Gratis kjolemønster, The Mal Dress, fra Mood Fabrics

Jeg har printet et gratis mønster fra Mood Fabrics. Et kjolemønster, med vidde i ærmer, og generel løs pasform. Her er et godt mønster, som du selv kan variere i det uendelige, ved at klippe mønsteret op på forskellige måder. Man kan lave underdelen uden flæser, eller lave lige så mange flæser man ønsker. Man kan mikse forskellige stoffer, eller sy kjolen i et stykke stof.

Til denne kjole har jeg brugt et sæt sengelinned og noget af en dug.

Farven driller lidt på billederne, da kjolen er lidt mere grøn og blå end det ser ud til

Mønsteret til kjolen finder du i dette link: https://www.moodfabrics.com/blog/the-mal-dress-free-minimal-waste-sewing-pattern/

Jeg har syet kjolen i det der hedder str 14/16. Jeg vil umiddelbart tro det svarer til str 44. Men da kjolen har løs pasform, kan den sikkert passe flere størrelser. For at give kjolen lidt mere facon har jeg sat bindebånd ind i siderne ved de steder hvor jeg opklipper mønsteret.

Jeg har klippet forstykke og bagstykke op, da jeg gerne ville bruge dugstoffet i midten af kjolen. De er klippet op ca ½ cm fra skuldersømmen. I øvrigt var jeg ikke for vild med den firkantede halsudskæring, så jeg har ændret til rund, og gjort udskæringen knap så bred. Da jeg har syet kjolen før, fandt jeg også ud af at den sidder pænere hvis den nederste kant under en anelse opad i siden. Så sidestykkerne på forstykke og bagstykke er ændret i siden, ca 1 cm. Se den røde streg nederst på næste billede

Ærmerne er ret korte på modellen, så dem har jeg forlænget med ca 10 cm. På det oprindelige mønster skal der være en syning midt på ærmet, men jeg har nu bare lagt det til fold. Jeg tror de har gjort anderledes for at spare stof.

Den øverste del af underdelen skal klippes 2 gange til fold.

Den nederst del har jeg gjort 5 cm kortere, da kjolen er temmelig lang ellers. Der skal også her klippes 2 stykker til fold

Der ud over klipper jeg 4 lange strimler, som jeg vil bruge til bindebånd i siderne. Til sidst klipper jeg også en skrå stimmel, som skal bruges til halsudskæringen.

Jeg starter med at sy de 4 bindebånd.

Derefter sættes 2 af dem fast på retsiden af forstykket ca 1½ cm fra den nederste kant. Det samme gøres på bagstykket med de 2 andre bindebånd

Nu lægges sidestykkerne ovenpå med retsiden nedad, så de ligger ret mod ret.

Nu syes de 2 sider med de røde klemmer. Når det er gjort syes forstykke og bagstykke sammen i skulderen, ret mod ret. I ærmet syes 2 rækker lange stikkesting, så de er klar til at blive rynket ind før de sættes på overdelen.

Ærmerne syes nu på, og rynkes ind så pasmærkerne passer overfor hinanden, ret mod ret. Når begge ærmer er syet på, kan toppen vendes om, og så kan siderne syes sammen. Helt fra ærmekant til toppens nederste kant. Der hvor de røde klemmer sidder på.

Nu er overdelen færdig og underdelen kan sættes på. Hver etage skal syes sammen til en ring, hvorefter der syes 2 rækker lange stikkesting til at rynke ind med. Den største ring syes på den mindre ring, som tilsidst syes på overdelen.

Halsen bliver syet ligesom hvis man kanter med kantebånd. Jeg har blot lavet kantebåndet ud af en strimmel stof , klippet på skrå.

Ærmernes nederste kant bliver syet med en 2½ cm bred elastik. Jeg inddeler både ærme og elastik i 4 lige store stykker og trækker ud i elastikken imens jeg syer det på ærmet.

Derefter trækker jeg ud i elastikken og siksakker det fast på stoffets bagside.

Det samme gør jeg med den anden kant af elastikken

Så bukker jeg ærmekanten en gang rundt og syer en stikning lige ved siden af stikningen.

Fra retsiden ser det så sådan ud.

Jeg har også syet samme model i noget kraftigere stof, og her kunne jeg ikke lige få denne metode til at virke. så der syede jeg bare en løbegang. Derefter trak jeg elastik igennem, og syede en stikning ned i midten af løbegangen. Det kom også til at se rigtig fint ud. Så jeg kan ikke lige sige hvilken metode der virker bedst, for det kommer meget an på stoffet.

Her kan du se bindebåndene. Jeg har bundet dem med en knude i siderne, men det ser også rigtig fint ud at binde dem foran på kjolen

Kjolen har en del vidde, især i den nederste flæse

Måske er den lige til den forårsagtige side, men inden længe går vi forhåbentlig også den lysere tid i møde

Et rigtig fint mønster, som indbyder til leg med forskellige stoffer. Man kunne også få et rigtig fint resultat hvis overdelens midterstykke var lavet med forskellige bånd eller i patchwork.

Håber i kan bruge indlægget som inspiration

7 thoughts on “Gratis kjolemønster, The Mal Dress, fra Mood Fabrics

 1. Mange tak fordi du deler ud af dine tanker/ider og kreativitet.
  Det er så smukke kjoler.
  Jeg har ikke syet til mig selv før men det vil jeg igang med.
  Tak for inspirationen og god gennemgang.
  Mvh.
  Linette Pearl Mortensen

 2. Hej
  Sikke et dejligt indlæg, med masser af forklaring.
  Men lige et spørgsmål, kan den syes i tynd stof, sommer kjole.
  Ærmer er jo let at lave kort.
  Hilsen Hanne

  1. Hej Hanne. Ih tak skal du have. Ja det er jeg slet ikke i tvivl om at den kan. Den minder nemlig en del om en kimono kjole jeg har syet tidligere i chiffon. Jeg tror det vil være rigtig flot i tyndere stof.

  1. Hej Anni. Jeg hedder nu godt nok Gitte, men det spiller jo ikke så stor en rolle 😉 Mange taks skal du have. Ja den er uden lynlås, man kan sagtens trække den ned over hovedet 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *