DIY. Kosmetiktaske af retro dækkeserviet

Det her er den nemmeste og hurtigste kosmetikpung at sy vil jeg mene. Du skal hverken quilte stoffet eller kante det, ud over  enderne på et tidspunkt.

Quiltede dækkeservietter er hemmeligheden. Gå i genbrugen og du kan ofte finde dem til 5-10 kr stykket. Dertil en god lang lynlås i plast. Hvis du er heldig kan du også finde en sådan i genbrugen.

Her får du min DIY.

En dækkeserviet og lang lynlås. ( jeg havde overset en plet på kantebåndet som ikke er gået af i vask, den skal lige have noget pletfjerner ved næste vask)

Sæt lynlåsen fast i den ene lange side og stik yderst i kanten på kantebåndet på dækkeservietten. Lad bare lynlåsen gå ud over kanten .

Fold dækkeservietten og sæt lynlåsen fast i den anden side.( Lyn lynlåsen op og der er god plads til at du kan sy den anden side fast.)

Nu har du ligesom et rør.

Vend den om på vrangen og tryk røret flad så lynlåsen ligger præcis i midten.

Start i den ende hvor lynlåsen er  for lang.. løft lynlåsen op og tegn en lige streg lige efter lynlåsen. Den skal være vinkelret på kanten, ellers bliver din taske skæv

Sy en stikning hen over. Du skal sy et lille stykke fra hvor dækkeservietten ender, dermed opstår et lille hul du senere skal bruge. Klipstoffet af ca 7 mm efter stikningen. KLIP ikke lynlåsen over endnu.

Det lille afklip skal du nu bruge. Klip kantebåndet af og pil syningerne op

Vælg hvilket stykke stof du nu vil bruge til at kante den rå søm. Jeg vælger det lyse stof. Læg det ovenpå den side hvor du ikke kan se lynlåsen.

Vend det om og stik nu en gang til ned i den stikning du kan se.

Klip strimlen til så den er ca 1 cm længere end det quiltede og fold den ind over

Fold strimlen hele kanten ned og buk enden ind i den anden ende. Sy en stikning helt ude i kanten. Men sørg for du ikke tager lynlåsen med.

Nu skal lynlåsen tilpasse. Klip lynlåsen af ca 2-3 cm fra kanten og tag det andet lille stykke stof og sy det på lynlåsens ende.

Fold det rundt om lynlåsen

sy det fast og sy evt et kryds som jeg har gjort

Skub nu det lille stykke stof og lynlås igennem det hul der er .

Nu skal den anden ende syes. Tegn en streg lige efter lynlåsens start

Ud af  det resterende afklip du har, laver du en lille strop ved at folde begge langsider ind og give det en stikning.

Fold strimlen og giv en syning i enden blot for at det ikke skal flytte sig under næste syning.

Sæt stroppen i midten af lynlåsen og så den vender indad. Det er ved den røde pil.

Sy langs stregen og klip stoffet af ca 7 mm efter stikningen.

Igen klippes kantebåndet af og syningerne fjernes på afklippet. Sy en stimmel på de rå kanter præcis som i den anden ende.

Vend tasken om til retten, så du lige kan se om alt ser rigtigt ud. Du har nu en flad taske. Den kan fint bruges som den er nu til mange ting. Det kunne være penalhus, lommetørklæder etc.

Men der skal lige lidt facon på tasken. Vend den tilbage til vrangen og start med at trykke hjørnet ned så kantebånd siden ligger i midten. Det er vigtigt at du tjekker den ligger præcis i midten med et målebånd ellers bliver din taske skæv.

Vend det om til den anden side og tegn en streg som er lige. Jeg bruger det inderste af min tegnetrekant for at få hjørnet placeret lige. Hvis du vil have en høj taske skal du lave stregen ca 6 cm . Hvis du vil have en fladere taske laver du den 4 cm. Alle 4 hjørner skal blot laves ens.

Hjørnet er som sagt taskens højde. Men jo højere hjørne du laver jo kortere vil tasken også virke. Så du skal overveje hvad din taske skal bruges til.

Et stykke taske færdig. Den her er som sagt med 6 cm hjørner.

En anden jeg har syet er med 3,5 cm hjørne og ser sådan ud. Man kan tydligt se den er mere flad.

Jeg synes de er så fine. De passer ret godt til min krukke lavet af gamle armbånd. DIY til krukken ligger i dette link 

Taskerne rummer temmelig meget trods deres beskedne udseende.

Jeg håber du har fået lyst til at prøve min DIY, og det ville gøre mig glad om du taggede mig på instagram, så jeg kan se jeres fine resultater.

15 thoughts on “DIY. Kosmetiktaske af retro dækkeserviet

 1. Hej! Jeg er helt ny, og ikke så ferm med dette. Men hvordan pokker syer du den anden side af lynlåsen på uden at sy i hele stoffet også under? Altså på symaskine?
  Måske det er nemt at se, men jeg fanger den ikke 😄

  1. hej Laura. Når den anden side af lynlåsen skal syes, lyner du bare lynlåsen op og så er der masser af plads. Beklager der ikke lige er lagt et billede ind af det. Jeg burde have skrevet det, men jeg retter lige hvis det er smuttet for mig.

 2. Så har jeg forsøgt mig med den første. Der er plads til forbedringer. Men din DIY er super nem at følge og nem at forstå. Men et lille spørgsmål. Klipper du ikke hjørnerne af inde i taske ?

  1. Hej Helle. Mange tak skal du have, det er dejligt at høre. Nej det gør jeg faktisk ikke. De er så små og er med til at holde faconen på tasken. Hvis du laver hjørnet større og du synes det irriterer ville jeg bare klippe dem af og så give dem et kantebånd på den rå kant. Det mener jeg også jeg har gjort ved nogle af dem.

 3. Hvor er de fine. Jeg kunne tænke mig at min blev lidt kortere, men hjørnerne på min dækkeserviet er mere rundede end på din og jeg er bange for at mangle det lille hul man skal sørge for at få lavet i enderne, hvis jeg klipper mere af. Har du prøvet at lave den med lynlås på den korte led eller har du andre ideer til hvordan man kan lave den kortere?

  1. hej Katrine. Mange tak. Der er ingen problemer med at lave den på den anden led. Den bliver så bare meget kortere ende den jeg har lavet, og så højere. Vil du ikke have den så høj, kan du overveje at skære den op i bunden og så afkorte den der. Du kan sætte kantebånd hen over sammensyningen. Rigtig god fornøjelse😊

  1. Hej Else Marie. Mange tak. Det kan også være dejligt at ofre noget lækkert stof. Men det giver nu noget sjæl til toilettaskerne at de opstår af stof, der er blevet brugt til noget andet. En charme som jeg i alt fald rigtig godt kan lide 😘

 4. Hej hold da op hvor er det dejligt at du laver så stort arbejde for os stofforbrugere. STOR tak fra mig Tove Hundested

 5. Vil gerne tilslutte mig alle de taknemmelige sypiger. Dine vejledninger er meget informative og lette at følge. Har lige lavet en – vellykket – kosmetikpung af en Lene Bjerre-dækkeserviet til 5 kr. (men da quiltningen manglede flere steder og skråbåndet var sammenføjet et uheldigt sted, pillede jeg det hele op og startede forfra 😀)
  Jeg har syet i over 60 år, men hovedsaglig beklædning, så det er spændende med alle former for tasker. Har lige testet en SAS-kabinetaske (30x40x15), modificeret i størrelsen ud fra din rygsæk/rejsetaske, på en tur til Nordnorge. Ingen problemer. Gratis at medbringe og stor nok til en 5-dages ferie.

  1. Hej Else. Jamen det er da bare sådan en fornøjelse at læse din kommentar. Dejligt at læse at du bruger mine indlæg. 😍Ja hvis man syer taske i mål efter det fly selskab man skal rejse med, så kan den som oftest rumme ret meget. Tusind tak til dig 😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *