Lille rejsehåndtaske, gratis mønster og vejledning

En taske syet i gobelin. Quiltet med tynd pladevat. Den minder om min store rejsetaske, blot i en mindre model. Den måler ca 38 x 20 x 16 cm. Ønsker du en lidt blødere taske, kan du sagtens undlade quiltning, hvis blot stoffet er kraftigt.

Læderhjørnerne er syet ud af en gammel læderjakke.

Hvis du er ny ud i taskesyning, vil jeg foreslå at du springer over læderhjørner. Det kan nemlig være noget tykt at sy i. Tasken bliver ligeså fin uden.

Mønsteret til tasken kan du printe i dette link:

Materialeliste:

Med skaring i bunden:

45 cm yderstof, 140 cm bred

45 cm foerstof,140 cm bred

alternativ, uden skaring i bunden:

70 cm yderstof, 140 cm bred

70 cm foerstof, 140 cm bred

derudover pladevat eller 3 mm taskeskum hvis du ønsker at quilte tasken

45 cm ikke delbar lynlås ( gerne længere, og så er det lige meget om den er delbar eller ej)

2 meter bånd til hanke

3 meter bred kantebånd, eller lav det selv

eventuel lidt skindrester til hjørnerne

BEMÆRK mønsteret er uden sømrum

Start med at printe mønsteret. Vigtigt at tjekke at firkanten på mønsteret måler 5 x 5 cm, ellers passer mønsteret ikke. Du skal printe i det der hedder faktisk størrelser eller 100 %. Bemærk at på billedet, skal nr 5 lige vendes engang.

Sæt de 6 sider sammen og klip mønsteret ud

Klip delene ud i dit stof. Ønsker du at quilte stoffet skal det gøres som det første. Her kan det være en god ide at lægge lidt ekstra til som sømrum, da stoffet kan krympe lidt sammen under quiltning. Når du så er færdig med at quilte klippes det til efter mønsteret.

Lynlåsen skal sættes på som det første, på lynlåsstykkerne, ret mod ret.

Sæt lynlåsen fast med retsiden nedad mod stoffet. Sy en stikning ned midt i lynlåsen

Tag derefter noget kantebånd og læg ovenpå lynlåsen, og sy ned i samme stikning igen

Vend derefter dit stykke om til vrangen og sæt kantbåndet fast. Sy en stikning ude i kanten

Så ser det sådan ud fra retsiden

Sy den anden side af lynlåsen fast på samme måde. Nu ser dit stykke sådan ud

Min lynlås er alt for lang, men det har ingen praktisk betydning, da den blot bliver klippet til senere

Nu skal der syes hanke på tasken. Jeg starter i midten af bunden med at sætte båndet fast. stop 8 cm før den øverste kant. Mål derefter 42 cm ud og sæt nål i, forsæt med at sætte båndet fast, igen 8 cm fra kanten.

Sy båndet fast med en stikning i hver side af båndet. Ved de øverste kanter syer jeg en ekstra stikning i form af et kryds for at gøre det ekstra stærk

Nu skal lynlåsstykket syes fast på tasken. Hvis lynlåsstykket er for bredt i forhold til der hvor den skal sættes på, skal det rettes til ( det kan nemlig svinge lidt afhængig af hvilken lynlås du bruger. På billeddet kan du se mit stykke er lidt for bredt.

Yderstof mod yderstof. Det drejer sig kun om 3 mm i hver side, men det skal klippes til. Husk at siksakke igen, da gobelin trævler helt vildt

Nu passer det og kan syes fast

Det samme gøres i den anden ende af lynlåsestykket, så du nu sidder nærmest med en stor ring. Nu skal der kantebånd på de rå kanter. Klip lynlåsen ned i længden så den ikke er mere end sømrummet.

Læg kantebåndet ovenpå kanten og sy en stikning

Det kan være en god ide at klippe sømrummet lidt ned, så det ikke fylder så meget. Buk båndet om til den anden side og stik det fast

Det samme gøres i den anden ende.

Nu skal taskens store sidestykker foldes op og syes fast, yderstof mod yderstof.

Hvis du har sat læder i hjørnerne, er det vigtigt at disse rammer hinanden præcis. Jeg har prøvet at vise det på næste billede med de røde pile

Vend lige tasken rundt før du fortsætter, så du får tjekket at de rammer hinanden.

Vend tilbage til vrangsiden og sæt kantbånd ovenpå sømrummet. Lad båndet starte og slutte 1 cm ud over kanten. Sy det fast

Buk båndet rundt om kanten. I enderne bukkes båndet ind, så det får en pæn afslutning. Sy det fast

Det samme gøres med den anden side af tasken. Nu er det blot at vende tasken rundt og presse den lidt i facon.

Det er blevet en ret fin taske

Der bliver lidt rester tilbage når man syer tasker. Det kan næsten ikke undgås. Men det er nemt at lave små tasker ud af resterne. Her kunne jeg få 2. Mønstre til disse ligger også her på bloggen.

Håber du kan bruge mønsteret og får lyst til at kast dig ud i taske syning.

10 thoughts on “Lille rejsehåndtaske, gratis mønster og vejledning

 1. Er meget interesseret i at sy denne taske og vil blot høre hvornår du skriver ud om hvor meget stof m.m. Der skal anvendes?
  Hilsen og tak for mange inspirerende input gennem tiderne.

 2. Hejsa. Jeg vil gerne prøve at sy din fine taske, men med en øget højde på 10 cm (grundet tilladt mål ved det flyselskab, jeg skal flyve med til sommer). Jeg kan dog ikke helt gennemskue, hvad der så skal forlænges i mønsteret. Er det både rektanglen til lynlåsen og bredden i bundstykket? Og hvis ja, hvor meget skal hver del så øges med? Jeg har prøvet at sætte 10 cm ekstra længde i rektanglen til lynlåsen i papirmønsteret, men der mangler stadig ca. 5 cm i hver side, for at stykkerne kan mødes og sys sammen. Men måske man slet ikke kan ændre i et mønster på denne måde. Jeg er ikke så erfaren i at sy 😁. Måske bliver tasken for smal i bundstykket, ift. den nye højde.

  1. hej Malene. du kan godt øge med 10 cm i højden. Men umiddelbart ville jeg ikke øge lynlåsstykket. hvis du vil øge med 10 cm, skal du øge siderne på tasken med 10 cm , altså ikke bunden. Derefter skal de ben, eller flapper der går ud fra bunden af forlænges med 10 cm i hver side. Så skulle det komme til at passe. Umiddelbart ville jeg ikke gøre tasken bredere i bunden, da den er ret bred i forvejen, så jeg tror ikke det er nødvendigt.

 3. Hej Gitte

  Sikke en fin taske. Jeg er ikke så erfaren, men jeg er ikke bekymret med så fin en vejledning.
  Jeg vil dog lige sikre mig, om det er korrekt forstået at stoffet skal klippes efter mønsteret og ikke tillægges sømrum?
  Hilsen fra Pernille

  1. Hej Pernille. Mange tak for de søde ord. Jeg håber du ikke har klippet den endnu, eller at du har opdaget at mønsteret er uden sømrum, så det skal du selv tillægge. Mine mønstre er som regel altid uden sømrum, da det er lidt forskelligt hvad folk arbejder med. Jeg tillægger som regel 1 cm sømrum til mønsteret når jeg klipper

 4. Flot taske du har lavet fin vejledning Jeg har lige downloadet mønster tak for det Første gang jeg skal prøve denne taske.
  Hilsen Irena Aae

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *