Kjole med flæse. Mønster fra Stof og stil. Sy vejledning

Endnu en halskant til fast stof.

Jeg har tidligere vist jer en halskant, som er rigtig god at bruge i fast stof. Den ligger i dette indlæg.

Denne her kan man kalde en variant af den. Varianten giver mulighed for at lege med en farvet kant, eller som her i samme stof. Den kommer til at minde lidt om en tittekant. Hele hemmeligheden ved kanten er, at du skal sørge for den bliver klippet på skrå..

Hvis du synes du kan genkende stoffet, så har du helt ret.. Jeg syede en kjole med lidt høj hals og flæse i kanten i dette stof. Det var ikke  pænt til mig og derfor valgte jeg at lave halsen om, og det blev så til denne, som er langt mere mig.

(halsudskæringen skal selvfølgelig klippes så stor at du kan få blusen eller kjolen over hovedet )

Du starter med at klippe en strimmel på 3 cm bredde på skrå af stoffet. Flere har spurgt hvordan man  finder ud af at få det klippet i den rigtig vinkel på skrå, så her er mit lille tip som jeg selv bruger.

Læge et stykke papir på dit stof så det ligger langs med ægkanten ( den kant der ikke trævler)

Det skal selvfølgelig ligge helt lige. Fold papiret. Sørg for at stoffet ikke rykker sig.

Den linje der nu er fremkommet på skrå, på papiret,er den den linje du skal klippe strimlen efter. Læg en lineal på og tegn den op, derefter klippes den. På billedet går den skrå linje fra højre mod venstre. Du kan selvfølgelig også vende papiret så den skrå linje går fra venstre mod højre, det har ingen betydning, når blot linjen stadig er skrå. Det kan gøres på andre måder, men den her er så enkel og nem at huske.

Nåh.. tilbage til strimlen som du nu har klippet  3 cm bred. Fold den til halv bredde med retsiden udad og stryg den.

 

 

Sy den foldede strimmel på din halskant i blusen eller kjolen, startende midt bag, og lad de første 5 cm være usyet. Lad blot et stykke strimmel hænge løst. Du syer strimlen på så den foldede kant ligger til venstre og de rå kanter ligger til højre. Sy ca 1 cm inde på stoffet og med et lille let træk i strimlen. Den kan give sig lidt, da den er klippet på skrå og det er netop hele pointen.

Når du kommer rundt til midt bag, stopper du igen ca 5 cm før midt bag. Min nål viser midt bag

Starten af strimlen klippes til. Den skal gå ½ cm forbi nålen .

Gør det samme med den anden ende ( klip den ½ cm efter nålen)

Fold enderne af strimlerne ud og sy dem sammen ret mod ret med 7 mm sømrum.

Nu kan de sidste 10 cm syes på halsen

Klip evt dit sømrum ned til ½ cm. Det er ikke nødvendigt hvis dit stof er en lille smule elastisk. Men er det slet ikke elastisk, skal du klippe ned. Siksak de rå kanter og buk dem om til vrangsiden af blusen eller kjolen. Stik fra retsiden sømrummet fast 2 mm nede på blusen.

Det giver en rigtig pæn kant. Vil man have større effekt, kunne man vælge at lave kanten i en anden farve.

Den lægger sig  fint om halsen, og det er fordi kanten er klippet på skrå.

Håber du kan bruge indlægget og smid gerne en kommentar 😘

 

12 kommentarer

 • Mette

  Dejligt med gode tytips. Bliver glad når nogen deler. Så er man en erfaring rigere. Godt for nybegyndere, så er man lidt hurtigere i mål og tør mere

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Mette. Det lyder rigtig dejligt. Tak for din kommentar 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Ser fantastisk godt ud. Tusinde tak for alle dine super fine tips. Når jeg er i tvivl om noget, så gå altid ind på din side og ser om du har skrevet noget om mit problem …. TAK 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Anette. Mange tak for din søde kommentar 😘

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elin Berne

  Nydelig arbeid og veldig godt forklart. Tusen takk for deling og all jobben du har med dette.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Silja Fadel

  Fantastisk🤩 Får altid 1000 ideer her hos dig🤗

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Halse

  Fin kantning. Jeg er lidt i tvivl om, hvad det er for rå kanter der skal zigzagges. Er det blusekant eller belægning. Jeg er ikke helt med på, hvordan slutningen er på vrangen. For det er vel ikke et alm skråbånd, som man selv laver, eller hvordan?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Anne. De rå kanter er både blusekant og båndet. Siksakker man dem ikke, kommer de senere til at trævle. Nej, det er ikke som skråbånd. Så ville strimlen have 3 buk eller fold. Denne her har kun 1 fold eller buk.Den bliver foldet på midten så det er 1½ cm bredt ( det bliver klippet 3 cm ) jeg tager lige et billede af det på vrangsiden i morgen og lægger ind. På bagsiden kan man se den siksakkede kanter. Men det synes jeg ikke betyder noget. Nogle ville måske overlocke kanterne, hvilket giver en mere professionel bagside, men jeg synes ikke det gør noget at den er syet på en almindelig symaskine, når blot den er pænt lavet. Jeg tror det giver mere mening når man først sidder med det i hånden. Lav evt en lille prøve 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lillian

  Du er bare god og så grundig til at forklare, tak. Lillian

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kjole med flæse. Mønster fra Stof og stil. Sy vejledning