Mønster og vejledning til nem oversize kjole. Str 40. Model 1.

Denne kjole er en af mine favorit kjoler. Jeg har syet den en hel del gange.

Nu har jeg lige syet mig en ny, i fastvævet gråt stof. Den vejledning som følger nedenfor er hvis den er syet i jersey eller andet strækstof.

Hvis du vil sy den i fast stof  , skal du lige rulle ned i bunden af indlægget hvor jeg kort vil fortælle hvad forskellen så er. Den oprindelige model er lavet uden brystindsnit. Men hvis du har en bryst størrelse D eller større skal du overveje at lave brystindsnit for at den sidder pænere. Mønsteret til kjolen med brystindsnit er også i bunden. Især i fast kan det være en god ide, med bryst indsnit. Halskant og ærmer skal i fast stof laves lidt anderledes end hvis det er jersey, men det har jeg beskrevet nederst i indlægget.

Dejlig nem kjole, som er behagelig at have på. Kan syes i både jersey og fast stof. Jeg er hverken uddannet skrædder eller har professionelt tegneudstyr, så det bliver skrevet og tegnet på min måde. Det kan sikkert gøres  langt bedre og korrekt. Men jeg håber du kan bruge det som det er – for mig fungerer det.. kjolen på billedet er syet i fast stof og derfor med brystindsnit.

                                                  

Den første kjole i mønsteret ser sådan ud. Det er en lidt kraftig jersey kvalitet. Den er syet uden brystindsnit. Det er sjældent nødvendigt når stoffet er strækstof.

Kjolen er lavet i str 40, men kan nemt ændres til andre str. Se nederst i indlægget.

Mine mål er talje 81 cm, bryst 92 cm og hofte 99 cm. Ved dette mønster er hoftemålet det vigtigste.


Stof-forbrug:  1,45m i 150 cm br.

På billedet herunder ses mønster-tegningen – lige til at gå til.  Jeg har dog glemt at tegne en strimmel til halskant. Se teksten lidt længere nede. 

                                                                                  

Dette er mønster-delene du skal tegne op

                                                                               

Dette er mønster-oplægning på stoffet hvis der ikke er op og ned på dit stof. Mønsteret er uden sømrum, så husk at de skal lægges til. Husk også lige der skal være en strimmel til halskanten. ca 70 cm br. x 5 cm. Den skal bare klippes på tvær af stoffet hvis det er jersey. Hvis det er fast stof skal du huske at klippe til en belægning eller sætte et bånd på, f.eks folde-elastik, kantabånd eller en anden form for dekorativ bånd.

Sy-vejledning:

Sy midtbag sammen, hvis du har lagt dem til søm. Hvis du har nok stof kan du lægge den til fold og dermed undgå en søm i bag. Jeg syer altid med en elastisk søm og efterfølgende med en siksak eller en overlock i kanten.

Sy lommeposen på nederste forstykke i buen, ret mod ret. Jeg syer altid en polyester skulderbånd med i den søm, da det forhindrer lommen i at flane. Den holder sig pæn også selvom du bruger lommen.

(her syes skulderbåndet på samtidigt med lommeposen.)

Vend det rundt, pres kanten og stik det evt fast med en stikning 2 mm fra kanten.

(Her er lommeposen stukket fast med en pyntesyning 2 mm fra kanten.)

Læg lommedelen på lommeposen og sy rundt i kanten af posen.

(Her vises fra vrangen hvor du skal sy. Langs med nålene i 2 lag.)

Sy nu øverste forstykke sammen med nederste forstykke ret mod ret.

(Nu ser forstykket sådan ud, med den færdige lomme.)

Læg forstykke og bagstykke sammen ret mod ret, og sy nu sidesømmene og skuldersømmene. Nu skal halsen laves. Klip en en lang strimmel på tværs af stoffet som er ca 5 cm br og ca 60 cm lang. Jeg har ingen præcis mål da jeg som regel bare syer den på med et let stræk. Sy strimlen på hals-kanten med et let stræk i strimlen. Start på bagstykket , ca i midten. Sy 1,2 cm inde på strimlen.

(Her bliver strimlen syet på halskanten ret mod ret ca 1,2 cm inde med stikkesting.)

Vend nu strimlen om på vrangsiden af kjolen og sy med en dobbeltnål på strimlen.

(Her stikkes med dobbeltnål på strimlen.)

Vend kjolen om på vrangen og klip det overskydende stof af .

(Her klippes det overskydende stof af med min andenæbs-saks. Genial saks til dette.)

Prøv kjolen og find ud af om ærmer og kjolelængde er som du vil have det. Læg ærmer og kjole op , ved at bukke rundt ca 2 cm og stikke med dobbeltnål.

(Oplægning med dobbeltnål.)

Tada… kjolen er færdig….

Nu mønsteret til hvis du vil lave den med bryst indsnit:

Det nederste på kjolen er magen til den tidligere model hvis du vil have lommer i den.

Hvis det er fast stof du vil sy den i, skal du sy den på følgende måde:

Start med at sy brystindsnittet. Derefter syer du skuldersømmen. Nu skal du ordne ærmernes kant. Buk kanten  2 gange og stik .

Derefter syes lommerne som tidligere beskrevet og syes på overdelen. Sy derefter sidesømmene og sørg for at det kommer til at passe pænt sammen under armen.

Siksak sømmen og buk den til bagstykket og giv ærmekanten en lille syning .

Halsen skal også syes på en anden måde i fast stof. Jeg har vist metoden i dette indlæg http://sygal.dk/2017/11/halskant-i-fast-stof/

Ellers er der ingen forskel fra om du laver den i strækstof eller fast stof.

Åh ja så må jeg hellere lige fortælle at jeg kom til at lave den grå kjole for kort… så jeg var nødt til at sætte en kant på nederst. Jeg lavede den som en dobbeltkant, så det blev faktisk ret fint.

Kjolen er oversize og skøn at have på. Den kan varieres med høje sko eller støvler, bare arme eller med en rullekravebluse indenunder.

Rigtig god fornøjelse.

Mine mål er bryst 92 cm og hofte 99 cm.

Tag dine mål og sammenlign det med mine. Hoftemål er ved denne model det vigtigste. Hvis dit hoftemål er større end mit skal du lægge til i den stiplede linje som jeg har vist på tegningen.

Eksempel: hvis dit hoftemål er 107 cm , skal du fratrække 99 cm , som mit er og det giver en forskel på 8 cm. Dette mål skal du dividere med 4, og derved får du det til 2 cm. De 2 cm skal så tillægges den stiplede linje i hver side af mønsteret, både på forstykke og bagstykke. Det giver ialt de 8 cm som du evt var større. Håber det giver mening..

(Mønster klippes op i de røde stiplede linier. Faktisk lige efter lommen, så det berører ikke lommerne.)

Mønsteret kan varieres i det uendelige. Det er er kun din fantasi der sætter grænser. Den kan kortes af til bluse, den kan forlænges til en maxikjole, evt med bælte. Den kan pyntes med diverse bånd og piping. Den kan mixes i forskellige materialer og skæres på forskellige måder. De næste billeder viser bare nogle udkast til ændringer. Du kunne også lade være med at sy hele sømmen på skulderen, så du får det populære kig til en bar skulder.

(Diverse ideer til ændringer.)


    

40 thoughts on “Mønster og vejledning til nem oversize kjole. Str 40. Model 1.

 1. Det er faktisk en af de bedste vejledninger, som jeg har set i lang tid 🙂 Jeg er på nybegynderstadiet, så det er dejligt, at det meste ikke er indforstået 🙂

  1. Tusind tak. Din kommentar gør mig rigtig glad. Det var nemlig meningen at alle skulle kunne være med. Men undervejs kom jeg i tvivl om jeg måske gik for meget ned i detaljer, der gav sig selv.Så jeg er virkelig så glad for din kommentar.

 2. Wow, denne kjole skal jeg også prøve at lave.
  Jeg er som Jeanett også nybegynder
  Tak for både billeder og forklaringer – kjolen virker “nem” at gå til 🌺

 3. Super fint det du hat lavet.. Er også nybegynder, synes ikke jeg kan se hvor langt, der er fra skulder og ned til overskæring, måske bare mig der ikke kikker ordentlig.😉

  1. Mange tak. Hele kjolen er 90 cm og fra overskæring og ned er der 41 cm. Trækker du de 2 fra hinanden får du målet fra skulder til overskæring, som er 49 cm. Grunden til at jeg skrev lige de mål på var fordi jeg mente det var mere vigtigt hvad hele kjolens mål var, så du fra start af kan se om det er en længde der passer dig.Så kunne man selv regne sig frem til hvad det sidste mål skulle være. Men det kan da godt være jeg lige skal rette så der også står mål på det øverste.

 4. Hvor er det en fin syvejledning, dog er mit problem ikke hoftebredde, men brystvidde. Hvordan forøges den bedst. Mit mål er 103cm og hoftemålet 98cm
  Meget inspirerede med de forslag du giver til at ændre bluser og kjole. Tak

  1. Mange tak. Jeg tænker du måske skulle klippe op i den linie jeg viser i indlægget. Sprede mønsteret 1,5 cm.Og derefter tegne en ny sidelinie hvor du rammer det tidligere punkt nederst. Dermed får du lagt 6 cm til i overdelen uden at gøre den bredere forneden. Det skal dog siges at jeg ikke er uddannet skrædder, så om det er den rette måde at gøre det på ved jeg ikke. Men det ville i min verden give mening.

 5. Hej Gitte.
  Skøn blog, og du er da smadderdygtig. 😍
  Jeg er gammel håndarbejdslærer, men som nu 69 årig, elsker jeg stadig at sy. Var 12 år, da jeg syede mit første tøj.
  Vil prøve din super halskant i morgen.tak for din fine blog. 🌹

 6. Mange tak for mønstret. Jeg glæder mig til at tegne kjolen efter skitsen og så sy den. Mine mål er tæt på dine, så jeg tænker at den vil passe mig fint. Nu har jeg syet kropsnære kjoler et stykke tid. Bliver dejligt med løs model.

  1. Selv tak. Ja, nu hvor vi forhåbentlig går en varmere tid i møde er det dejligt med en model man kan få luft i 😉 Jeg er selv meget glad for mønsteret, netop fordi det så let kan forandres til andre kjoler.

 7. Hej Gitte.
  Jeg er nybegynder så derfor dette spørgsmål. Skal jeg printe mønsteret ud på den flotte kjole du lige har syet?. Eller sælger du den.
  Du er super dygtig så flot alt hvad du har syet. Faldt lige over din blog på Facebook. Mvh. Margit.😎

  1. hej Margit. Mange tak. Nej du kan ikke printe mønsteret ud og du kan heller ikke købe af mig. Tanken er at mønsteret er som en tegning og den skal du bare tegne op. På bloggen er der også en vejledning i hvordan man griber det an. Det er i princippet at tegne en stor firkant med ydermålene og så derefter afsætte punkter, som man så forbinder. Det lyder måske indviklet, men det tager ikke længere tid end hvis du skulle tegne et almindeligt mønster op fra et mønsterpapir med mange størrelser og streger. Håber du begiver dig i kast med projektet 🙂

 8. Hej Gitte.
  Tusinde tak for det fine mønster, sikken fine kjoler du har syet. Puha, idag har jeg givet mig i kast med dit mønster, 🙂 det har givet lidt sved på panden, det er omkring 20 år siden, jeg sidst har konstrueret et mønster. Jeg syer den første kjole i noget prøve stof, der er fastvævet, så det er spændende hvordan det kommer til at falde,men nu skal det prøves 🙂 måske bliver den hammerende god. God dag til dig.
  Kærlig hilsen Kitty.

  1. Hej Kitty. Tak for din søde kommentar ? Uh, jeg håber så meget det bliver en succeshistorie ?? Så du får endnu mere lyst til at gå ombord i sy- universet igen. Jeg har en facebook side der hedder sygal. Jeg håber du gider smide et billede derpå når du er kommet i mål. Og fortæl mig gerne hvis der er noget jeg kan gøre anderledes. Skriv endelig til mig undervejs hvis der opstår problemer? Også fortsat god dag til dig ?

  1. Hej Vita. Det lyder sørme dejligt. Men jeg ved faktisk ikke selv hvordan det fungerer med at følge en blog. Følger du min facebookside Sygal ? Hvis du trykker syntes godt om, skulle du gerne få besked hver gang jeg lægger nyt op på bloggen

 9. Tak for din mønsterdeling! Jeg er netop i gang med at tegne mønstret op. Hvad gør du i forhold til rygstykket, når du laver brystindsnit? der må vel skulle nogle ændringer til? Hvis det allerede står beskrevet, må du undskylde min henvendelse!

  1. Hej Elna. Hvis du tegner op efter tegningen så skulle det gerne passe. Det er på forstykket der foretages ændring. Når du så har syet brystindsnit, passer den til rygstykket 😊 Jeg vil blive glad for en tilbagemelding når du har fået den syet 😊

 10. Hej Ser ud til at være lige min kjolestil. Hvordan gør jeg hvis jeg vi lave kjole model 1 til str. 44?? MVH Hanne

  1. Hej Hanne. Nederst i indlægget har jeg sat et billede ind der viser hvor du skal lægge til hvis du skal lave den i en anden størrelse. Den bliver ligesom delt ned igennem skulderen og så rykket fra hinanden. Rigtig god fornøjelse 😊

 11. Hej Gitte. Hvordan ændrer du mønsteret til mønster med brystindsnit?
  Er gået i gang med mønstertegning, men er kommet i tvivl mht. brystindsnit. Kjolen skal sys i ternet stof, så det er godt nok en vigtig detalje.
  Følger din blok med stor interesse. Der er rigtig mange interessante modeller. Har syet din rejsetaske – Stor udfordring, men blev flot

  1. hej Lisbeth. Mange tak skal du have for at følge min blog. I nederste del af indlægget har jeg lagt en tegning ind hvordan brystindsnit tegnes. Helt sikkert ikke den rigtig måde at gøre det på, men det vigtigste må være at det virker, og det gør det for mig. Dejligt at høre du også har været i gang med rejsetasken 👍

 12. Hej igen. Spørgsmålet med tillæg af indsnit er: forlænger du forstykket med indsnittet eller tegner du det blot på det oprindelige mønster?

  1. Hej Lisbeth. Som sådan bliver forstykket forlænget. Men jeg bruger som udgangspunkt det oprindelige mønster for ikke at ændre på ærmet. Forstykket bliver så forlænget med det halve af dit indsnit. På tegningen kan du se at mit indsnit er 4 cm. Det betyder den så er 2 cm når den er syet. Derfor er forstykket forlænget med 2 cm. Du kan se det ved at det uden indsnit måler total længde 90 cm, men det med indsnit måler total 92 cm 😊

 13. Hej Gitte.
  1000 tak for dit svar – det hjalp ☺️. Jeg har brugt timer på at regne, tegne og fortælle mig selv hvordan. Du er en knag 😉
  Er hver gang spændt på hvad du nu har bedrevet 🤗

  1. Hej Lisbeth. Dejligt at høre. I øvrigt kan jeg var varm anbefale en bog der hedder Ny mønsterkonstruktion for kvinder. En rigtig god bog om mønsterkonstruktion, skrevet i et sprog som er nem at forstå. Den kan vist også lånes på biblioteket. Tak for at du læser med her på bloggen 😘

 14. Hej. Jeg vil gerne sy den mønstrede kjole, der vises på billedet – det er en anden kjole end den, der er vist i indlægget. Har et skønt stykke viskose, der ville passe godt til den mønstrede. Har du mønster til den? Mvh Laila – stor fan af din super indlæg

  1. hej Laila. Jeg er godt nok lidt i tvivl hvilken kjole du tænker på, for jeg synes ikke jeg kan finde en mønstret på billederne. men vil du ikke være sød at sende mig et billede, så kan jeg hjælpe dig videre. Du kan sende en mail eller på min mobil, afhængig af hvad der nemmest for dig 😊

 15. Hejsa 😃
  Først tak for al den inspiration og læring du spreder 👍🏻 Det er så skønt 😃
  Jeg er også ved at forsøge mig med denne dejlige kjole tilpasset mine egne mål – og i den måle/tegne proces stødte jeg på en lille fejl i dine mål 😃
  Kjolen er nemlig 100 cm lang (og ikke 90 cm som det er opgivet på din tegning) Ligesom det “grønne” mål på forstyks-tegningen på der er opgivet til 49 cm – faktisk er 59 cm, hvis man lægger de små delmål også angivet med grøn farve sammen 😃

  1. Hej Eva. Tusind tak for din søde kommentar, dejligt at høre du kan bruge mønsteret. Jeg bliver en smule forvirret. Jeg har lige tjekket tegning og målene, og de burde passe. Hele længden på kjolen er 90 cm. I højre side af tegningen fremkommer de 8 cm ned pga af skulder, derefter 19 cm til ærmet, derefter 8 cm til noget af buen, efterfølgende de 14 cm hvor mønsteret så går lige ned. 8+19+8+14 = 49 cm. Dertil 41 cm, og kjolen bliver ialt 90 cm. Jeg vil meget gerne høre fra dig igen, hvis jeg har misforstået hvor det er, du mener det er galt. Men det var lige umiddelbart det eneste sted jeg kunne finde noget med 49 cm.

  2. Hej igen. Jeg har lige svaret dig at jeg mener min tegning er rigtig. Men så sidder jeg lige og kommer i tanke om, det kan være fordi du lægger de 10 cm til i halsudskæringen. Men det skal du jo ikke. De har intet med målene at gøre i højre side. Når du har tegnet de 90 cm op, skal du bare gå 10 cm ned i venstre side til halsen. Giv endelig en melding om mit svar giver dig løsningen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *