Smocksyning med elastiktråd på symaskinen

Jeg er i gang med at sy en kjole, hvor der ved skulder og ærmet skal bruges smock syning. Smocksyning kan laves på symaskinen ved at sy med elastiktråd i spolen og almindelig sytråd som overtråd. Man får derved stoffet til at rynke, og samtidigt forbliver det elastisk. Det er noget jeg ikke rigtig har brugt før, så det var lidt nyt område for mig.

Jeg blev overrasket over hvor nemt det i grunden er, og hvilket fint resultat det giver. Det kræver blot at dit stof har et blødt fald og at det ikke er for tykt. Mit stof er fastvævet viscose.

Modellen der er vist på billedet er fra Alt om Håndarbejde og der bruges smock syning ved skulder og ærme. Elastik tråden kan købes ved Stof og stil.

Det er vigtigt at du laver et par prøver først, så du ved hvor meget dit stof vil rynke ind.

Sådan laves smocksyning:

Spol elastiktråden på en spole. Du kan gøre det på symaskinen ved at holde lidt igen på tråden så den bliver stram spolet op. Jeg synes faktisk det er nemmere i hånden. Det vigtigste er at den bliver ret stram spolet op. Sæt spolen i spolehuset og sørg for spolen ikke kører rundt, så spændingen mistes. Sæt almindelig tråd i som overtråd og stil på almindelige stikkesting, stinglængden til ca 3,5-4.

Hvis din smock skal bruges som kant, f.eks som ærmekant, blusekant eller nederdelskant, skal du starte med at siksakke dit stof og bukke den øverste kant ned til vrangsiden. Jeg har bevist valgt en afvigende farve tråd, så du kan se hvad der er jeg laver. Det er blot en prøve..

Start nu fra retsiden med at sy. Du kan sagtens hæfte ende ved at sy 3 sting frem og 3 sting tilbage, derefter syer du fremad. Sy så din trykfod flugter kanten af stoffet.

Første stikning rundt rynker ikke helt så meget, da stoffet jo ligger dobbelt her, men det betyder ikke noget for det færdige resultat.

Når du er kommet hele vejen rundt kan du vælge at hæfte ende ved igen at køre frem og tilbage, men du skal lave flere rækker og derfor vil det være lidt nemmere at du blot kører skråt ned , så du igen får en trykfods afstand til tidligere syning. Dermed skal du ikke hæfte ende. Det ses ikke på det færdige resultat. Det gør det ved mit, da jeg jo bruger en afvigende farve sytråd. Håber næste billede viser hvad jeg mener. Dit stof rynker og du skal sørge for at det bliver strukket glat ud under syningen. Her er jeg næsten kommet rundt 2. gang og du kan se hvor jeg har syet skråt ned.

Sy nu det antal omgange som der står i dit mønster og slut af med at sy skråt ned igen, så dit smocksyning bliver lige bredt over det hele. Hæft ende ved at sy 3 stingfrem og tilbage. På billedet nedenunder er jeg færdig med at sy.

Fra vrangsiden ser det sådan ud.

Det med at sy det hele uden hæftning undervejs, kan du kun gøre hvis det er meningen det er hele bredden på dit sytøj der skal rynke. Som i dette ærme.

Hvis du følger en sy opskrift, står der sikkert hvor meget dit smock skal måle. Skulle det vise sig dit mål ikke passer med opskriften, skal du justere trådspændingen. Det gøres nemmest ved at dreje på den lille skrue på spolehuset. Bare husk at få den drejet tilbage  når du er færdig og skal til at sy med almindelig tråd igen. Jeg fandt ud af at det passede hvis jeg løsnede den ½ omgang.

Hvis det som ved min kjolemodel kun er ved forstykkets skuldersøm og noget ved ærmet, der skal syes med smocksyning, kan du selvfølgelig ikke sy ud i et, men må hæfte ende for hver stikning. Ved skulderen er der lavet 5-6 rækker syning med smock.

Og ved ærmet er der lavet 3 rækker som pynt op af ærmet

Jeg er overrasket over hvor nemt det i grunden er at sy smock.

Håber mit indlæg kan give dig mod på at prøve og smid gerne en kommentar om det er brugbart.

 

 

 

21 thoughts on “Smocksyning med elastiktråd på symaskinen

 1. Fin vejledning.
  Jeg har syet smock og fandt ud af at der er noget der hedder stigeelastik. Det er elastikker syet på et elastisk underlag. Ret nemt. Så er man fri for at vinde elastik op

 2. Tak en super god gennemgang af hvordan man laver smock. Stof og Sy – Skanderborg har også lagt en video på deres Youtubekanal d.2. april om samme emne.
  Jeg har efterhånden brugt flere af dine syvejledninger og mønstre – de er bare gode,

  1. Hej Susanne. Tak skal du have, jeg er glad for at høre du bruger bloggen 👍 Åh den må jeg heller se, måske kan man få nogle flere fif 👍Jeg bruger ikke rigtig youtube,men det skal da prøves 😊

 3. Hvor er jeg taknemmelig over din vejledning – min gravide datter har nemlig givet mig et par bukser fra da hun ventede første barn – de har elastik forneden i benene og en bred smocksyning, som sidder over maven. De gamle bukser er sprættet op og skal klippes efter, men smocksyningen var lige ved at give mig dårlige nerver – altså indtil jeg læste dit indlæg 🙂

 4. Hej,
  Er der nogle symaskiner som ikke kan sy smock, fordi jeg kan simpelthen ikke få det til at virke, og har fuldt din vejledning ned til mindste detalje?

  1. Hej Camilla. Umiddelbart ville jeg sige at det burde alle symaskiner kunne hvis de kan sy stikkesting. Nu ved jeg ikke rigtig hvad der kan være galt hos dig, men prøv at spole elastikken stram op på spolen. Trådspænding skal derefter muligvis løsnes på spolen. Du er meget velkommen til at smide mig en besked og et billede på messenger så jeg kan se hvad der evt er galt og hjælpe dig videre 😊

 5. Ååårh har prøve at følge din guide, men kan bare ikke får det til at virke 🙁 Det laver smock effekt, men min overtråd bliver helt løs, har du tilfældigvis en idé om hvad det kan skyldes?

  1. hej Emma. Umiddelbart vil jeg mene din trådspænding på overtråden skal være strammere. Håber det kan løse det.

 6. Tak for den gode vejledning 👌
  Jeg har det problem at min tråd bliver “fanget” i undertråden, i spolen, og så går det hele i hårdknude – er det mon noget du har et tip til at kunne løse?

  Mvh Anna

  1. hej Anna. Umiddelbart kan jeg ikke sige dig hvad der er galt. Det lyder nu som om din maskine kunne trænge til en justering. Jeg ville nok overveje at indlevere den til en service. Hvis der er andre ting den driller, kan det være en rigtig god ide at skrive det ned, og evt lægge lidt stofrester ved som du har problemer med at sy i. Så er det noget nemmere for dem at løse problemerne. Sidst ville min symaskine ikke sy i lycra stof. Alle andre stoffer syede den fint i. Jeg gav et lille stykke stof med da jeg afleverede symaskinen til service, og nu kan den igen sy i alle slags stof.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *