En påsat ydre lomme med lynlås

Jeg er ved at sy en taske til arbejde. En taske der kan rumme madpakken, en ekstra trøje og lidt småting. I den forbindelse ville jeg også sætte en lomme med lynlås på tasken. Den skal sidde på taskens bagside.

Jeg har prøvet at google mig lidt frem til hvad en sådan lomme kan hedde, og kommet frem til, at den som sådan ikke har noget navn. Så nu kommer den til at hedde: en påsat ydre lomme med lynlås 😁

For at finde ud af hvordan den kunne syes, måtte jeg lige nær-studere en købt taske, der netop havde sådan en lomme. Godt nok i skind, så jeg måtte lige gennemtænke hvordan den også kunne foeres. Efter et par forsøg mener jeg godt, at jeg kan give en lille vejledning på den. Det kan sikkert gøres på andre måder, men den her var rimelig nem.

Min lomme måler færdigsyet 16½ x 10 x 2½ cm . Den passer perfekt til en mobil.

Jeg har brugt en ikke-delbar lynlås på 15 cm. Men i princippet kan du bruge alle længder lynlåse, da den bliver lukket i den ene ende, så den kan blot klippes til. Det gøres forsigtigt når enden er syet,så man ikke klipper ned i metal-tænderne.

Klip i yderstof og foerstof en firkant på 15 x 23 cm af hver stof ( inkl. 1 cm sømrum hele kanten rundt ) og klip i yderstof en lille firkant. Den bliver undervejs klippet til, så den tager jeg ikke så nøje med mål.

Start med at sy den lille firkant i yderstof på lynlåsens vrangside, med stoffets retside opad. Sy den på så lynlåsen måler 14 cm. Du kan sagtens sy hen over metal-tænderne hvis blot du gør det ved at dreje håndhjulet og får nålen ned imellem tænderne. Du kan også vælge at lave lommen i en anden størrelse så den passer til din lynlås. Det afgør du helt selv. Jeg viser dig blot hvordan det også kan gøres hvis man lige står med en lynlås der måske ikke har det helt rigtig mål 😉 Ved mig virker det mest rigtig at skyderen er til venstre, men du kan sagtens vende lynlåsen om, hvis det virker mere rigtig for dig.

Fold den om til lynlåsens retside. Her ville det også have været smart om man foldede højre side af firkanten ind, så de rå kanter var skjult i højre side af lynlåsen, men det fik jeg ikke lige gjort denne gang, beklager. Læs evt længere ned i indlægget hvor det giver mening. Men sådan lærer jeg også noget undervejs 😁

Hold ombukket på plads med en stikning. Pas på at nålen ikke knækkes af metaltænderne, drej nålen ned med håndkraft..

Sæt lynlåsen fast på yderstoffet retside,midt på langsiden. Lynlåsen ligger med retsiden nedad. Buk starten af lynlåsen opad. Sy en stikning ca midt i lynlåsbåndet.

Læg nu foerstoffet ovenpå med retsiden nedad. Sæt nåle i og sy en stikning ned i samme stikning som før( Det gøres ved at vende sytøjet så foeret ligger nederst )

Nu er den ene side af lynlåsen så syet fast i yderstof og foerstof. Foeret kan du kun lige skimte, da det ligger nederst.

Nu skal lommen have syet sine hjørner, der giver den facon. Der skal syes 2 hjørner i yderstoffet og 2 hjørner i foerstoffet. Tag fat i stoffet nederst i højre side og fold det op, så de 2 sider ligger præcist ovenpå hinanden og danner en skarp spids.

Mål 3,5 cm op fra spidsen og tegn en vinkelret streg efter kanten.

Sy i stregen.

Så har du et hjørne.

Klip sømrummet i hjørnet ned til ½ cm.

Gentag i den anden side og sy også de 2 hjørner i foerstoffet. Så har du noget der gerne skulle lige dette. 4 Hjørner syet.

Læg nu yderstof og foerstof ret mod ret indeni hinanden.

Buk det øverste sømrum ved lynlåsen ned på begge sider og sy ned langs siden, forbi hjørnet og lidt hen på lommens bund. Det samme gør du fra lynlåsens anden side. Du får derved et stykke på lommen i bunden der ikke er syet.

Det hul kan du nu vende lommen ind igennem. Sæt nåle rundt i kanten. Sørg for at trække foeret 1 mm om på bagsiden, så det ikke senere ses fra retsiden når du syer lommen på. Du kan overveje at sy det lille hul til med små sting. Ellers skal du være ekstra omhyggelig med at bukke sømrum her og sørge for at den stikning der senere laves rammer præcis ned  og lukker hullet. Så hvis du føler dig lidt usikker, er det en god ide at sy hullet til i hånden først.

Sy en stikning langs med lynlåsen.

Du skal nu afmærke hvor din lomme skal sidde. Min skal som tidligere nævnt være på  taskens bagside. Den skal sidde ret højt oppe, da den skal bruges til mobilen og være nem at få fat i. Mit stof er så mønstret at jeg ikke rigtig kan tegne op hvor lommen skal sidde. Men jeg vil foreslå at du tegner op på dit stof med skræddertusch, så får du lidt nemmere ved at placere lommen. Afmærk lommen 16½ cm bred og 10 cm høj.

Placer lommen på stoffet med lynlåsens retside nedad. Lommen skal senere vippes ned af. Så har du afmærket til lommen vil det være nederst på billedet din afmærkning vil være…

Her kan du så også se, hvorfor det ville give mening at bukke strimlen i højre lynlås ende ind.. Men heldigvis er det næsten ikke at se på det færdige resultat. Sy ned midt i lynlåsen. Husk at bukke starten af lynlåsen.

Vip nu lommen ned, så den vender med retsiden udad.

Sæt nu lommen i højre side fast så tæt på lynlåsens ende som du kan komme. Jo tættere på, jo bedre. Håber i kan se det ved min pegefinger.

Sæt lommen fast efter din markering ( hvis du har tegnet en markering) Sørg for at linjen er lige, selvom den gerne vil bue lidt. Den skal være lige..

Du vil opdage at det er vigtig at du har trukket foeret 1 mm bagud på bagsiden, ellers vil foeret nu gerne titte frem. Hvis du som jeg vælger en farvet foer, skal du være ekstra omhyggelig, med mindre det blot skal være en detalje på din lomme at man kan se det afvigende foer..

Fortsæt med at sætte lommen fast med nåle hele kanten rundt efter din afmærkning. Slut ved lynlåsens venstre side. Du skal igen sørge for at lommen kommer så tæt på lynlåsen som muligt..

Sy nu en stikning langs med lommens 3 sider, ganske tæt på kanten. Der er ikke så meget plads pga lynlåsen, men du kan sagtens skubbe lynlåsen lidt væk når du starter din syning og ligeledes når du slutter din syning. Så ser det sådan ud og din lomme er færdig.

Indvendigt ser lommen sådan ud.

Jeg mangler stadig lidt på tasken, men nu er lommen færdig og den har en rigtig fin størrelse til min mobil. Jeg kan se det er samme type lomme man ofte bruger på rygsække og bumbags. Her vælger man åbenbart ofte ikke at fore dem. Men det kommer nok helt an på hvilket materiale man syer i og hvilken finish man synes den færdige taske skal have.

Jeg håber du kan bruge min vejledning, og vil forsøge dig med denne type lomme.

Rigtig god fornøjelse og smid gerne en kommentar 😘

2 thoughts on “En påsat ydre lomme med lynlås

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *