vil starte med at sige at jeg ikke er helt tilfreds… Havde håbet at det var super godt med elastikken. Det er det som sådan også. Jeg synes bare den lige mangler det sidste i at sidde perfekt. Den mangler simpelthen indsnittene. Måske er det også pga af mit stofvalg.. havde den været mønstret tænker jeg ikke jeg ville have lagt mærke til, at den rynker øverst oppe. Det er jo klar den vil rynke når der er sat elastik i linningen.. Jeg skal nok få den brugt, men en favorit bliver den nok ikke. Noget der er super godt ved denne model, er at den overlapper temmelig meget foran, så man behøver ikke være nervøs for at `skille`foran med fare for kig til lårbasser eller trusser 🤣

Denne gang huskede jeg at tage et billede bagfra. Stoffet krøller ret nemt, så der må være noget bomuld i det. Det synes jeg nu ikke gør noget, da det jo også er en del af charmen ved denim stilen.

Igen.. den rynker øverst da det jo er elastik i linningen, og det må jeg nok indrømme ikke lige er mig. Den kræver en bluse der går ud over.

I øvrigt har jeg syet blonde blusen for længe siden. Den er syet af  16 cm bred elastisk blonde, der blot bliver syet sammen i baner. Vejledning til den ligger her

Tilbage til nederdelen.. Den er utrolig nem at sy. Længden på nederdelen er helt perfekt. Vejledningen der ligger ved mønsteret er nem at gå til. Derfor ser jeg ingen grund til at lave en ny. Dog synes jeg linningen kan laves på en nemmere måde, og derfor giver jeg lige min version.

Meget vigtigt: sørg for at tjekke at du vender de 2 forstykker rigtigt.. pas på at du ikke får klippet 2 stykker til samme side. Tjek med den tegning der ligger ved mønsteret.. Man kan meget nemt få klippet forkert og så står man pludselig med 2 stykker til venstre eller højre side. Jeg undgik fejlen, men kun ved et tilfælde..

Volantens (flæsens) nederste kant kan drille lidt da den runder meget. Jeg overlockede kanten og derefter riede jeg kanten op. Det afhænger meget af den kvalitet du syer i om det er nødvendigt. Ofte kan jeg lægge sådan en kant op ved kun at overlocke, men ikke denne gang.

Linningen syes sammen til en ring, dog syer jeg den kun halv sammen.

Pres sømrummet til hver sin side. Fold linningen på den lange led med retsiden udad og sy en stikning helt ude i kanten for at holde sammen på linningen. Hullet er ved min finger.

Nederdelen laves præcis som vejledningen beskriver. Den er nu klar til at få linningen sat på.

Linningen sættes på så hullet bliver på bagstykket i midt bag.

Nu kan du trække elastik igennem hullet i linningen med en sikkerhedsnål.

På den her måde, er det meget nemt at stramme elastikken hvis du får målt forkert eller elastikken bliver for slap i brug. Hullet lader jeg være, men man kunne også vælge at sy den sammen til sidst med små sting.

Volanten (flæsen) falder rigtig flot på nederdelen.

 

Volanten lægger sig ind i mellem sådan at man kan se bagsiden af stoffet. Men sådan vil det jo være og kan ikke undgås.

Helt sikkert en nederdel der vil blive brugt. Men må indrømme, at skal jeg sy den igen, laver jeg indsnit og sætter en lynlås i siden. Men måden den bliver syet sammen på og elastik i linningen er genial, så det vil jeg lave igen.

Håber i kan bruge mit indlæg som inspiration og smid gerne en kommentar 😃

10 thoughts on “Slå om-nederdel med elastik, mønster fra Stof og stil

 1. Super fin nederdel, den er blevet så flot, Tænkte på om man kunne sy indsnit bag på, og kun have elastik i løbegangen foran? Har de lavet den med flæse? Det er da dumt når den med bindebånd er volant? Måske man kan bruge den kant i stedet, og spare en masse arbejde ? God lørdag 😉

  1. hej Tanja. Mange tak. Ja det kunne man sikkert sagtens gøre, men så skal stoffet nok være elastisk ellers tror jeg måske man får problemer med at komme i den 😉 nederdelen er med volant, men jeg bruger vist ordene flæse, jeg skynder mig at rette 😆 tak, også god lørdag til dig 😃

 2. Den er som alt andet du kreere meget smuk og velset.
  Hvorfor tænker du at du vil have både lynlås og elastik i den næste er, det pga at du ikke mener du hil kunne komme i den hvis ikke der kommer lynlås i? Hvordan har du så tænkt at gøre det i den øverste kant? Lade limningen starte og stoppe ved lynlåsen? Jeg kan helt klart se ideen med indsnit men tænker de må kunne komme på over hovedet alligevel uden lynlås men ja lidt mere besværligt 😜

  1. Hej Mette. Mange tak 😊 Hvis jeg syer indsnit er der nødt til at være lynlås for at komme i den. Elastik ville jeg stadig sætte i, da det giver en rigtig behagelig linning, der ikke behøver at sidde helt til som hvis linningen var med strygelærred. Jeg har lavet en sådan linning før og det virker super godt 😊 Jeg ville lade elastikken stoppe lige før lynlåsen og så give en stikning på tværs for at holde elastikken på plads.

 3. Og lige et spørgsmål mere fra mig;-) Jeg har som sagt i går købt dette mønster fra Stof og Stil + det cupro stof, der var udstillet i i butikken til at sy den af.

  Nu har jeg så tilfældigvis i mine gemmer stødt på, at jeg har præcis samme mørkeblå chiffonstof med hvide prikker, som du syede den anden flæsenedersel (Onion 3036) i;-)

  Jeg kan jo ikke undgå at tænke lidt over dine kommentarer om dette S&S-mønster, som pga, elastik måske ikke sidder sy pænt. Jeg er selv en str. 42-44 og gruer lidt for lokket med for mange rynker ved elastik;-( Når jeg ser på de to billeder af dig i do to forskellige nederdelen, sidder den fra Onion pænest efter min mening – men det er også et helt andet og meget lettere stof, som måske falder pænere;-)

  Nå, men til mit spørgsmål. Jeg er selvfølgelig i tvivl, om jeg skal ud og have fat i Onion mønstret i stedet for….;-) Tror du, jeg kan sy S&S mønstret med det blå chiffonstof? OG – hvilket mønster synes du vil være pænest til hhv. cupro og chiffon? Jeg har et mønster fra S&S til en slå-om-kjole i fast stof (23132) og med bindebånd, men ved ikke, om jeg kan bruge af det mønster og så kombinere med flæsedelen…?

  Endnu en gang mange tak – jeg venter i spænding på at høre fra dig;-)

  1. Hej igen. Cupro stof falder også flot og det må minde lidt om det som jeg har syet den i. Så det kan du sagtens. Jeg tror chiffonen vil være rigtig fin til modellen og måske endda falde flottere. Når nu det har ligget på lageret længst, synes jeg da du skulle overveje at sy modellen i det. Bliver du glad for den, kan du jo så sy en mere i det nye cupro. Det er slet ikke nogen dum ide at bruge mønsteret på slå-om kjolen og så sammenligne med nederdelen. Det skulle ikke undre mig om de er ret ens. Det kunne du jo overveje til det nye stof. Men jeg tror stadig du skulle overveje at sy nederdelen op i chiffonen først i modellen 21043 først. Så får du også lidt fornemmelse for om modellen er noget for dig. Rigtig god fornøjelse 😊

   1. Hej igen Gitte

    Tusind tak for fine og fyldestgørende svar (både her og på den anden side med Onion nederdelen) 🙌🏼

    Jeg kan ikke huske hvilke af de to steder, men på en af dem sendte jeg to kommentarer afsted, så jeg tænker måske, at en kommentar fra mig har forputtet sig et sted (og nu kan jeg selvfølgelig ikke huske, hvad spørgsmålet dér var 😉

    Udfordringen med at genbruge slå-om-kjolen-mønstret fra S&S er, at der ikke er flæse på, så det ville jeg skulle finde en løsning på at få med på den.

    Jeg vil lige høre dig om noget – jeg ringede og fik (som altid) rigtig god vejledning hos Stof & Stil. Hun sagde, at hun, som dig, har syet begge dissse nederdele – den fra S&S og den fra Onion. Hendes indvending mod den fra Onion er, at der var flæse hele vejen inden under – altså ikke kun på det lag, der ligger forrest af fronten, men også på laget under det forreste (begge på forsiden af kjolen). Det oplevede hun, gjorde den mere fjumset på forsiden og næsten gav for meget flæse foran.

    Oplever du det samme – eller synes du ikke, der er den store forskel?

    På forhånd tak endnu en gang;-)
    Gode hilsner fra
    Susanne

    PS! Jeg får ikke mail om, at der er kommet svar fra dig på bloggen (heller ikke i spam) – selvom jeg klikker i boksen herunder – ville bare lige nævne det;-)

    1. Hej Susanne. Åh, jeg mener nu godt nok at jeg har svaret på de kommentarer der ligger, men det kan sagtens tænke sig at der er en som har forputtet sig eller jeg har overset 😆 jeg synes ikke umiddelbart at Onion fylder mere pga flæsen, men jeg har jo også syet den i noget ret let stof, jeg tror godt det kunne være tilfældet hvis stoffet er noget kraftigere. Umiddelbart ville jeg stadig sige at mønsteret fra Stof og stil bliver en anelse mere uformelig i taljen pga elastikken, hvor du kan regulere det fra Onion, så det sidder tæt. Jeg har lige sendt en besked videre til support om de vil kigge på m der er noget galt, tak for beskeden. Fortsat god aften til dig😊

     1. Mange tak for svar, Gitte;-)

      Jeg rapporterer tilbage og deler mine erfaringer, når jeg har fået én eller begge af modellerne;-)

      Gode hilsner
      Susanne

     2. Det lyder rigtig godt, det vil jeg glæde mig til, Susanne, og rigtig god fornøjelse 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *