Bluser Kjoler Sy-teknik

Trick til siksaksøm, når kanten vil bølge.

For mange år siden på et sykursus, lærte jeg dette lille trick. Jeg gør jævnlig brug af det, da det både er hurtigt og effektivt.  Hvis du bruger en overlocker, kan du se helt bort fra dette trick, da du så sikkert bare stiller på maskinen. Men jeg må ærlig indrømme at den bruger jeg sjældent, selvom jeg har en.

På billedet ser du til venstre en runding der er siksakket uden tricket, og den til højre med tricket. Jeg har ikke strøget dem eller andet, ud over at siksakke kanten. De er klippet ens i rundingen.

Tricket går i alt sin enkelhed ud på at du siksakker over en tråd , som du så efterfølgende trækker ud.

Tag en lang snor i en afvigende farve. Bind en løkke i den ene ende

Sæt den fast et sted på din maskine. Ved min gamle maskine, kunne jeg sætte den fast på den arm der løfter trykfoden. Ved den her sætter jeg den fast øverst oppe. Har du en hylde eller andet på væggen, kan du også sætte den fast der.

Sørg for at den ikke generer den anden tråd, og før den bagom og ned.

her er den ført ned bagom.

Sæt sytøjet ind under trykfoden og sy et par sting.

Løft trykfoden og læg snoren ind under trykfoden. Jeg ville normalt sørge for at nålen stod i højre side, men jeg har prøvet det så mange gange at jeg slet ikke tænker over det.

forsæt nu med at siksakke imens du holder igen på snoren. Du siksakker så at sige over snoren. Det vil rynke bagved, men det betyder ikke spor.

Tag snoren af maskinen og hiv den lige så nemt ud. Ofte trækker jeg snoren ud, imens den faktisk bliver siddende på maskinen fordi jeg lige har en søm mere, der skal have samme behandling.

Her et ærme uden snor til venstre og med snor til højre.

Måske syntes du ikke det gør så stor en forskel, men forskellen er der. Jeg syntes det betyder noget for det færdige udseende af tøjet. Damp kan gøre en del, men du kan hurtigt få trukket en kant ud af facon. Tricket kan bruges både i fast stoffer som i strikstoffer. Jo mere elastisk stoffet er , jo mere vil tricket hjælpe på kanten. Samme teknik kan jeg også finde på at bruge ved dobbeltnål, hvis det har tendens til at bølge. Her ligger jeg den bare under sytøjet og så er den selvfølgelig lidt sværere at se. Men når du har prøvet et par gange virker det utrolig godt. Og sytråd har du jo altid ved maskinen, så det er hurtigt lige at sætte tråden fast, når du opdager at det vil bølge. Prøv det, og giv gerne besked tilbage til mig om det også virker for dig.

Relaterede indlæg

12 Kommentarer

 • Svar
  Louise krøyer
  2. oktober 2017 den 19:25

  Utroligt for det første med tricket, men deernæst også, at man kan hente alle disse fif og gode ideer til sin syning her på sylokalet og sygal.Tak.

  • sygal
   Svar
   sygal
   2. oktober 2017 den 19:38

   Hej Louise. Tak skal du have? Dejligt at høre at du kan bruge det ?

 • Svar
  Gerd Krokann Veskje
  12. oktober 2017 den 4:39

  Jøss, så godt dette fungerer. Du er helt enestående som deler slike gode triks og all din kunnskap. Dette hjelper veldig godt for en som er ny i faget og forsøker å lære seg selv hjemme. trenger ikke kurs når vi har deg:-) Inderlig takk.

  • sygal
   Svar
   sygal
   12. oktober 2017 den 21:58

   hejsa. dejligt at læse din kommentar. Tak for dine søde ord. Jeg er glad for du kan bruge det. Når du har syet et stykke tid og føler dig lidt mere sikker, skulle du nu overveje at komme på kursus og få lavet et personligt mønster. Det er virkelig et godt redskab og jeg elsker at komme på sådanne kurser. Man lærer så meget på sådan en weekend og møder søde mennesker 🙂

 • Svar
  Pia
  10. november 2017 den 9:19

  Tusind tak 🤗🤗 Det tip fungerer bare 👍
  – har lige brugt det på min overlocker – og sømmen blev SÅ flot. Har virkelig bøvlet med vulker i sidesømme på mine strækkjoler / og det er så bare slut nu 😀😀 Tusind tak for at dele ud af dine erfaringer / du er en stjerne ⭐️

  • sygal
   Svar
   sygal
   10. november 2017 den 9:51

   Hej Pia. Ih tusind tak. Dejligt at høre at du nu ik har det problem mere 😊

 • Svar
  Sussie
  17. marts 2018 den 21:19

  Det glæder jeg mig til at prøve

  • sygal
   Svar
   sygal
   17. marts 2018 den 22:51

   Og jeg håber du kan få glæde af tricket 🙂

 • Svar
  Yvonne B Hansen
  5. juni 2018 den 13:39

  Tak for godt tricks

 • Svar
  Malene Østergård
  9. juli 2018 den 21:06

  Super, Gitte! Dét kendte jeg ikke. Tak:-)

  • sygal
   Svar
   sygal
   10. juli 2018 den 10:42

   Og det virker rigtig godt 😃

  Skriv kommentar