Kjole og top af sengelinned, syet med smock

Kjole og top syet ud af sengelinned, købt i genbrugen. Det passer ret præcist med at du kan få en maxi kjole ud af 1 sæt sengelinned og toppen ud af et pudebetræk, i str M.

Syet efter de ønsker min datter havde om  hvordan det skulle se ud.

Vores hund Tarsan ville altså med på alle billederne. Han viger næsten ikke fra hendes side, når hun er hjemme på besøg.

Kjolen er blot 2 store firkanter, der bliver syet med smock i den ene ende. Til sidst bliver der så sat en flæse på nederst og stropper øverst. Stykkerne måler ca 80 cm bredt x 2.

Jeg har tidligere skrevet lidt omkring smocksyning i dette indlæg

Her kommer lidt tilføjelser. Inden man går igang med at sy, bliver man nødt til at lave en test. Det kan nemlig variere fra stof til stof hvor meget elastikken rynker stoffet ind. Klip et strimmel af dit stof på 20 cm og sy 6 rækker med elastiktråden i undertråden. Synes du det rynker for lidt skal du have din undertråd strammet lidt. Du kan ikke vurdere det ved blot at sy et par rækker syning, du er nødt til mindst at sy 6 rækker, før det giver et billede af hvor meget det rynker. Skulle det rynke for meget kan du løsne din undertråd lidt.

Jeg syede faktisk denne kjole lidt anderledes end jeg normalt ville have gjort. Jeg syede  de 2 stykker stof sammen, men kun i den ene side. Derefter begyndte jeg på smocksyningen. For hver stikning blev der hæftet ende til start og til slut. Jeg syede altså ikke rundt, som jeg ellers skriver i link at man kan gøre. Det giver en del tråd ender, men så kunne jeg hele tiden styre om kjolen blev tilpas rynket ind til datterens størrelse. Først efter jeg er færdig med smock syningen bliver den sidste side syet sammen. En meget nem måde at gøre det på, og så er man sikker på at kjolen passer.

Hvor meget stof rynker ved smocksyning afhænger i stor grad af hvilket stof du bruger. Jo lettere stof, jo mere rynk. Jo kraftigere stof , jo mindre rynk. Det siger dermed sig selv at det virker bedst i lette kvaliteter. Den øverst kant kan drille lidt, da rynkningen først kommer rigtig frem ved flere rækker syninger. Men skulle den drille, kan du sy klar elastik bagpå, også kaldet engelhud. Det giver kanten mere fasthed.

Stropperne er blot lige strimler  stof hvor jeg syer smock i begge sider af strimlen og klar elastik ( englehud) i midten af stroppen. Grunden til jeg gør det, er at stroppen skal bære kjolen og derfor bliver stroppen belastet mere. Man kunne også lave løbegange og trække almindelig elastik igennem, men jeg ønskede smock syningen skulle gentage sig i stropperne.

Her syes stroppen. Kanten bukkes og fra retsiden syes en smock syning

Det samme gøres i den anden side

Derefter vendes stroppen om  og der syes en klar elastik på. Jeg trækker i elastikken samtidigt med at jeg stikker ned i midten med almindelig stikkesting. Der er almindelig sytråd i både som undertråd og overtråd.

Stroppen syes på ved at sy den fast ned i den første stikning på kjolen

Nederst på kjolen syes en flæse på. Den er ca det dobbelt i længde, som kjolens bredde.

En sød og sommerlig kjole.

Og hunden driller stadig…

På nøjagtig samme måde syede jeg en top til datteren ud af et pudebetræk. Pudebetrækket havde det man kalder hospitals lukning. Det blev sprættet op og derved var der lige nok til stropperne.

Jeg glemte, at imellem de to sy projekter, syede jeg også andre ting, og derved havde jeg strammet min undertråd tilbage til normal. Den fik jeg så ikke stillet tilbage ved smock syningen, og det ses ved at smocken på denne top faktisk rynker mere sammen end kjolen, trods kjolens stof er tyndere. Men heldigvis havde det ingen betydning for slut resultatet.

Ved toppen har jeg gjort ligesom kjolen. Jeg starter med at sy toppen sammen i den ene side og så laver jeg smock syning. Tilsidst syer jeg den anden side af toppen sammen. Det ses ikke at jeg gør det sådan, men det virkede bare nemmere for mig. Den sidste sidesøm får lige en syning øverst oppe for at den ligger til den ene side. Ved min finger er der en syning på tværs.

Toppen kan ikke blive så lang, da pudebetrækket jo ikke er så stort. Men det var lige den længde datteren ville have.

Et stykke skønt retro stof til den nette pris af 5 kr…

Jeg synes den klæder hende rigtig godt

Datteren er yderst tilfreds med resultaterne.

Herligt hvad man kan få ud af noget så simpelt som sengelinned..

10 thoughts on “Kjole og top af sengelinned, syet med smock

  1. hej Juliane. Nej det har jeg desværre ikke, da både top og kjole befinder sig i Århus hvor min datter boer, og i øjeblikket er hun på ferie.

 1. hej gitte. hvor er det fine ting du syr. jeg syr selv en del, og bla. har jeg syet en kjole med smock. jeg har købt færdigt smockbånd. det er genialt. det er ca 5 cm bredt med 5 rækker elastik som man syr på og bagefter trækker elastikken sammen i ønsket længde. jeg syntes det kan drille med elastik tråd i spolen.

  1. hej Yvonne. Mange tak skal du have. Åh det lyder ret genialt. Jeg var lige inde og google smockbånd. Jeg kunne desværre kun finde noget der var 30 mm til 15 kr pr meter. Det lyder rimeligt dyrt da man jo skal bruge ret meget til en top. Håber du skriver tilbage hvor du har købt dit 😘

 2. Hejsa

  Jeg har problemer med at få elastikken til at rynke, den krøller på bagsiden har set flere videoer om hvordan man gør men det vil ikke lykkes for mig desværre.
  Kan du hjælpe?
  Mvh. Anja

  1. Hej Anja. Du kan prøve at rulle elastikken op på spolen i hånden og trække i den imens du ruller rundt. Der ud over tror jeg du skal stramme tråd spændingen på spolen. På mange spolehuse sidder der en lille skrue som du kan skrue på. Håber det lykkes for dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *