Hjemmesyet mundbind. Gratis mønster

Man har et standpunkt til man tager et andet… Havde du spurgt mig for 4 måneder siden om jeg kom til at sy mundbind, ville mit korte svar være nej…Jeg er af den overbevisning at skal man bruge mundbind, så skal det være nogle der er godkendte, og ikke nogle man sidder derhjemme og syer af det stof der lige er ved hånden. Når det så er sagt, har vi siden fået den besked, at et godt hjemmesyet mundbind er bedre end intet.

Det her indlæg skal absolut ikke starte en diskussion om hvad der er rigtigt eller forkert. Men en ting er sikkert, når jeg ser et mundbind, uanset om det er købt eller hjemmelavet, så sender det et signal til mig om at vi lever i en tid, hvor vi skal passe på hinanden, holde afstand og spritte af. I en travl hverdag kan man faktisk nogen gange glemme, at alting ikke er som det plejer. Så om ikke andet har mundbind en stor signalværdi.

Jeg har gjort mig mange overvejelser omkring mundbind. Jeg er personlig i tvivl om hvor stor virkning et mundbind kan have, og om det i sidste ende gør, at man slækker på afstanden med falsk tro på at man er sikret med mundbind. Afstand og hygiejne mener jeg er vigtigst. På verdensplan bruges der uhyggeligt mange engangsmundbind hver dag. Mange millioner. Ret bekymrende at erfare, at de ikke blot kan genanvendes til noget andet, eller brændes, da de vil forurene vores planet. Så måske også af den grund skal vi begynde at bruge  mundbind der kan genbruges flere gange.

Efter en del læsning om mundbind, er jeg kommet frem til følgende:

Det skal bestå af 3 lag. Det yderste lag gerne bomuldspoplin, det midterste lag et filter (nonwoven), og det inderste lag bomuld. De 2 lag stof skal være tætvævet. Masken skal slutte tæt under hagen og i siderne. Et stykke metal, der kan formes over næsen, er mest optimal for at den også slutter tæt der , og så skal den kunne vaskes ved 60 grader.

Der findes hundredvis af gratis sy mønstre  på nettet på mundbind. Jeg har afprøvet flere for at finde lige præcis den model som passer til mine 3 unge mennesker og min mand og jeg. Jeg har syet flere som de unge mennesker har afprøvet, og givet tilbagemelding på hvilken der var mest behagelig at have på. Hvis man ellers kan tale om at det er behageligt at have mundbind på. Den her kan man nogenlunde trække vejret i, da den ikke lægger sig så tæt om munden, men den slutter stadig til i sider og over næse.

Jeg har fundet ud af at skjorter er gode at bruge til formålet. De er ofte syet af tætvævet stof, og det er rimelig nemt at finde både i ren bomuld og i poplin. Ud af 2 skjorter kan det give til rigtig mange mundbind. Start med at vaske dem ved 60 grader, så man også ved at de kan tåle det. Indlægget  i mundbindene kan købes ved Rito.dk og hedder vlieseline ILC 151. Metalstykket over næsen kan også købes ved Rito.dk. Det runde bløde elastik jeg har brugt, er købt ved Stofmøllen.

Har du fået lyst til prøve mit mønster på mundbind, ligger det her nedenfor lige til at printe. Husk at printe i 100 %. Det er inkl. 5 mm sømrum. Størrelsen passer mine piger og jeg. Til min mand og svigersøn har jeg lagt 3 mm til hele vejen rundt.

Opdatering... flere har spurgt om jeg ikke kunne skrive mål på mønsteret, hvis man nu ikke har en printer. Fold et stykke A4 papir en gang på langs, og en gang på tværs. Tegn op efter min tegning, husk det skal gøres fra midten af papiret. Klip derefter ud og mønsteret er klar til brug. Husk det er inkl. ½ cm sømrum..

Til dem af jer der ønsker at printe mønsteret, ligger det i link lige her nedenunder.

mundbind

Mønsteret er inkl. 1/2 cm sømrum. Det er ikke nødvendigt med mere, men kan du bedre arbejde med lidt mere sømrum, skal du lægge til mønsteret.

Start med at klippe den i 2 lag stof. ( et lag ren bomuld og et lag poplin). Du kan med fordel klippe de 2 lag på en gang, eller hvis du skal lave flere mundbind, kan du klippe så mange lag som din saks nu kan klare. Læg blot stofstykkerne ovenpå hinanden og mønsteret øverst. Derved får du alle stykkerne til at blive ens.  I filter stoffet klipper jeg kun det midterste lige stykke. Læg de 2 lag ret mod ret og læg filteret ovenpå. Det grå stof er min inderside og det sorte er min yderside af mundbindet.

Fold et lille stykke stof omkring metalstykket og sy så tæt på metallet du kan. Jeg bruger en rest fra en hvid skjorte. Læg stykket midt på filterstoffet. Sy hele kanten rundt på mundbindet, men undlad et stykke på ca 5 cm. Pas på du ikke syer ned i metalstykket og knækker en nål. Klip næsestykkets stof ned så det kun har  5 mm sømrum

Vend bindet om til retsiden igennem hullet og stryg det.

Sy en stikning rundt i kanten hele vejen rundt. På den måde får du også lukket hullet. Jeg vender den lige om så du bedre kan se stikningen. Beklager billedet flimrer..

Fold nu bindet ned ved det skrå hjørne og stryg det.

Dernæst foldes den anden side ned på samme måde og stryges igen.

Sy en stikning i pressekanten  2 mm fra kanten, i begge sider. Sådan ser det ud fra ydersiden.

og sådan fra indersiden

Fold nu den ene side ned igen.

og fold den derefter tilbage igen. Det gøres så det ligger lige med den korte kant og derved laver du et lille vrid på bindet. Sæt fast med nåle.

Det samme gøres fra den anden side.

Sy en stikning hen over kanten hvor du stikker ned i den tidligere stikning.

Fold nu det øverste korte stykke ned så stikning lige bliver dækket og sy igen en stikning i kanten.

Du kan se der er ved at komme facon på mundbindet.

Det samme gør d i den anden side og mundbindet er som sådan færdig.

Nu skal der bare trækkes en elastik igennem og tilpasses så den passer til dig. Bind en solid knude og træk knuden ind i løbegangen.

Meget enkel og nem syet model, og allervigtigst så sidder den godt og slutter tæt. Samtidigt kan man nogenlunde trække vejret.

Jeg har lavet med hvide elastikker til yngste datteren og med sorte til svigersønnen, så de kan kende forskel på størrelserne.

Håber du har læst med helt til enden. Jeg har været meget i tvivl om dette indlæg, da der er delte meninger omkring mundbind. Men jeg har forsøgt at gøre dem så sikre som muligt,og vil stadig opfordre til at holde afstand og spritte af. Det er nemlig min overbevisning at det er nr 1 i kampen mod corona.

Håber du kan bruge mit indlæg, og smid gerne en kommentar.

50 thoughts on “Hjemmesyet mundbind. Gratis mønster

 1. Hejsa!! Jeg er helt enig med dig, at det er en svær beslutning, om man selv skal sy. Først i går syede jeg mit første mundbind. Jeg syns der er et stort ansvar i at sælge disse hjemme syede! For køber skal kunne stole på, at de beskytter ligesom engangs. Og jeg krummer tæer, hver gang jeg læser om hjemmepåfund omkring filter. Nu er der kommet et bud på filter (ilc151) og det vælger jeg at stole på er i ordentlig kvalitet. P.s. jeg vil ikke sy med henblik på salg.
  Tak for dit indlæg, som altid spændende og god vejledning. Hilsen Marianne

  1. Hej Marianne. Det er nemlig et stort ansvar, også der for jeg siger nej når folk har spurgt om jeg syer mundbind til salg. Det er præcis ILC 151 jeg har brugt i indlægget. Mange tak for de søde ord 😊

 2. Har ventet på dit mønster 😀glæder mig til at prøve det. Har fået kræft så jeg passer på mig selv 😢 tak for alle dine mønstre. Har syet flere bunbag ♥️

 3. Jeg er enig med dig i at afstand og håndvask er gode midler mod COVID-19. Jeg er vild med dine projekter 😀 Jeg er også først nu blevet fan af stofmundbind, men IKKE sorte 🤢 Vi skal signalere optimisme ig glæde 😀 Derfor bliver mine mere muntre 😻 Tak for dine sjove, skæve og altid gode vejledninger

  1. Hej Annette. Mange tak skal du have for de søde ord. Du har helt ret med at det er dejligt med farver, men det er mine unge mennesker ikke rigtig til, så det blev efter deres ønsker 😘 Dejligt at du læser med, tak til dig 👍

 4. Tusind tak for mønster og vejledning👍
  Har faktisk været inde og se om du ikke havde lavet, da jeg synes det er svært at finde den rette model 😷
  Hilsen
  Dorthe 😊

 5. Tak for et fint indlæg og en nem DIY.
  Jeg har haft nøjagtig de samme overvejelser som dig, både hvad angår brugen af syede mundbind og belastningen på miljøet fra de kirurgiske. At vi ttilmed nok skal vænne os til at bruge mundbind et godt stykke ind i fremtiden endnu , har også fået mig til at fabrikere nogle selv. Har også gennemtrævlet nettet for lødig information om tæthed af stof osv, inden jeg sætte mig ved symaskinen. Jeg pendler hver dag og bruger 2-4 mundbind om dagen så også økonomisk kan det mærkes. Jeg vil dog sige, at belastningen.på miljøet vejer tungest og er endt med at bruge begge dele, afhængig af hvor jeg skal hen og hvor tæt jeg kommer på andre mennesker.
  Og jeg er meget enig i din betragtning mht den danske tryghed.
  Tak fordi du deler.
  PS. Filt til mundbind kan også købes i Stof og stil og fabrikere af Freudenberg.

 6. Jeg har prøvet at sy nogle mundbind selv men syntes ikke pasformen er god. Disse ser gode ud så de skal prøves. Jeg har brugt vlieseline ILC 151. Jeg har så også fundet noget hvidt Antibakteriel bomuldslærred stof hos KreStoffer i Odense.

  1. Hej Susanne. Håber du får lyst at prøve den. Det er også det vlieseline jeg bruger i mine. Det lyder spændende med det stof du nævner fra Krestoffer, det synes jeg ikke lige jeg har hørt om før. Tak for kommentar 😊

   1. Har lige lavet en prøve. Kan man ikke bruge opbindingsstrips på rulle 0,4mm?
    Skal der ikke syes i begge ender , til næseklemme? Hvad gør du

 7. Nu er de prøvet -og absolut godkendt. Jeg har forsøgt med forskellige modeller, og denne er bare en vinder. ILC 151 som indlæg, antibakteriel bomuld indvendig og gammel skjorte udvendig. Som næseclips har jeg brugt en poselukker fra brødpose. Det fungerer fint. Kunne sy i plastikken mellem de to metaltråde.
  Tusind tak for input.

  1. Hej Lotte. Jamen hvor er det dejligt at høre 😘 I starten brugte jeg også poselukker og det fungerer faktisk rigtig fint. Men efter jeg opdagede at der var nogle der solgte metalstykker til rimelige penge, blev jeg enig med mig selv om at det ville jeg bruge fremadrettet😉

 8. Hej. Jeg syr mundbind efter Ohlson modellen. Jeg vælger at have elastik foroven obåg bindebånd for neden. Det giver den bedste pasform til mig. (Jeg har et lille hoved).

  1. Hej Alice. Den model kender jeg ikke rigtig, den må jeg da have kigget på. Jeg har på fornemmelsen at mine unge mennesker bruger meget at tage den af og på når de venter på bus etc, derfor tror jeg ikke rigtig bindebånd er så praktisk her. Men ved man at man skal have den på i 4 timer, fungerer det sikkert lige så godt med bindebånd. Men det er så vigtigt at man netop finder den løsning som passer bedst til en selv ( og sit hoved) 👍

 9. Ud af 4 forskellige mønstre på mundbind er dette klart det bedste til både min mand og jeg. Hans skulle dog have tillagt ekstra 1 cm søm (pga stor næse) hele vejen rundt, men det sidder virkelig godt. Så tusind tak, fordi du kastede sig ud i det og fandt frem til denne model. 🙏💪👍

 10. Du har helt ret! Dette mundbind sidder bedre end de fleste. Og man kan trække vejret. Tak for det.
  vh
  Marianne

 11. Ih, hvor er der mange modeller, har syet 5 ved ikke om din også skal afprøves. Jeg har dog hørt, at filtret ikke kan tåle at blive PRESSET ?.

  1. Hej Vibeke. Ja det er helt utroligt hvor mange der er. Det er vigtigt at finde en model der passer til ens ansigtsform og som man føler er nogenlunde komfortabel. Det bedste ville jo være hvis det slet ikke var nødvendigt med mundbind. Jeg har godt nok ikke hørt at indlægget ikke kan tåle at blive presset, men det må jeg hellere lige undersøge nærmere. Tak for din kommentar 😊

   1. Jeg har lige syet ned dette indlæg, og det kan sagtens presses.
    En anden ting: jeg kunne åbenbart ikke klare at holde mig til 0,5 cm sømrum, så min debutudgave er for lille til mig – fremover vil jeg tillægge sømrum 😀

    1. Hej Stine. Åh, det var da ærgerligt at den første ikke passede dig. Det er så forskelligt hvor meget sømrum man kan lide at arbejde med. Jeg bruger normalt 7 -10 mm, men til mundbind følte jeg blot at det var godt at sømrummet var så smalt som muligt. Du kunne vælge at tillægge ½ cm sømrum mere, så du har 1 cm at gøre med. Når du så har syet det sammen og skal til at vende, kan du klippe sømrummet lidt ned, så det ikke bliver mere end ½ cm. Rigtig god fornøjelse og pøj pøj med de næste mundbind 😘

 12. Hej 😷
  Skal til at sy det fine mundbind, men blev lige i tvivl om der skal ligges sømrum til dit mønster eller om det er med regnet?
  Og tak for alle dine skønne mønstre og ideer

  1. Hej Martina. Mange tak skal du have. Det lyder dejligt at du bruger bloggen. Mønsteret til mundbind er inkl. 1/2 cm sømrum. Det burde i grunden stå i indlægget, men muligt det er smuttet for mig. Så må jeg lige ind og rette. Rigtig god sy-lyst til dig

 13. Har lige lavet en prøve. Kan man ikke bruge opbindingsstrips på rulle 0,4mm?
  Skal der ikke syes i begge ender , til næseklemme? Hvad gør dr?

  1. Hej Lis. Det har jeg ikke lige prøvet at bruge, så der bliver jeg dig svar skyldig. Nej jeg syer ikke for enderne. Jeg folder blot stoffet et godt stykke om i begge ender og syer en stikning på langs af stykket. Men du kan sagtens sy for enderne hvis du vil det. Grunden til at jeg bukker for enderne, er at jeg så får polstret næsestykket lidt ekstra for enderne hvor de ligger imod huden. Jeg vender stykket sådan at den side med de fleste lag ligger ind mod huden 😊

 14. Super fin vejledning – skal prøves 🙂
  Men da jeg ikke har nogen printer, vil jeg høre om du kan skrive nogle mål, så jeg selv kan tegne mønstret op.
  På forhånd tak 🙂

 15. Jeg er helt enig i at håndhygiejne, afstand og undgå at gnide sig i øjne osv. Mundbind er et supplement. Dit mundbind ser meget fint og enkelt ud. Det vil jeg prøve at at sy🙂Jeg har forsøgt med en model, men den tog alt for lang tid at sy, og så sad den ikke ordentlig! En anden model som kirurgiske masker er også afprøvet, de sidder også ok, men din model, giver lidt mere plads til at trække vejret igennem😷Du er rigtig god til at beskrive det hele med medfølgende billeder👍☀️ Mange tak!

 16. Det er et super godt mønster, nem at sy og så behageligt at have på som det nu kan blive. Brillerne dugger heller ikke 🤓🤓

  1. Hej Rie. Mange tak skal du have. Lige den kommentar med, at den er så behagelig som den nu kan blive, gør mig glad. For ingen tvivl om at det ville være rarest uden mundbind, men når nu det ikke kan være anderledes, så føler jeg også den her er ok. Hvor er det dejligt at høre 👍

 17. Hej Alice
  Er det nødvendigt med næseclips.
  Glæder mig til at følge dig og komme i gang med at sy
  Hilsen Christina

  1. Hej Christina. Næseclipsen synes jeg er nødvendigt for at mundbindet sidder helt til. Især hvis man bruger briller er det nødvendigt. Det gør at man kan undgå at brillerne dugger. Men prøv dig evt frem, hvad der virker bedst for dig. Rigtig god sylyst til dig. Venlig hilsen Gitte

 18. Hej Gitte. Tusind tak for et rigtig godt mønster 🤗Det er hurtigt at sy og så sidder det rigtig godt! Jeg er meget glad for, at det lykkes at finde et mundbind, der sidder godt, når vi nu skal have det på.

 19. Tak for den. Det er vist dit mønster jeg skal prøve af, der er det nemt at lave en elastik eller et bånd der går helt rundt om nakken. Da mine ører bliver noget generet af trækket. Og den kan skiftes ud også 😁dog er jeg ikke helt sikker på hvad poplin er 🤔

  1. hej Lisbeth. Ja det er nemt at lave elastikken sådan at den går omkring hovedet, i stedet for bag øret. Dog vil jeg sige at denne type maske sidder så fint uden at der behøver være særlig stor træk i elastikken, så det er muligt du vil opdage at den også fungerer for dig bag øret. Poplin er blot en meget finvævet vare. Den er vævet så tæt, at det har en ret glat overflade og er generel temmelig tynd, selvom den er tæt. Den er behaglig at røre ved og rigtig god til mundbind. Mange skjorter er syet i poplin. Rigtig god fornøjelse

 20. Hej Gitte. Jeg får så meget ros for mine mundbind, lavet ud fra dit mønster. Der er oven i købet kommet bestillinger fra familie og venner! Det er så behageligt at have på i forhold til mange andre mundbind. Godt at have mange stofrester!

  1. Hej Kirsten. Hvor er det dejligt at høre. Jeg tror desværre vi kommer til i lang tid endnu at affinde os med os med mundbind, og så kan de jo lige så godt være behagelige og pæne 😘 Ja, vi elsker at bruge små rester, så alt bliver brugt 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *