Endnu en halskant til fast stof.

Jeg har tidligere vist jer en halskant, som er rigtig god at bruge i fast stof. Den ligger i dette indlæg.

Denne her kan man kalde en variant af den. Varianten giver mulighed for at lege med en farvet kant, eller som her i samme stof. Den kommer til at minde lidt om en tittekant. Hele hemmeligheden ved kanten er, at du skal sørge for den bliver klippet på skrå..

Hvis du synes du kan genkende stoffet, så har du helt ret.. Jeg syede en kjole med lidt høj hals og flæse i kanten i dette stof. Det var ikke  pænt til mig og derfor valgte jeg at lave halsen om, og det blev så til denne, som er langt mere mig.

(halsudskæringen skal selvfølgelig klippes så stor at du kan få blusen eller kjolen over hovedet )

Du starter med at klippe en strimmel på 3 cm bredde på skrå af stoffet. Flere har spurgt hvordan man  finder ud af at få det klippet i den rigtig vinkel på skrå, så her er mit lille tip som jeg selv bruger.

Læge et stykke papir på dit stof så det ligger langs med ægkanten ( den kant der ikke trævler)

Det skal selvfølgelig ligge helt lige. Fold papiret. Sørg for at stoffet ikke rykker sig.

Den linje der nu er fremkommet på skrå, på papiret,er den den linje du skal klippe strimlen efter. Læg en lineal på og tegn den op, derefter klippes den. På billedet går den skrå linje fra højre mod venstre. Du kan selvfølgelig også vende papiret så den skrå linje går fra venstre mod højre, det har ingen betydning, når blot linjen stadig er skrå. Det kan gøres på andre måder, men den her er så enkel og nem at huske.

Nåh.. tilbage til strimlen som du nu har klippet  3 cm bred. Fold den til halv bredde med retsiden udad og stryg den.

 

 

Sy den foldede strimmel på din halskant i blusen eller kjolen, startende midt bag, og lad de første 5 cm være usyet. Lad blot et stykke strimmel hænge løst. Du syer strimlen på så den foldede kant ligger til venstre og de rå kanter ligger til højre. Sy ca 1 cm inde på stoffet og med et lille let træk i strimlen. Den kan give sig lidt, da den er klippet på skrå og det er netop hele pointen.

Når du kommer rundt til midt bag, stopper du igen ca 5 cm før midt bag. Min nål viser midt bag

Starten af strimlen klippes til. Den skal gå ½ cm forbi nålen .

Gør det samme med den anden ende ( klip den ½ cm efter nålen)

Fold enderne af strimlerne ud og sy dem sammen ret mod ret med 7 mm sømrum.

Nu kan de sidste 10 cm syes på halsen

Klip evt dit sømrum ned til ½ cm. Det er ikke nødvendigt hvis dit stof er en lille smule elastisk. Men er det slet ikke elastisk, skal du klippe ned. Siksak de rå kanter og buk dem om til vrangsiden af blusen eller kjolen. Stik fra retsiden sømrummet fast 2 mm nede på blusen.

Det giver en rigtig pæn kant. Vil man have større effekt, kunne man vælge at lave kanten i en anden farve.

Den lægger sig  fint om halsen, og det er fordi kanten er klippet på skrå.

Håber du kan bruge indlægget og smid gerne en kommentar 😘

 

24 thoughts on “Endnu en halskant til fast stof.

 1. Fin kantning. Jeg er lidt i tvivl om, hvad det er for rå kanter der skal zigzagges. Er det blusekant eller belægning. Jeg er ikke helt med på, hvordan slutningen er på vrangen. For det er vel ikke et alm skråbånd, som man selv laver, eller hvordan?

  1. Hej Anne. De rå kanter er både blusekant og båndet. Siksakker man dem ikke, kommer de senere til at trævle. Nej, det er ikke som skråbånd. Så ville strimlen have 3 buk eller fold. Denne her har kun 1 fold eller buk.Den bliver foldet på midten så det er 1½ cm bredt ( det bliver klippet 3 cm ) jeg tager lige et billede af det på vrangsiden i morgen og lægger ind. På bagsiden kan man se den siksakkede kanter. Men det synes jeg ikke betyder noget. Nogle ville måske overlocke kanterne, hvilket giver en mere professionel bagside, men jeg synes ikke det gør noget at den er syet på en almindelig symaskine, når blot den er pænt lavet. Jeg tror det giver mere mening når man først sidder med det i hånden. Lav evt en lille prøve 😊

 2. Ser fantastisk godt ud. Tusinde tak for alle dine super fine tips. Når jeg er i tvivl om noget, så gå altid ind på din side og ser om du har skrevet noget om mit problem …. TAK 👍

 3. Dejligt med gode tytips. Bliver glad når nogen deler. Så er man en erfaring rigere. Godt for nybegyndere, så er man lidt hurtigere i mål og tør mere

 4. Hej kunne du hjælpe mig? Skal lave en tunika i 60-er stil med Ca 5 cm. Høj opretstående krave halsen err bådformet?

  1. Hej Gerda. hm, den tror jeg ikke er så ligetil. Jeg vil foreslå at du går på biblioteket og kigger i deres burda blade, ellers lidt ældre bøger om syning kunne også være en ide.

 5. Glæder mig endnu engang over din side, hvor der ligger så mange sytips, med en super god forklaring. 😊
  Dejligt at man bare kan slå op når man skal bruge det. Tak for det arbejde du gør, Gitte. Det er så værdifuldt!
  Skulle lige til at sy en almindelig belægning på en sommerhuse, men huskede lige på at du engang lavede denne gine hals. Nu slipper jeg helt for vlieseline.🤗

  1. hej Ingelise. Jamen hvor er det da dejlig læsning, tak til dig. Det er godt nok også som oftest en pænere løsning end en belægning og vlieseline. Dejligt at du bruger bloggen 😍

  1. Hej Joan. Mange tak skal du have, hvor er det dejligt at høre. På nuværende tidspunkt holder jeg ikke kurser, men måske det engang i fremtiden kan ændre sig

 6. Jeg har købt Skaberlyst online sykursus for nogle år siden, Hun laver hver fredag levende blog indlæg og da er en af dem, nettop en hals som der efterspørges her.. Jeg har ikke selv prøvet halsen, men har planer om det.
  TAK Gitte for alle dine gode input og ideer, samt gode forklaringer.

  1. Hej Jette. Uh det lyder sørme godt. Signe fra Skaberlyst er utrolig dygtig, så det glæder mig da hvis min forklaring stemmer nogenlunde overens med hendes. Mange tak for din søde kommentar 😍

 7. Skaberlysts online kursus er alle pengene værd, men det kan desværre ikke længere købes, som jeg købte det.

  1. Hej Jette. Ja Signe fra Skaberlyst er dygtig. Hun er meget grundig og nøjagtig. Jeg anbefaler som regel også at folk tager nogle kurser, hvis de rigtig vil igang med at sy. Det er så vigtigt at man fra start af får nogle gode vaner, omkring syning. Det er da en skam at de ikke eksisterer mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *