Sommerkjole syet ud af 3 herreskjorter

Rynket flæse syet på en alternativ måde.

Jeg var faktisk meget i tvivl om jeg skulle lave et indlæg om hvordan jeg ofte syer en rynket flæse. Måden jeg gør det på, er meget alternativ og går helt sikkert ikke i tråd med den sædvanlige måde at sy en flæse. Den mest rigtige måde at rynke en flæse er stadig at sy 2 rækker stikkesting med en trykfods bredde imellem og derefter trække i 2 undertråde eller 2 overtråde. Når man så syer den fast , stikkes der ned midt i de 2 syninger. Jeg har vist det i nederste del af dette indlæg 

Men den metode jeg omtaler her i indlægget er meget hurtig at sy og bliver lige så pænt som den korrekte måde at gøre det på. Den fungerer på fast bomuld og fast viscose. Det er indtil videre de kvaliteter jeg har brugt den på. De sidste par kjoler med flæser jeg har lavet, har jeg anvendt denne metode.

På billedet ser flæsen godt nok skæv ud, men det er nu godt nok blot fordi billedet er taget i skrå vinkel.

Metoden er til flæser  nederst på kjoler og nederdele. Alle andre steder vil jeg  stadig bruge den almindelige metode med 2 syninger og trække i trådene.

Du skal bruge ca 2 meter  rund elastik. Det skal være en elastik der er er tykkere end den elastik man bruger til smock, men den må ikke være så tyk som anoraksnor. Jeg har købt mit elastik i Videbæk for længe siden. Elastikken kan genanvendes mange gange.

Inddel din flæse i 8 lige store stykker og sæt nåle i. Nålemarkeringerne er meget vigtige, så sæt dem godt fast. Det stykke stof som flæsen skal syes fast på, inddeles også i 8 stykker. Sammensyning i siden udgør 1 markering. Her er jeg igang med at sætte nåle i.

Indstil din maskine til de bredeste siksak den kan sy. Længden skal være ca 2,5.

Du skal sy flæsen sammen så det bliver en stor ring. Vend den om på vrangen og start ved en sammensyning. Sæt elastikken helt op til kanten af stoffet.

Måske har du en trykfod hvor det lige passer at elastikken kan ligge i midten. Der er en rille i min og der kan den fint ligge. Du skal nu siksakke over elastikken. Det er altafgørende at du IKKE stikker i elastikken for så kan du ikke senere fjerne den. Sy et par sting frem og derefter tilbage for at hæfte ende. Træk godt ud i elastikken og følg hele tiden kanten af stoffet. Træk samtidigt roligt stoffet ud bag trykfoden med den anden hånd.

Du må ikke bare 1 gang stikke i elastikken…

Nu begynder stoffet bag ved trykfoden at rynke.

Fortsæt hele kanten rundt og hæft ende når du når rundt

Tag nu det stof hvor flæsen skal syes på og læg flæsen ovenpå, ret mod ret. Start ved en sammensyning. Sy med almindelige stikkesting. Sy et par sting frem og tilbage.

Træk nu ud i elastikken og få dine nåle i de 2 lag stof til at ligge ovenpå hinanden. En af gangen. Se nederst i billedet.

Lad trykfoden følge elastikkens kant og med fingrene lægger du rynkerne ned. Forsøg at lægge dem nogenlunde ens ned, men lykkes det ikke helt, betyder det ikke noget så længe det er flæser på en kjole eller en nederdel. Det ses nemlig ikke på det færdige resultat.

Når du er kommet helt rundt, hæftes der ende og elastikken kan stille og roligt trække ud.

Færdig. Elastikken kan sagtens genbruges til næste flæse.

Du skal nok prøve denne metode mere end 1 gang, før du vil synes den er hurtigere end den almindelige måde. Men når først den sidder der, vil du opdage den er meget hurtigere og nemmere.

I øvrigt ved jeg også mange bruger deres overlocker til at rynke med. Men det har jeg endnu ikke prøvet af. Det kræver at du indstiller trådspændingen på overlockeren, og jeg har ikke rigtig mod på at pille ved dem. Man kan også købe en rynketrykfod. Det har jeg desværre ikke fået investeret i endnu, men planen er at få bestilt en, for at se om det kan gøres endnu nemmere.

Jeg håber du kan få glæde af indlægget og smid gerne en kommentar om det virker for dig.

 

4 kommentarer

 • Elsabeth Thomsen

  Det ser fint ud og vil prøve på en etagekjole jeg skal i gang med. Jeg er lidt i vildrede mht længden på elastikken, kommer det ikke an på projektet? Skal elastikken ikke have samme omkreds som kjolen hvor flæsen skal sys på? Det er dejligt at lære nye teknikker og bruger ofte sygals ideer😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Elsabeth. Din elastik skal faktisk være kortere end omkredsen. Det er i princippet det der er fidussen i det. Derved skal elastikken bare trækkes ud til samme mål når du syer den på. Husk at inddele både nederdel og elastik i f.eks 8 lige store dele, så du har dem som pejlepunkter når du syer på. Også derfor den skal trækkes ud efterfølgende, da den ellers trækker nederdelen indad. Håber det giver mening.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth Hyldgaard

  TUSIND TUSIND tak for at du delte denne teknik. Meget lettere og flottere på de der etage kjoler !!
  Jeg er SÅ tilfreds!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Lisbeth. Åh hvor er jeg glad for din besked. Yngstedatteren har lige prøvet den, og jeg kunne fornemme hun syntes det var svært, så jeg var lidt nervøs for om andre måske også synes den er bøvlet. Man kan jo sige at uanset hvordan man laver flæser, så er de jo ikke lige det letteste med alle de rynker 😁 Den måde her følte jeg dog var hurtigere. Så det er virkelig dejligt at høre du kunne bruge det 😍

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerkjole syet ud af 3 herreskjorter