En moderne kravlenisse. Gratis mønster og vejledning

I min familie er man vild med kravlenisser. Det er jeg så ikke.. Jeg synes bare det er et stykke pap med farver på. Min ældste datter på 27 har lige fortalt mig, at hun har sat kravlenisser op i hendes lejlighed. Jeg synes det er helt som det skal være, men de kommer altså ikke op i mit hus. Det kunne dog være sjovt om jeg kunne finde på noget der kunne erstatte de elskede kravlenisser. Det er ikke sikkert denne lille nisse kan, men den kunne godt være en mulighed.

Tanken er, at du skal se den som en grundmodel, som du selv kan ændre på. Den kan laves uden arme og ben. Den kan laves kun med arme, eller kun med ben, og så kan den laves som jeg har gjort med både arme og ben. Den kan fyldes i bunden med sten, ris eller andet tungt materiale og så kan den stå af sig selv.

Denne her model er helt bevidst lavet så kroppen er oval. Dermed bliver nissen ikke så tyk, og den får nemmere ved at sidde på smalle steder såsom billedrammer etc. Er rammen meget smal, kan du stikke en metaltråd eller tynd træpind ind under huen i nakken og pinden skubbes ned bag billedet. Så sidder den rigtig godt. Jeg overvejer også en model hvor jeg sætter et lille stykke velcro på handskerne så den kan holde om en ledning. Mulighederne er mange. Du kan også overveje at lave bunden rund, hvorved du får en mere tyk nisse der kan sidde på en reol eller en hylde.

Du kan printe mønsteret til nissen her : kravlenisse

Jeg har glemt at skrive på mønsteret at du skal klippe kroppen 1 gang og ben og arme 2 gange..

Mønsteret er uden sømrum. Jeg lægger 0,5- 0,7 cm til de forskellige dele.

Materialer: rødt møbelvelour, beige fløjl, pels, købt ved Stof og stil. Læderrester fra en jakke. Stribet stof fra noget sengelinned. En rest hudfarvet jersey og en flamingo kugle til næsen. Lidt pudefylde til kroppen. Evt 2 piberenser til benene ( kan udelades)

Pelsen skal du klippe med en lille saks fra bagsiden, så du ikke klipper for mange hår i stykker…

Start med huen. Sy huens 2 sider sammen ret mod ret.

Klip evt sømrummet ned så det ikke er mere end ½ cm. Vend huen rundt til retsiden.

Buk den nederste kant på huen ½ cm op og sy en stikning ca 2-3 mm inde kanten rundt.

Så er huen færdig. Du skal ikke siksakke eller noget, da det bliver skjult når nissen er færdig.

Nu skal armene laves, da de skal syes fast på huen. Min nisses arme er klippet i det beige fløjl. Buk strimlen til halv størrelse, så retsiden ligger indad. Jeg lægger samtidigt en snor ind, da det så bliver nemmere at vende armen. Sy for den ene ende, hen over snoren og ned langs den lange side.

Træk forsigtigt i snoren og vend armen rundt til retsiden.

Klip snoren af tæt ved stoffet. Skidt med der sidder lidt snor tilbage. Armen får jo luffer på og skal ind under huen. Den anden arm laves magen til.

Lufferne skal nu syes. I stedet for at klippe 2 luffer og have problemer med at de ikke bliver ens, vælger jeg at sy først luffen for bagefter at klippe dem ud.

Fold skindet så det ligger dobbelt med retsiden udad. Læg luffe mønsteret ovenpå helt op til kanten og tegn op med en tusch eller kuglepen.

Sy med små stikke sting langs med den tegnede linje. Det er noget med at sy et sting, dreje lidt, sy et sting mere, dreje lidt etc.

Klip nu luffen ud, ca 2 mm fra stingene. Pas på du ikke klipper ind i trådene. Brug en skarp saks. Nu har du så en arm og en luffe.

Åbn luffen og prop armen lidt ned i. Brug evt en pincet eller en saks til at skubbe armen ned i. Sy en stikning hen over luffen og den sidder nu fast på armen.

På samme måde syes den anden arm og luffe. Nu skal du finde ud af hvor lange arme nissen skal have. Du kan lave korte, eller som jeg ret lange. Sæt en nål i som markering . Her 7 cm.

Sæt en arm under hver sidesøm på huen.

Sy en stikning ned igennem hue og arm i samme stikning som der i forvejen er på huen.

Så har du en hue med arme.. det ser ret morsomt ud.

Nu skal du til benene. De laves på nøjagtig samme måde som armene.

Dog har jeg valgt at putte en lille smule pudefyld i støvlen før den syes på benet,  så støvlen får lidt facon.

For at give benene lidt facon og for at kunne sætte benene i forskellige stillinger putter jeg et stykke piberenser ind i hver ben. Sørg for at bukke begge ender at piberenseren og giv det et par vrid, så det ikke får nogle spidser ender der kan gå igennem stoffet. De laves et par cm kortere end benene, så du ikke kommer til at sy ind i dem. Du kan sagtens udelade piberenseren..

Sy benene på kroppens bundstykkes retside med en lille stikning i kanten. Jeg sætter dem på hver side af midten.

Vip benene over til den anden side og du skal nu til at sy kroppen på bundstykket. Sæt en nål i midten af stykket.

Man kan vælge at sy kroppen sammen og dermed have en ring som man sætter på bundstykket. Men det får jeg aldrig til at passe. Når jeg er kommet hele vejen rundt opdager jeg at enten har jeg stof i overskud eller lige så slemt så har jeg stof i underskud… Derfor gør jeg det på min måde. Prøv dig evt frem hvad der er bedst for dig, men her er min måde.

Start med at sætte kroppen på ved nålen ret mod ret. Kroppen skal gå ca 0,5 – 0,7 cm forbi nålen.

Sy nu en syning fra nålen af og rundt. Sæt ingen nåle i, men drej det øverste lag stof i hånden efterhånden som du syer kanten. Undervejs skal du have bukket benene ind på plads og der syes hen over den stikning der har holdt dem på plads.

Når du kommer rundt til starten, bukker du det stykke som gik forbi nålen og syer hen til til første sting. Du kan faktisk godt se på billedet at min krop dermed er lidt for lang. Men det betyder intet, det klipper vi nemlig bare til lige om lidt.

Sådan her kom det til at se ud ved mig. Stykket er nok 1 cm for langt.

Du skal bare lige have til sømrum, resten skal klippes af. Du vil opdage det kan være lidt forskelligt hvor meget der skal klippes af, afhængig af dit stofkvalitet. Men ved denne var det ca 1 cm. Her er det klippet af.

Sy nu sømmen op langs kroppen, så du får et rør. Her kan du så også se, at jeg ikke er kommet helt hen til det sidste sting. Men det har intet at sige da der kommer en stikning efterfølgende.

Læg sømrummet på kroppen til hver sin side

og sy nu en stikning hen over sømmen. Det er derfor det ikke betyder så meget om du ikke har fået syet tidligere hen til det sidste sting. Nu får kanten lige de manglende sting..

Nu har du en tønde med ben..

Så er det nu du skal overveje om der skal noget tungt i bunden af kroppen. Det gør jeg ikke ved denne, men det er fordi jeg ved den skal sidde på et billede. Fyld derefter tønden 2/3 op med pudefyld. Der skal faktisk ikke ret meget i.

Bind en snor eller elastik stramt rundt om tønden i toppen.

Snoren sidder ca 3 cm fra toppen. Du kan vælge at sætte den højere op, så bliver nissen længere. De 3 cm er med til at give huen fylde senere.

Så er tiden kommet til at skægget skal sættes på.  Den sættes på samme side som benene sidder på.Jeg sætter den  så spidsen af skægget ( set fra bagsiden) flugter med kroppens bund og i midten af de 2 ben.  Sy skægget fast i øverste kant. Den kant bliver skjult af huen så det behøver ikke være fine små sting..

Nu mangler vi næsen. Det er en flamingo kugle. Du bestemmer selv om han skal have en stor næse eller en lille næse. En træperle kan også bruges. Læg kuglen midt på et lille stykke jersey.

Fold stoffet stramt op omkring kuglen og bind en snor omkring.

Klip stoffet af ca ½ cm over snoren.

Placer kuglen i midten af skægget og sy den fast. Den skal have et par sting i det øverste sømrum og ned i kroppen.

Det er ret sjovt at se hvordan den pludselig får lidt karakter, bare ved at sy næsen på.

Nu er det blot at tage huen med armene og trække godt ned over nissen. Den skal ned så den dækker det halve af næsen ca.

Jeg giver huen nogle sting rundt i kanten. Jeg stikker blot ned i den syning der i forvejen er på huen. Sørg også for at give det et par sting hen over næsen, så huen ikke ryger lidt op og man kan se næsens sømrum.

Så er din nisse færdig.

Min nisse skal sidde på et billede.

Nu skal jeg blot se om der bliver tid til at sy en hel flok af kravlenisser. De skal alle være forskellige. Det gøres ved at jeg vælger forskellige farver stof og varierer mellem arme og ben. Jeg tænker da også jeg skal prøve at se om ikke der skal syes en nissemor.

Håber du kan bruge indlægget og får syet dig en flok kravlenisser. Smid gerne en kommentar, så bliver jeg glad.

Rigtig god fornøjelse, og jeg ønsker dig og din familie en rigtig glædelig jul.

14 thoughts on “En moderne kravlenisse. Gratis mønster og vejledning

 1. Takk for mønster, gode bilder og forklaring. Håper jeg får mulighet til å forsøke å lage disse. Synes de er ganske morsomme😄. Lurt med piperensere i bena, det gir mer liv i nissen.

 2. Jeg har lige syet en lignende i filt, og uden arme og ben. Men din er altså noget mere detaljeret, meget flot..!! Kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet over din beskrivelse af kravlenisser. Jeg har det på præcis samme måde.. ;o)

 3. Hvor er den sød 😍
  Genial til næste års pakkekalender til min søster, så det er bare med at komme i gang, så jeg er på forkant 😊
  Håber du vil dele mønster på nissemor, hvis du laver hende.
  Glædelig jul 🎄🎅

  1. Hej Anine. Mange tak. Ja, tiden i december kan hurtigt smutte 😊 Nissemor lader lidt vente på sig, men hun bliver delt når hun er syet 😁 Tak, også glædelig jul til dig 🎄🎁

 4. Hej Gitte. Hvor er den sød 🎅 må jeg spørge hvor du køber skæg/pels. Syntes dine vejledninger er super gode tusind tak for dem👌🤶

  1. Hej Jeanett. mange tak skal du have. Pelsen er købt i Stof og stil. Temmelig dyrt som jeg husker det. Men jeg købte ½ meter, og der er til virkelig mange nisser 😁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *