Bukser i Minikrea, joggers 70335

Et buksemønster jeg er meget glad for er Minikreas joggers. De sidder rigtig godt og er ret nemme at sy. De bliver syet i strækstof, men jeg har også flere gange syet dem i mere fast stof. Så skal man bare lægge lidt til i bredden. Det gøres nemmest ved at skære mønsteret fra hinanden langs linjen i trådretningen og rykke dem lidt fra hinanden. Modellen er lidt smal lige under knæet, og derfor har jeg lagt en lille smule til fra knæet af og ned. Jeg mener ikke jeg har tykke læg, men det første par jeg syede sad meget til her. Så nu har jeg ændret det på mit mønster. Vær lidt obs på det og tage evt. et tjekmål.

Samtidigt vil jeg også henvise til deres side hvor du kan  finde alle deres mønstre og diverse inspiration.

https://minikrea.dk/

Jeg har henvendt mig til Minikrea for at sikre mig at man må lave sy-tutorials af mønsteret. Og det har jeg deres tilladelse til. I øvrigt medfølger der en glimrende sy-vejledning når du køber mønsteret. Men jeg ved også at mange foretrækker det visuelt. Derfor kommer der her en serie billeder og forklaringer på min måde at gøre det på. Jeg følger ikke vejledningen..

Sy-vejledning:

Da denne er syet med bånd ned langs siden, har jeg brugt almindelig stikkesting i sidesømmene. Hvis buksen bliver syet uden bånd, ville jeg sy hele buksen med elastisk sting. Det er vigtigt at skridtsømmen bliver syet med en stærk elastisk søm, da den bliver udsat for et større træk.

Alle dele klippes ud i stoffet, dog på nær den indvendige lommepose. Den syer jeg altid op i en rest foer stof. Både for at det glider pænere og så får man ikke nogle tykke lommer.

(denne del klipper jeg altid i en rest foer stof)

Til at forstærke lomme-indgangen og for at forhindre lommen i at flane, bruger jeg tyndt skulderbånd. Det er noget bånd der ligner net. Det er ret genialt. Når du syer det på, kan du roligt bruge lommerne og de bliver ved med at lægge sig fint ind til buksen uden at begynde at stritte.

(dette er skulderbånd)

Læg lommeposen i foer på forstykket, ret mod ret. Sæt nåle i. Skulderbåndet sættes nu ovenpå i den linje hvor du vil sy. sæt det fast med nåle.

(Lommeposen er sat på og ovenpå er skulderbåndet sat på)

Stik nu med stikkesting ned midt i skulderbåndet.

(Der stikkes ned midt i skulderbåndet)

Vend nu lommeposen om til vrangen af buksen. Sæt nåle i kanten. sørg for at lommeposen er trukket 1 mm om på bagsiden af buksen, så ser man nemlig ikke foeret fra retsiden. Stryg kanten glat og fin.

(Her kan du på billede 1 se at foeret er trukket 1 mm tilbage )

Fra retsiden af buksen stikker du nu en pyntestikning ca 2 mm nede.

(Her er der lavet en stikning på kanten af lommen, billede 2 er bare tættere på)

Læg buksen med vrangsiden op og tag den sidste lommedel og læg ovenpå lommeposen, ret mod ret. Sæt nåle i de 2 lommedele, men tag ikke buksen med..

(Lommedelene ret mod ret og klar til at blive syet)

Sy nu rundt i kanten med stikkesting og siksak derefter kanten.

(Lommen er syet og faktisk færdig)

Vend buksen om på retten. Sæt nåle i der hvor posen sidder til øverst og i siden. Jeg syer en stikning på de 2 steder. Men det er kun for at holde dem på plads og er lettere end at der sidder nåle. Så du skal ikke hæfte ender her, da du kan risikere at skulle trævle dem op igen hvis de skulle kunne ses på retsiden af buksen når du er færdig.

(Først nåle i top og side, derefter en stikning for at holde på plads)

På denne her buks vil jeg gerne have en stribe ned i siden. Du kan vælge at springe dette afsnit over og gå videre der hvor benene bliver syet sammen. Men jeg syntes det giver en god effekt at sætte en stribe ned langs siden. I dette tilfælde har jeg brugt stræk velour bånd i sort. Men du kunne bruge mange slags bånd. Ofte ville jeg sy buksen sammen i sidesømmen ( for og bagstykke) og så ovenpå sammensyningen sætte båndet. Men dette bånd er lidt tykt og for ikke at gøre det tykkere vælger jeg en anden måde.  Dette bånd er 1,5 cm bredt. Sæt båndet på forstykket , langs siden hvor lommen sidder. Lad det flugte med kanten. Sæt nåle i. Da mit bånd er elastisk , skal den holdes lidt til, altså den skal trækkes en lille smule. Hvis dit bånd er fast skal du ikke trække. Stik båndet fast helt ude i kanten.

(Båndet stikkes fast i kanten) 

Vend buksen rundt og klip kanten til halv bredde af båndet. Det er faktisk sømrummet jeg klipper af. Jeg har nemlig ikke brug for sømrummet da båndet ligger ovenpå.

(Sømrummet klippes af)

Tag nu bagbuksen og klip det samme sømrum af. Når dette er gjort, sættes forbuks og bagbuks sammen , ved at båndet går ind over bagbuksen. Sæt fast med nåle. Sy nu en stikning i båndet i den anden side helt ude i kanten.

(Her syes båndet fast på bagbuksen)

Når du vender buksen om ser det sådan ud på bagsiden. Mit stof trævler ikke, derfor har jeg faktisk ikke gjort noget ved den rå kant. Du kan sagtens siksakke disse kanter hvis dit stof trævler.

(Sådan ser bagsiden ud nu )

Det andet bukseben laver du nøjagtig magen til . Så nu har du 2 bukseben. 1 venstre og 1 højre. Sy nu den indvendige bensøm på dem begge to.

(Der er sat nåle i den indvendige bensøm og den er klar til at blive syet)

Når du har syet den indvendige bensøm på begge ben, vendes det ene om til retten.

(Et ben med retsiden ud af og et med vrangsiden ud af.)

Put nu benet med retsiden ud af, ind i det andet bukseben. Få den indvendige bensøm til at ligge ovenpå hinanden og sæt nåle i hele skridtsømmen. Sy en stikning. Om du har syet med en elastisk søm har ikke den store betydning, men lige netop i skridtsømmen vil jeg anbefale en elastisk søm..

( Her er skridtsømmen sat sammen med nåle og klar til at blive syet)

Vend nu buksen om på retsiden. Nu skal du i gang med taljen. Klip en strimmel efter vejledningen der følger med mønsteret. Jeg har klippet min knap så bred, da jeg ikke kan lide den for bred, og den elastik jeg putter indeni er ca 2,5 cm.

(Buksen er vendt om og taljestykket er klippet.)

Find midten af den lange strimmel og marker med en nål midten. Du skal nu lave 2 knaphuller hvis du ønsker et bånd i buksen. Knaphullerne skal forstærkes, ellers går de i stykker og strækker sig lange i elastisk stof. Jeg bruger som regel en rest kantebånd eller stryge noget vliseline på det område hvor knaphullerne skal være. Selvfølgelig på bagsiden af strimlen. Knaphullet skal laves på langs af strimlen..

(Forstærkning er sat på i form af kantebånd, der hvor du vil lave dine knaphuller, på bagsiden.)

Marker med en trickspen hvor du vil have dine knaphuller på retsiden. Jeg plejer at lave dem med ca 5 cm mellemrum, altså 2,5 cm på hver side af midternålen som du har sat i.

(Der laves 2 knaphuller efter de to optegninger med trickspen)

Spræt knaphullerne forsigtig op. Mål din strimmel rundt i kanten på buksen og klip den til så den passer . Sy nu strimlen sammen ret mod ret på den korte led, så den bliver en ring. Men sy kun det halve af sømmen, da du skal bruge et hul til at trække din elastik igennem.

(Sy strimlen sammen halvvejs og pres sømrummet til hver sin side) 

Sy nu strimlen på buksen ret mod ret. Sørg for at sammensyningen på strimlen ligger på midterste søm på midt bag på buksen og at knaphullerne sidder lige i forhold til midt for på buksen.

(Strimlen er sat fast med nåle på buksen og `hullet `er sat på midt bag)

Sy en stikning langs kanten og strimlen sidder nu fast på buksen.

(Strimlen er syet fast på buksen og knaphullerne sidder fint i forhold til midt for )

Jeg prøver nu at klippe lidt af de sømrum jeg kan,  for at der ikke kommer for tykke kanter. Der kan klippes skråt ned ved sammensyninger og langs strimlen kan du klippe sømrummet halv ned på strimlens side.

(Der klippes skråt ned ved sammensyninger)

(Strimlens sømrum klippes halvt ned)

Buk nu strimlen om til vrangen , så den får ca halv bredde, og sæt det fast med nåle. Sørg for at alt sømrum vender op i strimlen.

(Strimlen er bukket ned til halv bredde og sat fast med nåle)

Giv det nu en stikning i kanten af strimlen fra retsiden.

(der er syet en stikning i kanten af strimlen)

Mål nu et stykke elastik omkring din talje og træk 5 cm fra. Klip det af og sæt en sikkerhedsnål i elastikken. Træk elastikken igennem det hul der i på bagsiden af liningen midt bag.

(Elastikken trækkes igennem hullet midt bag)

Sy elastikken sammen , ved at overlappe med 2 cm. stik frem og tilbage et par gange. Træk et par gange i buksen så du får fordelt rynkerne jævnt på hele buksens talje. Ofte har sådan en elastik tilbøjelighed til at knække sammen og dreje sig. Det er vildt irriterende. Derfor syer jeg en stikning ned midt i elastikken for at forhindre dette. Træk ud i buksen så stoffet ligger galt og sæt nogle nåle i liningen for at styre det bedre. Sy nu en stikning i midten imens du trækker stoffet glat, samtidigt skal du have det samme træk bagud på maskinen, ellers vil maskinen ikke sy.

( der laves et jævnt træk så liningen ligger glat, samtidigt med et træk bagud på maskinen)

(Det ser sådan ud når stikningen er syet)

Nu mangler du lige at trække en snor igennem knaphullerne og lægge buksen op med en tvillingenål, så er du færdig.

(Snor ind af det ene knaphul og ud af det andet med en sikkerhedsnål)

Jeg sætter som regel en metal tut for enden af snoren. det ser pænt ud. Træk tutte på snoren og bind en knude. Hvis den kan ses eller trævler meget giver jeg det en klat lim inden jeg putter den op i tutten.

( tut på, knude laves , lim på knuden og tutten trækkes ned over knuden)

Jeg håber du bliver lige så glad for mønsteret som jeg er. Det er også et rigtig godt mønster at afkorte til korte bukser. God fornøjelse..

Lige et par billeder af bukser i samme mønster. Beklager billedkvaliteten, men da de blev taget vidste jeg ikke det ville blive aktuelt at lægge dem ind på bloggen. Men de kan da bruges som inspiration.

(Disse er syet i en ret kraftig isoli lignende kvalitet , derfor har jeg lagt lidt til i siden af mønsteret. )

(disse er syet i vævet stof med stræk, en lidt mere klassisk buks, men stadig med et sporty look)

20 thoughts on “Bukser i Minikrea, joggers 70335

 1. Super tutorial med fine fotos og ekstra tips.Flot design med den ekstra stribe i sidesømmen. Det er jeg vild med.

 2. Hej Gitte, hvad har du syet buksen op i? Synes ikke det ligner alm. Jersey ?
  Super god forklaring 👍

  1. Hej Lone. Det er ikke en helt almindelig jersey. Den er lidt kraftigere, men derudover ligner den meget en jersey.:-)

 3. Hej.
  Har du prøvet at du shorts-udgaven? Jeg kan ikke finde ud af, hvor langt sidesømmene skal gå ned, og hvordan underkanten skal afsluttes.
  Mvh Eva

  1. Hej Eva. Nej ikke med de afrundeded kanter. Jeg har bare kortet mønsteret af i den længde jeg nu syntes var passende. Så jeg har kortet dem af lige over?

  1. Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at høre , at du kan bruge det. Jeg elsker også selv at lære nyt. Det giver en blod på tanden. Endnu engang mange tak 🙂

 4. Kan det passe, at linningen på mønsteret er for kort? Jeg har syet dem i forskellige størrelser nu og jeg ender altid med at lave en længere linning. Til dig der spørger til shorts: dem har jeg lavet et par gange. Jeg syr lige ned uden at dreje stoffet. Når så syningen kommet til kanten, stopper. Jeg lægger bare almindeligt op hele vejen rundt.

  1. hej Linda. hm.. det lyder mærkeligt. Jeg har syet dem en del gange og aldrig haft problemer med at linningen er for kort. Jeg syer linningen på så linningen ligger øverst. Måske gør du det omvendte og det kan ligge i det ?

 5. Nu har jeg endelig taget mod, til at sy disse 🙂 Kan godt måle mig frem til at de bliver meget stramme på læggen. Hvor meget skal jeg lægge til på underbenet… eller rettere… hvor mange cm. luft tror du der skal være når jeg måler med målebånd ? Elsker dine forklaringer 🙂

  1. hej Henriette. Mange tak for din kommentar 🙂 Hvis du måler dig på det tykkeste sted på benet, ville jeg lægge 2 cm til. Det er det buksen skal måle når den er syet på læggen. Jeg har lige målt det på et par af mine egne bukser.

 6. Takk for bra veiledning, jeg skal prøve meg på den. Jeg skal sy den i veldig tynn jersey, så jeg er litt spent på hvordan det vil gå.

  1. hej Irene. Mange tak. Jeg har også syet dem i tyndt stof, så det kan du sagtens. Rigtig god fornøjelse 😊

 7. Tak for udførlig og detaljeret vejledning. Da jeg læste om din ide med skulderbåndet, kom jeg til at tænke på, at man jo også kunne indføje et tittebånd i kontrast eller matchende farve😁

  1. hej Charlotte. Det er da en rigtig god ide. Det vil også give kanten den fasthed der er nødvendigt 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *